Οργανωμένα κάμπινγκ: Full extra... γη κι ελευθερία

Για τα... παιδιά της φύσης που μεγάλωσαν, που απέκτησαν με τη σειρά τους παιδιά ή επαγγελματικές υποχρεώσεις που απαιτούν ρεύμα στο κινητό και Wi-Fi στο laptop, ή απλά για όσους δε θυσιάζουν την καλοπέρασή τους για καμία αίσθηση ελευθερίας, ψάξαμε και βρήκαμε 10 από τα καλύτερα οργανωμένα κάμπινγκ.
Οργανωμένα κάμπινγκ: Full extra... γη κι ελευθερία
της Ηρώς Κουνάδη

Δε θα αποπειραθούμε να το κρύψουμε. Είμαστε ορκισμένοι οπαδοί του ελεύθερου κάμπινγκ –το έχουμε, άλλωστε, ξαναπεί. Έχουμε όμως και φίλους με μικρά παιδιά, και μπορούμε να σκεφτούμε και κανά δυο ακόμη περιπτώσεις όπου το Ροβινσών Κρούσω-ing θέλει… αρετή και τόλμη. Την οποία μπορεί να διαθέτουμε, μπορεί και όχι, μπορεί να έχουμε περάσει έναν κουραστικό χειμώνα, ή απλά την τρίτη δεκαετία της ζωής μας και να θέλουμε και μια άλφα άνεση, μια κάποια ασφάλεια, μια εναλλακτική για τα παιδιά που θα παραπονιούνται μετά την όγδοη βουτιά ότι βαρέθηκαν. Αλλά να μη θέλουμε και να απαρνηθούμε την αίσθηση επαφής με τη φύση και ελευθερίας στην οποία μας καλόμαθαν οι καλύτερες διακοπές μας, τότε που το μόνο που χρειαζόμασταν ήταν μια σκηνή και μια παραλία.

Τη λύση στην περίπτωση αυτή δίνουν τα οργανωμένα κάμπινγκ, τα οποία, πέραν των υπόλοιπων πλεονεκτημάτων τους, που έγκεινται κυρίως στην κάλυψη των απαιτήσεων που λέγαμε παραπάνω, είναι και πέρα για πέρα νόμιμα, οπότε απαλλάσσεστε και από το άγχος του προστίμου.

Κι αν φαντάζεστε τουαλέτες που έχουν να καθαριστούν από τον καιρό του Νώε, στερεοφωνικά στη διαπασών την ώρα που προσπαθείτε να πείσετε τα πιτσιρίκια να κοιμηθούν ή άκρα του τάφου σιωπή κάθε βράδυ που εσείς επιστρέφετε ονειρευόμενοι beach parties… χαλαρώστε. Υπάρχουν «τσεκαρισμένα» οργανωμένα κάμπινγκ για όλα τα γούστα. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε εγκαίρως θέση για να εξασφαλίσετε μια θέση… μακριά από τον πρωινό ήλιο.

Για family fun
Νούμερο ένα επιλογή συνιστά το Club Agia Anna, στην ομώνυμη, τεράστια παραλία στη Βόρεια Εύβοια. Μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα, περιτριγυρισμένο από πευκόφυτο δάσος, και υπερπλήρες δραστηριοτήτων που θα γεμίσουν τις μέρες των μικρών: τι αθλητισμός, τι δημιουργικές δραστηριότητες, τι πάρτι, τι παιχνίδια, τι εκδρομές, τι karaoke nights… Τόσα που δε θα τα προλαβαίνουν όλα. Αν βαριέστε να στήνετε σκηνή, υπάρχουν και έτοιμες στημένες, αλλά και δωμάτια και bungalows. Όσο για εγκαταστάσεις; Στην κυριολεξία, τα πάντα: από πισίνες και γήπεδα, μέχρι υγειονομικές εγκαταστάσεις για βρέφη, τέσσερα διαφορετικά μπαρ και τέσσερα εστιατόρια. Οι τιμές, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο site, για τη high season ξεκινούν από 5,40 ευρώ το άτομο, συν 5 ευρώ για τη μικρή θέση της σκηνής.

Εξίσου… οικογενειακών προδιαγραφών, το Καλαμίτσι Thalatta Camp στη Σιθωνία της Χαλκιδικής διεκδικεί επάξια τον τίτλο ενός από τα καλύτερα της Ελλάδας. Με μια εκπληκτική παραλία να… βρέχει τα πόδια του, καταπράσινες εκτάσεις να το αγκαλιάζουν, πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις να εγγυώνται ανέσεις ξενοδοχείου –και καλύτερα– και καθημερινά happenings να γεμίζουν τις μέρες και τις νύχτες σας, το βέβαιο είναι ότι εδώ δεν πρόκειται να σας λείψει τίποτα. Ούτε σε εσάς, ούτε στα πιτσιρίκια, για τα οποία έχουν προβλεφθεί παιδική χαρά, πισίνα, playhouse με επιτραπέζια παιχνίδια, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, και το Θαλαττόπαιδα Kids Fun Club με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες καθημερινά. Οι τιμές για τη high season ξεκινούν από 7 ευρώ το άτομο και από 6,50 ευρώ για τη μικρή σκηνή.

Τι θα λέγατε για Πήλιο; Η Συκιά βρίσκεται σε έναν πάλαι ποτέ ελαιώνα 30 στρεμμάτων, δίπλα σε μια από τις συγκλονιστικές παραλίες του Βουνού των Κενταύρων, στην Κάτω Γατζέα, και συνδυάζει –το μαντέψατε– βουνό με θάλασσα, σύγχρονες εγκαταστάσεις με ποικιλία δραστηριοτήτων, χαλαρές στιγμές αλλά και πλήρες πρόγραμμα για να μην πλήξει κανένα μέλος της οικογένειας. Εδώ, μεταξύ άλλων, θα βρείτε γήπεδα και εγκαταστάσεις για αθλοπαιδιές, θαλάσσια σπορ, μπαρ και εστιατόριο. Αν δε φέρετε δική σας σκηνή, υπάρχουν και δωμάτια και διαμερίσματα για να νοικιάσετε. Οι τιμές ξεκινούν από 6,90 ευρώ το άτομο, συν 5 ευρώ για τη μικρή σκηνή.

Και Πελοπόννησο έχουμε. Το Τρίτων ΙΙ στο Δρέπανο, 12 μόλις χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, σε μια κατάφυτη περιοχή που ακουμπά στην παραλία της Πλάκας, διαθέτει τις καλύτερες συστάσεις τόσο για την καθαριότητα όσο και για τις εγκαταστάσεις του. Το φαγητό στο εστιατόριο είναι εξαιρετικό –γεγονός σπάνιο, ομολογουμένως, για οργανωμένο κάμπινγκ– αν και λίγο τσιμπημένο, και όλες, μα όλες οι θέσεις απολαμβάνουν ανέλπιστη σκιά. Εδώ τα βράδια επικρατεί η ησυχία που θα θέλατε, χωρίς τις υπερβολές που θυμίζουν εκκλησιαστικούς κοιτώνες. Οι τιμές ξεκινούν από 7 ευρώ το άτομο, συν 7 ευρώ για τη σκηνή.

Για νέες γνωριμίες
Τα σκήπτρα της πιο παρεΐστικης ατμόσφαιρας κρατά, εδώ και χρόνια, το κάμπινγκ στην Αντίπαρο –που, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε, αν είστε της mainstream σχολής μάλλον δε θα σας ενθουσιάσει. Όσο πιο κοντά στο ελεύθερο μπορεί να φτάσει ένα οργανωμένο κάμπινγκ, με καλές εγκαταστάσεις αν οι απαιτήσεις σας δεν αγγίζουν επίπεδα 5 αστέρων, μια πανέμορφη παραλία για σκηνικό και πολύ πράσινο να το αγκαλιάζει, εγγυάται ότι, αν μη τι άλλο, θα φύγετε με πολλούς καινούριους φίλους, αφού εδώ όλοι καταλήγουν μια μεγάλη παρέα. Στα μεγάλα συν η… μουσικόφιλη διάθεσή του: ενδέχεται να πετύχετε ακόμα και αυτοσχέδια live κάποια βράδια, ενώ για μετά το La Luna, το μοναδικό after του νησιού, βρίσκεται σχεδόν δίπλα. Οι τιμές ξεκινούν από 6 ευρώ το άτομο, συν 4 ευρώ για τη σκηνή.

Τις καλύτερες συστάσεις έχει και το Κοράλλι, στα Λιβαδάκια της Σερίφου, με την πανέμορφη παραλία του, τις πεντακάθαρες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, τις λογικές τιμές σε φαγητό και λοιπά extras –σημειώστε στα συν και τη δωρεάν πρόσβαση στο internet– τις… μουσικόφιλες διαθέσεις του –upbeat μουσική παίζει σχεδόν όλη μέρα– και το νεανικό feeling που, αν δε σας ενοχλεί η αυγουστιάτικη κοσμοσυρροή, θα σας κάνει να εκτιμήσετε την παρεΐστικη ατμόσφαιρά του. Οι τιμές ξεκινούν από 7 ευρώ το άτομο συν 6 ευρώ για τη σκηνή.

Ο Αρμενιστής, πάλι, μάλλον δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι το μόνο οργανωμένο κάμπινγκ που έχουν ακουστά ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται καθόλου με το σπορ, είναι το μέρος όπου μαζεύονται όλοι, και είναι αυτό που τα έχει όλα: και συγκλονιστική παραλία, κλασικά Χαλκιδική, και σούπερ εγκαταστάσεις, και παροχές για τα πιτσιρίκια –από γήπεδα και παιδική χαρά μέχρι παιδαγωγούς– και εκδηλώσεις για εσάς –από guest DJs και μεγάλες συναυλίες μέχρι βραδιές κινηματογράφου– και καταπράσινο τοπίο και άπλετη σκιά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Α, και καλό φαγητό στο εστιατόριο. Κι όσο για τιμές; Τσιμπημένες, αλλά δικαιολογούν τις παροχές του: από 7,20 ευρώ το άτομο συν 7,30 ευρώ για τη μικρή σκηνή.

Για καλές βουτιές
Δεν ξέρουμε πολύ κόσμο που στην ερώτηση περί της αγαπημένης ελληνικής παραλίας δε σκέφτεται αμέσως –έστω, μαζί με άλλες 2-3– την Ελαφόνησο. Αυτό είναι και το βασικότερο plus του κάμπινγκ του Σίμου: η συγκλονιστική παραλία στην οποία βρέχει τα πόδια του. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο τον συνιστούν οι φαν του είναι η καθαριότητά του, που ανταποκρίνεται και στα πιο υψηλά standards. Οι τιμές σε εστιατόριο και μπαρ είναι τσιμπημένες, τον Αύγουστο γίνεται το αδιαχώρητο, αλλά τέτοια παραλία πού θα ξαναβρείτε; Γι’ αυτήν του τα συγχωρούμε σχεδόν όλα. Τιμές από 8 ευρώ το άτομο συν 8 ευρώ για τη μικρή σκηνή.

Στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, πάλι, το κάμπινγκ Finikies στη Φοινικούντα βρέχει τα πόδια του στο Ιόνιο, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί εγγύηση για το χρώμα των νερών και την ομορφιά της –τεράστιας, αμμώδους– παραλίας. Στις παροχές του περιλαμβάνονται δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο internet, βιβλιοθήκη με λογοτεχνικά βιβλία, παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια, εστιατόριο και café bar. Στα συν η καθαριότητά του, στα πλην ότι χρειάζεται λίγη περισσότερη σκιά –κάντε κρατήσεις έγκαιρα. Οι τιμές, από τις καλύτερες της αγοράς, ξεκινούν για το high season από 6 ευρώ το άτομο συν 4,50 ευρώ για τη μικρή σκηνή.

Ιόνιο βλέπει και η επόμενη κορυφαία επιλογή, αν βασικό σας κριτήριο είναι η παραλία. Ο Ναυτίλος στην Πλαταριά, μιαν ανάσα από τα Σύβοτα –την… Καραϊβική της Ελλάδας, για να μιλήσουμε και με τους όρους του Υπουργείου Τουρισμού– είναι χωρισμένος σε επίπεδα, με το χαμηλότερο να ακουμπά σε μια υπέροχη παραλία με λευκά βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά. Πισίνα, παιδική χαρά, γήπεδο beach volley, δωρεάν Wi-Fi και beach bar είναι μερικές από τις παροχές του. Ικανοποιητικό και από άποψη καθαριότητας, με μοναδικό μείον το μενού του εστιατορίου, που δε μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι τιμές ξεκινούν από 7,5 ευρώ το άτομο συν 4,5 ευρώ για τη σκηνή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v