Τα FAQ του low budget ταξιδιού

Πότε «παίζουν» οι καλύτερες προσφορές; Γιατί η low cost αεροπορική χρεώνει 20€ την βαλίτσα μου; Είναι ψέματα οι απίστευτα χαμηλές τιμές των διαφημίσεων, ή εγώ είμαι άτυχος; Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για καλά, φθηνά ταξίδια.
Τα FAQ του low budget ταξιδιού
της Ηρώς Κουνάδη 

Τη δεκαετία του ’90 είχαμε τον «ταξιδιωτικό μας πράκτορα». Εκείνον που μας προέτρεπαν οι διαφημίσεις των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών να «συμβουλευτούμε» για οτιδήποτε και αν διαφήμιζαν. Δεν ήταν πάντα η οικονομικότερη ή η λιγότερο χρονοβόρα επιλογή, ήταν όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η μοναδική. Δεν υπήρχε δίλημμα, ή εντρυφώ στις... σκοτεινές μεθόδους του online booking, ή πληρώνω τα διπλά για τα εισιτήριά μου. Κι ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι.

Στην εποχή του web 2.0, που ο καθένας καλείται είτε να γίνει ο ταξιδιωτικός πράκτορας του εαυτού του, είτε να τρέξει στην άλλη άκρη της πόλης, εργάσιμες ώρες, για να εξηγήσει σε έναν άγνωστο πώς θέλει το ταξίδι του και να πληρώσει τα διπλά για το εισιτήριό του, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Διότι, άντε και μπήκες στο site της easyJet κι έκλεισες το 80 ευρώ πήγαινε - έλα Βερολίνο. Πού θα βρεις και τα τραίνα που θα πάρεις για να πας σε εκείνη την κωμόπολη 10 χιλιόμετρα έξω από την γερμανική πρωτεύουσα, όπου σπουδάζουν οι φίλοι σου; Και ποιος θα σου πει αν σε συμφέρει να νοικιάσεις αυτοκίνητο; Και πώς θα ξέρεις αν υπάρχει οικονομικότερη επιλογή; Και γιατί να πληρώσεις κι άλλα 20€ για τη βαλίτσα;

Συγκεντρώσαμε τις δέκα δημοφιλέστερες ερωτήσεις που μας έχετε κάνει κατά καιρούς για τα do-it-yourself ταξίδια, τις απαντήσαμε, και… τώρα που πήραμε φόρα περιμένουμε καινούριες, στα σχόλια, στο τέλος του κομματιού.

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να κλείσω οικονομικά εισιτήρια;
Με διαφορά, εκείνη που ακολουθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων. Το «γλέντι» των εορτών δίνει τότε τη θέση του στη σταθερά καθοδική πτώση της επιβατικής κίνησης, την οποία για να αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές εταιρείες συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα κάνει την καλύτερη προσφορά. Θα το παρατηρήσετε, από τα newsletters που κατακλύζουν το inbox σας μόλις το ημερολόγιο δείξει 10 Ιανουαρίου –ειρήσθω εν παρόδω, φροντίστε να εγγραφείτε στα mailing lists των αεροπορικών εταιρειών, για να λαμβάνετε πρώτοι τις ειδοποιήσεις για τις προσφορές τους. Η δεύτερη καλύτερη περίοδος για να βρείτε οικονομικότατα αεροπορικά εισιτήρια είναι ο Αύγουστος. Προσοχή: Ιανουάριο και Αύγουστο αναζητούμε και κλείνουμε τα εισιτήρια, δυο έως τρεις μήνες αργότερα πετάμε.

Γιατί όταν διαβάζω για κάποια προσφορά και μπαίνω στο site της εταιρείας για να κλείσω εισιτήρια, η τελική τιμή είναι πολύ υψηλότερη;
Στο 99% των περιπτώσεων, γιατί αργήσατε. Όταν βγαίνει μία καλή προσφορά –η οποία ούτως ή άλλως αφορά ένα ποσοστό της τάξεως του 10-20% των θέσεων του αεροπλάνου για κάθε ημέρα– η ανακοίνωση στέλνεται από την αεροπορική εταιρεία πρώτα σε όσους έχουν εγγραφεί στο newsletter της, και εν συνεχεία στον Τύπο. Όταν φτάσετε να τη διαβάζετε δημοσιευμένη, όλοι όσοι έχουν εγγραφεί στο newsletter της αεροπορικής, μαζί με τους δημοσιογράφους που το έλαβαν, τους φίλους και τις οικογένειές τους, έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια. Εξ ου και συνιστάται ανεπιφύλακτα να ανεχτείτε λίγο spam για να μαθαίνετε πρώτοι τις προσφορές.

Αν επιμένετε να διατηρείτε το e-mail σας μυστικό, δοκιμάστε την τύχη σας στις λιγότερο δημοφιλείς ημέρες –μεσοβδόμαδα αντί για Σαββατοκύριακα, μακριά από αργίες και εθνικές επετείους– και στους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς: για παράδειγμα, όταν η Olympic Air ανακοινώνει προσφορά του τύπου «50 ευρώ για όλους τους προορισμούς εξωτερικού» οι Βρυξέλλες είναι οι τελευταίες που εξαντλούνται.

Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες της εύρεσης οικονομικών εισιτηρίων;
Όταν πετάμε με low cost αεροπορική, κλείνουμε τα εισιτήρια όσο το δυνατόν νωρίτερα –ακόμη και έξι μήνες πριν, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Στις «παραδοσιακές» αεροπορικές εταιρείες, ο έγκαιρος προγραμματισμός δεν είναι τόσο σημαντικός: η κράτηση μπορεί να γίνει έναν - δύο μήνες νωρίτερα, χωρίς να επισύρει σημαντική διαφορά στο κόστος.

Η λογική «κανονίζω την άδειά μου και εν συνεχεία αναζητώ τα εισιτήρια» είναι ο νούμερο ένα σαμποτέρ του budget σας. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε κρατήσεις πριν εξασφαλίσετε την πολυπόθητη άδεια από το γραφείο, φροντίστε να έχετε εικόνα δύο - τριών συγκεκριμένων ημερομηνιών για τις οποίες διατίθενται καλές τιμές. Όσον αφορά τις άδειες, ένας ακόμη χρυσός κανόνας έχει ως εξής: απολαμβάνετε την ησυχία σας στο γραφείο όταν όλοι οι άλλοι φεύγουν –Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο κλπ– και φεύγετε, με τη σειρά σας, σε «άκυρες» περιόδους –Μάρτιο, Νοέμβριο, Ιούνιο– όταν οι χαμηλές τιμές είναι εγγυημένες.

Αν είστε αναγκασμένοι να παίρνετε άδεια στις δημοφιλείς περιόδους –λόγω επαγγέλματος, παιδιών ή άλλων υποχρεώσεων– σκεφτείτε δημιουργικά: θέλετε, ας πούμε, να πάτε στο Άμστερνταμ, αλλά τα αεροπορικά εισιτήρια της KLM είναι πανάκριβα; Κοιτάξτε τις εναλλακτικές των γύρω πόλεων: Ντίσελντορφ με την Aegean, Κολωνία με την GermanWings –από Μάρτιο έως Οκτώβριο μόνο–, Βρυξέλλες με την Olympic Air. Από εκεί θα πάρετε τραίνο, το οποίο θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο απ’ όσο φαντάζεστε, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα: το Άμστερνταμ απέχει από το Ντίσελντορφ περί τις τέσσερις ώρες και 35 ευρώ, και από τις Βρυξέλλες δύο ώρες και 54 ευρώ, ή τρεις ώρες και 37 ευρώ.

Πού μπορώ να βρω δρομολόγια τραίνων και τιμές εισιτηρίων;
Κάθε ευρωπαϊκή χώρα –της Ελλάδας εξαιρουμένης– έχει το δικό της, ενημερωμένο και λειτουργικό, site σιδηροδρόμων. Πληκτρολογώντας στο Google το όνομα της χώρας ακολουθούμενο από τη λέξη trains, συνήθως το πρώτο αποτέλεσμα της αναζήτησης είναι το website που ψάχνετε. Μακράν ένα από τα καλύτερα είναι εκείνο των γερμανικών σιδηροδρόμων, Bahn.de, το οποίο σας ενημερώνει και για δρομολόγια εκτός γερμανικών συνόρων –από το Άμστερνταμ στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα. Για την ανατολική Ευρώπη, κορυφαία επιλογή αποτελεί το τσέχικο Idos.cz, το οποίο αναλαμβάνει να σας πληροφορήσει για τις ανταποκρίσεις από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη με ακρίβεια… δευτερολέπτου.

Συμφέρει το καράβι από/ προς Ιταλία σε σχέση με το αεροπλάνο;
Η σύντομη απάντηση είναι όχι, υπό την έννοια ότι το εισιτήριο του πλοίου στις περισσότερες περιπτώσεις θα σας κοστίσει περισσότερο. Στον κανόνα, όμως, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Μία από αυτές είναι τα πακέτα προσφορών που ανακοινώνουν τακτικά οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, με κορυφαία αυτά της Superfast Ferries που περιλαμβάνουν, επί παραδείγματι, εκπτώσεις για οικογένειες, διαμονή σε ιταλικά ξενοδοχεία ή καλύτερες τιμές για να πάρετε και το αυτοκίνητο μαζί σας.

Μία άλλη εξαίρεση είναι τα αυθόρμητα ταξίδια: ένα απρογραμμάτιστο τετραήμερο στη Βενετία θα σας κοστίσει λιγότερο σε σχέση με το αεροπλάνο, καθότι η τιμή του πλοίου δεν αλλάζει: θα πληρώσετε τον ίδιο ναύλο είτε το κλείσετε μία μέρα είτε δύο μήνες πριν. Μία αντιπροσωπευτική τιμή ναύλου για δύο άτομα σε δίκλινη καμπίνα με θέα στη θάλασσα από την Βενετία στην Πάτρα (one way) με την ANEK Lines είναι 113 ευρώ το άτομο.

Πώς μπορώ να ξέρω ποια εταιρεία πετάει πού;
Αρχικά, για τους εξ Αθηνών ορμώμενους, το site του Ελευθέριος Βενιζέλος έχει έναν πολύ χρήσιμο, διαδραστικό χάρτη ο οποίος ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο, Οκτώβριο και Μάρτιο, οπότε και αλλάζει το πρόγραμμα των πτήσεων, και δείχνει ποια αεροπορική εταιρεία πετά προς ποια πόλη του εσωτερικού, της Ευρώπης, και του κόσμου. Έχετε, όμως, κατά νου ότι η απευθείας πτήση δεν είναι πάντα η πιο συμφέρουσα επιλογή. Στην Πράγα, για παράδειγμα, θα πετάξετε φθηνότερα με τη Malev, και ενδιάμεσο σταθμό στη Βουδαπέστη, παρά απευθείας με την CSA. Τις ανταποκρίσεις μπορείτε να τις βρείτε σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης πτήσεων –μερικές από τις καλύτερες είναι οι Airtickets.grSkyscanner.net και Travelplanet24.com. Δική μας συμβουλή, πάντως, είναι να παίρνετε την πληροφορία από τις μηχανές αναζήτησης, και εν συνεχεία να κλείνετε τα εισιτήρια απευθείας από το site των εταιρειών, για να αποφεύγετε προμήθειες και κρυφές χρεώσεις.

Πόσο περίπου κάνουν τα εισιτήρια για τον Χ προορισμό;
Εξαρτάται πότε θα τα κλείσετε, πόσο τυχεροί είστε γενικώς σαν άνθρωποι, πότε πετάτε και κατά πόσον έχετε απομνημονεύσει και εφαρμόζετε τους παραπάνω «χρυσούς κανόνες». Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές τιμές, όχι οι καλύτερες που μπορείτε να πετύχετε, αλλά αυτές που αποτελούν εγγύηση ότι δεν πληρώνετε όλο το πετρέλαιο του αεροπλάνου μόνοι σας: 200€ για τους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, 300€ για τους υπόλοιπους (βλέπε Σκανδιναβία και χώρες Βαλτικής), 600€ για τη Νέα Υόρκη και την Νοτιοανατολική Ασία, 1.000€ για την Καραϊβική και τους περισσότερους προορισμούς της Λατινικής Αμερικής, 500€ για τα εξωτικά νησιά του Ινδικού στα οποία πετούν οι αεροπορικές της Μέσης Ανατολής –Emirates, Qatar Airways, Gulf Air κλπ. Όλες αυτές οι τιμές είναι μετ’ επιστροφής, και περιλαμβάνουν φόρους, επίναυλους και λοιπές χρεώσεις.

Είναι, όντως, ασύμφορη η ενοικίαση αυτοκινήτου στο εξωτερικό;
Όχι απαραίτητα. Αν θέλετε να επισκεφθείτε τρεις μεγάλες πόλεις μιας χώρας, που συνδέονται μεταξύ τους ανά μία ώρα με τραίνα και λεωφορεία, προφανώς δεν υπάρχει λόγος να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Αν, όμως, έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας και θέλετε να εξερευνήσετε μικρά χωριουδάκια, βουνά και δάση, ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο θα αφαιρέσει ταλαιπωρία και θα προσθέσει ενδιαφέρον στο ταξίδι σας. Φροντίστε απλά να το κλείσετε αρκετά νωρίς –κατά προτίμηση όταν κλείσετε και τα αεροπορικά σας εισιτήρια. Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, και απλά εμφανιστείτε σε ένα γραφείο ενοικιάσεων, ρισκάρετε τα μοναδικά διαθέσιμα μοντέλα να είναι μία cabrio BMW και ένα Golf TSI, τα οποία κοστίζουν 100 ευρώ την ημέρα.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες συνεργάζονται με μεγάλα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όπως η Hertz και η Avis, και διαφημίζουν αρκετά καλές εκπτώσεις, στην προτελευταία οθόνη πριν την κράτηση των εισιτηρίων σας –εκείνη που όλοι αγνοούμε, πάνω στην αγωνία να κάνουμε το τελευταίο κλικ, μην χάσουμε την υπερ-προσφορά. Ακόμη και αν δεν τις εκμεταλλευτείτε, και προτιμήσετε, για παράδειγμα, να αναζητήσετε μόνοι τις εναλλακτικές σας, μην παρασυρθείτε από τις οικονομικές τιμές των μικρότερων εταιρειών, αν δεν βεβαιωθείτε ότι σας παρέχουν ό,τι και οι μεγάλες: ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος, παραλαβή από το κέντρο της πόλης και παράδοση στο αεροδρόμιο κλπ.

Γιατί η low cost αεροπορική χρεώνει έξτρα τη βαλίτσα μου και την πιστωτική μου;
Γιατί οι παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες επιβαρύνουν το εισιτήριό σας με υπηρεσίες που μπορεί να μην χρειάζεστε, ή να μην θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αν, για παράδειγμα, πάτε για τέσσερις ημέρες στο Βερολίνο, η χειραποσκευή σας –ένα σακίδιο ώμου, που θα πάρετε μαζί σας στην καμπίνα– είναι αρκετή. Ποιος ο λόγος να πληρώνετε για την υπηρεσία μεταφοράς αποσκευών; Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η χειραποσκευή σας να μην περιέχει υγρά σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 100 ml (σαμπουάν κι αφρόλουτρα διαθέτουν όλες οι πολιτισμένες και μη χώρες του κόσμου, δεν υπάρχει λόγος να τα κουβαλάτε από την πατρίδα) και οι κυρίες να θυμηθούν να αφήσουν λίγο χώρο στο σακίδιο, για να στριμώξουν μέσα την τσάντα τους –κάποιοι καλά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της easyJet θα τη μετρήσουν για δεύτερη χειραποσκευή, και θα σας πουν ότι δεν επιτρέπεται. Μία άλλη λύση είναι να κλείσετε μία μόνο βαλίτσα ανά δύο – τρία άτομα, μαζί με τα εισιτήρια, αρκεί να προσέξετε να μην την φορτώσετε με περισσότερα από είκοσι κιλά.

Όσον αφορά, τώρα, το κόστος της πιστωτικής, αυτό παρακάμπτεται αν κάνετε την κράτηση του εισιτηρίου με Visa Electron, ήτοι την κάρτα την οποία χρησιμοποιείτε για να κάνετε αναλήψεις μετρητών από την τράπεζα. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που κλείνετε τα εισιτήρια από τον υπολογιστή του σπιτιού σας, με την υποστήριξη ενός αξιόπιστου firewall κι ενός ενημερωμένου antivirus προγράμματος, και όχι από το κατά κανόνα μολυσμένο από ιούς και Trojans δίκτυο του γραφείου. Οι πιστωτικές κάρτες έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα σας ενημερώνει και ακυρώνει την κάρτα, ή στην έσχατη περίπτωση την χρέωση αυτής, σας αν υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ηλεκτρονικής υποκλοπής. Γεγονός που δεν ισχύει με τις χρεωστικές κάρτες τύπου Electron.

Έχω τρεις ώρες transit στο αεροδρόμιο μέχρι την ανταπόκριση της πτήσης. Να βγω μια βόλτα να δω την πόλη;
Εξαρτάται για ποιο αεροδρόμιο και ποια πόλη μιλάμε. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι η ιδέα είναι καλή από τις πέντε ώρες transit και πάνω, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε την ανταπόκριση της πτήσης σας. Το αεροδρόμιο Ataturk της Κωνσταντινούπολης, για παράδειγμα, απέχει περί τα 40 λεπτά από το Sultanahmet, όπου είναι συγκεντρωμένα όλα τα γκράντε αξιοθέατα –Αγία Σοφία, Τοπ Καπί, Μπλε Τζαμί κλπ– αλλά η διαδρομή του τραμ «πέφτει» σε ορισμένα σημεία στην κίνηση, η οποία μπορεί να σας καθυστερήσει πολύ. Σε κάθε περίπτωση, έχετε στο μυαλό σας ότι αν βγείτε (έστω απλά για τσιγάρο) από το αεροδρόμιο, για να ξαναμπείτε θα πρέπει να ξαναπεράσετε τον έλεγχο ασφαλείας, πράγμα που στην περίπτωση, π.χ., του Heathrow στο Λονδίνο, μπορεί να σημαίνει μέχρι και μία ώρα έξτρα στον προγραμματισμό σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v