Air B’n’B: Τα παιδιά του web 2.0 ταξιδεύουν οικονομικά

Έχετε ένα ελεύθερο δωμάτιο στο σπίτι; Ένα διαμέρισμα που έμεινε ξενοίκιαστο; Μήπως απλά αναζητάτε μια οικονομική επιλογή διαμονής για το επόμενο ταξίδι σας; Τότε οι διαδικτυακές κοινότητες ενοικίασης καταλυμάτων είναι φτιαγμένες για εσάς.
Air B’n’B: Τα παιδιά του web 2.0 ταξιδεύουν οικονομικά
της Ηρώς Κουνάδη

Εν αρχή ην το Couch Surfing. Η παγκόσμια κοινότητα που επιτρέπει στα μέλη της να γνωρίζουν την καθημερινότητα και την κουλτούρα ενός τόπου μέσα από τα μάτια των ντόπιων, οι οποίοι αναλαμβάνουν να τους φιλοξενήσουν εντελώς δωρεάν στον… καναπέ τους. Αυτή η αρχική ιδέα πηγαίνει τώρα ένα βήμα παραπέρα, και επεκτείνεται σε διαδικτυακές κοινότητες των οποίων τα μέλη επιδιώκουν μεν την πολιτισμική ανταλλαγή και την insider ματιά στον τόπο που προσφέρει η φιλοξενία, έχουν όμως μεγαλώσει πολύ για να απαρνηθούν τις παροχές και την ιδιωτικότητα που θα τους προσέφερε ένα ξενοδοχείο.

Ποια είναι, λοιπόν, η μέση λύση; Η ενοικίαση ενός δωματίου, ή studio ακόμη καλύτερα, στο σπίτι ενός μόνιμου κατοίκου. Συνδυάζοντας την προσωπική επαφή, που σε καμία περίπτωση δεν παρέχει ένα ξενοδοχείο, με την άνεση ενός ιδιωτικού δωματίου, που πολύ σπάνια εξασφαλίζει το Couch Surfing, και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές, προσφέρει την ιδανική λύση για τους low budget ταξιδιώτες.

Και είναι ασφαλές;
Ακριβώς όπως το Couch Surfing και οι υπόλοιπες διαδικτυακές κοινότητες, έτσι και τα sites που φέρνουν σε επαφή τους ιδιοκτήτες δωματίων με τους ενοικιαστές βασίζονται σε δικλείδες ασφαλείας, που περιλαμβάνουν αναλυτικά προφίλ των χρηστών τους και ακόμη αναλυτικότερες αξιολογήσεις από άλλα μέλη. Όπως έχει δείξει η ιστορία τους –που πλέον μετρά αρκετά χρόνια, ώστε να μπορεί να ονομάζεται ιστορία– η ίδια η κοινότητα φροντίζει να αποβάλλει τα προβληματικά μέλη, εγγυώμενη την εύρυθμη λειτουργία της και την ασφάλεια των υπολοίπων.

Πόσο κοστίζει;
Εξαρτάται από τον τύπο του δωματίου που θα επιλέξετε (σε ορισμένες περιπτώσεις νοικιάζετε ένα ολόκληρο διαμέρισμα, ενώ σε άλλες ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού), την πόλη την οποία επισκέπτεστε και τις παροχές τις οποίες επιθυμείτε –για παράδειγμα, κάποια δωμάτια έχουν δικό τους μπάνιο, άλλα είναι studios εξοπλισμένα με κουζινάκι. Σίγουρα, πάντως, πολύ λιγότερα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Βρήκαμε, για παράδειγμα, διαμέρισμα 43 τετραγωνικών στο κέντρο της Πράγας, το οποίο φιλοξενεί μέχρι τρία άτομα, στην τιμή των 49 ευρώ τη βραδιά, ανεξάρτητο studio 21 τετραγωνικών για δύο άτομα στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού με 45 ευρώ τη βραδιά και δωμάτιο με διπλό κρεβάτι σε διαμέρισμα στο El Raval της Βαρκελώνης επίσης με 45 ευρώ τη βραδιά.

Πού τα βρίσκω όλα αυτά;
Ένα από τα καλύτερα sites ενοικίασης δωματίων και διαμερισμάτων, που λειτουργούν με τη λογική της κοινότητας –φτιάχνετε προφίλ, γράφετε κριτικές για τα διαμερίσματα άλλων μελών κλπ– είναι το απλούστατο στη χρήση του Air B’n’B. Στην αρχική του σελίδα, απλά πληκτρολογείτε την πόλη στην οποία ταξιδεύετε και τις ημερομηνίες check in και check out, για να δείτε λίστες με τις διαθέσιμες επιλογές διαμονής, φωτογραφίες των δωματίων ή των διαμερισμάτων και κριτικές άλλων μελών που έχουν μείνει σε αυτά.

Αν έχετε ακόμη ενδοιασμούς για το διαμέρισμα που επιλέξατε, μπορείτε να επικοινωνήσετε και απευθείας με τα μέλη που έχουν γράψει σχόλια, και να τους ρωτήσετε τις εντυπώσεις τους, ή να απευθυνθείτε στον ιδιοκτήτη, για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν, και δε θα σας πάρει περισσότερο από ένα λεπτό.

Παρόμοιας λογικής είναι και το –κατά τι ακριβότερο– iStopOver, το οποίο συνδέει τα προφίλ που φτιάχνουν οι χρήστες του στο site με εκείνα που διατηρούν στο Facebook, ως έξτρα δικλείδα ασφαλείας για να πιστοποιεί την ταυτότητά τους. Το εξίσου εύχρηστο Crashpadder έχει πολύ καλύτερες τιμές, αλλά πολύ λιγότερα μέλη –και άρα περιορισμένες επιλογές– επί ευρωπαϊκού εδάφους προς το παρόν.

Μπορώ να νοικιάσω το σπίτι/ το δωμάτιο/ το εξοχικό μου;
Πανεύκολα, πολύ γρήγορα και εντελώς δωρεάν. Μόνο με το εξοχικό ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα μικρό πρόβλημα, αν αυτό είναι μακριά από τη μόνιμη κατοικία σας, καθώς θα δυσκολευτείτε να υποδεχτείτε τους «καλεσμένους» σας και να τους δώσετε τα κλειδιά ή να υπηρετήσετε την αρχή της προσωπικής επαφής, στην οποία στηρίζεται η κοινότητα. Κατά τα άλλα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τραβήξετε μερικές όμορφες φωτογραφίες και να γράψετε μια μικρή περιγραφή του δωματίου ή του σπιτιού, μαζί με τους «κανόνες» σας: αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα, αν δέχεστε κατοικίδια κλπ.

Την τιμή τη διαμορφώνετε εσείς, έχοντας ρίξει εκ των προτέρων μια ματιά στον ανταγωνισμό και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η υπηρεσία χρεώνει κατά κανόνα στον ενοικιαστή σας ένα μικρό ποσό –της τάξης του 3% του συνολικού ποσού για όλες τις ημέρες διαμονής. Αν, για παράδειγμα, ορίσετε την τιμή στα 30 ευρώ την ημέρα και ένας χρήστης κλείσει το δωμάτιο για τρεις ημέρες, εσείς τελικά θα εισπράξετε 87,30 ευρώ. Σε κάποια sites, όπως το Air B’n’B, πληρώνεστε μέσω του Pay Pal ή απευθείας στον τραπεζικό σας λογαριασμό –λύση μάλλον ασύμφορη, καθότι θα επιβαρύνεστε με τα έξοδα αποστολής των εμβασμάτων από τις ΗΠΑ– ενώ σε κάποια άλλα, όπως το Crashpadder, πληρώνεστε απευθείας από τον ενοικιαστή σας σε μετρητά κατά την άφιξή του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v