Εκεί που χιονίζει τώρα: Ο Σεπτέμβριος σε λευκό background

Θεόρατα έλατα φορτωμένα αφράτο χιόνι, λευκές κορυφές που αγγίζουν τον ουρανό, γαλήνια, χειμωνιάτικη απεραντοσύνη. Τα ωραιότερα χιονισμένα τοπία σε είκοσι φωτογραφίες που υπόσχονται να σας κάνουν να ανυπομονείτε να χειμωνιάσει.
Εκεί που χιονίζει τώρα: Ο Σεπτέμβριος σε λευκό background
Στο βόρειο ημισφαίριο είναι σχεδόν φθινόπωρο, στο νότιο είναι σχεδόν άνοιξη. Πουθενά δεν χιονίζει τώρα. Ή τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση έχεις, μέχρι να αρχίσεις να χαζεύεις μερικές από τις αφιερωμένες στους λάτρεις του χιονιού, των χιονοδρομικών κέντρων και των χειμερινών σπορ σελίδες του διαδικτύου. Για να συνειδητοποιήσεις ότι αυτός ο πλανήτης είναι γεμάτος χιονισμένα τοπία αρκεί να ξέρεις πού να τα αναζητήσεις. Στις ψηλότερες κορυφές του.

Συγκεντρώσαμε επτά από τις ομορφότερες εικόνες χιονισμένων τοπίων, για να έχετε έναν καλό λόγο να ανυπομονείτε να χειμωνιάσει.

Cariboo, Δυτική Columbia, Καναδάς

Η οροσειρά Cariboo εκτείνεται σε μήκος 245 χιλιομέτρων, με την ψηλότερη κορυφή της να αγγίζει το υψόμετρο των 3.516 μέτρων. Εκεί βρίσκεται και το παγκοσμίου φήμης χιονοδρομικό κέντρο Wiegele το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει 16 εκατοστά χιόνι, σύμφωνα με το SnowForecast.com. Πρόκειται ίσως για τη μοναδική οροσειρά στον κόσμο της οποίας οι κορυφές έχουν τα ονόματα πρωθυπουργών και προέδρων -του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας, συγκεκριμένα. Η ψηλότερη κορυφή της, για την ιστορία, λέγεται Sir Wilfrid Laurier.

Huascaran, Περού

Το όνομα του βουνού στα ισπανικά είναι Nevado Huascaran –ήτοι, Χιονισμένο Huascaran– και όχι άδικα: με υψόμετρο που αγγίζει τα 6.768 μέτρα, το υψηλότερο σημείο όχι μόνο του Περού, αλλά και όλων των Τροπικών της Γης, είναι πάντα χιονισμένο. Το βουνό περιστοιχίζεται από το Εθνικό Πάρκο Huascaran, δημοφιλές για δραστηριότητες όπως trekking και ορειβασία.

Valle Nevado, Χιλή

Ένα από τα πλέον μοντέρνα, καθώς και δημοφιλέστερα, χιονοδρομικά κέντρα της Νοτίου Αμερικής, το Valle Nevado στο Santiago της Χιλής άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 1988. Σχεδιασμένο με βάση τα αλπικά πρότυπα, το Valle Nevado διαθέτει μερικές από τις προκλητικότερες πίστες του κόσμου. Η υψηλότερη πίστα του αγγίζει τα 3.670 μέτρα, ενώ η θερμοκρασία αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Όλυμπος, Νέα Ζηλανδία

Μπορεί πάνω από τον δικό μας ο ήλιος να λάμπει, στον Όλυμπο του Νότιου Ημισφαιρίου, όμως, το χιόνι καλά κρατεί. Η χιονόπτωση που προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες ανέρχεται στα 7 εκατοστά, αλλά καθώς το νότιο ημισφαίριο υποδέχεται σιγά σιγά την άνοιξη… μόλις που προλαβαίνετε.

Klyuchevskaya, Ρωσία

Σε υψόμετρο 4.750 μέτρων, στο ανατολικότερο άκρο της Ρωσίας, την παγωμένη Καμτσάτκα, η εντυπωσιακή Klyuchevskaya είναι πάντα χιονισμένη. Η πυραμιδοειδής κορυφή της φωτογραφίας είναι το ομώνυμο ενεργό ηφαίστειο, το υψηλότερο της Ευρασίας. Η θερμοκρασία αυτές τις μέρες κυμαίνεται στους -14 βαθμούς Κελσίου, χαρίζοντας στην Klyuchevskaya την πρωτιά στους πίνακες «παγώματος» του Snow Forecast.

Aconcagua, Αργεντινή

Η ψηλότερη κορυφή της αμερικανικής ηπείρου αγγίζει σε υψόμετρο τα 6.962 μέτρα. Διαθέτει σημαντικό αριθμό παγετώνων, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων εκτείνεται σε μήκος δέκα χιλιομέτρων. Στα σύνορα μεταξύ Αργεντινής και Χιλής, η Aconcagua είναι το υψηλότερο βουνό εκτός ασιατικής ηπείρου.

Και φυσικά…
Everest, Νεπάλ


Η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.848 μέτρα, έχει κοστίσει τη ζωή 216 ορειβατών, εκ των 2.700 που αποπειράθηκαν να την κατακτήσουν. Η άδεια ορειβασίας, που εκδίδεται από το κράτος του Νεπάλ κοστίζει περί τα 19.700 ευρώ (ή 25.000 δολάρια) κατ’ άτομο, ενώ στη «ζώνη του θανάτου» –από τα 8.000 μέτρα και πάνω– απαιτείται η χρήση συσκευής οξυγόνου. Λεπτομέρειες που δεν αποθαρρύνουν τους επίδοξους κατακτητές του απειλητικότερου σημείου του πλανήτη.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v