Εξ...ασφαλίζοντας τα καλά ταξίδια μας

Γιατί να κάνω ταξιδιωτική ασφάλεια; Τι ακριβώς καλύπτει; Πόσο κοστίζει; Πού θα απευθυνθώ; Αν μου ακυρώσουν την άδεια, θα πάρω πίσω τα χρήματα του εισιτηρίου; Απαντάμε σε κάθε πιθανή και απίθανη απορία για τα ασφαλιστικά πακέτα που υπόσχονται... ξένοιαστα ταξίδια.
Εξ...ασφαλίζοντας τα καλά ταξίδια μας
της Ηρώς Κουνάδη

Αν ο νόμος του Μέρφι έχει εφαρμογή σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, γιατί τα ταξίδια μας να αποτελούν εξαίρεση; Μια βαλίτσα που χάθηκε, μια πτήση που καθυστέρησε, ένα χιονοδρομικό που έκλεισε λόγω χιονοστιβάδας, ένα φαλάφελ που αγοράστηκε από μια υπαίθρια καντίνα με τις καλύτερες των προθέσεων αλλά δεν τα βρήκε με το στομάχι μας, μπορούν αν όχι να καταστρέψουν το ταξίδι που με τόση ανυπομονησία σχεδιάζαμε, σίγουρα να χαλάσουν μια-δυο μέρες του και να μας βάλουν σε περιττά έξοδα.

Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες όταν, πριν από δύο περίπου δεκαετίες, άρχισαν να σχεδιάζουν πακέτα ειδικά προσανατολισμένα στους ταξιδιώτες. Πακέτα οικονομικά, που θα κάλυπταν τις έκτακτες ανάγκες τους, χωρίς να τους δεσμεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως άλλα ασφαλιστικά προϊόντα. Θα περίμενε κανείς μια τέτοια λαμπρή ιδέα να γνωρίσει και την αντίστοιχη επιτυχία. Και τη γνώρισε –εκτός ελληνικών συνόρων.

Να φταίει ότι είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξος λαός; Ότι αρνούμαστε απλώς να πάρουμε προληπτικά μέτρα; Να έχει να κάνει με τη γενικότερη έλλειψη οργάνωσης, που διέπει την κουλτούρα μας; Όπως και να έχει, οι ταξιδιωτικές ασφάλειες είναι ένα σχετικά άγνωστο θέμα. Για να… ρίξουμε φως στο σκοτάδι του, απαντάμε σε όλες τις σχετικές απορίες και καταλήγουμε τελικά στο μέγα ερώτημα: συμφέρουν ή όχι; Οι βιαστικοί προχωρήστε στο τέλος του κειμένου.

Τι ακριβώς καλύπτει μία ταξιδιωτική ασφάλεια;
- Τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας ασθένειας.
- Τα έξοδα της επιστροφής στην Ελλάδα –τα λεγόμενα έξοδα επαναπατρισμού– αν χρειαστεί να διακόψετε το ταξίδι για λόγους υγείας.
- Τα έξοδα μεταφοράς από τον τόπο του ατυχήματος στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
- Τα έξοδα της μεταφοράς και διαμονής συνοδού σε περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο.
- Τα ακυρωτικά έξοδα που χρεώνουν οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων σε περίπτωση ματαίωσης ή αναβολής ταξιδιού –μόνο όμως όταν το ταξίδι αναβάλλεται ή ματαιώνεται για λόγους υγείας.
- Τη νομική προστασία στο εξωτερικό.
- Την αποζημίωση για καθυστερημένη παράδοση ή απώλεια αποσκευών.
- Τα έξοδα διαμονής αν χρειαστεί να μείνετε παραπάνω στον προορισμό σας επειδή π.χ. ακυρώθηκε η πτήση σας λόγω κακοκαιρίας ή απεργίας.

Και τι δεν καλύπτει;
- Τα ακυρωτικά έξοδα που θα σας χρεώσουν αεροπορικές, ξενοδοχεία κλπ σε περίπτωση που ακυρώσετε το ταξίδι για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με θέματα υγείας –επειδή για παράδειγμα ακυρώθηκε η άδειά σας ή χωρίσατε και δε θέλετε να κάνετε το ταξίδι που προγραμματίζατε μόνοι.
- Τις παθήσεις που προϋπήρχαν της έναρξης του ταξιδιού και τα χρόνια προβλήματα υγείας, ακόμη και αν χρειαστεί να νοσηλευτείτε εξαιτίας αυτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Τα έξοδα νοσηλείας για «ατυχήματα» που προκλήθηκαν από ή έχουν άμεση σχέση με ναρκωτικά και/ή αλκοόλ.

Πού μπορώ να απευθυνθώ;
Ο απλούστερος –και γρηγορότερος– τρόπος να αγοράσετε μια ταξιδιωτική ασφάλεια είναι online, σε ελληνικές ή διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες που ειδικεύονται σε ή απλά παρέχουν και ταξιδιωτικά συμβόλαια.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες –ιδιαίτερα οι low cost– παρέχουν τα τελευταία χρόνια τη δυνατότητα να συμπεριλάβετε ένα βασικό πακέτο ταξιδιωτικής ασφάλισης στην τιμή του εισιτηρίου, όταν το κλείνετε online. Τα πακέτα αυτά καλύπτουν την ακύρωση ή την καθυστέρηση της πτήσης, την αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας των αποσκευών και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος.

Καλύπτουν, όμως, μόνο το ταξίδι στον προορισμό για τον οποίο κλείνετε το εισιτήριο, οπότε δεν συμφέρουν αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε περισσότερες χώρες με άλλα μεταφορικά μέσα –αν π.χ. κλείνετε εισιτήριο για Παρίσι, απ’ όπου θα ταξιδέψετε και στο Άμστερνταμ με τραίνο– και η τιμή τους είναι συνήθως λιγότερο συμφέρουσα από εκείνες που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Μερικά sites στα οποία μπορείτε να αγοράσετε online την ταξιδιωτική σας ασφάλεια είναι τα εξής:
- E-Mondial.gr: Πρόκειται για την ταξιδιωτική ασφάλεια Globy, που παρέχεται από την ασφαλιστική εταιρεία Mondial Assistance. Αφορά έναν συγκεκριμένο προορισμό για κάθε ταξίδι, μέγιστης διάρκειας 30 ημερών. Δείτε εδώ αναλυτικά τις παροχές της.
- E-Travelshop.gr: Και αυτό το site συνεργάζεται με την Mondial Assistance, παρέχοντας δύο διαφορετικά ασφαλιστικά πακέτα, τα Viva Basic και Extended, τις παροχές των οποίων μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.
- WorldNomads.com: Απλό και εύχρηστο, το site ταξιδιωτικής ασφάλισης που προτείνει ο Lonely Planet, θα σας ρωτήσει μόνο από ποια χώρα ξεκινάτε και για τι χρονικό διάστημα θέλετε να ασφαλιστείτε. Η ασφάλεια που θα αγοράσετε θα καλύπτει τα ταξίδια σας σε όλον τον πλανήτη για αυτό το χρονικό διάστημα. Αναλυτικές παροχές θα βρείτε εδώ.
- Columbus Direct: Μεγάλη ποικιλία ταξιδιωτικών ασφαλειών προσφέρει η βρετανική εταιρεία Columbus, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε ασφάλεια μεμονωμένου ταξιδιού, ετήσια, backpacker, επαγγελματικού ταξιδιού, ταξιδιού για σκι ή για extreme sports. Κάθε πακέτο περιλαμβάνει διαφορετικές παροχές, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτική στο site της εταιρείας.
- 1TravelInsurance.com: Η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία με το ολίγον πρόχειρο site παρέχει ασφαλιστικά πακέτα για όλο τον κόσμο, σε καλές τιμές.
- WorldWideInsure: Με ειδικό section για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το site προσφέρει ποικιλία ασφαλιστικών πακέτων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ασφάλεια για μεμονωμένα ταξίδια, ετήσια, backpackers και ski – snowboard.

Πόσο κοστίζει;
Εξαρτάται από το ταξίδι που θα κάνετε, το πρόγραμμα που θα επιλέξετε, το τι ακριβώς θέλετε να καλύπτει –μπορείτε, για παράδειγμα, να αγοράσετε πακέτο που να σας ασφαλίζει μόνο σε περίπτωση ατυχήματος, ή που να σας επιστρέφει μόνο τα ακυρωτικά–, την εταιρεία στην οποία θα κάνετε το συμβόλαιο, και την ηλικία σας.

Να μιλήσουμε με παραδείγματα;
- Το e-Mondial.gr για ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στην Κούβα κόστους 2.500 ευρώ –υπολογίζοντας αεροπορικά και ξενοδοχεία– μας πρότεινε τρία διαφορετικά προγράμματα: την ταξιδιωτική ασφάλιση, κόστους 52 ευρώ κατ’ άτομο, που καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ακύρωση αναχώρησης, κόστους 100 ευρώ, που καλύπτει μόνο τα ακυρωτικά σε περίπτωση ματαίωσης του ταξιδιού, ή το συνδυασμό τους, κόστους 152 ευρώ.

- Στο World Nomads, το ασφαλιστικό πακέτο των δύο εβδομάδων, το οποίο μας καλύπτει για ολόκληρο τον κόσμο εξαιρουμένης της Ελλάδας –από την οποία ξεκινάμε– κοστίζει 50 ευρώ, εφόσον είμαστε κάτω των 66 ετών. Στο κόστος περιλαμβάνεται και μία δωρεά της τάξεως των 2 ευρώ για έναν… καλό σκοπό της επιλογής μας.

- Το Columbus Direct προτείνει ετήσιο πακέτο ταξιδιωτικής ασφάλειας, το οποίο καλύπτει ταξίδια σε όλο τον κόσμο συνολικής διάρκειας εξήντα ημερών, περιλαμβανομένων είκοσι ημερών χειμερινών σπορ, στην τιμή των 185 ευρώ.

- Στο World Wide Travel Insurance το standard πακέτο 17 ημερών για ταξίδι στην Ευρώπη με ski και snowboard κοστίζει 24,15 ευρώ, για τους ενήλικες ηλικίας από 18 έως 49 ετών.

Άλλα tips;
Καλό είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις παροχές του κάθε ασφαλιστικού πακέτου, και να επικοινωνείτε με την εταιρεία για οποιαδήποτε απορία προκύπτει. Τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα καλύπτουν και την περίπτωση ασθένειας, ή μόνο ατυχήματος; Υπάρχουν εξαιρέσεις στις χώρες που καλύπτονται; Πολλές εταιρείες παρέχουν «παγκόσμια» κάλυψη, από την οποία όμως εξαιρούν τις εμπόλεμες ζώνες.

Με ποιους τρόπους λαμβάνετε την αποζημίωση: πληρώνεται επί τόπου η νοσηλεία σας, ή μαζεύετε τις αποδείξεις, τους τις στέλνετε κατά την επιστροφή σας και σας καταθέτουν σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό που ξοδέψατε; Ποια είναι τα όρια ηλικίας που καλύπτουν; Κάποιες εταιρείες χρεώνουν πολύ παραπάνω τις ασφάλειες ατόμων άνω των 65, των 75 ή των 79 ετών.

Τη μεγαλύτερη προσοχή οφείλετε στα ποσά με τα οποία καλύπτονται οι διάφοροι κίνδυνοι, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις όχι μόνο από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά και από πακέτο σε πακέτο. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Viva Basic της Mondial Assistance καλύπτει ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και δαπάνες νοσηλείας έως 25.000 ευρώ, ενώ το Super Globy της ίδιας εταιρείας καλύπτει δαπάνες έως και 150.000 ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος των πακέτων αυτών ανέρχεται σε 21 και 61 ευρώ αντίστοιχα για δύο εβδομάδες.

Συμφέρει τελικά;
Δεδομένου του γενικά χαμηλού κόστους των περισσότερων ασφαλιστικών πακέτων, θα λέγαμε ότι για ταξίδια εκτός Ευρώπης –την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σας την καλύπτει ούτως ή άλλως η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας, την οποία προμηθεύεστε εύκολα από το ασφαλιστικό ταμείο σας– η ταξιδιωτική ασφάλεια συμφέρει.

Σας καλύπτει για ένα πλήθος περιπτώσεων που, αν είστε γνήσιοι απόγονοι του Μέρφι, θα μπορούσαν να σας χαλάσουν το ταξίδι –από στομαχικές διαταραχές που προκλήθηκαν από ένα ύποπτο φαλάφελ μέχρι μια βαλίτσα που χάθηκε κάπου μεταξύ Ινδίας και Νεπάλ. Αν πάλι ανήκετε στην αξιοζήλευτη εκείνη κατηγορία ανθρώπων με το γερό στομάχι και την τύχη του Γκαστόνε, στην οποία δε συμβαίνει ποτέ τίποτα κακό, ίσως το –μικρό, έστω– έξοδο να είναι περιττό. Την απόφαση την αφήνουμε σε εσάς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v