Μάιος στο Παρίσι με την... πορτοκαλί θεά

Το φετινό Euroleague Final Four διοργανώνεται στην Πόλη του Φωτός- το μαγικό Παρίσι, τρεις ελληνικές ομάδες συμμετέχουν στην φάση των 16 και εμείς κλείνουμε από σήμερα θέση για το μεγαλύτερο μπασκετικό event της χρονιάς.
Μάιος στο Παρίσι με την... πορτοκαλί θεά
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Από τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στο μπάσκετ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν μη τι άλλο, δεν έχουμε παράπονο. Το περσινό τρόπαιο της Euroleague «σήκωσε» για πέμπτη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός, ενώ ο Ολυμπιακός κατέχει ήδη ένα τρόπαιο της ευρωπαϊκής οργάνωσης από το 1997. Φέτος, πέρα από την – αναμενόμενη – πρόκριση των δύο μεγάλων ομάδων στην φάση των 16, εντυπωσιακή είσοδο έκανε και το Μαρούσι, αυξάνοντας τον αριθμό των ελληνικών συμμετοχών σε τρεις.

Σύμφωνα με την κλήρωση του Top-16, η ομάδα του Παναθηναϊκού θα παίξει αρχικά με την Μπαρτσελόνα, την Παρτιζάν και το Μαρούσι, ενώ η ομάδα του Ολυμπιακού έχει σαφώς πιο εύκολο έργο απέναντι στις Caja Laboral, Κίμκι και Τσιμπόνα. Ευελπιστώντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και για τις τρεις ελληνικές ομάδες, προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά, οργανωτικά και... οικονομικά για το φετινό Final Four.

Πότε και πού είναι;
Το φετινό Final Four θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Palais Omnisports de Paris-Bercy (δείτε εδώ τον χάρτη) την Παρασκευή 7(ημιτελικοί) και την Κυριακή 9 Μαΐου (τελικός και μικρός τελικός) του 2010. Οι δύο ημιτελικοί θα γίνουν στις 18:00 και 21:00 τοπική ώρα, ενώ o μεγάλος τελικός στις 21:00 τοπική ώρα.

Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια;
Τα εισιτήρια για την πορτοκαλί και την μωβ ζώνη (τα πιο φθηνά εν ολίγοις) έχουν εξαντληθεί και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Euroleague τα διαθέσιμα εισιτήρια ξεκινούν από 295 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 1000 ευρώ για τις VIP θέσεις. Μην απογοητεύεστε από τις τιμές, καθότι είναι πάγια τακτική των πρακτορείων – ελληνικών και μη- να κλείνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό εισιτηρίων από πριν και να τον διαθέτουν σε μορφή πακέτων μερικούς μήνες πριν την διοργάνωση. Προς το παρόν πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο.

Το Παρίσι εν τάχει
Οποιονδήποτε λάτρη της πόλης των ερωτευμένων και αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι ο Μάιος είναι ένας από τους ιδανικούς μήνες για να βρεθείτε εκεί. Σας προτείνουμε λοιπόν, να πάτε μερικές μέρες πριν την διοργάνωση, ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε την ομορφιά του με την άνεσή σας και όχι με την... ψυχή στο στόμα.

Αναβάλλετε προσωρινά την επίσκεψη στον τουριστικό Πύργο του Άιφελ και πάρτε το βάπτισμα του πυρός με μια επίσκεψη στο Εθνικό Μεσαιωνικό Μουσείο, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το σταθμό του μετρό Cluny la Sorbonne για μια περιήγηση στο quartier latin, που εκπέμπει μια μεσαιωνική ατμόσφαιρα, συνδυασμένη με αρχιτεκτονικές τάσεις του 19ου αιώνα.

Συνεχίστε με μια βόλτα στο Saint Michel, όπου θα βρείτε την «διάσημη» Παναγία των Παρισίων με την γοητευτική της ασυμμετρία, η οποία πηγάζει από την αντίθεση ανάμεσα στην απλή όψη της εισόδου και τον γαλλικό γοτθικό ρυθμό που φαίνεται στο υπόλοιπο μέρος της. Από το νησάκι της Cité, τον πρώτο οικισμό του Παρισιού που χτίστηκε γύρω στον 3ο αιώνα θα έχετε την ευκαιρία να κατέβετε τα σκαλιά προς τις όχθες του Σηκουάνα και να περπατήσετε κατά μήκος του, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα των κτιρίων.

Κοντά στην εκκλησία Saint Sulpice, στην rue Ferou θα βρείτε τους ανθισμένους κήπους του Λουξεμβούργου ακριβώς στο κέντρο του Παρισιού, όπου οι Γάλλοι επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ: το τζόκινγκ. Κοντά στον σταθμό του μετρό Saint Paul, από την rue du Temple και μέχρι την πλατεία des Vosges, θα δείτε να εκτείνεται μια πανέμορφη «πόλη» μέσα στην πόλη, με κτίρια που σήμερα στεγάζουν βιβλιοθήκες, μουσεία και διοικητικά κτίρια. Στο νούμερο 24 της rue Pavé, θα βρείτε το μέγαρο Lamoignon, όπου σήμερα στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Παρισιού και παλαιότερα υπήρξε κατοικία του Βίκτωρ Ουγκώ για δεκαέξι χρόνια.

Από τον σταθμό του μετρό Saint Paul, ακολουθώντας την rue Saint-Antoine θα φτάσετε στο πιο διάσημο «μνημείο» του Παρισιού, την Βαστίλη, ενώ αναχωρώντας από το Saint Michel και προχωρώντας κατά μήκος του Σηκουάνα με κατεύθυνση προς τον σταθμό Etoile, θα φτάσετε στα Ηλύσια Πεδία με μία από τις πιο διάσημες λεωφόρους του κόσμου, την Avenue des Champs-Élysées. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα και το μήκος της τα δύο χιλιόμετρα, ξεκινά από την πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) και τερματίζει στην περιοχή Place Charles-de-Gaulle (Place de l’Étoile), όπου και βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου.

Τέλος, «υποχρεωτική» κρίνεται η επίσκεψη στο μουσείο του Λούβρου και στο μουσείου του Orsay, όπου θα θαυμάσετε από κοντά εντυπωσιακά ιμπρεσσιονιστικά έργα (μουσείο Orsay) και φυσικά τη Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου, την Τζοκόντα, τα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου, τα έργα του Ραφαήλ, του Μποτιτσέλι και του Τιτσιάνο, τα γιγάντια γλυπτά της Μεσοποταμίας, πίνακες των Rubens, Watteau, Delacroix, Fragonard, Poussin, Hals, Honthorst, Vermeer και Veronese (Λούβρος). Αν προλάβετε να δείτε όλα τα παραπάνω τις ημέρες που θα είστε στο Παρίσι, τότε μπορείτε να ανεβείτε και στο τελευταίο επίπεδο του Πύργου του Άιφελ και να απολαύσετε τα πάντα από – πολύ- ψηλά.

Περισσότερες πληροφορίες για την πολη του Παρισιού θα βρείτε στα σχετικά άρθρα.

Πώς θα πάω;
Αεροπορικώς από το Ελευθέριος Βενιζέλος για τα αεροδρόμια Paris Charles de Gaulle και ORLY με πτήσεις της Olympic Air (151€ το άτομο με επιστροφή για το Charles de Gaulle), της Aegean (241€ το άτομο με επιστροφή για το Charles de Gaulle), της Air France (170€ με επιστροφή) και της EasyJet (250€ το άτομο με επιστροφή για το ORLY). Το στάδιο απέχει λιγότερο από εννιακόσια μέτρα από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Gare De Lyon και Paris-Austerlitz ενώ υπάρχει και ο σταθμός του μετρό Bercy που απέχει μόλις ένα λεπτό από το στάδιο. Δείτε εδώ το δίκτυο του μετρό.

Πού θα μείνω;
Πολύ κοντά στο στάδιο βρίσκονται το μοντέρνο Pink Hotel με δεκαπέντε πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια και στιλάτο περιβάλλον (από 110€ το δίκλινο) και το παραδοσιακό Hotel de Venise (69€ το δίκλινο). Στο κέντρο του Παρισιού προτείνουμε τα Chambiges Elysées (212€ το δίκλινο με πρωινό), Hôtel Sevigné (88€ το δίκλινο + 8€ το πρωινό) και Hôtel de Blois (55€ το δίκλινο + 7€ το πρωινό).

Γαλλική γευσιγνωσία;
Στο Maxim’s για τις ξεχωριστές γαλλικές του γεύσεις και το εντυπωσιακό του ντεκόρ (3 rue Royale, μετρό Concorde, μενού από 110 ευρώ, τηλ. 0033 (0)1 4265 3047),για πιο low budget επιλογές, στο Petit Baigneur (16€ το άτομο περίπου) για εκπληκτικό λαγό στιφάδο με δαμάσκηνα και σάλτσα μελιού, στο Angélina (226 rue de Rivoli, τηλ. 0033 (0)1 42 60 82 00, 15 με 30€ το άτομο) για την φοβερή του αφρικάνικη ζεστή σοκολάτα με κρέμα, στο Aux Négociants (27 rue Lambert, 18e, τηλ. 46 06 15 11) για το εκπληκτικό του bœuf bourguignon και στο Plomb du Cantal (3 rue de la Gaîté, μετρό Gaîté, τηλ. 0033 (0)1 43351692) για σπεσιαλιτέ της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπως truffade (είδος σκορδαλιάς όπου αναμιγνύουν τυρί cantal από την ομώνυμη περιοχή και μπαχαρικά) με χωριάτικα λουκάνικα και τεράστια επιδόρπια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v