Παρίσι: Καφές και φαγητό με tips από τους FT

Όσοι έχετε βρεθεί στο Παρίσι θα γνωρίζετε πως η ”Πόλη του Φωτός” βρίθει μαγαζιών αναψυχής. Οι Financial Times ξεχωρίζουν τα top 10 σε εστιατόρια και café-bistrot και εξασφαλίζουν στον ταξιδιώτη ευρεία γκάμα ”σωστών” επιλογών για τη βραδινή έξοδο. Άλλωστε, τον Πύργο του Άιφελ μπορείτε να τον βρείτε και μόνοι σας...
Παρίσι: Καφές και φαγητό με tips από τους FT

πηγή: FT.com

Η Πόλη του Φωτός είναι η επόμενη στάση των ταξιδιωτικών οδηγών των Financial Times, με τα top 10 σε εστιατόρια και café-bistrot να εξασφαλίζουν στον ταξιδιώτη ευρεία γκάμα επιλογών για τη βραδινή έξοδο. Άλλωστε, τον Πύργο του Άιφελ μπορείτε να τον βρείτε και μόνοι σας...

-----Tα καλύτερα cafe της πόλης

1. Cafe de Flore 172 blvd St-Germain, 75006

Ένα στέκι για καλλιτέχνες και διανοούμενους, από τη δεκαετία του ’20. Στους θαμώνες του έχουν συμπεριληφθεί ο Σαλβατόρ Νταλί και ο Αλμπέρ Καμί, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σαν Πωλ Σαρτρ και η Σιμόν Ντε Μποβουάρ ζούσαν πρακτικά μέσα στο Flore. Αν και οι τιμές του έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, το art deco δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο και είναι ακόμη στέκι των γάλλων κινηματογραφιστών και διανοούμενων.

2. Les Deux Magots, 6 pl St-Germain-des-Pres, 75006

Ο ανταγωνισμός του γειτονικού Flore ως ο τόπος συνάντησης της ελίτ των γάλλων διανοούμενων στον 20ο αιώνα. Ο Χέμινγουεϊ, ο Όσκαρ Γουάιλντ, και ο Αντρέ Μπρετόν ήταν θαμώνες, ενώ το 1937, ο Πάμπλο Πικάσο γνώρισε εδώ τη μούσα του, Ντόρα Μάαρ. Αντίστοιχα ακριβό, με τα εξωτερικά τραπέζια να έχουν θέα στη λεωφόρο και την πλατεία.

3. Harry’s Bar, 5 rue Daunou, 75001

Το θρυλικό αυτό μαγαζί άνοιξε το 1911 και αποτέλεσε τόπο συνάντησης πολλών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Σκοτ Φιτζέραλντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ο Τζώρτζ Γκέρσουιν φέρεται να εμπνεύστηκε το An American in Paris μετά από μερικά ποτά στο Harry’s Bar. Ακόμα προσελκύει πολλούς καλλιτέχνες, κυρίως Αμερικανούς, οι οποίοι έρχονται είτε από νοσταλγία, είτε για τα καλύτερα martini coctails στην πόλη.

4. Cafe Marly, 93 rue de Rivoli, 75001

Βρίσκεται στην πτέρυγα Ρισελιέ του Λούβρου. Το cafe προσφέρει τυπικά σνακ μπιραρίας (μπριζόλες, σαλάτες, σολομό tartare, σάντουιτς), καθώς και υπέροχα κέικ και πίτες. Ο χώρος έχει εξαίρετη διακόσμηση και βελούδινες πολυθρόνες, αλλά το καλύτερο σημείο είναι δίπλα στο παράθυρο, όπου οι επισκέπτες συνωστίζονται να θαυμάσουν τη γυάλινη πυραμίδα που περιγράφει και ο Dan Brown στον Κώδικα DaVinci.

5. Cafe de la Paix, 12 blvd des Capucines, 75008

Ένα μεγάλο παρισινό cafe με ανάλογες τιμές, αλλά αξίζει να το επισκεφτεί κανείς για να θαυμάσει τις υπέροχες νωπογραφίες στους τοίχους και τα έργα τέχνης στον εξωτερικό χώρο. Το cafe είναι σχεδιασμένο από τον Charles Garnier, αρχιτέκτονα του Opera House. Πρόκειται για ένα ακόμη café-ορόσημο της πόλης του Παρισιού, με μια σειρά διάσημων θαμώνων. Τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου είναι κλασικό σημείο για το ευγενές άθλημα της παρακολούθησης των περαστικών.

6. La Closerie des Lilas, 171 blvd du Montparnasse, 75006

Το εστιατόριο εδώ είναι ακριβό, αλλά το μπαρ προσφέρεται για να νιώσει κανείς την ατμόσφαιρα στο στέκι που μεθούσε ο Μπωντλαίρ. Αναζητήστε τα διάσημα ονόματα που είναι χαραγμένα στα τραπέζια. Η μπυραρία έχει επίσης εξαιρετική ζωντανή μουσική με πιάνο.

7. The China Club, 50 rue de Charenton, 75012

Αυτό το αριστοκρατικό bar-restaurant έχει κομψό κινεζικό ντεκόρ, αιτιολογώντας το όνομά του. Τα τραπέζια στο μεγάλο μπαρ στο ισόγειο δείχνουν οικεία ακόμη και στον ”πρωτάρη”, ενώ το μαγαζί παίζει ζωντανή jazz τα σαββατοκύριακα. Τα κοκτέιλ είναι άριστα, όπως και το κινέζικο φαγητό στο εστιατόριο. Είναι στέκι της σύγχρονης παρισινής νεολαίας.

8. Le Baron Rouge, 1 rue Theophile-Roussel, 75012

Το μικροσκοπικό wine bar κοντά στην Aligre Market φαίνεται σαν να έχει μείνει πίσω στο χρόνο. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε δεκάδες κρασιά ενώ μπορείτε να γεμίσετε και το δικό σας μπουκάλι από τα βαρέλια που είναι στοιβαγμένα δίπλα στην είσοδο, αποτελώντας παράλληλα και το καλύτερο décor για το μαγαζί. Όταν ο καιρός είναι καλός, τα άδεια βαρέλια αναποδογυρίζονται στο πεζοδρόμιο, αποτελώντας πρώτης τάξεως τραπέζια. Προσφέρονται κρύα σνακ, όπως πατέ και κρύο κρέας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

9. Le Cafe de l’Industrie, 16 rue St-Sabin, 75011

Μοντέρνο και στιλάτο café με τρεις μεγάλους χώρους, διακοσμημένους με μια τεράστια γκάμα ετερόκλητων αντικειμένων, από λόγχες έως καρέ από παλιές κινηματογραφικές ταινίες. Απλές γεύσεις με αξία, όπως η κρεμμυδόσουπα. Δημοφιλές τοπικό στέκι.

10. Jacques Melac Bar Au Vin, 42 rue Leon-Frot, 75011

Εξαίρετο wine bar με χαρακτήρα. Η διακόσμηση περιλαμβάνει το ρουστίκ ταβάνι από το οποίο κρέμονται μεγάλα σαλάμια και αμπέλια. Ο μυστακοφόρος ιδιοκτήτης από το Auvergne είναι ενθουσιώδης εραστής του κρασιού και στοχεύει να ικανοποιήσει την πελατεία του, με το τεράστιο κελάρι του και λογικές τιμές.

-----Τα καλύτερα εστιατόρια στο Παρίσι

1. Alain Ducasse Hotel Plaza Athenee, 25 ave Montaigne, 75008

- πάνω από 60 ευρώ το άτομο

Αναμφισβήτητα, ο καλύτερος σεφ στο Παρίσι, ο Ducasse σερβίρει την μυθική μαγειρική του τέχνη στο νέο του εστιατόριο στο ξενοδοχείο Plaza Athenee. Το άψογο σέρβις και τα πιάτα με υπογραφή Ducasse δεν επιδέχονται βελτιώσεων.

2. Guy Savoy, 18 rue Troyon, 75017

- πάνω από 60 ευρώ το άτομο

Η σούπα αγκινάρας με τρούφα είναι ένα από τα πιάτα που προτείνει ο γκραν σεφ του Guy Savoy στο κομψό του εστιατόριο (απαιτείται ένδυση black tie). Μια από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες που έχει να προσφέρει το Παρίσι. Για να δοκιμάσετε την μαγειρική που θα βρείτε στο Savoy, σε πιο προσιτές τιμές, μπορείτε να πάτε στη μπιστρό Les Bookinistes στο St Germain.

3. La Tour d’Argent, 15 quai de la Tournelle, 75005

- πανω από 60 ευρώ το άτομο

Είναι διάσημο για τον κατάλογο κρασιών, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος στο Παρίσι, καθώς επίσης και για την εξαίρετη θέα στο Seine και τη Notre-Dame. Η πάπια με πορτοκάλι είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και η σάλτσα προετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σας.

4. Taillevent, 15 rue Lamennais, 75008

- πάνω από 60 ευρώ το άτομο

Στον ατμοσφαιρικό χώρο του Taillevent, στον οποίο κυριαρχεί το ξύλο, συχνάζει ένα κράμα από επιχειρηματίες και ζευγαράκια. Το Crepinette d’andouillette (τηγανίτα με λουκάνικα) με φουά γκρά είναι ένα από τα πιάτα που θα θυμάστε για καιρό, ενώ θα βρείτε και έναν εξαιρετικό κατάλογο κρασιού. Εάν θέλετε να δειπνήσετε, θα πρέπει να κάνετε κράτηση πολύ νωρίτερα.

5. L’Epi Dupin, 11 rue Dupin, 75006

- 30-40 ευρώ το άτομο

Εξωτερικά, μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο εστιατόριο του Παρισιού. Όμως για να μπείτε μέσα, θα πρέπει να έχετε κάνει κράτηση πολύ νωρίτερα. Προσφέρει ίσως το καλύτερο φαγητό σε αυτές τις τιμές, ενώ το μενού αλλάζει συνεχώς, παραμένοντας πάντοτε καινοτόμο. Το σπιτικό ψωμί είναι απολαυστικό, όπως και τα επιδόρπια, που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.

5. Brasserie Bofinger, rue de la Bastille, 75004

- 30-40 ευρώ το άτομο

Η παλαιότερη μπυραρία του Παρισιού, που χρονολογείται από το 1864, αξίζει μια επίσκεψη μόνο και μόνο για το αυθεντικό ντεκόρ από γυαλί και ξύλο και τους δερμάτινους καναπέδες. Το μενού περιλαμβάνει τα βασικά πιάτα ενός bistrot όπως, οστρακοειδή και μπριζόλα με μπαχαρικά.

7. Au C’Amelot, 50 rue Amelot, 75011

- 30-40 ευρώ το άτομο

Το μενού πέντε πιάτων είναι προκαθορισμένο εκτός από το επιδόρπιο, οπότε τρώτε ό,τι θέλει ο σεφ. Μην πτοείσθε όμως, Το φαγητό είναι πάντα εξαίρετο και η ατμόσφαιρα, φωτισμένη με κεριά, προσφέρεται για χαλάρωση.

8. Le Scheffer, 22 rue Scheffer, 75016

- 30-40 ευρώ το άτομο

Ένα bistrot μοιάζει πάντα με όλα τα υπόλοιπα, αλλά αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Το φαγητό είναι θεσπέσιο, το σέρβις πάντα φιλικό, η διασκέδαση εγγυημένη και οι τιμές λογικές. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να κάνετε κράτηση πολύ νωρίτερα. Δοκιμάστε το μπαρμπούνι Provencal, εάν υπάρχει.

9. Le Baron Rouge, 1 rue Theophile-Roussel, 75012

- κάτω από 30 ευρώ το άτομο

Θα το συμπαθήσετε περισσότερο για την ατμόσφαιρα παρά για το μενού, αν και το φαγητό είναι αξιόπιστο σε αυτό το wine-bar, το οποίο βρίθει από θορυβώδεις παριζιάνους. Τα πολυάριθμα κρασιά είναι διαθέσιμα σε μπουκάλι ή ποτήρι, και συνοδεύονται από παστό κρέας, πατέ και άλλες απλές, παραδοσιακές γεύσεις.

10 Chartier, 7 rue du Faubourg-Montmartre, 75009

- κάτω από 30 ευρώ το άτομο

Τα πιάτα είναι απλά και χορταστικά (π.χ. μπριζόλα με μπαχαρικά, κοτόπουλο εστραγκόν και ψάρια) αλλά ο πραγματικός λόγος για να έρθει κανείς εδώ είναι για την αυθεντική ατμόσφαιρα.

Αυτή η εργατική καντίνα των αρχών του 20ού αιώνα έχει διατηρήσει τα αυθεντικά, στενά τραπέζια, την επένδυση ξύλου και τους επιχρυσωμένους καθρέπτες που ήταν στη μόδα εκείνη την εποχή. Είναι πάντα γεμάτο, οπότε να πάτε νωρίς. Δεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά η ουρά που δημιουργείται αναπόφευκτα, εξυπηρετείται τάχιστα.

(**) Απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο FT.com, την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v