Χειμερινά weekends: Το ελληνικό top-5... μετά τιμών

Θέλετε το τέλειο weekend. Υπέροχο ξενοδοχείο, συγκλονιστική κουζίνα, οργανωμένο χιονοδρομικό και συμπαθητικά μπαράκια. Και, φυσικά, στον τέλειο προορισμό. Χωρίς να ξοδέψετε πολλά και χωρίς να χρειαστεί να το ψάξετε. Το ψάξαμε εμείς για εσάς.
Χειμερινά weekends: Το ελληνικό top-5... μετά τιμών
της Ηρώς Κουνάδη

Πώς ορίζεται το τέλειο χειμερινό weekend; Είναι αυτό που περιλαμβάνει ένα cosy δωμάτιο με τζάκι, δυο-τρία πολύ καλά ταβερνάκια με παραδοσιακή κουζίνα, κι ένα χιονοδρομικό ιδανικό τόσο για σκι όσο και για… χιονοπόλεμο –γιατί τα στραμπουλήγματα πολλοί εμίσησαν, το χαβαλέ με το χιόνι ουδείς. Αν γίνεται να έχουμε και μερικές επιλογές για τη νυχτερινή μας διασκέδαση, και όλα αυτά στη διάθεσή μας χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουμε ένα ολόκληρο μηνιάτικο τότε μιλάμε για τον παράδεισο επί γης.

Αναζητήσαμε όχι έναν, αλλά πέντε τέτοιους παραδείσους, που να τα έχουν όλα. Συγκεντρώσαμε τιμές, υπολογίσαμε χιλιομετρικές αποστάσεις, επιστρατεύσαμε κομπιουτεράκια, και καταλήξαμε στο συνολικό budget που θα χρειαστούμε για να πάμε, να δούμε, να φάμε, να ανεβούμε στο χιονοδρομικό, και να βγούμε το βράδυ. Όλα αυτά για ένα “large” weekend, γιατί αξίζει μια φορά στο τόσο να απαρνιόμαστε το πνεύμα οικονομίας που μας διακατέχει. Αν μη τι άλλο, το επιβάλλει ο μήνας των Χριστουγέννων και του δέκατου τρίτου μισθού. 
 
Αράχωβα
Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για χειμερινές αποδράσεις είναι οι κόκκινες κεραμιδοσκεπές των πέτρινων σπιτιών της, να απλώνονται στους πρόποδες του Παρνασσού. Κοσμοπολίτικη και πολύβουη, αλλά αυθεντική, πανέμορφη κι εθιστική, η Αράχωβα προσφέρει επιλογές που εκτείνονται από ολοήμερο cocooning σε ultra lux ξενώνες και γευσιγνωσία στα εξαιρετικά ταβερνάκια κι εστιατόρια της μέχρι ατελείωτο σλάλομ στις πίστες του Παρνασσού και sightseeing στους Δελφούς. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, και οι φήμες που θέλουν το μηνιαίο μισθό σας να καλύπτει ένα και μόνο Σαββατοκύριακο… απλά φήμες.
Διαμονή: Στο ρομαντικό Ξενώνα Γκενεράλη (τηλ.: 22670 31529, από 100 ευρώ το δίκλινο), στο luxury chic Santa Marina Arachova (τηλ.: 22670 31954, από 160 ευρώ το classic δίκλινο) ή στη low budget Villa Filoxenia (τηλ.: 22670 31046, από 65 ευρώ το δίκλινο)
Φαγητό: Εξαιρετικά μαγειρευτά, τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και σχάρα στη Φτερόλακκα, την Παναγιώτα, τα Αλώνια, και στη σταθερή αξία του Καπλάνη –περίπου 20 ευρώ το άτομο σε καθένα από αυτά. Σύγχρονη διεθνή κουζίνα με περίπου 35 ευρώ το άτομο στο Padre Padrone.
Σκι, snowboard, χιονοπόλεμος: Στο all time classic χιονοδρομικό του Παρνασσού, που διαθέτει δύο καφετερίες-chalet και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες. Η ημερήσια κάρτα τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 30 ευρώ –κρατήσεις γίνονται και ηλεκτρονικά εδώ.
Συνολικό budget: Περί τα 240 ευρώ το άτομο για διήμερη διαμονή, τέσσερα γεύματα και δύο ημερήσιες κάρτες για το χιονοδρομικό, συν 100 ευρώ για βενζίνη, καφέδες και ποτά, σύνολο 340 ευρώ.

Καρπενήσι
Περιτριγυρισμένο από ελατοσκέπαστα βουνά, καταπράσινα φαράγγια και γραφικά χωριουδάκια που σε προκαλούν να τα εξερευνήσεις, το Καρπενήσι δεν έχει τυχαία κερδίσει το χαρακτηρισμό «Ελβετία της Ελλάδας» –ο οποίος, παρά τα όσα δυσοίωνα έχετε ακούσει, δεν αναφέρεται απαραίτητα στο budget που χρειάζεστε για να τον επισκεφθείτε. Γευστικότατη τοπική κουζίνα, έντονη νυχτερινή ζωή, ορεινός χαρακτήρας με ένα touch κοσμοπολιτισμού, και αμέτρητες ευκαιρίες για εξορμήσεις στη φύση καθιστούν την ευρυτανική πρωτεύουσα τον παράδεισο των weekenders.
Διαμονή: Στο κεντρικότατο Hotel Elvetia (τηλ.: 22370 80111, από 85 ευρώ το δίκλινο), ή στον cosy ξενώνα Κορυσχάδες Village (τηλ.: 22370 25102, από 90 ευρώ το δίκλινο) σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από το Καρπενήσι. Αν δε συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από την απόλυτη πολυτέλεια, το 5άστερο Montana Spa Hotel (τηλ.: 22370 80400, από 200 ευρώ το δίκλινο) είναι η ιδανική επιλογή.
Φαγητό: Ζουμερή σχάρα στο Γαύρο, στο δρόμο για τον Προυσσό, μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στο Πανόραμα και τον Γεωργαλή. Υπολογίστε περί τα 20-25 ευρώ το άτομο για καθένα από αυτά.
Σκι, snowboard, χιονοπόλεμος: Στο Βελούχι, που απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Με δέκα πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, σαλέ, σχολή σκι και εμπορικά καταστήματα, το δημιουργημένο το 1974 Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου είναι ένα από τα δημοφιλέστερα της χώρας. Extra bonus η εκπληκτική θέα της πόλης και των γύρω βουνών από τους αναβατήρες. Στα αρνητικά, η ομίχλη που συχνά δυσκολεύει τους σκιέρ. Η ημερήσια κάρτα τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 20 ευρώ.
Συνολικό budget: 205 ευρώ το άτομο για ένα Σαββατοκύριακο –διαμονή, φαγητό και σκι– συν 150 ευρώ για βενζίνη, καφέδες και ποτά. Σύνολο 355 ευρώ.

Καλάβρυτα
Ψάχνουμε κάθε φορά έναν λόγο για τη νιοστή επίσκεψή μας και δε βρίσκουμε. Γιατί δεν μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην ομορφότερη σιδηροδρομική διαδρομή, αυτή του Οδοντωτού, στη συγκλονιστική κουζίνα τους, στο μαγευτικό τοπίο, στα ιστορικά αξιοθέατα και στον υπέροχο, χωριάτικο αλλά κοσμοπολίτικο, hip αλλά ήσυχο χαρακτήρα τους. Συνυπολογίστε την κοντινή απόσταση από την Αθήνα, την πανεύκολη πρόσβαση και το εύρος των τιμών –από low budget μέχρι super lux– κι έχετε τον ιδανικό προορισμό για τα χειμερινά weekends.
Διαμονή: Στο ατμοσφαιρικό Φίνταϋ Suites (26920 24552, από 115 ευρώ το standard δίκλινο δωμάτιο), στο ιστορικό ξενοδοχείο Χελμός, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων (26920 29222, από 135 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο) ή στο πέτρινο Georgio’s V Chalet (26920 24600, από 125 ευρώ το δίκλινο με τζάκι).
Φαγητό: Σπιτικές νοστιμιές και τοπική κουζίνα στο Σπιτικό, το Συμπόσιο και τον Βαρβιτσιώτη, ζουμερά ψητά στο Καταφύγιο και τον Θανάση. Υπολογίστε 15-20 ευρώ το άτομο, για καθένα από αυτά.
Σκι, snowboard, χιονοπόλεμος: Στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, 14 χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού, άρτια εξοπλισμένο και πανέμορφο, με τα πολυάριθμα δέντρα του να κοσμούν τις πίστες και το υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής του, της Νεραϊδοράχης, να αγγίζει τα 2.340 μέτρα. Διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες κι εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι και σχολή σκι. Οι ειδικές παροχές του, όμως, είναι που κλέβουν την παράσταση: ειδική πίστα για moguls ski, πάρκο για snowboard, διαδρομές cross country ski, πάρκο snow tubes, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και διαδρομές με snowmobiles. Η ημερήσια κάρτα τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 25 ευρώ.
Συνολικό budget: 235 ευρώ το άτομο για διαμονή, φαγητό και δύο εισόδους στο χιονοδρομικό, συν άλλα 100 ευρώ maximum για βενζίνη, βραδινές εξόδους και μικροέξοδα. Σύνολο 335 ευρώ.

Έδεσσα & Νάουσα
Θέλετε κάτι λιγότερο «τουριστικό»; Θέλετε πόλεις με χαρακτήρα, φυσική κι ανεπιτήδευτη ομορφιά, συγκλονιστική κουζίνα και χαλαρό τρόπο ζωής; Η Εγνατία Οδός έχει φέρει την Έδεσσα και τη Νάουσα πολύ πιο κοντά στους Αθηναίους weekenders –πόσο μάλλον στους ορμώμενους εκ Θεσσαλονίκης. Η δύναμη της φύσης όπως αυτή αντηχεί στο νερό που πέφτει από ύψος 70 μέτρων στους καταρράκτες της Έδεσσας, ο προηγούμενος αιώνας που έχει μείνει ανέγγιχτος από το χρόνο στην παλιά της συνοικία, το Βαρόσι, η ομορφιά της φύσης που συγκεντρώνεται στο πάρκο του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας –και θα θυμάστε μέχρι να επιστρέψετε.
Διαμονή: Στο Χαγιάτι (τηλ.: 23810 51500, από 70 ευρώ το δίκλινο) και το Βαρόσι (τηλ.: 23810 21865, από 70 ευρώ το δίκλινο) στην ομώνυμη παραδοσιακή συνοικία της Έδεσσας. Στο κεντρικότατο Dellagio (τηλ.: 23320 22333, από 60 ευρώ το δίκλινο) ή στο ρομαντικό ξενώνα Παλαιά Πόλη (τηλ.: 23320 52520, από 95 ευρώ το δίκλινο) στη Νάουσα.
Φαγητό: Στην Έδεσσα, παραδοσιακή κουζίνα και εξαιρετικά ψητά στο Σταθμό και τοπικές σπεσιαλιτέ στη Λίμνη, στα Βρυττά –υπολογίστε 15 ευρώ το άτομο. Στη Νάουσα, φρεσκότατη πέστροφα στο Νησάκι και τα Γεράνια, μαγειρευτά και σχάρα στα Οινομαγειρέματα και τη Σπονδή –περίπου 20 ευρώ το άτομο για καθένα από αυτά.
Σκι, snowboard, χιονοπόλεμος: Στα 3-5 Πηγάδια, σε απόσταση 17 μόλις χιλιομέτρων από τη Νάουσα. Με εννέα συνολικά πίστες, τρεις εκ των οποίων αντοχής και πληθώρα εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων σαλέ, καφετέρια, εστιατόριο, snow bar, ξενοδοχείο και ξενώνα με θερμαινόμενη πισίνα και σάουνα, πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα καλύτερα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του, το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του όλη τη σαιζόν. Η ημερήσια κάρτα κοστίζει 18 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα.
Συνολικό budget: 176 ευρώ για διαμονή, τέσσερα γεύματα και δύο μέρες στο χιονοδρομικό, συν 150 ευρώ για βενζίνη, ποτά και λοιπά έξοδα, σύνολο 326 ευρώ το άτομο.

Άγιος Αθανάσιος
Αν το Καϊμακτσαλάν είναι ο Παρνασσός της Βορείου Ελλάδας, ο Άγιος Αθανάσιος είναι σίγουρα η Αράχωβα της. Κτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, ο διατηρητέος οικισμός αποπνέει αυθεντικό άρωμα βουνού, με τα διώροφα σπιτάκια του, κτισμένα με τη χαρακτηριστική μακεδονική πέτρα, να σκεπάζονται από κόκκινες κεραμιδοσκεπές και καμινάδες που αχνίζουν. Η εκπληκτική τοπική κουζίνα, οι γραφικοί ξενώνες και, φυσικά, το hip Καϊμακτσαλάν είναι οι υπόλοιποι λόγοι για τους οποίους επιστρέφουμε, ξανά και ξανά.
Διαμονή: Στον ατμοσφαιρικό ξενώνα Αρχοντικό (τηλ.: 23810 32060, από 80 ευρώ το δίκλινο χωρίς τζάκι, 90 ευρώ με τζάκι) ή στο εντυπωσιακό Hotel Spa Lithos (τηλ.: 23810 31996, από 90 ευρώ το δίκλινο)
Φαγητό: Νοστιμότατα μαγειρευτά στα Καλά της Αντωνίας και το Καταφύγιο, εξαιρετική σχάρα στην Καλύβα, τον Πέτρο και την Τσεγάνη. Στα 15-20 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές σε καθένα από αυτά.
Σκι, snowboard, χιονοπόλεμος: Τα είπαμε, στο Καϊμακτσαλάν. Το χιονοδρομικό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα αγγίζει στο υψηλότερο σημείο του τα 2.524 μέτρα, ενώ διαθέτει, μεταξύ άλλων, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, ενοικιάσεις snowmobile, εστιατόριο, καφέ, bar και snowbar σε υψόμετρο 2.069 μέτρων. Η ημερήσια κάρτα τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 17 ευρώ.
Συνολικό budget: 194 ευρώ για το ξενοδοχείο, το φαγητό και το χιονοδρομικό, συν maximum 150 ευρώ για βενζίνη και ποτά, σύνολο 344 ευρώ.

(*) Οι τιμές των ξενοδοχείων περιλαμβάνουν πρωινό. Το συνολικό budget έχει υπολογιστεί για δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο, τέσσερα γεύματα και δύο ημερήσιες κάρτες του χιονοδρομικού ανά άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v