Αγιος Αθανάσιος: Αρωμα... ”Νταβός” στη Μακεδονία

Ο παραδοσιακός οικισμός Παλιός Άγιος Αθανάσιος, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Έδεσσα, προσφέρει ένα σπάνιο συνδυασμό ελληνικής παράδοσης, αναπαλαιωμένα πετρόχτιστα σπίτια, μοναδική θέα και τοπική γαστρονομία, με δυνατότητες όπως ski, trekking, ιππασία και τοξοβολία, θυμίζοντας... ελβετικά χειμερινά θέρετρα.
Αγιος Αθανάσιος: Αρωμα... ”Νταβός” στη Μακεδονία

Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος ή Tσέγανη ή ”Πέτρινο χωριό”, βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νομού Πέλλας, στα σύνορα με το νομό Φλωρίνης και πολύ κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα. Απέχει ελάχιστα από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και έχει χτιστεί σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.

Λέγεται ”παλιός” γιατί οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν στη δεκαετία του ’80 και ζουν σήμερα στο νέο οικισμό Αγίου Αθανασίου που δημιουργήθηκε πολύ κοντά στο παλιό χωριό. Αντί να ερειπωθεί όμως η περιοχή, κηρύχθηκε διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ και η κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου το 1995 βοήθησε στο να οργανωθεί ο παραδοσιακός οικισμός, με ζεστούς ξενώνες και ταβέρνες που όμως δεν ξεφεύγουν από την υποβλητική αισθητική του συνόλου.

Ο οικισμός χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα και εντυπωσιάζει με το παραδοσιακό χρώμα και τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του, με τα κεραμοσκεπή, πετρόχτιστα σπίτια που συνδυάζονται αρμονικά με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Καθώς διατηρείται σε άριστη κατάσταση, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των κατοίκων του. Σήμερα, τα περισσότερα από τα κτίσματά του είναι αναπαλαιωμένα.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως, η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700. Εκεί θα βρείτε θαυμάσιες εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Παράλληλα, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας που βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό, προσφέρει πλειάδα επιλογών, όπως ski, Trekking, ιππασία και τοξοβολία, ενώ οργανώνονται και ομαδικές περιηγήσεις στις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής.

Εάν αποφασίσετε το ταξίδι μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο, σίγουρα δεν θα πρέπει να αψηφήσετε τους πασίγνωστους καταρράκτες της Έδεσσας, θέαμα απείρου κάλλους για όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Από τα ειδικά σημεία ”μπελβεντέρε” και τις προσβάσεις που έχουν δημιουργηθεί, μπορεί κανείς να θαυμάσει τον μεγάλο Καταρράκτη ”Κάρανο”, με το νερό να πέφτει από ύψος 70 περίπου μέτρων και τον διπλό καταρράκτη, όπως επίσης και το σπήλαιο κάτω από τον βράχο.

Δεν θα πρέπει να χάσετε επίσης το ”Πάρκο των καταρρακτών”, όπου τα νερά και τα αιωνόβια πλατάνια συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο που μένει στη μνήμη.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή έχει αναβαθμισθεί και προσφέρει ευκολίες στους επισκέπτες. Ενδεικτικά αναφέρεται η συνεχής λειτουργία περιπτέρου πληροφοριών αλλά και η λειτουργία υπαίθριου Μουσείου Νερού, στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη ”βιομηχανική” ιστορία της πόλης, με νερόμυλους και παλιά εργοστάσια σε λειτουργία.

Ένα επίσης μοναδικό φυσικό τοπίο είναι το Μαύρο Δάσος, ο ”Μέλανας Δρυμός” της Έδεσσας, το οποίο είναι τόσο πυκνό, που οι αχτίδες του ήλιου δύσκολα φτάνουν στο έδαφος. Είναι ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας, ενώ λέγεται ότι από εκεί προμηθεύτηκε ξύλα ο Μέγας Αλέξανδρος, για την κατασκευή των ακοντίων του στρατού του, τις γνωστές σάρισσες που είχαν 6 μέτρα μήκος.

Πού να μείνετε:

Αναπαλαιωμένος παραδοσιακός ξενώνας Μαρω Φαμε: τηλ. 23810 31933, 6947 565132. Oικία Mπαμπατζιμόπουλου: τηλ.: 23810-31952, 6945910405.

Παραδοσιακός Ξενώνας Πατρικό: τηλ.: 23810 31018, 6944620030.

Γιώργος Φλώκας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v