Νάουσα: Φύση και παράδοση στους πρόποδες του Βερμίου
Ταξιδέψαμε στην καταπράσινη πόλη της κεντρικής Μακεδονίας. Περπατήσαμε στο μαγεμένο πάρκο του Αγίου Νικολάου, θαυμάσαμε την θέα από το περίφημο "Μπαλκόνι" της και ήπιαμε εκπληκτικό κόκκινο κρασί. Η Νάουσα διατηρεί ακόμα τις χάρες της, αρκεί να τις ανακαλύψεις.

Κι αν το πάρκο πραγματικά σου κόβει την ανάσα, ή καλύτερα βγάζει από μέσα σου την βρώμικη ανάσα που κουβαλάς από την πόλη, ανανεώνοντάς την με φρέσκο, καθαρό οξυγόνο, το εκτροφείο θηραμάτων είναι αυτό που σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο «μέσα» στην φύση βρίσκεσαι. Τόσο μέσα που, καταρχάς, χάνεσαι προκειμένου να βρεθείς στο εκτροφείο, στο πίσω μέρος του πάρκου, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή ταμπέλα μέσα στο πάρκο που να σε οδηγεί σε αυτό. Παράλογο; Όχι, όπως μας εξήγησε ο φροντιστής του εκτροφείου, το οποίο δεν ανήκει στον Δήμο Νάουσας -όπως το πάρκο- αλλά στη Νομαρχία. «Και αφού δεν ασχολείται η ίδια η Νομαρχία με την «διαφήμιση» του εκτροφείου, γιατί να ασχοληθεί ο Δήμος;» συμπληρώνει ειρωνικά ο νεαρός. Πολιτικά συμφέροντα και εδώ, λοιπόν, σκέφτομαι και συνεχίζω την βόλτα μου στο εκτροφείο. Τι θα δείτε στα περιποιημένα του κλουβιά; Κάθε είδους φασιανό (συρματικό, χρυσό, αργυρό -φωτο), φραγκόκοτες, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και ελάφια -αν είστε τυχεροί και τα πετύχετε το απόγευμα που κατεβαίνουν από το βουνό για να βρουν τροφή στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου, καθώς αυτά δεν βρίσκονται σε κλουβιά παρά ελεύθερα στις παρυφές του Βέρμιου. Και φυσικά, θα δείτε τον λαγό, το «παόκι» όπως μας τον χαρακτήρισε ο φροντιστής, ο οποίος ήταν άκρως φιλικός και άνετος με τις… κάμερες (Photo Gallery).
Η βόλτα στο Άλσος του Αγίου Νικολάου είναι λυτρωτική. Περπατάς και χαμογελάς. Δεν χρειάζεται να μιλάς. Μιλάει το ποτάμι για εσένα, μιλούν οι πάπιες και τα πουλιά. Αν βρεθείς εκεί Κυριακή, βλέπεις τους Ναουσαίους με τις φόρμες και τα αθλητικά τους να απολαμβάνουν την γυμναστική τους. Θες να το κάνεις και εσύ, κάθε μέρα. Ζηλεύεις και για τα εξαιρετικά χιονοδρομικά. Το «
Ακόμα πιο έξω από τη Νάουσα, για την ακρίβεια ακριβώς κάτω από τη Νάουσα, στην σημερινή περιοχή Κοπανός, στην θέση «Ισβόρια», βρίσκεται ένα αξιοθέατο με ακόμα μακρύτερη ιστορία. Πρόκειται για την τοποθεσία που περί τα μέσα του 4ου π.χ. αιώνα στέγασε την Σχολή όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο δεν έχουν ολοκληρωθεί, πάντως ο επισκέπτης είναι ελεύθερος να περπατήσει μέσα και έξω από τα φυσικά σπήλαια (φωτο), πάνω στα βήματα του φιλοσόφου και του μέγα στρατηλάτη. Αν είστε λάτρεις της αρχαιολογίας, αξίζει να βρεθείτε λίγο παραπέρα στον Κοπανό, στην περιοχή της αρχαίας Μίεζας, για να θαυμάσετε το αρχαίο θέατρο και κάποιους σημαντικούς μακεδονικούς τάφους (υπάρχουν ταμπέλες που καθοδηγούν σε όλη την διαδρομή).
Κι όμως, ακόμα και το πιο αστικό κομμάτι της Νάουσας, το οποίο συνήθως κανείς δεν κρίνει άξιο λόγου, διατηρεί ακόμα τις χάρες του: Ο Πύργος του Ρολογιού μπροστά από το Δημαρχείο, για παράδειγμα, σήμα κατατεθέν της πόλης, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αξιοθέατο. Τα μουσεία της, με αξιολογότερα το Λαογραφικό (Αγ. Δημητρίου 10) με εκθέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, και το Μουσείο Οίνου (Χατζημαλούση 17), στο σπίτι του Ιωάννη Μπουτάρη, και πρώτου οινοποιείου της πόλης, που εξιστορεί την ιστορία του εκπληκτικού ξινόμαυρου κρασιού της περιοχής –μην φύγετε από την πόλη αν δεν το δοκιμάσετε. Και φυσικά, το περίφημο «Μπαλκόνι» της Νάουσας, ένα τεράστιο πάρκο έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, με την καλύτερη θέα στον κάμπο της Ημαθίας, έναν περιποιημένο ανθόκηπο και μία μεγάλη λίμνη με ψάρια και πάπιες. Στο σημείο αυτό υπάρχουν και πολλά καφέ όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα. 




