Early booking: Ένα εισιτήριο θα φέρει την Άνοιξη... οικονομικά

Ήρθαν, μας έμαθαν την εξίσωση έγκαιρος προγραμματισμός ίσον φθηνά εισιτήρια, έφυγαν. Χωρίς low cost αεροπορικές πλέον, δοκιμάζουμε το early booking στις "παραδοσιακές" εταιρείες, σε αναζήτηση χαμηλών τιμών για τα ανοιξιάτικα ταξίδια μας. Και εκπλησσόμαστε από τα αποτελέσματα.
Early booking: Ένα εισιτήριο θα φέρει την Άνοιξη... οικονομικά
της Ηρώς Κουνάδη

Να ξεκινήσουμε από τα άσχημα νέα; Οι δέκα και πλέον –είκοσι στη χρυσή περίοδο 2005-07– low cost αεροπορικές εταιρείες που πετούσαν από το Ελ. Βενιζέλος σε κάθε γωνιά την Ευρώπης έχουν μειωθεί σε… δύο. Ναι, δύο. Την easyJet του Στέλιου Χατζηιωάννου που δε φεύγει τιμής ένεκεν, και την ισπανική Vueling, που επιμένει κόντρα στο ρεύμα και τον ανταγωνισμό της, που μέρα με τη μέρα αυξάνεται. Όπως σοφά προέβλεψαν οι καταστροφολόγοι, η κρίση χτύπησε αλύπητα τις αερομεταφορές, με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες να κλείσουν, άλλες να εξαγοραστούν και άλλες να καταφύγουν σε πιο κερδοφόρες αγορές –να μη θυμίσουμε τους λόγους για τους οποίους το Ελ. Βενζέλος δε θεωρείται κερδοφόρα αγορά και σας συγχύσουμε περισσότερο. Κι όμως, υπάρχουν και καλά νέα.

Τα καλά νέα είναι ότι καθώς το trend του early buying εξαπλώνεται, και η αγορά των φθηνών εισιτηρίων συρρικνώνεται, οι μεγάλες εταιρείες που πριν από λίγο καιρό ήταν αναγκασμένες από τις επιταγές του σύγχρονου marketing να προβάλλουν άλλα προτερήματά τους –αξιοπιστία, σέρβις, έξτρα παροχές on board κλπ– έναντι των χαμηλών τιμών των ανταγωνιστών τους, πλέον μπορούν να παίξουν επί ίσοις όροις, ρίχνοντας εξίσου τις τιμές. Κι όταν λένε «εξίσου» να το εννοούν.

Δε μας πιστεύετε; Λίγος σωστός προγραμματισμός χρειάζεται, και το early booking μπορεί να κάνει θαύματα… της τάξεως των 200 ευρώ για Ελβετία ή 500 ευρώ για Νέα Υόρκη. Κι αν αρνείστε πεισματικά να βάλετε κάτω ημερομηνίες και να υπολογίσετε άδειες για την επόμενη άνοιξη, υπάρχει πάντα του τετραήμερο του Πάσχα, που φέτος πέφτει νωρίς, στις 4 Απριλίου. Και μπορεί να σας βρει…

Στη μεγάλη γειτονιά μας
* Εξαιρετικές προσφορές για Λονδίνο, τόσο για το τετραήμερο του Πάσχα όσο και αργότερα τον Απρίλιο και το Μάιο κάνει η Olympic Air: οι τιμές ξεκινούν από 191 ευρώ με επιστροφή και φόρους. Αν, πάλι, προτιμάτε τη Ρώμη, θα χρειαστείτε μόλις 20 ευρώ παραπάνω: από 210 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Spring break για shopping στο Μιλάνο; Δικό σας με 214,50 ευρώ, επιστροφές και φόροι στο πακέτο. Ή μήπως να πεταχτείτε για τις πρώτες βουτιές του χρόνου στην Κύπρο; Αθήνα – Λάρνακα 195 ευρώ για το πασχαλινό τετραήμερο.

* Έχετε πάει Βουδαπέστη; Η πόλη που έκανε την Ανατολική Ευρώπη trend στα city breaks συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα με τις πτήσεις της Malev, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 165 ευρώ. Ο ουγγρικός αερομεταφορέας διαθέτει και μερικές από τις καλύτερες τιμές για τα ευρωπαϊκά transit: Στοκχόλμη από 277 ευρώ, Πράγα από 282 ευρώ, Μόσχα από 293 ευρώ –όλα με ενδιάμεσο σταθμό τη Βουδαπέστη.

* Μία επίσκεψη στην πόλη του φωτός δεν είναι ποτέ αρκετή. Προγραμματίστε έγκαιρα τα ανοιξιάτικα city breaks σας στο Παρίσι με την Air France (από 198 ευρώ) και την easy Jet (από 121 ευρώ). Η easy Jet μας «πετάει» επίσης ως το Βερολίνο με μόλις 110 ευρώ, αλλά και στο Μιλάνο με 85 ευρώ και στη Ρώμη με 78 ευρώ.

* Τι θα λέγατε για Πάσχα στη Βαρκελώνη; Αν κλείσετε το πρώτο τετραήμερο της χρονιάς από τώρα, με την Aegean θα πληρώσετε 239,25 ευρώ, και δε θα… ξοδέψετε ούτε μία μέρα άδεια. Η ίδια τιμή ισχύει και για την Πρωτομαγιά στην Καταλανική πρωτεύουσα. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η Aegean κάνει πολλές φορές το χρόνο μεγάλες προσφορές για ταξίδια σε ημερομηνίες κοντινές στην ανακοίνωσή τους –προφανώς ως ελληνική εταιρεία που αρνείται να ασπαστεί το δικτατορικό θεσμό του early buying– οπότε σας συμφέρει να εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις τρέχοντες προσφορές.

* Μπορεί οι περισσότεροι να την έχουμε στο μυαλό μας ως χειμερινό προορισμό, η Ελβετία όμως επιφυλάσσει και ανοιξιάτικες εκπλήξεις. Δώστε στη Swiss Air την ευκαιρία να σας τη συστήσει, σε τιμές που ξεκινούν από 207 ευρώ με επιστροφές και φόρους, για Γενεύη και Ζυρίχη.

Πέρα απ’ τον Ατλαντικό
* Η Air France υπόσχεται να μας πετάξει μέχρι τη Νέα Υόρκη σε τιμές που ξεκινούν από μόλις 621 ευρώ για τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά και να μας… εμπνεύσει να ανακαλύψουμε και τις υπόλοιπες πολιτείες: Βοστόνη από 591 ευρώ, Σαν Φρανσίσκο από 773 ευρώ, Σικάγο από 754 ευρώ.

* Αντίστοιχες… ανοιξιάτικες προτάσεις έχει να κάνει και η British Airways: Νέα Υόρκη από 710 ευρώ, Σικάγο από 783 ευρώ, Σαν Φρανσίσκο από 829 ευρώ, Βοστόνη από 693 ευρώ.

* Η Delta πετά απευθείας από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, σε τιμές που ξεκινούν από 622 ευρώ. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 10 ώρες και 55 λεπτά. Αν το αντέχετε, είναι τελικά αυτό με τη λιγότερη ταλαιπωρία. Τουλάχιστον για τους μη καπνιστές.

* Με διαφορά η καλύτερη προσφορά για Νέα Υόρκη, τουλάχιστον για όσο η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου παραμένει στα σημερινά επίπεδα, είναι αυτή της Continental: 557 ευρώ, ή 825 δολάρια, με στάση στις Βρυξέλλες.

Σε μέρη εξωτικά
* Είστε κι εσείς ανάμεσα στους τελευταίους Έλληνες που δεν έχουν πάει στην Ταϊλάνδη; Την ερχόμενη άνοιξη δεν θα έχετε καμία δικαιολογία: οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 600 ευρώ με την Egypt Air και ενδιάμεσο σταθμό το Κάιρο, από 635 ευρώ με τη Royal Jordanian και από 671 ευρώ με την Qatar Airways.

* Αν, πάλι, τα μαζικά ταξιδιωτικά trends δε σας ενθουσιάζουν, μπορείτε να διαπιστώσετε στην πράξη το τελευταίο μάντρα των ταξιδιωτικών περιοδικών του πλανήτη ότι «το Βιετνάμ είναι η νέα Ταϊλάνδη» πετώντας με τη ρωσική Aeroflot σε τιμές που ξεκινούν από 892 ευρώ μέσω Μόσχας.

* Τι θα λέγατε για Μαυρίκιο; Η εξωτική πρώην γαλλική αποικία υπόσχεται βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του Ινδικού, συγκλονιστική κουζίνα και luxury resorts, με τα εισιτήρια να ξεκινούν από 814 ευρώ με τη British Airways ή 893 ευρώ με την Emirates. Στη δεύτερη περίπτωση κερδίζετε και μία διανυκτέρευση στο Ντουμπάι.

* Ή μήπως Σεϋχέλλες; 861 ευρώ θα σας κοστίσει το εισιτήριο με την Qatar, αν το κλείσετε τώρα, για να επωφεληθείτε όχι μόνο από τη διανυκτέρευση στην up and coming Doha, αλλά και από τη σπάνια ευκαιρία να βρείτε τριψήφια τιμή εισιτηρίου για έναν εκ των δημοφιλέστερων προορισμών του Ινδικού.

* Σας γοητεύει περισσότερο το δυτικό ημισφαίριο; Έχει κι αυτό τους εξωτικούς του προορισμούς: Μεξικό από 859 ευρώ με την KLM και στάση στο Άμστερνταμ, ή 889 ευρώ με την Delta και στάση στη Νέα Υόρκη, Μπουένος Άιρες από 1017 ευρώ με τη Lufthansa, Costa Rica από 910 ευρώ με την Delta.

(*) Όλες οι τιμές είναι μετ’ επιστροφής και περιλαμβάνουν φόρους και λοιπές χρεώσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v