Παραλίες Αττικής: Οι κατάλληλες και οι ακατάλληλες του 2009

Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά έλεγε ο γλάρος της φωτογραφίας από την οθόνη της τηλεόρασης πριν από 17 χρόνια. Δε φαίνεται όμως να τον ακούσαμε. 48 από τις 93 παραλίες της Αττικής κρίθηκαν σε πρόσφατη έρευνα ακατάλληλες για κολύμβηση. Δείτε ποιες είναι... οι άλλες, και καλές (ασφαλείς) βουτιές.
Παραλίες Αττικής: Οι κατάλληλες και οι ακατάλληλες του 2009
Εκεί που έχουμε αρχίσει περιχαρείς να παίρνουμε το πρώτο μας χρωματάκι, να μετράμε βουτιές και να κάνουμε προθέρμανση για την επικείμενη άδεια, όλο και σε κάποια παρέα ανοίγει η συζήτηση για τη μόλυνση στις παραλίες της Αττικής, για τις ανησυχητικές εξετάσεις ενός φίλου φίλου, για τα νερά που, τι να πεις, δεν είναι πια όσο καθαρά ήταν. Από την άλλη, όμως, ποιος συμβιβάζεται με παραλία τρεις εβδομάδες το χρόνο και όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι DVD και air condition; Βουτάμε στην Αττική και ευχόμαστε να έχουμε την τύχη με το μέρος μας. Σωστά;

Λάθος, θα απαντούσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, που εξετάζει κάθε χρόνο εξονυχιστικά, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τις παραλίες της Αττικής και δημοσιεύει μακροσκελέστατες λίστες καταλληλότητας – ακαταλληλότητας. Η σωστή πρακτική είναι ενημερωνόμαστε –κάθε χρόνο, καθότι η καταλληλότητα των νερών μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες, και οι παραλίες που κέρδισαν πέρυσι το πολυπόθητο Κ δεν το κρατάνε δικαιωματικά και φέτος– και βουτάμε σε επιλεγμένες μόνο παραλίες της Αττικής.

Διαφορετικά… Δε θέλετε να ξέρετε. Καρκίνος, δερματοπάθειες, νεοπλασίες, κολπίτιδα και σαλπιγγίτιδα είναι μερικές μόνο από τις ασθένειες που μπορούν να προκληθούν εξαιτίας της μόλυνσης των νερών.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑ.Κ.Ο.Ε., Παναγιώτης Xριστοδουλάκης, χημικός – γεωλόγος, η ρύπανση έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Φέτος προστέθηκαν στη λίστα των απαγορευτικών για κολύμβηση παράκτιων περιοχών ακόμη τέσσερις ακτές:
νομαρχίας Kορίνθου, Ποσειδώνιο Kορίνθου προς Λουτράκι, Nέας Περάμου προς το στρατόπεδο και αυτή της Aρτέμιδος.

Στα δείγματα νερού και ιζήματος από τις 93 παραλίες της Αττικής, εξετάστηκαν από το επιτελείο του ΠAKOE οι ακόλουθες φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι: θολερότητα, θερμοκρασία, οξύτητα - αλκαλικότητα (pH), βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο, χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο, διαλυμένο οξυγόνο, φώσφορος και φωσφορικά, άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά, κολοβακτηριοειδή και κολοβακτηρίδια. "Tο ΠAKOE εκπονεί τα τελικά συμπεράσματα για την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα των παραλίων, βάσει στατιστικής μεθοδολογίας. Δηλαδή εξετάζεται η συνεργιστική δράση όλων των παραμέτρων", εξηγεί ο κ. Xριστοδουλάκης.

Yψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, που ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές της EE που είναι 100 κολοβακτηρίδια ανά 100 ml νερού, βρέθηκαν στα ύδατα των ακτών: Kόρινθος Ποσειδώνιο προς Λουτράκι, Σουσάκι , Aγιοι Θεόδωροι II, Eλευσίνα αρχή, Eλευσίνα 500 μέτρα μετά, Λουτρόπυργος αρχή, Aσπρόπυργος, Aκτή Θεμιστοκλέους αρχή, Aκτή Θεμιστοκλέους Διογένης, Bοτσαλάκια, Aκτή EOT Bούλα, Aστήρ Bουλιαγμένης, Bραυρώνα, Aρτέμιδα, Σχοινιάς και Xαλκούτσι ποτάμι. H ύπαρξη υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων οφείλεται στην απορροή αποχετεύσεων στη θάλασσα.

Το παράδοξο που παρατηρείται, πολλές από τις παραλίες που περιαμβάνονται τελικά στις λίστες ακαταλληλότητας του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. να έχουν βραβευθεί με γαλάζια σημαία, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιωτικοί φορείς που αναλαμβάνουν τις δειγματοληψίες για τη γαλάζια σημαία τις διενεργούν τον Απρίλιο, όταν οι παραλίες είναι έρημες και τα ξενοδοχεία κοντά τους άδεια.

«Παίρνουν ένα δείγμα καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Διότι για να είναι ένα δείγμα αξιόπιστο θα πρέπει οι δειγματοληψίες να γίνονται διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην επιφάνεια, στα 5 εκατοστά , στα 30 εκατοστά και στο ίζημα. O Aπρίλιος δεν είναι μήνας αιχμής για τις παραλίες και επιπλέον τα ξενοδοχεία είναι άδεια. Θα πρέπει ακολούθως να εξετάζονται οι βιολογικοί και να διαπιστώνεται εάν λειτουργούν σωστά και αν οι υπερχειλίσεις τους διαρρέουν στη θάλασσα. Eπίσης θεωρώ ότι οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητους φορείς.» προσθέτει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Κατεβάστε, λοιπόν, από τη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents το 8σέλιδο φυλλάδιο του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. με τους πίνακες (α)καταλληλότητας των παραλιών της Αττικής, και ακολουθήστε τον «δεκάλογο του λουόμενου» για καλές και κυρίως ασφαλείς βουτιές:

1. Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
2. Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.
3. Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.
4. Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.
5. Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να παίρνουν ορισμένα στοιχειώδη μέτρα:
α. Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
β. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι
βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
γ. Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.
δ. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.
ε. Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
6. Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό
ελαιόλαδο.
7. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή
να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
8. Στην περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθείτε με το να τις ψαρεύετε. Το ψάρεμά τους, όμως, θέλει προσοχή. Ας προσπαθήσετε με το εσωτερικό της παλάμης σας να τις μαζέψετε μαζί με το νερό.
9. Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
10. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

(*) Δείτε στη Δεξιά Στήλη, Σχετικά Άρθρα, το περσινό άρθρο με τις ακατάλληλες για κολύμβηση παραλίες στην Αττική
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v