Τα «τουριστικά» πράγματα που δεν πρέπει να σνομπάρεις

Οι ξεναγήσεις, τα happy hour, τα σετ μενού και άλλα «τουριστικά» πράγματα που όντως αξίζουν. Και να γιατί δεν πρέπει να τα σνομπάρεις.
Τα «τουριστικά» πράγματα που δεν πρέπει να σνομπάρεις
της Ηρώς Κουνάδη

Καταλαβαίνουμε ότι προσπαθείς να κρατηθείς μακριά από τις τουριστοπαγίδες και πολύ καλά κάνεις, προκειμένου να φτουρίσουν τα λεφτά στα ταξίδια και τις διακοπές σου. Είναι όμως και μερικά πράγματα που ίσως τα σνομπάρεις άδικα ως τουριστικά, ενώ στην πραγματικότητα αξίζουν τα λεφτά σου. Να, όπως αυτά.

Οι ξεναγήσεις

Πολύς κόσμος λέει «και γιατί να πληρώσω να μου τα πουν, αφού μπορώ να τα διαβάσω δωρεάν στο ίντερνετ;». Αυτός ο κόσμος δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε ξενάγηση –κι επίσης, έχει μεγάλη ιδέα για το ίντερνετ. Έστω και μία φορά να έχεις επισκεφθεί αρχαιολογικό χώρο με επαγγελματία ξεναγό, ξέρεις ότι η εμπειρία διαφέρει με το να προσπαθείς να βγάλεις άκρη μόνη/ος σου όσο η μέρα με τη νύχτα. Κι επίσης, όσο ανεξάντλητη και αν μοιάζει η πληροφορία στο ίντερνετ, κάποια πράγματα δεν θα τα βρεις ποτέ –και άλλα θα τα βρεις, αλλά θα είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένα, που θα βαρεθείς να τα διαβάσεις.

Τα happy hour

Μπορεί να φοβάσαι πως θα σερβίρουν απλά μπόμπες σε ήδη μεθυσμένους τουρίστες, και κάποιοι όντως το κάνουν, αλλά είναι αυτοί που κάνουν ούτως ή άλλως το ίδιο και το βράδυ, με τις κανονικές τους τιμές. Πολλοί άλλοι, πάλι, σερβίρουν κανονικότατο αλκοόλ με λίγα ευρώ ανά ποτό έκπτωση, για να μην έχουν το μπαρ άδειο από τις 18.00 ως τις 21.00. Θα τους καταλάβεις από την έλλειψη ημιλιπόθυμων τουριστών στα τραπέζια τους.

Κάποια μαγαζιά με θέα

Ναι, κάποια είναι τουριστοπαγίδες –το café κάτω από το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης θα σου χρεώσει πιθανότατα τον καφέ σου 6€, και θα είναι μάλλον από τους χειρότερους καφέδες που έχεις πιεί στη ζωή σου. Δεν είναι, όμως, όλα έτσι. Πολλές φορές, σε εκείνη την σειρά με τα τουριστομάγαζα υπάρχει ένα café ή ένα ταβερνάκι που είναι κανονικό. Το καταλαβαίνεις εύκολα, από την απουσία φωτογραφιών των πιάτων του στο μενού, και από τις πολλές πεντάστερες κριτικές από προφίλ με ονόματα ντόπιων στο Google Maps.

Τα καΐκια για τις παραλίες του νησιού

Στην εποχή του Google Maps, μπορείς εύκολα να βρεις ποιες παραλίες έχουν μια χαρά πρόσβαση από κανονικό δρόμο –στην οποία περίπτωση τα καΐκια είτε πουλάνε παλιό ελληνικό φολκλόρ είτε απευθύνονται στους τουρίστες που δεν έχουν νοικιάσει μεταφορικό μέσο– και σε ποιες, αν δεν πάρεις το καΐκι, θα γκρεμοτσακίζεσαι επί ένα 50λεπτο σε νεροφαγωμένο μονοπάτι χωρίς σήμανση απλώς για να μπορείς να λες «και τι είμαι εγώ; Κανάς τουρίστας;». Δεν αξίζει τον κόπο.

Τα σετ μενού των εστιατορίων

Δεν είναι όλα στη λογική «βγάλε ό,τι σαβούρα έχουμε με 10€ στα ζαγάρια να ξεπουλήσουμε, σάμπως θα το καταλάβουν;». Κάποια εφαρμόζουν απλώς την βασική –και εξαιρετικά παραμελημένη– αρχή του μάρκετινγκ που λέει πως είναι καλύτερα να πουλάς κάτι φθηνό σε πολλούς παρά κάτι ακριβό σε λίγους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πολλά ακριβά εστιατόρια έχουν τα δικά τους σετ μενού: Είναι μια καλή ευκαιρία να τα γνωρίσεις ως νέος πελάτης, χωρίς να ξοδέψεις πολλά, και αν σου αρέσουν ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστρέψεις για το κανονικό τους μενού, αυτή είναι η λογική τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v