Πώς θα γυρίσεις την Ευρώπη με τραίνο

Ισχύει ότι πρέπει να είσαι νέος για να κάνεις Interrail; Είναι όντως τόσο φτηνό όσο λένε; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα ταξίδια… στις ράγες της Ευρώπης.
Πώς θα γυρίσεις την Ευρώπη με τραίνο
Όσο τα πράγματα γύρω μας ζορίζουν, τόσο μπαίνουμε στον πειρασμό να ονειρευτούμε –και γιατί όχι, να σχεδιάσουμε, η τύχη βοηθά τους τολμηρούς– τα ταξίδια που θα κάνουμε μέσα στο 2022. Και ένα επικό ταξίδι με τραίνο ανά την Ευρώπη είναι πάντα ψηλά στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητές μας, από τότε που το πρωτοκάναμε ως φοιτητές (ή που το πρωτοαποκτήσαμε ως απωθημένο, όσοι δεν καταφέραμε να το κάνουμε).

Ναι, αλλά δεν είμαστε πια φοιτητές

Είναι μύθος ότι πρέπει να είσαι κάτω των 26 χρονών για να κάνεις Interrail. Αυτό που ισχύει, είναι πως αν είσαι όντως τόσο νεαρός/η, δικαιούσαι σημαντική έκπτωση στο εισιτήριο. Το ίδιο ισχύει, όμως, και αν είσαι άνω των 60. Άσε που οι τιμές είναι γενικώς καλές (βλέπε χαμηλότερες απ’ ό,τι θα πλήρωνες αν έβγαζες κανονικά εισιτήρια τραίνων) για όλες τις ηλικίες.

Πόσο κοστίζει;

Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου τρέχει εορταστική προσφορά σε όλα τα πάσα -10%. Δεν χρειάζεται να ξέρεις πότε θα ταξιδέψεις, διαλέγεις ένα από εδώ, το κρατάς και αυτό ενεργοποιείται στο πρώτο ταξίδι που θα κάνεις. Το πάσο που σου επιτρέπει να ταξιδεύεις για 7 ημέρες μέσα σε έναν μήνα (όποιες μέρες διαλέξεις εσύ, με όσα τραίνα θέλεις την κάθε μέρα) κοστίζει 302€, ενώ για να ταξιδέψεις 4 μέρες σε ένα μήνα θα πληρώσεις 221€. Για 10 μέρες μέσα σε δύο μήνες, η τιμή διαμορφώνεται στα 361€. Οι τιμές αυτές ισχύουν αν είσαι πάνω από 26 χρονών, αν είσαι νεότερος/η διαμορφώνονται στα 226€, 167€ και 271€ αντίστοιχα. Με 60-80€ επιπλέον ανά εισιτήριο, έχεις και την δυνατότητα να ταξιδεύεις πρώτη θέση αν προτιμάς.

Και πού θα πάμε;

Και πού δεν θα πάμε! Το Interrail χωρίζεται σε ζώνες, οι οποίες συνδέονται και μεταξύ τους, και περιλαμβάνουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, συν το Ηνωμένο Βασίλειο και ένα μέρος της Τουρκίας. Οι μόνες εξαιρέσεις, που δεν περιλαμβάνονται, είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, και η Ουκρανία. Δεν υπάρχει πια περιορισμός σχετικά με την ζώνη στην οποία ταξιδεύεις με κάθε πάσο, όπως υπήρχε παλιά. Μπορείς να ξεκινήσεις για παράδειγμα από την Θεσσαλονίκη με ένα πάσο 7 ημερών, και να βρεθείς στο Παρίσι, ή στη Σκανδιναβία.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται τρεις από τις ζώνες που μπορείς να διασχίσεις (σημείωσε ότι δεν είναι όλες οι συνδέσεις, αλλά ένα ενδεικτικό δρομολόγιο που φτιάχτηκε από έναν χρήστη του Interrail)



Αυτός είναι ένας άλλος ενδεικτικός χάρτης, που δεν περιλαμβάνει τη γραμμή της Ελλάδας, μπορείς όμως να ξεκινήσεις από την Σόφια για να κατευθυνθείς δυτικά.



Διαβάστε περισσότερα - Οι καλύτερες διαδρομές με τρένο στην Ευρώπη

Κάτι άλλο που χρειάζεται να ξέρω;

Το πάσο το λαμβάνεις στο κινητό σου, και με αυτό επιβιβάζεσαι κατευθείαν στο τραίνο, δεν χρειάζεσαι ούτε χαρτιά ούτε εκτυπώσεις ούτε τίποτα. Η κάθε ημέρα ταξιδιού μετρά από τα Μεσάνυχτα της προηγούμενης μέχρι τα Μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Το πάσο 7 ημερών, για παράδειγμα, σημαίνει επτά 24ωρα ταξιδιού, κι ένα 24ωρο είναι αρκετό για να φτάσεις, για παράδειγμα, από την Σόφια στο Παρίσι, με μια μικρή στάση στη Βιέννη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v