Ελληνικά ξενοδοχεία: Early booking και πράσσειν άλογα

Αγχωθήκατε να κλείσετε νωρίς δωμάτιο στο πανάκριβο resort για να πετύχετε καλύτερη τιμή; Πριν την έρευνα για αυτό το άρθρο θα σας επικροτούσαμε. Μιλώντας, όμως, με πάνω από 10 πολυτελή ελληνικά ξενοδοχεία, μάλλον θα σας απογοητεύσουμε...
Ελληνικά ξενοδοχεία: Early booking και πράσσειν άλογα
της Έλενας Μπούλια

Ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε αυτό το άρθρο με την ελπίδα ότι θα καταφέρναμε να δώσουμε στους αναγνώστες μας μία σαφή απάντηση στο εξής ερώτημα: «Αν κλείσει κανείς δωμάτιο σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο των ελληνικών νησιών από τώρα για τον Αύγουστο θα έχει καλύτερη τιμή από το να το κλείσει τελευταία στιγμή;». Αφορμή αυτού του ερωτήματος ήταν η προσωπική μας πεποίθηση ότι, όπως συμβαίνει και με τα αεροπορικά εισιτήρια, το early booking... συμφέρει. 

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι όπως τα περιμέναμε. Μιλήσαμε με κάποια -τυχαία- πολυτελή ξενοδοχεία στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και την Κρήτη. Επιλέξαμε ως δείγματα αυτά τα νησιά γιατί αποτελούν πάντα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους ταξιδιώτες, και γιατί διαθέτουν κάποια από τα εντυπωσιακότερα (και πλέον ακριβά) ξενοδοχεία. Ξενοδοχεία, δηλαδή, που όλοι μας κάποτε ονειρευόμαστε να επισκεφτούμε και επιδιώκουμε να το κάνουμε με το λιγότερο δυνατό κόστος. Θα ήταν ποτέ αυτό δυνατό; Δείτε τι μας απάντησαν οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων (ή τι δεν μας απάντησαν…):

Μύκονος
* Best Western Dionysos: Μας ενημέρωσαν πως κάτι τέτοιο είναι δεδομένο. Ένα δίκλινο, δηλαδή, που τώρα το «δίνουν» με 260 ή 280 ευρώ τη βραδιά, τον Αύγουστο –αν υπάρχει διαθεσιμότητα- θα το δίνουν με 300 ή 350 ευρώ, ανάλογα με το πόσες μέρες θα το χρειαστεί κανείς. Αυτή είναι η πολιτική του ξενοδοχείου, και αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή πρόκειται για μία διεθνή αλυσίδα που ακολουθεί τα πρότυπα του εξωτερικού.

* Cavo Tagoo: Μας είπαν ότι με το σκεπτικό πως θέλουν να είναι τίμιοι απέναντι στους πελάτες τους δεν αναπροσαρμόζουν τις αρχικές τους τιμές για κανέναν λόγο. Έτσι, ένα δίκλινο που σήμερα το «δίνουν» με 450 ευρώ τη βραδιά, θα έχει την ίδια τιμή και τον Αύγουστο (αν φυσικά υπάρχει διαθεσιμότητα).

* Grecotel Mykonos Blu: Μας είπαν το ίδιο πράγμα. Οι τιμές δεν αναπροσαρμόζονται από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν. Έτσι, ένα δίκλινο για την υψηλή περίοδο θα έχει 340 ευρώ τη βραδιά, όποτε και να το κλείσει κανείς.

* The Myconian Collection: Και στα τέσσερα υπέροχα ξενοδοχεία της αλυσίδας Myconian Collection ισχύει η ίδια πολιτική. Τα δωμάτια κατά την υψηλή περίοδο θα κυμαίνονται από 308 ευρώ για ένα απλό δίκλινο, έως 875 ευρώ για την πολυτελέστερη σουίτα και η τιμή αυτή δεν θα αλλάξει όσο νωρίς κι αν κάνετε κράτηση.

Σαντορίνη
* Ikies Traditional Houses: Εδώ είχαμε μία έκπληξη. Η υπεύθυνη μας ενημέρωσε ότι η τιμή για ένα δίκλινο με πρωινό για τον Αύγουστο, αυτή την στιγμή ανέρχεται στα 210 ευρώ. Αν όμως τον Αύγουστο το δωμάτιο αυτό τύχει να είναι διαθέσιμο για κάποια βράδια, προκειμένου να το «δώσουν» μπορεί να το αφήσουν και σε ακόμα χαμηλότερη τιμή. Σίγουρα όμως το ξενοδοχείο κάνει έκπτωση σε κάποιον που θέλει να κλείσει δωμάτιο από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες.

* Cosmopolitan Suites: Οι 10 πολυτελείς σουίτες για τον Αύγουστο χρεώνονται στα 260 ευρώ τη βραδιά και η τιμή αυτή δεν θα αλλάξει ακόμα κι αν τις κλείσει κανείς τελευταία στιγμή.

* Enigma Apartments & Suites: Το ίδιο ισχύει και με τα εντυπωσιακά διαμερίσματα του Enigma. Οι τιμές ξεκινούν από 190 ευρώ τη βραδιά για την υψηλή περίοδο του Αυγούστου και για φέτος τουλάχιστον δεν πρόκειται να αλλάξουν.

* Katikies: Δεν δέχθηκαν να μας δώσουν τιμές.

Κέρκυρα
* Corfu Chandris Hotel: Ο τηλεφωνητής μας παρέπεμψε στα κεντρικά της εταιρίας στην Αθήνα. Από τα κεντρικά μας παρέπεμψαν σε κάποιον υπεύθυνο, στον οποίο έπρεπε να στείλουμε γραπτώς το αίτημά μας για τις τιμές και να περιμένουν απάντηση. Προφανώς κάπου εκεί σταματήσαμε να ασχολούμαστε.

* Grecotel Corfu Imperial: Χωρίς να μας διευκρινίσουν τις τιμές τους για την υψηλή περίοδο του Αυγούστου, μας ξεκαθάρισαν πάντως ότι αυτές δεν μεταβάλλονται, δηλαδή όσο το βρει κανείς το δωμάτιο τώρα, τόσο θα το βρει και τον Αύγουστο.

* Casa Delfino: Η αγγλόφωνη τηλεφωνήτρια μας ενημέρωσε πως οι τιμές για ένα δίκλινο τον Αύγουστο ξεκινούν από 175 ευρώ τη βραδιά και δεν πρόκειται να αλλάξουν όποτε και να το κλείσει κανείς (αν και όπως μας είπε η διαθεσιμότητα είναι ήδη πολύ περιορισμένη για όλον τον μήνα).

Κρήτη (Λασίθι)
* Elounda Beach Hotel & Villas: Η τηλεφωνήτρια-ρεσεψιονίστ δεν γνώριζε να μας απαντήσει για τη διακύμανση των τιμών και μας παρέπεμψε σε κάποια υπεύθυνη, η οποία ήταν πολύ απασχολημένη για να μας μιλήσει και ίσως να μπορέσει από βδομάδα.

* Elounda Peninsula All Suite Hotel: Από 2 έως 22 Αυγούστου που ισχύει η υψηλή περίοδος ένα δίκλινο ξεκινά από 440 ευρώ τη βραδιά και η τιμή αυτή θα παραμείνει η ίδια για τη φετινή σεζόν.

* Minos Palace Hotel: Η τηλεφωνήτρια μας παρέπεμψε στον υπεύθυνο του marketing του ξενοδοχείου, ο οποίος δεν βρισκόταν στο γραφείο του και κανένας άλλος συνάδελφός του δεν γνώριζε να μας πει κατά πόσο μεταβάλλονται οι αρχικές τιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αρκετές ώρες (τηλεφωνημάτων) μετά, το μοναδικό συμπέρασμα που καταφέραμε να βγάλουμε είναι ότι το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα σε θέματα τουρισμού έχει, σε μεγάλο βαθμό, μείνει ακόμα αρκετά χρόνια πίσω. Γιατί αντί τα πολυτελή ξενοδοχεία, που κάθε χρόνο παραπονιούνται ότι περνάνε κρίση, να γίνονται πιο προσβάσιμα χαμηλώνοντας τις τιμές τους για τον προνοητικό Έλληνα τουρίστα που δεν διστάζει να ρισκάρει ένα υψηλό ποσό προκαταβολής για να εξασφαλίσει τις διακοπές τους, επιμένουν… ακριβά. Ακόμα χειρότερα, σε κάποιο από αυτά μας είπαν (off-the-record) ότι οι εξωφρενικές «τιμές πόρτας» τους, που βγαίνουν σύμφωνα με τον ΕΟΤ, ισχύουν μόνο για τους ξένους τουρίστες, αφού στον Έλληνα δεν τους «παίρνει» να ζητήσουν τόσα πολλά. Τι κάνουμε λοιπόν φέτος; Πάμε κάμπινγκ;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v