5 lux ξενώνες για... να πάρετε τα βουνά

Πολυτέλεια στη διαμονή δεν σημαίνει μόνο "ντιζαϊνάτη" διακόσμηση και spa. Πολυτέλεια είναι, επίσης, να ξυπνάς σε ένα πέτρινο δωμάτιο με τη ζεστασιά του τζακιού και να νιώθεις... σαν στο σπίτι σου. Πού; Σε 5 από τους ομορφότερους ορεινούς ξενώνες της Ελλάδας.
5 lux ξενώνες για... να πάρετε τα βουνά
των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη

Ποιος είπε ότι η πολυτέλεια και η παράδοση δε μπορούν να συμβαδίζουν; Και γιατί, δηλαδή, να θεωρούνται τα έπιπλα του Philippe Starck, για τα οποία κομπάζουν κάποια ξενοδοχεία πολλών αστέρων, πιο αριστοκρατικά από ένα αρχοντικό δωμάτιο με πέτρινους τοίχους, ξύλινα πατώματα και λευκά κεντήματα; Και τέλος, πόσο παράταιρο μοιάζει να βρίσκεται κανείς σε ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό και να αγναντεύει τη θέα από το… Jacuzzi!

Η ελληνική επαρχία, από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο άκρο της, βρίθει από όμορφους ξενώνες. Οι περισσότεροι από αυτούς στεγάζονται σε μεγάλα αρχοντικά του προηγούμενου αιώνα που ανακαινίστηκαν, εμπλουτίστηκαν με σύγχρονες ανέσεις και όλες τις απαραίτητες παροχές. Διατήρησαν, όμως, την τοπική αρχιτεκτονική, τη ζεστασιά που αποπνέουν το ξύλο, η πέτρα και το τζάκι και, το κυριότερο, την γνήσια ελληνική φιλοξενία, ένα αίσθημα οικειότητας και άνεσης, έναν ρομαντισμό άλλων εποχών. Και γι’αυτό ακριβώς τους αγαπάμε.

Επειδή, ωστόσο, αγαπάμε και την πολυτέλεια, όταν φυσικά αυτή μεταφράζεται ως ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια, πραγματοποιήσαμε σήμερα ένα εικονικό ταξίδι σε όλη τη χώρα και επιλέξαμε πέντε από τους ομορφότερους ορεινούς ξενώνες που δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν ένα φιλόξενο, ζεστό κατάλυμα σε όσους προτιμούν τη διαμονή… αλά ελληνικά.

Ξενώνας Ducata
Ξηρολίβαδο, Ημαθία, τηλ. 23310 44421

Η πυξίδα μας δείχνει Βορρά και κατευθυνόμαστε στη Βέροια, στο χωριό Ξηρολίβαδο και σε υψόμετρο 1.220 μέτρων. Ο ξενώνας Ducata ατενίζει τις χιονισμένες κορυφές του Βερμίου Όρους, από τη μία, και τον καταπράσινο βοσκότοπο του χωριού από την άλλη. Στιγμές γαλήνης και ησυχίας υπόσχεται η διαμονή μας στον Ξενώνα, σε άμεση επαφή με τη φύση, αφού η ευρύτερη δασική περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία και ποδηλασία.

Ο Ξενώνας, συγκεκριμένα, διαθέτει δέκα δωμάτια που ανακαινίστηκαν πλήρως τον Δεκέμβριο του 2005 και που χωρίζονται σε έξι δίκλινα, τρία τρίκλινα και ένα μονόκλινο. Τα γήινα χρώματα, η σπιτική ατμόσφαιρα και η ζεστασιά που αποπνέουν τα δωμάτια, λειτουργούν ευεργετικά στην ψυχή και το σώμα, περισσότερο ίσως από όσο θα μπορούσαν οι παροχές ενός πολυτελούς resort. Το δε εστιατόριο εντυπωσιάζει τόσο με τα αντικέ πολυτελή του σερβίτσια, όσο και με την εκλεκτή του κουζίνα, με έμφαση στο φρέσκο κυνήγι.

Οι τιμές του ξενώνα για τη χειμερινή περίοδο έχουν ως εξής: Για μία διανυκτέρευση σε δίκλινο το κόστος είναι 60 ευρώ, ενώ σε τρίκλινο είναι 70 ευρώ. Από δύο διανυκτερεύσεις και πάνω σε δίκλινο το κόστος είναι 50 ευρώ, ενώ σε τρίκλινο είναι 60 ευρώ. Το πρωινό χρεώνεται 5 ευρώ επιπλέον.

Ξενώνας Γαία
Δίλοφο, Κεντρικό Ζαγόρι, τηλ. 6944 885218

Κατηφορίζουμε νοτιότερα και βρισκόμαστε στο Δίλοφο Κεντρικού Ζαγορίου, και συγκεκριμένα στον Ξενώνα Γαία. Τι να πρωτοπεί κανείς για το Ζαγόρι; Το Δίλοφο, οικισμός από το 540 μ.Χ., αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα του χωριά, 32 χλμ. από τα Γιάννενα και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Τι σημαίνει αυτό; Άπλετη θέα με βασικό καμβά το καταπράσινο δάσος, κατάφυτο από βελανιδιές. Μοναδικά αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια και φυσικά αξιοθέατα, όπως η εντυπωσιακή χαράδρα του Βίκου.

Ο πέτρινος Ξενώνας μοιάζει αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού τοπίου. Τα δωμάτια έχουν, επίσης, διατηρήσει την παραδοσιακή διαρρύθμιση: τοίχοι από πέτρα, ζεστό πάτωμα με χειροποίητα χαλιά, σιδερένια κρεβάτια και φυσικά ένα μόνιμα αναμμένο τζάκι παραπέμπουν σε πολυτελές χωριατόσπιτο, περιλαμβάνοντας ωστόσο όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Χωρίζονται, δε, σε μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα. Ο ξενώνας διαθέτει και μία όμορφη σάλα, όπου μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας, από έναν πλούσιο μπουφέ με σπιτικά εδέσματα.

Οι τιμές του ξενώνα αυτήν την εποχή ενδεικτικά έχουν ως εξής: Το κόστος για ένα δίκλινο είναι 70 ευρώ, για ένα δίκλινο με τζάκι είναι 80 ευρώ και για ένα τρίκλινο με τζάκι είναι 100 ευρώ. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και το πρωινό.

Ξενώνας Αγιαννόρεμα
Λιβάδι Παρνασσού, Αράχωβα, τηλ. 22670 31485

Αράχωβα. Φύση, σκι και διασκέδαση. Ό,τι καλύτερο, δηλαδή, για τις ολιγοήμερες χειμερινές αποδράσεις όσων έχουν αντοχές που διαρκούν όλο το 24ωρο. Ο Ξενώνας αυτός βρίσκεται στο πολύ hip, τα τελευταία χρόνια, Λιβάδι, 5 μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αράχωβας, σε έναν γραφικό οικισμό που θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου στην Ελβετία. Με θέα στο χιονισμένο βουνό του Παρνασσού και στην ξύλινη πολιτεία του Λιβαδιού, το Αγιαννόρεμα συνδυάζει τον ρομαντισμό και την παράδοση ενός γνήσιου ξενώνα.

Αποτελούμενος από επτά αρχοντικές κατοικίες, κάποιες με σοφίτα και κάποιες με τζάκι, ο ξενώνας διακρίνεται για την χαλαρή του διαρρύθμιση και την άπλετη ηρεμία και ζεστασιά του. Στις βασικές του παροχές περιλαμβάνονται ολοήμερη θέρμανση, μοντέρνο μπάνιο, επίπεδη τηλεόραση και μοναδική θέα. Επίσης, για το πρωινό σας έχει δημιουργηθεί μία μοναδική αίθουσα με τζαμαρία που «βλέπει» όλο το χωριό.

Οι τιμές του ξενώνα αυτήν την εποχή έχουν ως εξής: Το κόστος για ένα δίκλινο χωρίς τζάκι είναι στα 120 ευρώ, για ένα δίκλινο με τζάκι είναι στα 160 ευρώ, ενώ η σουίτα θα σας κοστίσει 200 ευρώ τη βραδιά. Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνεται και πρωινό.

Country Club Ελληνικόν
Ελληνικό Γορτυνίας, Αρκαδία, τηλ.: 27910 31700

Σεβασμός στην παράδοση, άρωμα περασμένων εποχών, ιδιαίτερο γούστο αλλά και σύγχρονο design δένουν αρμονικά μεταξύ τους σε έναν καλαίσθητο ξενώνα που επιχειρεί, και καταφέρνει, να φέρει το χθες στο σήμερα. Διακόσμηση σε ύφος κλασσικό, διανθισμένη με έθνικ και παραδοσιακές πινελιές, σπιτική θαλπωρή με ένα touch πολυτέλειας και ζεστά χρώματα που αγκαλιάζουν τους χώρους του ξενώνα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Country Club Ελληνικόν.

Επτά δίκλινα, δύο τρίκλινα και μία σουίτα, το καθένα με το δικό του, ξεχωριστό ύφος και χαρακτήρα, περιμένουν να σας υποδεχθούν. Ανάλογα με τη διακόσμηση και το στυλ τους, τα δωμάτια χωρίζονται σε τρεις ομάδες: «Hunter», «Montana» και «Rhapsody». Η σουίτα, η οποία επικοινωνεί με εσωτερική πόρτα με ένα από τα δίκλινα δωμάτια, διακρίνεται για την υψηλή αισθητική της, την καλαίσθητη διακόσμηση και τους προσεγμένους χώρους –λευκά, πολυτελή υφάσματα, λευκές πολυθρόνες, κόκκινα χαλιά, συνθέτουν μια εικόνα που θα ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.

Οι τιμές αυτήν την εποχή ξεκινούν από 180 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό, ενώ η σουίτα, στην οποία μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 4 άτομα, ανέρχεται στα 280 ευρώ.

Εινοσίφυλλον
Μούρεσι, Πήλιο, τηλ.: 24260 49068

Σε υψόμετρο 421 μέτρων, ανάμεσα στα όρη Κίσσος και Αγ. Δημήτριος, και με τη θάλασσα στα πόδια του, το Εινοσίφυλλον του Πηλίου είναι τόσο γοητευτικό όσο ακούγεται το όνομά του. Δύο αναπαλαιωμένα παραδοσιακά αρχοντικά του 1870 στεγάζουν τέσσερα δίκλινα και μια μεζονέτα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων. Η πέτρα και το ξύλο δένουν αρμονικά με τα γήινα, ζεστά χρώματα των δωματίων, τα παραδοσιακά, σφυρήλατα έπιπλα ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, ενώ τα ατμοσφαιρικά φωτιστικά συμβάλλουν στη δημιουργία της ρομαντικής ατμόσφαιρας που όλοι έχουμε ανάγκη.

Όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με CD player, τηλέφωνο, TV, Internet, σεσουάρ, jacuzzi, mini bar, 24ωρο room service, και τζάκι (σε 2 δωμάτια). Στις παροχές του ξενώνα συμπεριλαμβάνεται βιβλιοθήκη, δύο δωμάτια προσβάσιμα από άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ σε συνεργασία με το δήμο, οι ιδιοκτήτες μπορούν να σας οργανώσουν δραστηριότητες όπως mountain skiing, αναρρίχηση, winter sports, basket court, rafting. Στον πανέμορφο κήπο που περιβάλλει τον ξενώνα θα έχετε τη δυνατότητα να γευθείτε παραδοσιακό, χωριάτικο πρωινό με σπιτικές μαρμελάδες, ζεστό ζυμωτό ψωμί και ολόφρεσκους, δροσερούς χυμούς με φρούτα από το περιβόλι.

Η διαμονή σας στον ξενώνα Εινοσίφυλλον υπολογίστε ότι θα σας κοστίσει από 70 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό και από 90 ευρώ για τη μεζονέτα με πρωινό. Τα παιδιά που θα μείνουν στο δωμάτιο δεν χρεώνονται επιπλέον, ενώ επιτρέπονται και τα κατοικίδια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v