Ξενώνες: 10 προτάσεις με στυλ... παραδοσιακό

Ζεστή ατμόσφαιρα, παραδοσιακή διακόσμηση, σπιτική φιλοξενία και μοναδικές, τοπικές γεύσεις. Οι παραδοσιακοί ξενώνες ανά την Ελλάδα αποτελούν την καλύτερη αφορμή για μίνι χειμερινές αποδράσεις -έστω και χωρίς ”χειμώνα”. Μια περιήγηση σε δέκα από τους καλύτερους.

των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Παραδοσιακά έπιπλα και χειροποίητα αντικείμενα που παραπέμπουν σε αρχοντικά σπίτια περασμένων αιώνων διακοσμούν ατμοσφαιρικά δωμάτια με πέτρινους τοίχους και ξύλινα πατώματα. Από το παράθυρο το φυσικό τοπίο φαντάζει μαγευτικό. Έξω από το δωμάτιο, η ξύλινη σκάλα οδηγεί στο ζεστό σαλόνι, με τη φωτιά στο τζάκι να σιγοκαίει και τις μυρωδιές από το πρωινό που ετοιμάζεται να ξυπνούν μνήμες από τα παιδικά χρόνια στο χωριό.

Μπορεί ο χειμώνας φέτος να μας πρόδωσε και τα χιόνια να μην έκαναν παρά ελάχιστα την εμφάνισή τους, εικόνες, όμως, σαν αυτές δεν έπαψαν ποτέ να μας δελεάζουν για μια μίνι απόδραση σε σκηνικά που, έστω και χωρίς το λευκό χαλί έξω από το παράθυρο, δημιουργούν την αίσθηση θαλπωρής που μόνο με αυτήν την εποχή είναι τόσο άμεσα συνυφασμένη.

Ακολουθήστε μας σε 10 από τους πιο cozy ξενώνες της Ελλάδας και ανακαλύψτε μαζί μας τις εικόνες που θα μας θυμίσουν πως κάποιες ξεχασμένες έννοιες, όπως ”χειμώνας”, ”σπιτική θαλπωρή”, ”αυθεντική φιλοξενία” και ”παραδοσιακές γεύσεις με αγνά υλικά”, επιβιώνουν ακόμα, σε πείσμα των καιρών.

Γκενεράλη

Για την Αράχωβα δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Πρόκειται για τον πλέον κοσμοπολίτικο χειμερινό προορισμό, προσφέρεται όμως εξίσου και για χαλαρωτικά τριήμερα ”βουτηγμένα” στην παράδοση. Στα πλαίσια αυτού του δημοφιλούς συνδυασμού δημιουργήθηκε και ο ξενώνας Γκενεράλη. Οι παροχές που διαθέτει θυμίζουν πολυτελές ξενοδοχείο πόλης, το περιβάλλον όμως αγκαλιάζει τον επισκέπτη με τη φιλοξενία ελληνικού χωριού.

Τα δωμάτια του ξενώνα είναι ένα και ένα, με τα σιδερένια κρεβάτια, τα τζάκια και τα πουπουλένια παπλώματα, ενώ η θέα στην κοιλάδα των Δελφών κόβει την ανάσα. Από την άλλη, για όσους αναζητούν την πολυτέλεια, ο ξενώνας διαθέτει θερμαινόμενη πισίνα, χαμάμ, σάουνα και σπα, ενώ τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, στερεοφωνικό, free coffee bar, ιντερνετ, υδρομασάζ και πλήρες σετ περιποίησης μπάνιου. Ευχάριστη έκπληξη, το ολόφρεσκο πρωινό μπουφέ, που ξεκινάει από τις 8 και διαρκεί μέχρι τη 1. Οι τιμές των δωματίων για τις καθημερινές είναι στα 90 ευρώ και για τα Σαββατοκύριακα στα 150 ευρώ.

Αράχωβα Βοιωτίας, τηλ. 22670 31529

Παιώνια

Η Παιώνια είναι ένα αυτοφυές, πανέμορφο άνθος που υπάρχει κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Ο Ξενώνας Παιώνια είναι το άνθος των Ιωαννίνων. Βρίσκεται στην περιοχή Πώγωνι και η ιστορία του είναι μακρόχρονη και εντυπωσιακή. Πρωτοχτίστηκε το 1899 από Μικρασιάτες μετανάστες, κατά την Κατοχή λειτούργησε σαν νοσοκομείο για τους Ιταλούς και μετά την απελευθέρωση η Ελληνική Κυβέρνηση το έκανε Χωροφυλακή. Η νεώτερη ιστορία του ξεκινά το 2002, όταν ο νέος ιδιοκτήτης τον ανακαίνισε και τον μετέτρεψε σε έναν όμορφο ξενώνα.

Τα δωμάτια ποικίλλουν αφού υπάρχουν δίκλινα, τρίκλινα, με ή χωρίς τζάκι και ένα διαμέρισμα με δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα, ενώ διαθέτουν θέρμανση, δορυφορική τηλεόραση και mini bar. Το πρωινό περιλαμβάνει τοπικά εδέσματα, υπάρχει πλούσιο κελάρι για τους εκλεκτούς στο κρασί και ένας καταπράσινος κήπος για τους ανοιξιάτικους μήνες. Την παράσταση όμως κλέβει η μπίμιτσα, τα θολωτά διατηρημένα υπόγεια, που η λιτότητά τους θυμίζει μοναστήρι, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το ποτό ή το φαγητό του. Οι τιμές τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, ξεκινούν από 90 ευρώ για ένα δίκλινο με τζάκι, ενώ το διαμέρισμα για 2 άτομα είναι στα 100 ευρώ.

Δελβινάκι Ιωαννίνων, Πώγωνι Ηπείρου, τηλ. 226570 22007, κιν. 6973 992996

Χελυδορέα

Ο ξενώνας Χελυδορέα βρίσκεται στα 1.100 μέτρα υψόμετρο στα Τρίκαλα Κορινθίας και απέχει 24 χλμ. από το Ξυλόκαστρο. Μαγεύει τον επισκέπτη με την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα, τη ζεστή φιλοξενία των ιδιοκτητών και τη μοναδική θέα στις πλαγιές και τις βουνοκορφές της Ζήρειας από τη μία, και στον κόλπο του Κορινθιακού από την άλλη. Ενώ η πέτρα και το ξύλο που περιβάλλουν το εξωτερικό και το εσωτερικό του κτιρίου προσδίδουν πολυτέλεια και χαρακτήρα.

Από τα 14 διαφορετικά δωμάτια μπορεί κανείς να επιλέξει αυτό που προτιμά σύμφωνα με τις παροχές τους. Υπάρχουν στούντιο με τζάκι στούντιο με σοφίτα χωρίς τζάκι, τζούνιορ και κανονικές σουίτες, ενώ το κάθε δωμάτιο έχει και τη δική του ταυτότητα, ονόματα δηλαδή από τη μυθολογία της ορεινής Κορινθίας. Ο εξοπλισμός τους διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση, ενώ κάποια από αυτά έχουν και DVD player, και το κάθε έπιπλο ξεχωρίζει είτε είναι σφυρήλατο σιδερένιο ή ξύλινο ή χτιστό. Ο ξενώνας διαθέτει επίσης αίθουσα συνεδρίων για 70 άτομα, και μία τραπεζαρία που γίνεται πιο ελκυστική όταν σερβίρονται οι σπιτικές συνταγές και το βιολογικό κρασί. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 70 ευρώ για ένα απλό δίκλινο και φτάνουν τα 120 ευρώ για την σουίτα με το τζάκι.

Ξυλόκαστρο, τηλ. 27430 91444-5

Πρίμουλα

Το δεύτερο λουλούδι της Ηπείρου βρίσκεται στο Ζαγόρι, φυτρώνει μέσα στο χιόνι και ονομάζεται Πρίμουλα, όπως ακριβώς και ο πανέμορφος πετρόχτιστος ξενώνας που σας παρουσιάζουμε. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1870 που ανακαινίστηκε μεν σε 7 υπέροχα δωμάτια και μία διώροφη σουίτα, διατήρησε όμως τις λιθοδομές και τα χρωματιστά ταβάνια σύμφωνα με την παραδοσιακή εσωτερική διακόσμηση. Τα παλιά ξύλινα έπιπλα και φωτιστικά, τα πανέμορφα υφαντά και η θαλπωρή από το τζάκι δεν θα σας αφήνουν να βγείτε από το δωμάτιο.

Τη διαμονή σας στην Πρίμουλα κάνουν ακόμα πιο ευχάριστη οι ανέσεις που παρέχονται από τους ιδιοκτήτες. Από τις 7.30 το πρωί και μέχρι τα μεσάνυχτα λειτουργεί room service που μπορεί να σας προσφέρει και το πρωινό, με τοπικά εδέσματα όπως αυγοφέτες, ζυμαρόπιτες και σπιτικές μαρμελάδες. Για τις ηλιόλουστες μέρες όμως προσφέρονται οι πέτρινες, πολυεπίπεδες αυλές, πλημμυρισμένες από λουλούδια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το γλυκό σας με θέα στον παραδοσιακό οικισμό. Οι τιμές στον ξενώνα για ένα δίκλινο χωρίς τζάκι είναι στα 90 ευρώ, με τζάκι στα 100 ευρώ και η σουίτα είναι στα 165 ευρώ.

Άνω Πεδινά, Κεντρικό Ζαγόρι, τηλ. 26530 71133

Αρχοντικό Δαδί

Στο εκπληκτικό τοπίο της Αμφίκλειας, στον Παρνασσό έρχεται να προστεθεί η χάρη του Αρχοντικού Δαδί. Και όπως σε κάθε αρχοντικό που ξέρει να σέβεται τον εαυτό του, η ποιοτική φιλοξενία και η έμφαση στη λεπτομέρεια ξεχωρίζουν. Στην πετρόχτιστη μάλιστα είσοδο του ξενώνα, δίπλα στην βρύση και κάτω από τις πέργκολες, οι ιδιοκτήτες υποδέχονται τον επισκέπτη με ένα ποτήρι γλυκό κρασί ή με γλυκό του κουταλιού. Το ίδιο ζεστά είναι και τα δωμάτια.

Τα 8 δωμάτια, επενδυμένα με πέτρα και ξύλο, ξεχωρίζουν για το μεράκι με το οποίο είναι διακοσμημένα, το κάθε ένα σύμφωνα με το όνομα του λουλουδιού που αντιπροσωπεύουν. Αυτά που ξεχωρίσαμε είναι τα ”Ίριδα”, ”Γιασεμί” και ”Ηλίανθος”, όλα όμως διακρίνονται για τη ζεστασιά τους, από το πέτρινο τζάκι, και την πανδαισία χρωμάτων από τα μοναδικά φωτιστικά και τους πίνακες. Μην περάσετε όμως όλες τις ώρες σας στον ξενώνα, γιατί η περιοχή προσφέρεται για σκι, πεζοπορία και extreme sports. Οι τιμές εδώ προσαρμόζονται σύμφωνα με την περίοδο και το μέγεθος του δωματίου, αφού κάποια μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 6 άτομα. Σε γενικές γραμμές όμως κυμαίνονται από 65 έως 175 ευρώ.

Αμφίκλεια Φθιώτιδας, τηλ. 22340 29040-1

Γεωδή

Στους πρόποδες του Ανατολικού Ταΰγετου, σε υψόμετρο 800 μέτρων, ο ξενώνας Γεωδή υποδέχεται τους επισκέπτες του σε ένα οικογενειακό περιβάλλον αυθεντικής φιλοξενίας. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν στο εσωτερικό του, αποτελώντας το κοινό χαρακτηριστικό των δωματίων, καθένα από τα οποία είναι εμπνευσμένο από έναν καρπό της λακωνικής φύσης –μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο Κάστανο”, το ”Κεράσι”, το ”Μήλο”, το ”Κυδώνι”, το ”Βατόμουρο” και το ”Λωτό”.

Ο κήπος και τα μπαλκόνια του ξενώνα προσφέρουν απρόσκοπτη θέα στην κατάφυτη περιοχή και το Λακωνικό κόλπο, ενώ το αναμμένο τζάκι στο σαλόνι δημιουργεί ατμόσφαιρα θαλπωρής. Στα συν, το πρωινό γύρω από το μοναστηριακό τραπέζι, με τοπικές παραδοσιακές γεύσεις. Όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με τηλεόραση, τηλέφωνο, σεσουάρ και καλλυντικά. Οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται από 100 έως 170 ευρώ, με πρωινό.

Άρνα Λακωνίας, τηλ.: 27310 20703, τηλ. κρατήσεων: 2105056263 (09:00-14:00 καθημερινά), 6978550925

Αρχονταρίκι

Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του Πολύγυρου, με εξαιρετική θέα στο Θερμαϊκό, τον Όλυμπο και τον κόλπο της Κασσάνδρας, ο ξενώνας Αρχονταρίκι, αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής, συνδυάζει την παράδοση με όλες τις σύγχρονες παροχές και ανέσεις.

Διακοσμημένα με παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα, με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν, όλα τα δωμάτια του ξενώνα προσφέρουν μοναδική θέα στη γύρω περιοχή. Ο ξενώνας διαθέτει, επίσης, άνετο καθιστικό με τζάκι, τηλεόραση και βιβλιοθήκη, ενώ σε ένα από τα δωμάτια υπάρχει και Jacuzzi. Το πρωινό παρασκευάζεται με φρέσκα, τοπικά υλικά και παραδοσιακές συνταγές. Το δίκλινο δωμάτιο θα σας κοστίσει από 80 έως 110 ευρώ.

Πολύγυρος, Χαλκιδική, τηλ.: 23710 21721

Αρχοντικό Αθανασάκη

Στην Πορταριά του Πηλίου, το Αρχοντικό Αθανασάκη αποπνέει ατμόσφαιρα εποχής, καθώς πρόκειται για ένα κτίριο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής, σε συνδυασμό με τη σπιτική θαλπωρή και φιλοξενία. Ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε τα χωριά του Πηλίου, αλλά και καταφύγιο για να χαλαρώσετε δίπλα στο τζάκι, στο παραδοσιακό σαλόνι, ή σε κάποιο από τα διακοσμημένα με γούστο και μεράκι δωμάτια.

Μεγάλο ατού του ξενώνα το εξαιρετικό πρωινό, με παραδοσιακές πίττες, μαρμελάδες, φρέσκους χυμούς και σπιτική… μερέντα, που σερβίρεται στο ατμοσφαιρικό σαλόνι του ισογείου. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν τηλεόραση, τηλέφωνο και πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή. Οι τιμές κυμαίνονται από 75 έως 110 ευρώ, με πρωινό.

Πορταριά, Πήλιο, τηλ.: 24280 99235

Αρχοντικό Νικολόπουλου

Τέσσερις αυτόνομες παραδοσιακές κατοικίες, κτισμένες το 1871 με πέτρα και ξύλο, σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική, συνθέτουν το Αρχοντικό Νικολόπουλου, στη Βυτίνα. Η καταπράσινη αυλή με το χωριάτικο φουρνάκι στην είσοδό του δίνουν μόνο μια μικρή γεύση από τη ρομαντική ατμόσφαιρα που προσφέρει ο ξενώνας στο σύνολό του.

Τα δωμάτια, με τα ξύλινα ταβάνια, τα έπιπλα αντίκες, τα χειροποίητα χαλιά και τα έργα τέχνης στους τοίχους συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι, που μας ταξιδεύει απ’ ευθείας στα αρχοντικά του περασμένου αιώνα. Εξάλλου, όλα τα δωμάτια διαθέτουν τζάκι, τηλεόραση, mini bar, πλήρως εξοπλισμένο κουζινάκι και καλλυντικά μπάνιου. Οι τιμές ξεκινούν από 100 ευρώ τις καθημερινές και 135 τα Σαββατοκύριακα.

Οδός Δημακοπούλου, Βυτίνα, τηλ.: 27950 22274, 6945439542

Αρδάμης

Το Κυβερνείο του Κάστρου της Μονεμβασιάς επί Ενετών και διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκε, χωρίς καμία απολύτως αλλοίωση των χώρων σε έναν ζεστό, πολυτελή ξενώνα. Για τη διαμονή σας εδώ, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενός δωματίου ή διαμερίσματος, τεσσάρων σουιτών, η μία εκ των οποίων βασιλική και ενός πύργου, ο οποίος μάλιστα είναι και ο μοναδικός του κάστρου, με ύψος 14 μέτρα και επτά παράθυρα.

Το σαλόνι μιας από τις σουίτες κοσμεί ένα πηγάδι ηλικίας 800 ετών, με μαρμάρινο στόμιο, αντίγραφο του οποίου υπάρχει στο Μουσείο της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ η 100 τετραγωνικών μέτρων βεράντα του ξενώνα ατενίζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και ολόκληρο το κάστρο. Στις παροχές των σουιτών περιλαμβάνονται δορυφορική τηλεόραση, fax, πρόσβαση στο internet, σαλόνι και κουζίνα. Οι τιμές ξεκινούν από 135 ευρώ για το δωμάτιο και τον πύργο και φτάνουν μέχρι τα 330 ευρώ για τη βασιλική σουίτα.

Κάστρο, Μονεμβασιά, τηλ.: 27320 61886, 61887

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v