Ζαγοροχώρια: Εκεί που η φύση συναντά την παράδοση

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μοναδικά φυσικά τοπία, θέα που κόβει την ανάσα και ένας από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας, το φαράγγι του Βίκου, συνθέτουν την εικόνα των χωριών του Ζαγορίου. Μια εικόνα που για πολλούς έχει καταστεί συνώνυμη της ομορφιάς της Ηπείρου.
Ζαγοροχώρια: Εκεί που η φύση συναντά την παράδοση

Τελευταία ανανέωση: 10/11/2009

Σαράντα έξι πανέμορφα χωριά
, σκαρφαλωμένα στα βουνά βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια μαγεύουν τον επισκέπτη, τόσο με τη μοναδική, φυσική ομορφιά τους όσο και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Πλαισιωμένα από καταπράσινες βουνοπλαγιές, τρεχούμενα νερά, επιβλητικά φαράγγια και μαγευτικές λίμνες, αποτελούν ιδανικό προορισμό όλο το χρόνο.

Με έκταση χιλίων περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Ζαγόρι χωρίζεται στο δυτικό, ανατολικό και κεντρικό τμήμα, καθένα με τα δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη δική του ιστορία και, βέβαια, τα δικά του, μοναδικά χωριά.

Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, το δυτικό Ζαγόρι περιλαμβάνει ορισμένα από τα δημοφιλέστερα, και ίσως ομορφότερα χωριά της περιοχής. Το Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι, που πλαισιώνουν την κοιλάδα του Βοϊδομάτη, έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που επιστρέφουν εδώ κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική, να περιηγηθούν στα λιθόστρωτα σοκάκια, να απολαύσουν τη μοναδική θέα και να αισθανθούν κοντά στη φύση.

Ο ίδιος ο ποταμός Βοϊδομάτης αποτελεί ένα από τα μαγευτικότερα τοπία της περιοχής, το ιδανικότερο, ίσως, σκηνικό για πεζοπορικές διαδρομές, ατελείωτες περιηγήσεις, αλλά και extreme sports, για τους λάτρεις του είδους. Τα καταγάλανα νερά του, με σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο, προκαλούν τους τολμηρούς για μία βουτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτή την εποχή, τα πλαισιωμένα από αιωνόβια πλατάνια μονοπάτια που βρίσκονται στις όχθες του είναι ιδανικά για πεζοπορία, καθώς κρύβουν αμέτρητες εκπλήξεις σχεδόν σε κάθε βήμα.

Πέτρινα γεφυράκια που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο παραμύθι, πυκνή βλάστηση και μοναδικές εικόνες που δημιουργούνται καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται πάνω στα πεντακάθαρα νερά –σημειώστε ότι ο Βοϊδομάτης είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια το νερό των οποίων είναι πόσιμο– συνθέτουν ένα τοπίο που γοητεύει και ανταμείβει ακόμη και τους ορκισμένους εχθρούς της πεζοπορίας.

Παραμένοντας στο δυτικό Ζαγόρι, αξίζει να επισκεφθείτε τη μαγευτική Δρακόλιμνη, όπου ζει ο αλπικός Τρίτωνας, το σπάνιο είδος αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο, αλλά και το ρέμα Ρογκοβό, ανάμεσα στους δύο οικισμούς του Παπίγκου, που σχηματίζει μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες οβίρες.

Το κεντρικό Ζαγόρι περιλαμβάνει τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Κήποι, Δίλοφο, Κουκούλι, Τσεπέλοβο, Διπόταμο, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά κ.ά. Δύο από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, η Βίτσα και το Μονοδένδρι, αποτελούν και τα σημεία απ’ όπου ξεκινούν τα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στο φαράγγι του Βίκου. Στο κεντρικό Ζαγόρι συγκεντρώνονται και μερικά από τα ωραιότερα γεφύρια της περιοχής, όπως το Καλογέρικο, με τις τρεις καμάρες, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κήποι και Κουκούλι.

Παραδοσιακά, πέτρινα αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες, πέτρινες και μαρμάρινες βρύσες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, ιστορικά κτίσματα, εκκλησίες, απαράμιλλη θέα στις καταπράσινες πλαγιές και στο φαράγγι του Βίκου, όλα διεκδικούν το χρόνο και, βέβαια, το θαυμασμό σας, δελεάζοντάς σας να κάνετε ”άλλη μία στάση” σε κάθε βήμα της περιήγησής σας.

Εδώ θα έχετε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη, στους Κήπους, με 40 χιλιάδες αντικείμενα της καθημερινής ζωής από όλη την περιοχή του Ζαγορίου, το Μουσείο Παραδοσιακών Ασχολιών, στον Ελαφότοπο, και τη Βιβλιοθήκη της Πασχαλείου Σχολής, στο Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται, μεταξύ άλλων, ένα από τα δεκατρία σωζόμενα αντίγραφα της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Η κατάβαση στο φαράγγι του Βίκου γίνεται μέσω των μονοπατιών που ξεκινούν από αρκετά χωριά του Ζαγορίου, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι και ο Βίκος. Κάτοχος του ρεκόρ Guiness του φαραγγιού με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο –μόλις 1100 μέτρα– και με βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα, το φαράγγι αποτελεί, μαζί με τον Βοϊδομάτη, τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Η πλούσια βλάστηση, τα σπάνια είδη ζώων και πουλιών που φιλοξενεί, τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που το διασχίζει αναμφισβήτητα θα σας εντυπωσιάσουν.

Λιγότερο δημοφιλής, αλλά εξίσου γοητευτική, η περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου εντυπωσιάζει όσους αναζητούν προορισμούς έξω από την πεπατημένη, τοπία ανέγγιχτα από την τουριστική ανάπτυξη και προβολή. Χωριά όπως η Βοβούσα, το Φλαμπουράρι, οι Καρυές και το Γρεβενίτι αξίζουν αρκετό από το χρόνο σας, όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά τους αλλά και για το παραδοσιακό τους χρώμα, που μοιάζει να παραμένει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου.

Καθίσταται, βέβαια, σαφές ότι ένα Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για να ανακαλύψετε όλη την ομορφιά των χωριών του Ζαγορίου, να θαυμάσετε τα φυσικά τοπία και να περιπλανηθείτε στα γραφικά καλντερίμια και τις λιθόκτιστες πλατείες καθενός από αυτά. Η γοητεία της περιοχής λειτουργεί σα μαγνήτης, κάνοντας ακόμη και τους πλέον αμύητους να επιστρέφουν ξανά και ξανά για να γνωρίσουν εκ νέου τη μαγεία του φυσικού περιβάλλοντος που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δε σταματά να εκπλήσσει.

Διαμονή

Τα χωριά του Ζαγορίου διαθέτουν πληθώρα επιλογών σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας, καθώς πολλά από τα παραδοσιακά αρχοντικά της περιοχής έχουν μετατραπεί σε ξενώνες που συνδυάζουν την ατμόσφαιρα εποχής με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Μια από τις καλύτερες επιλογές είναι το Aristi Mountain Resort, ένα συγκρότημα πέτρινων κτισμάτων απέναντι από τους πύργους της Αστράκας και τη χαράδρα του Βοϊδομάτη, το οποίο διαθέτει 14 συνολικά δωμάτια και σουίτες, θερμαινόμενη πισίνα με εκπληκτική θέα της γύρω περιοχής, σάουνα και χώρο υποδοχής με τζάκι. Οι τιμή για ένα δίκλινο ξεκινά από 140€ τις καθημερινές και 170€ τα Σαββατοκύριακα και περιλαμβάνει πρωινό και χρήση του Spa.

Εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο παραδοσιακός ξενώνας Πρίμουλα, στα Άνω Πεδινά, που διαθέτει επτά δωμάτια και μία ανεξάρτητη, διώροφη σουίτα, όλα με παραδοσιακά έπιπλα, ξύλινα πατώματα, πέτρινους τοίχους που αναδίδουν μία αίσθηση θαλπωρής και τζάκι σε ορισμένα δωμάτια. Οι τιμές ξεκινούν από 90 ευρώ για τα δίκλινα δωμάτια χωρίς τζάκι και από 100 ευρώ για τα δίκλινα με τζάκι.

Οικονομικότερη, αλλά εξίσου καλή επιλογή αποτελεί ο παραδοσιακός ξενώνας Σελήνη, ανακαινισμένο παραδοσιακό αρχοντικό στο χωριό Βίτσα, με οκτώ δωμάτια και εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 40 ευρώ με πρωινό και ημιδιατροφή.

Πού θα φάτε

Σε όλα σχεδόν τα χωριά του Ζαγορίου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις -δοκιμάστε οπωσδήποτε τις φημισμένες πίτες- παρασκευασμένες με αγνά, τοπικά υλικά.

Δύο από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό αποτελούν η ”Χαράδρα του Βίκου” στο Μονοδένδρι, όπου θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή Κασιόπιτα και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ, και το εστιατόριο Λίθος, στο Δίλοφο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v