Λίμνη Πλαστήρα: Παράδεισος για όλες τις εποχές

Καταπράσινα βουνά με έλατα, βελανιδιές και καστανιές, χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά και στο κέντρο η λίμνη Πλαστήρα. Ιδανικό σημείο και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου για ιππασία, περιπάτους, ορειβασία, καγιάκ, ποδηλασία, κολύμπι, ή απλώς... relax.
Λίμνη Πλαστήρα: Παράδεισος για όλες τις εποχές

Από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας, ιδανική για αποδράσεις όλο το χρόνο, είναι η λίμνη Πλαστήρα.

Μόλις 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας, το ”αλπικό” τοπίο είναι συναρπαστικό. Καταπράσινα βουνά, με έλατα, βελανιδιές και καστανιές που κατεβαίνουν ως τις όχθες, χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά και στο κέντρο η λίμνη.

Η ιδέα για την υλοποίηση της λίμνης ανήκει στο Νικόλαο Πλαστήρα και χρονολογείται από το 1925. Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 1959 στη θέση Κακαβάκια, στην έξοδο από το οροπέδιο της Νεβρόπολης του ποταμού Μέγδοβα (Ταυρωπού), δημιουργώντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας.

Εκεί μπορούμε να ζήσουμε και τις τέσσερις εποχές του χρόνου χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα: Ήλιο χωρίς καύσωνα το καλοκαίρι, τις χαμένες εποχές της άνοιξης και του φθινοπώρου σε όλο τους το μεγαλείο και χειμώνα με άφθονο χιόνι...

Πρόκειται για μια περιοχή η οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πλέον κατάλληλων προορισμών για να... ”γεμίσουμε τις μπαταρίες”.

Πάρτε λοιπόν μαζί σας τις μπότες, αλλά και... τα σπιρούνια σας, για να εξασκηθείτε στην ιππασία, κάνοντας έναν περίπατο με άλογα στην περιοχή της λίμνης, στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο δρόμο από Μορφοβούνι προς Κρυονέρι.

Προμηθευτείτε με καλάμια ψαρέματος ή εκμεταλλευτείτε την περίοδο του κυνηγιού που ξεκινάει από τις 20 Αυγούστου και διαρκεί μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

Επίσης, μπορείτε να κολυμπήσετε στην πλαζ Πεζούλας, σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της λίμνης, στα Καλύβια Πεζούλας ή στην πλαζ Λαμπερού που βρίσκεται στην απέναντι όχθη, στο Λαμπερό, σε μια καταπράσινη περιοχή δίπλα στη λίμνη. Εναλλακτικά, φορέστε το κατάλληλο σωσίβιο και εξορμήστε στην εμπειρία του καγιάκ, ή απλώς απολαύστε μια χαλαρωτική βαρκάδα.

Το ποδήλατο βουνού αποτελεί τη νέα πρόσκληση για τον επισκέπτη της λίμνης. Στην περιοχή θα βρείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να απολαύσετε τις ατέλειωτες, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, διαδρομές, στους δρόμους πλάι στη λίμνη, στο δάσος ή στο βουνό.

Ευκαιρία να απολαύσετε και να... λερώσετε και το 4x4 σας σε ενδιαφέρουσες διαδρομές ή να αναρριχηθείτε στις πλαγιές των βουνών, οι οποίες προσφέρονται για σύντομες ή μεγάλης διάρκειας πορείες, για ευκολότερες και δυσκολότερες διαδρομές.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το φράγμα της λίμνης, το οποίο αποτελείται από μια τοξοειδή κατασκευή μήκους 200 μέτρων και ύψους 83. Θα βρείτε την αντίθεση της άγριας απότομης ρεματιάς από τη μια πλευρά και της γαλήνης του τοπίου από την άλλη.

Εντυπωσιακή και η ομορφιά του Φαραγγιού Άσπρου Ποταμού που σχηματίζουν οι ποταμοί Άσπρος και Σαϊκιώτης.

Η ευρύτερη περιοχή όμως βρίθει και αρκετών θρησκευτικών μνημείων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν: Η Μονή Αγίας Τριάδας στο Μορφοβούνι (1858), το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στο Μεσενικόλα (1647), ο ναός Αγίου Παντελεήμονα στην πεζούλα (16ος-18ος αιώνας) και η Μονή Α. Τριάδας στη Φυλακτή (πριν από το 1700).

Στο Νεοχώρι που απλώνεται σε μεγάλη έκταση και έχει την καλύτερη θέα στη λίμνη βρίσκονται οι περισσότεροι ξενώνες, ενώ μεγαλύτερη εμπορική και βραδινή κίνηση έχουν τα Καλύβια Πεζούλας.

Αν και σε γενικές γραμμές το φαγητό στη Λίμνη Πλαστήρα είναι πολύ καλό, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τη διάσημη Ταβέρνα ”Κελεπούρης” στο Νεοχώρι. Τηλ. 2441.093207.

Πού θα μείνετε: Ξενοδοχείο Ναϊάδες (24410.93333), Ανατολή (24410.93063), Αγνάντι (24410.93190-1) στο Νεοχώρι.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v