Πάμε μια εκδρομή στο ποτάμι;

Τα πάντα ρει, ώρα για εκδρομή. Πού; Σε τέσσερα υπέροχα ποτάμια κοντά και ολίγον τι πιο μακριά από την πόλη.
Πάμε μια εκδρομή στο ποτάμι;

Κρυστάλλινα νερά, ειδυλλιακές διαδρομές και γραφικά χωριουδάκια για να επιστρέφουμε το βράδυ. Φύγαμε για κοντινές και λίιιιγο πιο μακρινές εκδρομές του γλυκού νερού.

Λούσιος, Ορεινή Αρκαδία

 

Lousios river


Ο ποταμός όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Νύμφες έλουζαν τον Δία μπορεί να μην ενδείκνυται για λούσι(ο)μο, όμως προσφέρεται για ράφτινγκ και για τις πρώτες παγωμένες βουτιές στην ορεινή Αρκαδία. Καταβάσεις πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο, κάθε Σαββατοκύριακο (και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης) από τους έμπειρους εκπαιδευτές-συνοδούς ποταμού της Trekking Αρκαδίας.

Εδώ θα μείνετε σε όποιο από τα χωριά του Μαινάλου προτιμάτε. Εμείς προτείνουμε πάντως να επιλέξετε για βάση σας την Καρύταινα, που απέχει λίγα λεπτά οδήγησης από τη βάση της Trekking Hellas, στο χωριό Βλαχορράφτη. Έχει άπλετη ομορφιά χάρη στα αμφιθεατρικά χτισμένα σπιτάκια και στα λιθόχτιστα καλντερίμια που ανηφορίζουν ως το Κάστρο για υπέροχη θέα, ενώ το σκηνικό είναι πανέμορφο και για όσους επιλέξουν απλή πεζοπορία ή διαδρομές με το αυτοκίνητο στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Best of… Ορεινή Αρκαδία

Λάδωνας, σύνορα Αχαΐας-Αρκαδίας

 

Moonset Over Lake Ladona, Colorado



Για τον Λάδωνα ο Παυσανίας κάποτε έγραψε πως είναι το πιο όμορφο ποτάμι της Ελλάδας. Δεν το πιστεύετε; Πάρτε τα ποδήλατα και ακολουθήστε την διαδρομή που κινείται παράλληλα με το ποτάμι από τη Σμίξη ως την όχθη της λίμνης του Λάδωνα, για να σχηματίσετε ιδία αντίληψη. Τα καταγάλανα νερά της καθρεφτίζουν τις πράσινες πλαγιές του Αφροδισίου (wink-wink) όρους, ενώ τα μονοπάτια των βουνών είναι ό,τι πρέπει για ποδηλατάδες. Σε κάθε περίπτωση, μη χάσετε τη θέα προς τη λίμνη από το χωριό Πουρνάρια.

Στη Σμίξη, όπου πάλι ενεπλάκη ο Δίας και μεταμόρφωσε σε δάφνη την… Δάφνη (ε, τον Σατανά είδατε τι έκανε εκεί!), η Eco Action (τηλ: 697 899 6950) έχει στήσει τα ξύλινα σπιτάκια της, όπου οργανώνει δραστηριότητες όπως rafting και κανό στο ποτάμι. Επικοινωνήστε έγκαιρα μαζί τους για να κλείσετε θέση – και κατάβαση. Για περισσότερες δράσεις στη φύση, σημειώστε μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές, αυτή που ξεκινά από την πλατεία της Δήμητρας και καταλήγει, μετά από σαράντα περίπου λεπτά, στο τοξωτό γεφύρι της Κυράς, περνώντας μέσα από το φαράγγι του Λάδωνα.

Εδώ θα μείνετε στην Κοντοβάζαινα με την παραμυθένια ρεματιά, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι και τις κρήνες ή στη Δήμητρα, φωλιασμένη σε μια καταπράσινη βουνοπλαγιά.

Διαβάστε επίσης: Λάδωνας: Παραμύθι στο Νερό

Βοϊδομάτης, Ήπειρος

 

November colors at Vikos gorge,Zagori



Διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι περιττό να αναζητήσουμε λόγια που να περιγράφουν το τοπίο γύρω του. Άντε, θα το κάνουμε αλλά συνοπτικά: είναι ε-ντυ-πω-σι-α-κό. Επίσης, είναι ο καθαρότερος ποταμός της Ευρώπης – ναι, το νερό του πίνεται.

Οι εταιρείες Alpine Zone, No Limits και Trekking Hellas διοργανώνουν δραστηριότητες στο ποτάμι που περιλαμβάνουν rafting και πεζοπορίες –πάντα με τις απαραίτητες στάσεις για βουτιές, ενώ τα ειδυλλιακά Ζαγοροχώρια είναι ό,τι πρέπει για τη διαμονή σας με πληθώρα κουκλίστικων ξενώνων – αγαπημένα μας η Αρίστη και το Πάπιγκο. Εναλλακτικά, η κατάβαση του Βοϊδομάτη ξεκινά από το γεφύρι της Αρίστης, στο Δυτικό Ζαγόρι, οπότε το γραφικό, πέτρινο χωριό της Κόνιτσας αποτελεί ιδανική βάση για την εξόρμησή σας. Διαλέγετε και μένετε.

Διαβάστε επίσης: Ζαγοροχώρια: Εκεί που η φύση συναντά την παράδοση

Νέστος, Θράκη

 

Nestos Lake

Ο «ταξιδευτής» ποταμός μας δελεάζει να τον ακολουθήσουμε με οποιοδήποτε μέσο και να έρθουμε σε άμεση επαφή με καταπράσινα δάση, γραφικά χωριουδάκια από άλλες εποχές, πνιγμένα στην φύση μονοπάτια, δασικά χωριά και προστατευόμενους υγροβιότοπους. Πρώτη στάση το χωριό Τοξότες, με τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό, και εν συνεχεία η Σταυρούπολη, όπου θα έχετε την δυνατότητα να συμμετέχετε σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως canoe kayak, rafting, 4x4 και βόλτες με αλογάκια, χρησιμοποιώντας τις βάσεις της Riverland ή της Vistonis που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στα πέριξ της Σταυρούπολης, αδιαμφισβήτητο highlight είναι το καταπράσινο δάσος του Ερύμανθου κοντά στο γαλήνιο χωριό Λειβαδίτης, βόρεια της πόλης. Επισκεπτόμενοι το χωριό μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τον καταρράκτη της περιοχής ύψους 35 μέτρων ακολουθώντας το δασικό μονοπάτι της Δασικής Υπηρεσίας και το Κάστρο της Καλύβας με πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Νέστου και να πάρετε μια γεύση από την πολυπολιτισμικότητα των Πομακοχωρίων.

Διαβάστε επίσης: Νέστος: Οδοιπορικό στο «ποτάμι της ζωής»

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v