Ονειρεμένα road trips… εντός συνόρων

Αποδράσεις σε τέσσερις – ή και δύο- τροχούς σε υπέροχα τοπία, μοναδικές διαδρομές μέσα σε δάση και παραθαλάσσια σεργιάνια. Τρία road trips για να… ξαναμπεί η Άνοιξη.
Ονειρεμένα road trips… εντός συνόρων
Μάνη, Πήλιο και Εύβοια προσφέρονται για μοναδικές διαδρομές και ακόμα πιο μοναδικές εμπειρίες.

Βενζίνη, βαλίτσες, φύγαμε!

Show me the Μάνη

Γερολιμένας Μάνης - Gerolimenas

Η εποχή είναι ό,τι πρέπει, το τοπίο… παραπρέπει και η Μάνη μοιάζει φτιαγμένη (και) για raodtrip. Η διαδρομή από το Γύθειο στην Καρδαμύλη χαρίζει μπόλικα χιλιόμετρα (περί τα 150) πέτρας και θάλασσας στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου. Από το Γύθειο θα πορευτείτε νότια, προς το Σκουτάρι και τον Κότρωνα, παρατηρώντας το τοπίο να «αγριεύει» όσο κατεβαίνετε, και από εκεί ακόμα πιο νότια, στην Κοκκάλα, το Πόρτο Κάγιο και την εντυπωσιακή πυργοπολιτεία της Βάθειας, μετά τον Γερολιμένα.

Αν είστε με τα πιτσιρίκια, μια βαρκάδα στον Μεγάλο Ωκεανό, τη Γέφυρα των Στεναγμών, το Ανάκτορο του Ποσειδώνος, τα Λευκά και Ροζ Διαμερίσματα, ήτοι τα μοναδικά σπήλαια του Διρού επιβάλλεται. Αλλά και μόνοι σας, γιατί όχι; Εξίσου ενδιαφέρουσες και οι βυζαντινές εκκλησίες του χωριού Λάγια μέσα στη Μέσα Μάνη, ενώ το γραφικό χωριό Οίτυλο με την υπέροχη θέα είναι ό,τι πρέπει για περπάτημα. Καθώς μπαίνετε στο μεσσηνιακό κομμάτι της Μάνης το τοπίο αλλάζει και «ηρεμεί», καθώς προσεγγίζετε την Καρδάμυλη, ένα από τα ομορφότερα χωριά της.

133 De Diros-Caves

Για τους τολμηρούς, καιρού επιτρέποντος, στην Αλύπα,  την Αγία Βαρβάρα, το Πόρτο Κάγιο, τον Κότρωνα και την Πλατιά Άμμο θα βρείτε τα καλύτερα ίσως νερά της Πελοποννήσου. Και επειδή σε κανένα road trip δε τη βγάλαμε με τυρόπιτα – αν και στον φούρνο της Μηλίτσας στην Αερόπολη θα φάτε θεϊκές – απαραίτητες στάσεις για λακωνικά ψαράκια (όχι μουρμούρες δηλαδή) στο Τελωνείο στο Λιμένι, στο ουζομεζεδοπωλείο – εχμ – ο Πούλος στην Αρεόπολη και στην ΜανηBέlla (πόσα puns πχιά;) στο Νέο Οίτυλο.

Διαδρομή γλυκιά σαν στ-Εύβοια

Chalkis, Evoia, Greece, high cable bridge


Ναι, προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Ω ναι, έχει εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα και ναι, είναι πανέμορφη για κάθε τύπο εξορμητή. Το road trip στην Εύβοια ξεκινά από την Χαλκίδα με πορεία προς την Αιδηψό. Στην πόλη των «τρελών νερών» θα κάνετε βόλτα στον πεζοδρομημένο παραλιακό της δρόμο για καφεδάκι, και θα συνεχίσετε στο πανέμορφο χωριό Λίμνη, η διαδρομή για το οποίο φανερώνει την πλούσια φύση που χαρακτηρίζει την βόρεια Εύβοια. Στενά σοκάκια, παραδοσιακά λευκά σπίτια, και ένα μικρό φυσικό λιμάνι με αρκετές ψαροταβέρνες, συνθέτουν την εικόνα της.

Μετά τη Λίμνη, οι πευκόφυτες Ροβιές, κατά μήκος των ακτών του Ευβοϊκού είναι ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο, με τον βενετεσιάνικό του πύργο να θυμίζει άλλες εποχές. Συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς Αιδηψό, περνάτε τα χωριά Άνω Ήλια και Πολύλοφο για να καταλήξετε στα περίφημα Λουτρά της Αιδηψού, εκεί όπου δεσπόζει το δημοφιλές Θέρμαι Σύλλα. Το πιο οργανωμένο και lux spa της περιοχής τα spa-ει και είναι ό,τι πρέπει για αποτοξίνωση και χαλάρωση. Και διαμονή φυσικά.

Rovies Sunset

Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε την «ορεινή» διαδρομή, προς το κεφαλοχώρι της Αγίας Άννας μέσα από καταπράσινα βουνά και λιβάδια, σε ένα τοπίο που εναλλάσσεται διαρκώς αποκαλύπτοντας τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Από την Αγία Άννα μπορείτε να κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά, και περνώντας από τα χωριά Κεχριές, Δάφνη και Μυρτιάς, να καταλήξετε στην Λίμνη και από εκεί να συνεχίσετε την πορεία σας προς την Αιδηψό.

Limni, Evoia island, Greece

Νόστιμες στάσεις στις διαδρομές σας το ουζερί του Καπετάνιου στη Χαλκίδα, ένα από τα πιο νόστιμα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ουζερί/τσιπουράδικα της πόλης, η ταβέρνα Κορυδαλλός στις Ροβιές για φρέσκο ψάρι πάνω στη θάλασσα, και το Bella Vista στη Λίμνη για σούπερ ψάρι και θαλασσινές μακαρονάδες.

Πηλίου φαεινότερο road trip

Pelion

Το βουνό των Κενταύρων στολίζεται ανοιξιάτικα και μας καλεί σε διαδρομές μέσα από υπέροχα χωριά και ακόμα πιο υπέροχα τοπία. Αφετηρία ο Βόλος για να ανεβούμε προς το χιονοδρομικό των Χανίων, μετά την Πορταριά τα δάση οξιάς γεμίζουν την παλέτα του τοπίου με χρώματα γήινα και γοητευτικά, ενώ η ορεινή διαδρομή των Χανίων σας φέρνει από την άλλη πλευρά, με το Αιγαίο Πέλαγο στο… παρμπρίζ και τα χωριά Ανήλιο, Μούρεσι και Άγιος Δημήτριος να αποτελούν εντράδες για την Τσαγκαράδα.

Mouresi

Στάση για καφεδάκι εδώ, κάτω από τον τεράστιο πλατανό της και πορεία προς Κισσό, ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από τη Τσαγκαράδα, ένα τρισχαριτωμένο χωριουδάκι που φημίζεται για τα ταβερνάκια του –πιάστε τραπεζάκι για σπιτική κολοκυθόπιτα και κρασάτο χοιρινό στα Πέντε Φι, που σερβίρει νοστιμιές από το 1935, και στη Συνάντηση, για απίθανες γευστικές δημιουργίες όπως τα ρεβίθια με πορτοκάλι, και η φέτα με σως τριαντάφυλλο.

Ψαγμένες λοξοδρομήσεις για τα πιο άγνωστα, μα πάντα όμορφα χωριά, περιλαμβάνουν το Νεοχώρι με την όμορφη πλατεία, τον χαλαρουίτα Λαύκο, και την Κάτω Γατζέα με την όμορφη περαντζάδα. Συνέχεια προς Μηλιές, για καφεδάκι στη χόβολη στο «Άννα να ένα Μήλο», από εδώ αν είστε φαν της πεζοπορίας, μια από τις ωραιότερες πηλειορίτικες διαδρομές είναι κυκλική και συνδέει τις Μηλιές με τη Βυζίτσα και τις Πινακάτες μέσα από γεφυράκια, ρέματα και μικρά ποτάμια, μέσα από δάση και παλιά αλώνια, ακολουθώντας στο μεγαλύτερο μέρος της ένα πετρόχτιστο καλντερίμι. Λεπτομέρειες εδώ

Milies, Pelion

Αυθεντικές πηλιορείτικες γεύσεις, όπως το… ελαφρύ μπουμπάρι, θα δοκιμάσετε στην Κρίτσα στην Πορταριά και στην Αλέκα στην Τσαγκαράδα, ενώ στο Αγιωργίτικο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, ένα από τα πιο όμορφα «μικρά» χωριά της περιοχής, θα έρθετε το πρωί για μυρωδάτο ελληνικό καφεδάκι, και αργότερα για τσίπουρο μετά μεζέδων που ξεκινούν από τα κλασικά (η σπιτική πικάντικη τυρόπιτα είναι ονειρεμένη) και φτάνουν στα… wtf?, του τύπου μοσχαράκι μαγειρεμένο με κονιάκ και μανιτάρια.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v