Η άνοιξη στη Ναύπακτο είναι εμπειρία

Οι βόλτες, το φαγητό, τα χωριά γύρω της και όλα όσα κάνουν τη Ναύπακτο σούπερ ανοιξιάτικο προορισμό –για τα weekends μας και όχι μόνο.
Η άνοιξη στη Ναύπακτο είναι εμπειρία
Ένα ενετικό λιμάνι χάρμα οφθαλμών. Ένα εντελώς παραμυθένιο κάστρο που ακουμπά στη θάλασσα. Μια παλιά πόλη όλο πλακόστρωτα καλντερίμια, να χαίρεσαι να την περπατάς. Ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα που απολαμβάνεται ιδανικά από το ρολόι στα ψηλά της πόλης. Μια παραλιακή περαντζάδα, αυτή στην Ψάνη και το Γρίμποβο, ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικα ουζάκια πλάι στο κύμα. Και μια σειρά από ψαροχώρια στη «ριβιέρα» της, λίγα χιλιόμετρα πιο έξω, που ενδείκνυνται τόσο για τις πρώτες μας βουτιές στα ζεστά νερά του Κορινθιακού, όσο και για φαγοπότια με άρωμα θαλασσινό.

Βολτάροντας στην παλιά πόλη

Στα… χαμηλά της Ναυπάκτου, πλάι στα τείχη του κάστρου, απλώνεται η γλυκύτατη παλιά πόλη της, με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα σπιτάκια με τους λουλουδιασμένους κήπους και τα σημάδια που άφησε εδώ ανεξίτηλα η Ιστορία, όπως η επιβλητική Σιδηρόπορτα στην πύλη του δεύτερου διαζώματος του κάστρου, ή το οθωμανικό χαμάμ και το τζαμί λίγο πιο πάνω.



Ανηφορίζοντας λίγο ακόμα, αξίζει να ξεστρατίσετε μέχρι το Ρολόι της πόλης, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο –ιδανικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, την ώρα που ο ήλιος χάνεται πίσω από τη γέφυρα του Ρίου και φωτίζει φαντασμαγορικά τα νερά του Κορινθιακού.

Στην άλλη πλευρά του Αγίου Δημητρίου, ξεκινά η διαδρομή του παραδοσιακού «Στενοπάζαρου», του λιθόστρωτου δρόμου που κάποτε φιλοξενούσε την κεντρική αγορά της πόλης και σήμερα είναι πλημμυρισμένος χρώμα, χάρη στα όμορφα κτίρια, τα καταστήματα και τα μονίμως γεμάτα café.



Διαβάστε περισσότερα - Ναύπακτος: Τα μυστικά του Κάστρου

Επιστροφή στη φύση

Δεν το λέει τυχαία ο τίτλος μας το ότι η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη Ναύπακτο: Χτισμένη ανάμεσα στις νοτιότερες κορυφές της Πίνδου και τις ακτές του Κορινθιακού, αυτή η μικρούλα πόλη μας δίνει τόσες αφορμές για δραστηριότητες στη φύση γύρω της όσες δε χωρούν να στριμωχτούν σε ένα μόνο weekend. Αν είναι να διαλέξετε μόνο μία, η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει ασυζητητί στο ράφτινγκ στον Εύηνο, μια υδάτινη διαδρομή ιδανική για πρωτάρηδες, που θα σας κοστίσει γύρω στα 35€ το άτομο. Δύο από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να σας μυήσουν στα μυστικά του ποταμού είναι η Alpin Club, και η Rafting House.



Κι αν θέλω να πάρω τα βουνά;

Επίσης τέλεια εποχή για να το κάνετε. Θα ανηφορίσετε προς την Ορεινή Ναυπακτία, όπου κάθε εξερεύνηση ξεκινά από την Άνω Χώρα, το ομορφότερο ίσως χωριό της περιοχής, από όπου θα πάρετε το λουλουδιασμένο μονοπάτι του Ηρακλή για να φτάσετε μέσα από ένα φανταστικό τοπίο ως τη μονή της Αμπελακιώτισσας.

Θα βολτάρετε στην Ελατού, άλλο ένα όμορφο χωριουδάκι της περιοχής και από εκεί θα ακολουθήσετε άλλο ένα μονοπάτι, αυτό που τη συνδέει με τον Πλάτανο. Δεν θα απογοητευθείτε ούτε από τις ορειβατικές διαδρομές της Ναυπακτίας: Από τις ωραιότερες είναι αυτή που συνδέει την Άνω Χώρα με την Κάτω Χώρα και τα Κρυονέρια (6,5 περίπου χιλιόμετρα), και η πιο βατή ανάβαση της Ομαλιάς, που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και ενδείκνυται και για παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα - Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένα όνειρο

Ανακαλύψτε εδώ Τα μυστικά της Ορεινής Ναυπακτίας 

Best of… γεύση από Ναύπακτο

Στο Σπιτικό (τηλ.: 26340 26524) στην παραλία του Γρίμποβου θα δοκιμάσετε εξαίσια γάμπαρη μακαρονάδα, και άλλες τοπικές συνταγές, σε τραπεζάκια που απλώνονται πλάι στην θάλασσα. Σούπερ είναι επίσης τα φρέσκα μανιτάρια με μπέικον, η κολοκυθόπιτα και οι σπιτικοί λαχανοντολμάδες. Υπολογίστε περί τα 17€ το άτομο, με το απαραίτητο ουζάκι.

Στον Πάπουλη (τηλ.: 26340 21587) στο παλιό λιμάνι τα ουζάκια συνεχίζονται –και συνδυάζονται ιδανικά με ολόφρεσκα ψαράκια σαν τη σαρδέλα που ψήνεται στα κάρβουνα, τον τηγανιτό γαύρο, την κουτσομούρα και τα μπακαλιαράκια. Πιάστε θέση στο μπαλκόνι, για έξτρα θαλασσινό αεράκι, και υπολογίστε γύρω στα 15-20€ το άτομο.

Στην Κουζίνα της γνωστής σεφ Μαρίας Λόη (τηλ.: 2634 038411) θα δοκιμάσετε πεντανόστιμη παραδοσιακή και δημιουργική ελληνική κουζίνα με θέα στα τείχη του λιμανιού. Υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο με ποτήρι κρασί.

Στο πανέμορφο Ευ Οίνος (τηλ.: 2634 028266) στη γειτονιά του Στενοπάζαρου, θα απολαύσετε χορταστικές μερίδες κρεατικών σε πολύ καλές τιμές (περί τα 10-15€ κατ’ άτομο) και κερασμένη σοκολατόπιτα στο τέλος. Η κουκλίστικη αυλίτσα του είναι ό,τι πρέπει για τις ανοιξιάτικες βραδιές.



Πού θα μείνετε

Ίσως η καλύτερη επιλογή low budget διαμονής, τα δωμάτια του Ξενοδοχείου Ακτή, πλάι στα τείχη του ενετικού κάστρου, δεν θα σας κοστίσουν περισσότερα από 45€ το δίκλινο. Καλή και οικονομική επιλογή αποτελούν και τα δωμάτια του Ξενοδοχείου Νίκη (από 30€ το δίκλινο). Πανέμορφα δωμάτια στην καρδιά της παλιάς πόλης διαθέτει το Spon Boutique Hotel, σε τιμές που κυμαίνονται στα 70€ το δίκλινο με πρωινό και φαντασμαγορική θέα στο λιμάνι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v