Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένα όνειρο

Τα χωριά, η φύση, τα μονοπάτια, το φαγητό, οι δραστηριότητες, οι ζεστοί ξενώνες είναι μερικοί από τους λόγους που αξίζει να ανακαλύψετε την πανέμορφη Ορεινή Ναυπακτία.
Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένα όνειρο
Η φύση
Η Ορεινή Ναυπακτία, στα Κράβαρα, όπως λέγονταν παλιότερα τα βουνά στα οποία απλώνεται, βρίσκεται ανάμεσα στην Πίνδο, την Οξιά, το Παναιωτολικό και τα Βαρδούσια, ενώ τα πυκνά της δάση ελάτων, οξιών και καστανολόγγων διασχίζουν ποτάμια, βρέχουν λίμνες και «στολίζουν» πάνω από 40 χωριουδάκια. Με άλλα λόγια, ένα σκηνικό ειδυλλιακό για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την φασαρία της πόλης.

Η Άνω Χώρα
Το πιο όμορφο από τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, η Άνω Χώρα βρίσκεται πάνω από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο στην πλαγιά του Κόρακα, ένα χάρμα οφθαλμών, οι οποίοι γεμίζουν από το κόκκινο των κεραμιδοσκεπών και την ομορφιά των πέτρινων καλντεριμιών. Οι αυλές και οι γειτονιές του χωριού διαδέχονται η μία την άλλη, φτάνοντας στην πλατεία με την εκκλησία και τα μαγαζάκια, τις πέτρινες βρύσες και το πλακόστρωτο. Εδώ θα βρείτε και τον θρυλικό Καρνάβαλο, το λεωφορειάκι που ως την δεκαετία του ’80 εκτελούσε το δρομολόγιο Ναύπακτος-Άνω Χώρα-Κάτω Χώρα.



…Και τα υπόλοιπα χωριά
Δεν είναι μόνο η Άνω Χώρα που θα διεκδικήσει τον χρόνο για τις βόλτες και την χαλάρωση στα ταβερνάκια της. Θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε την Ελατού με τα πέτρινα σπιτάκια και την βλάστηση που αγκαλιάζει τα σοκάκια. Την Τερψιθέα με τη ρεματιά και τον καταρράκτη στην είσοδο του χωριού, το πέτρινο γεφυράκι και τις κρήνες που κρύβονται κάτω από πλατάνια. Την Αμπελακιώτισσα με την υπέροχη θέα και τις όμορφες περιπατητικές διαδρομές που ξεκινούν από εδώ. Και τέλος, τον Πλάτανο, ένα από τα πιο ζωντανά χωριουδάκια με κουκλίστικα σπίτια και παραδοσιακά καφενεδάκια.

Τα μονοπάτια
Ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών συνδέει τα χωριά μεταξύ τους, περνώντας μέσα από φαράγγια και βουνοκορφές με πυκνά δάση ή πάνω από γεφύρια που θυμίζουν Ήπειρο και υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε στην Πίνδο. Από τα πιο βατά μονοπάτια είναι αυτό που συνδέει την Άνω και την Κάτω Χώρα (περί τη μιάμιση ώρα) καθώς και το μονοπάτι του Ηρακλή, που ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου.

Οι δραστηριότητες στο βουνό
Αν είστε φίλοι της ορειβασίας, θα βάλετε στόχο την κατάκτηση της κορυφής Τσακαλάκι, μία ώρα ανάβασης από την Άνω Χώρα, ή της κορυφής Τσεκούρα, μιάμιση ώρα από την Αμπελακιώτισσα. Από τη Γραμμένη Οξιά, με αφετηρία το ορειβατικό καταφύγιο, θα ανηφορίσετε προς την κορυφή Σαράνταινα σε περίπου μιάμιση ώρα. Αν είστε φίλοι του ποδηλάτου βουνού, τρία μονοπάτια γύρω από την Άνω Χώρα θα σας ενθουσιάσουν: Ο «Μπάμπης το ελαφάκι» ανηφορίζει από την Άνω Χώρα ως τα 1400 μέτρα υψόμετρο μέσα από μια ελατοσκέπαστη διαδρομή. Η «Ξανθιά Αλεπού» είναι το πιο διάσημο mountain bike μονοπάτι με περάσματα, γεφυράκια και ράμπες. Τέλος, ο «Κακός Λύκος» οδηγεί από την Άνω Χώρα προς το φαράγγι του Κάκκαβου περνώντας από μια ρεματιά.

…και στον ποταμό
Την Ορεινή Ναυπακτία διασχίζει ο ποταμός Εύηνος, ιδανικός για αρχάριους του ράφτινγκ, που θέλουν να μυηθούν στο σπορ. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρίες για οργανωμένες καταβάσεις με φουσκωτές βάρκες ή ατομικά καγιάκ, ξεκινώντας από τη γέφυρα του Πόρου και καταλήγοντας στη γέφυρα του Μπανιά. Για μια εξόρμηση για ράφτινγκ υπολογίστε περί τις 3-4 ώρες.



Οι γιορτές
Εκτός από τις γιορτές τσίπουρου και κάστανου, που οργανώνονται στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας κάθε φθινόπωρο, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που γλεντά στις πλατείες, η Άνω Χώρα οργανώνει κάθε Φεβρουάριο και την γιορτή της Τσιγαρίθρας. Πρόκειται για παλιό έθιμο παραγωγής τσιγαρίθρας, ήτοι κομματιών από το λίπος του χοιρινού που περίσσευε, και πλέον συνοδεύεται από παραδοσιακές μπομπότες, τραχανά, ντόπιο κρασί και πολύ χορό το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε Φεβρουαρίου.

Το φαγητό
Στο Πλατάνι στην Άνω Χώρα για φοβερά μαγειρευτά, ντόπιες πίτες και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα. Στης Μοσχούλας, για μαγειρευτά και χορταστικές μερίδες επίσης στην γειτονιά της Κάτω Χώρας. Στον Λώλο στο δρόμο προς την Ελατού για τοπικές σπεσιαλιτέ πλάι στο τζάκι. Στο Πέτρινο στη Λιμνίτσα για μαγειρευτά και ωραία θέα στο φαράγγι.

Η φιλοξενία
Στην Άνω Χώρα, θα βρείτε μοντέρνα δίκλινα με τζάκι στο Πανδοχείο της Ρήνας από 55€ με πρωινό, καθώς και άνετα σαλέ για δύο άτομα με τζάκι και πρωινό στα Xenios Chalet στα 80€. Στην Αμπελακιώτισσα, εντοπίσαμε στον ξενώνα Δρυάδες παραδοσιακά δίκλινα μέσα στη φύση, στα 55€ με πρωινό. Στην Τερψιθέα, τα δωμάτια του ξενοδοχείου Τερψιθέα είναι πιο λιτά και οικονομικά, στα 45€ το δίκλινο, ενώ στο χωριό Πλάτανος, τα δίκλινα με πρωινό στον ξενώνα Αλωνάκι στοιχίζουν 45€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v