Οι ευρωπαϊκές πόλεις τις γιορτές είναι… όνειρο

Σε αυτές τις πέντε μαγευτικές ευρωπαϊκές πόλεις θα βρείτε τις πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές και θα περάσετε γιορτές… σωστό όνειρο.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις τις γιορτές είναι… όνειρο
Κρακοβία

Η «καρδιά» των Χριστουγέννων: Στην Rynek Glowny, την μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, χιλιάδες φωτάκια ανάβουν, δεκάδες ξύλινα σπιτάκια ξεφυτρώνουν, ζεστό κρασί και πολωνικό street food σερβίρεται γενναιόδωρα και σε συγκλονιστικά χαμηλές τιμές, ενώ τριγύρω τα βλέμματα τραβούν ο πανύψηλος Καθεδρικός, οι ιππήλατες άμαξες για λίγη παραπάνω αίσθηση παραμυθιού και οι περίτεχνα στολισμένες Szopki, φάτνες-σωστά πολύχρωμα παλάτια.
Τι άλλο θα δείτε: Το παλάτι της Wawel στον λόφο πάνω από την πλατεία, τα δρομάκια της παλιάς πόλης που ξεδιπλώνονται γύρω από τον «Βασιλικό Δρόμο» προς το Κάστρο, και την ολοζώντανη παλιά εβραϊκή συνοικία του Kazimierz, γεμάτη hip μαγαζάκια, μουσεία και γκαλερί ανάμεσα σε συναγωγές και υπαίθριες αγορές με ακόμα περισσότερο street food.
Διαβάστε περισσότερα – Η Κρακοβία είναι βγαλμένη από τα παραμύθια 

Πράγα

Η «καρδιά» των Χριστουγέννων: Η τσεχική πρωτεύουσα παίρνει πολύ σοβαρά τις γιορτές και στήνει πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές ανά την πόλη. Οι πιο εντυπωσιακές είναι αυτές της πλατείας της Παλιάς Πόλης και της Πλατείας Wenceslas, πέντε λεπτά περπάτημα η μία από την άλλη. Ωραιότατο είναι και το μίνι γιορτινό χωριό στο Κάστρο της Πράγας. Παντού θα βρείτε ξύλινες καλύβες με χειροποίητα δωράκια, στολίδια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, τοπική μπύρα, κρασί, τσέχικα λουκάνικα, αρτοποιήματα, αλλά και γωνιές που θα λατρέψουν τα παιδιά, όπως οι τεράστιες φάτνες έξω από τις οποίες σχολικές χορωδίες ψάλλουν κάλαντα.
Τι άλλο θα δείτε: Εκτός από την παλιά πόλη, θα περπατήσετε και στην εξίσου γραφική νέα πόλη, αλλά και στην αντίπερα όχθη, τη Mala Strana με την μποέμ ατμόσφαιρα και τα πολύχρωμα μπαρόκ σπιτάκια. Θα αγναντέψετε τη θέα από την Γέφυρα του Καρόλου και θα ανηφορίσετε στα δύο εντυπωσιακά Κάστρα της πόλης.
Διαβάστε περισσότερα – Η Πράγα δεν είναι πόλη, είναι έρωτας 

Εδιμβούργο

Η «καρδιά» των Χριστουγέννων: Σαν να βρίσκεστε σε σκηνικό του Χάρι Πότερ θα νιώσετε στην τεράστια χριστουγεννιάτικη αγορά του Εδιμβούργου, που πιάνει όλη την έκταση μεταξύ του εμπορικού δρόμου Princes Street και του Βασιλικού Μιλίου που οδηγεί στο Κάστρο. Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ρόδα, καθώς και όλα τα παιχνίδια ενός καλού λούνα παρκ για να ξαναγίνετε παιδιά. Θα ανεβείτε στο καρουζέλ και θα χαθείτε στους εκατοντάδες πάγκους με χριστουγεννιάτικα καλούδια. Θα περάσετε από το Food Market για ζεστό κρασί, σκοτσέζικο ουίσκι και ιδιαίτερο street food, όπως το haggis burger (μην ρωτήσετε τι είναι, απλώς φάτε το). Επιπλέον, το Εδιμβούργο οργανώνει πολλές ειδικές εκδηλώσεις για τις γιορτές, όπως το Ice Adventure, μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών από πάγο, προβολές της Ιστορίας της πόλης πάνω στο General Register House, παιδικές παραστάσεις, παγοδρομίες, τρενάκια με τον Άι Βασίλη και το περίφημο show… αυστηρά για ενήλικες, Clique Noel στο Festival Square Spiegeltent.
Τι άλλο θα δείτε: Θα περπατήσετε το Βασιλικό Μίλι από το Κοινοβούλιο ως το ανεμοδαρμένο Κάστρο του Εδιμβούργου, θα ανηφορίσετε στον λόφο Calton και στο Arthur’s Seat για συγκλονιστική θέα και θα χαθείτε στις συλλογές και τις εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας ή στους διαδρόμους του Jenner’s, των σκωτσέζικων Harrod’s, στον εμπορικό δρόμο της Princes Street.
Διαβάστε περισσότερα – 10 πράγματα που πρέπει να δείτε στο Εδιμβούργο 

Στρασβούργο

Η «καρδιά» των Χριστουγέννων: Η χριστουγεννιάτικη αγορά της αλσατικής πρωτεύουσας είναι η παλαιότερη της Γαλλίας και μία από τις πιο παλιές της Ευρώπης. Απλώνεται σε όλο το κέντρο της παλιάς πόλης, από την πλατεία του μαγευτικού Καθεδρικού μέχρι την πλατεία Broglie και όλους τους γύρω δρόμους, διαθέτει εκατοντάδες σπιτάκια και πάγκους με στολίδια και χριστουγεννιάτικα καλούδια και ένα από τα πιο εντυπωσιακά στολισμένα δέντρα που θα δείτε ποτέ. Η αγορά στήνεται σταθερά από τον 16ο αιώνα και είναι γεμάτη παραδοσιακά εδέσματα από τις περιοχές της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως τα bredele και η περίφημη tarte flambee.
Τι άλλο θα δείτε: Την υπέροχη Petite France, την πλακόστρωτη συνοικία με τα αλσατικά σπιτάκια χτισμένα πάνω στα κανάλια του ποταμού. Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Στρασβούργου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα της Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότερα – Στρασβούργο: Γαλλική ομορφιά στο σταυροδρόμι της Ευρώπης

Rothenburg ob der Tauber 

Η «καρδιά» των Χριστουγέννων: Είναι ολόκληρη η κουκλίστικη μεσαιωνική πόλη του Rothenburg. Μπορεί να μην έχει τις τεράστιες αγορές του Μονάχου, της Στουτγάρδης ή της Κολωνίας, αλλά αυτή η ιστορική πόλη της Βαυαρίας μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Τον Δεκέμβριο μεταμορφώνεται σε χώρα των θαυμάτων, με μία αγορά που στήνεται σταθερά από τον 15ο αιώνα και φημίζεται για τα γλυκίσματά της. Ονομάζεται Reiterlesmarkt από τους «Rothenburg Riders», τους αγγελιαφόρους από άλλους κόσμους που η τοπική παράδοση θέλει να έρχονται εδώ κάθε Χριστούγεννα. Το ζεστό κρασί ρέει άφθονο, ενώ η θέα προς την γιορτινή αγορά είναι ακόμα πιο συγκλονιστική από τον πύργο του δημαρχείου, που ανοίγει κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Τι άλλο θα δείτε: Το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης είναι compact και άκρως ρομαντικό – αξίζει να το γυρίσετε όλο με τα πόδια. Κι αν θέλετε περισσότερο παραμύθι, επισκεφθείτε το Kathe Wohlfahrt, το μεγαλύτερο γιορτινό κατάστημα της Γερμανίας, που έχει… Χριστούγεννα όλο τον χρόνο.
Διαβάστε περισσότερα – 5 πόλεις-διαμάντια στην Γερμανία 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v