Κουκλίστικες πόλεις που πρέπει να δεις στην Ευρώπη

Από τις κοιλάδες της Τοσκάνης ως τις πολωνικές λίμνες και από τις όχθες του Ατλαντικού ως την αγγλική εξοχή, «ξετρυπώνουμε» πέντε πανέμορφες πόλεις στην Ευρώπη.
Κουκλίστικες πόλεις που πρέπει να δεις στην Ευρώπη
Σαν Τζιμινιάνο, Ιταλία

Από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, το γλυκύτατο Σαν Τζιμινιάνο της Τοσκάνης είναι κανονική χρονομηχανή. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται, δεκατέσσερεις πύργοι φτάνουν ως τον ουρανό και γοητευτικά Παλάτσο, ιστορικοί γοτθικοί και ρομανέσκ καθεδρικοί και τέσσερις πλατείες με όμορφα μαγαζάκια γίνονται σκηνικό για βόλτες. Εδώ δοκιμάζουμε και το εξαιρετικό ντόπιο λευκό κρασί Vernaccia di San Gimignano, που παράγεται στους απέραντους αμπελώνες της Τοσκάνης, έξω από τα τριπλά τείχη της πόλης.

Κουδιγιέρο, Ισπανία

Η πιο όμορφο παραθαλάσσια κωμόπολη της Ισπανίας βρίσκεται στις Αστούριες, εκεί που οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως θα συναντήσετε το μόνο αυθεντικό κομμάτι της Ισπανίας. Ο οικισμός είναι φωλιασμένος πλάι στον Ατλαντικό, ενώ τα πολύχρωμα σπιτάκια του αντικρίζουν τη θάλασσα. Στα ήσυχα μαγαζάκια του θα απολαύσετε σούπερ θαλασσινά, κατευθείαν από τα ψαροκάικα του γραφικού του λιμανιού.

Μπίμπουρι, Αγγλία

Ένας από τους χαρακτηριστικούς οικισμούς του συμπλέγματος που οι Βρετανοί ονομάζουν Cotswolds, το Μπίμπουρι διατηρεί την όψη ενός μεσαιωνικού χωριού του 14ου αιώνα, με δρομάκια στις άκρες των οποίων παρατάσσονται πέτρινα εξοχικά σπιτάκια από όπου θα περίμενες να εμφανιστεί ο Μπίλμπο Μπάγκινς. Βρίσκεται λιγότερο από δύο ώρες μακριά από το Λονδίνο, ενώ κοντά στον οικισμό βρίσκεται το Rack Isle, σημαντικός υδροβιότοπος με σπάνια πουλιά, λουλούδια και ορχιδέες. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Arlington Row, το πιο εντυπωσιακό δρομάκι του Μπίμπουρι, αλλά και την St Mary, την πιο γραφική εκκλησία.

Πόζναν, Πολωνία

Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και μία από τις αρχαιότερές της: Το Πόζναν έχει ένα ολοζώντανο ιστορικό κέντρο, με πολύχρωμα σπιτάκια και μια κεντρική αγορά στην πλατεία της, που σφύζει πάντα από ζωή. Η ζωντάνια της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι αποτελεί φοιτητούπολη, με δεκάδες pubs και clubs, αλλά δε θα δυσαρεστήσει κι αυτούς που αναζητούν το απαραίτητο sightseeing: Θα δείτε τον καθεδρικό ναό, το ενδιαφέρον Εθνικό Μουσείο, το Zamek, παλιό ανάκτορο του Γουλιέλμου Β’, ενώ έξω από την πόλη θα βρείτε τρία εντυπωσιακά παλάτια. Πίσω στην πόλη, το παλιό εργαστάσιο Stary Brower έχει μετατραπεί σε εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, ενώ γύρω από τη λίμνη Μάλτα θα βρείτε έναν πράσινο παράδεισο για βόλτες, ποδηλατάδες και άλλες δραστηριότητες στη φύση.

Κάουνας, Λιθουανία

Όχι μακριά από την (εξίσου μικρούλα) πρωτεύουσα του Βίλνιους, το Κάουνας θεωρείται πιο γραφική και πιο… cool από την γειτόνισσά του. Έχει ζωντανή φοιτητική ατμόσφαιρα, ένα κουκλίστικο compact ιστορικό κέντρο και άφθονα μουσεία για όσους θέλουν να μάθουν την πλούσια Ιστορία του. Στα «οπωσδήποτε» συγκαταλέγονται οι βόλτες στην παλιά πόλη και στη δενδρόφυτη Λεωφόρο Ελευθερίας, η επίσκεψη στο δημαρχείο, στο πάρκο Santakos εκεί που δύο ποτάμια συναντώνται κάτω από το Κάστρο της πόλης, στο μουσείο μνήμης Ninth Fort στο ομώνυμο φρούριο και στο ιδιαίτερο… μουσείο του Διαβόλου, με εκατοντάδες διαφορετικές απεικονίσεις του Σατανά από όλο τον κόσμο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v