Η Ρώμη είναι έρωτας… με την πρώτη ματιά

Τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα, οι ωραιότερες βόλτες, η νυχτερινή ζωή, η ιταλική κουζίνα και όσα θα σας κάνουν να θέλετε να μείνετε… αιώνια στην Αιώνια πόλη.
Η Ρώμη είναι έρωτας… με την πρώτη ματιά
Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις να ερωτευτείς τη Ρώμη. Αυτή η πόλη, που για κάποιο λόγο ονομάστηκε «Αιώνια», ξέρει πώς να σου κλέβει την καρδιά, ό,τι κι αν αυτή λαχταρά. Είναι ένα ρομαντικό σαββατοκύριακο; Θα σου ανοίξει χώρο στις πλακόστρωτες πλατείες για μια ρομαντική βόλτα με το άλλο σου μισό με φόντο την Fontana di Trevi. Είναι η Ιστορία; Θα σου απλώσει ένα ολόκληρο σύμπαν από αρχαία γοητεία, σκορπισμένη σε ολόκληρο το πιο-κλασικό-δε-γίνεται ιστορικό της κέντρο. Είναι η «dolce vita»; Ε τότε θα σου σερβίρει ιταλικό εσπρέσο, θα ετοιμάσει συγκλονιστικές μακαρονάδες, θα ξεφουρνίσει αυθεντικές πίτσες και θα σε βάλει σε πειρασμό να περάσεις μέρες ολόκληρες στα σικ καταστήματά της.

Το κερασάκι στην τούρτα; Είναι δίπλα μας, και με τις πάμφθηνες πτήσεις από την Αθήνα, με τα φτερά της Ryanair από 33,32€(!) με επιστροφή και της Aegean, από 97,63€ με επιστροφή, η Ρώμη κάνει το όνειρο χειροπιαστό για όλους.



Το centro storico της Αιώνιας Πόλης έχει παλάτια και μνημεία, στάδια και ναούς, ρωμαϊκό κλέος και ετρουσκικά χνάρια, αναγεννησιακούς θησαυρούς και, ανάμεσα σε όλα αυτά, μεσογειακό χρώμα και ταμπεραμέντο: Οι πιάτσες, όπως η Navona, η del Popolo, η Venezia, η di Spagna, περιστοιχίζονται από χαριτωμένα café και στιλάτα μπαράκια. Έχει φυσικά και τουριστικές παγίδες, τις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε για να μην ξοδέψετε πολλά. Θυμηθείτε, ότι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι με τα πόδια. Και οι κορυφαίες στάσεις που πρέπει να κάνετε περιλαμβάνουν:

…την Αρχαία Αγορά: Με μια βόλτα, θα περάσετε από σημαντικά μνημεία, και μονοπάτια με ιστορία δύο χιλιετιών, ενώ στην άκρη της Αγοράς, στέκει ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ρώμης, το Κολοσσαίο. Είναι η αρένα των μονομαχιών της Αρχαίας Ρώμης, ένα σπουδαίο αρχιτεκτόνημα 50.000 θέσεων με τρεις σειρές αψίδων. «Κολλητά» με τη ρωμαϊκή αγορά βρίσκεται το Palatino, ο ιστορικός λόφος, όπου βρίσκονται αξιοθέατα όπως το παλάτι του Φλαβιανού, το Ιπποδρόμιο με τα περίτεχνα γλυπτά και τα συντριβάνια, ενώ ολόκληρος ο λόφος προσφέρει πανοραμική θέα προς το ιστορικό κέντρο. Το εισιτήριο για την Αγορά, τον λόφο Palatino και το Κολοσσαίο στοιχίζει 12€.



…τον λόφο του Καπιτολίου: Μετά από τον «Παλατίνο», ο «Καπιτωλινός λόφος» είναι ο δεύτερος από τους πιο δημοφιλείς στους επισκέπτες από τους επτά λόφους της Ρώμης. Εδώ, θα επισκεφθείτε την πλατεία που σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος, με τα Μουσεία του Καπιτωλίου να την περιτριγυρίζουν, τα αγάλματα του Κάστορα και του Πολυδεύκη να δεσπόζουν και τα εντυπωσιακά παλάτια (Senatorio, dei Conservatori και Nuovo) να τραβούν τα βλέμματα.

…το Πάνθεον: Ένα από τα παλαιότερα μνημεία της πόλης, το Πάνθεον στέκει στην Piazza della Rotonda από τον 1ο αιώνα π.Χ., όταν ο Αγρίππας έδωσε εντολή να κατασκευαστεί, προς τιμή όλων των θεοτήτων της αρχαίας Ρώμης. Αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, ενώ σήμερα αποτελεί ένα επισκέψιμο αρχαίο θησαυρό, με άθικτο τον μεγαλύτερο θόλο της εποχής του.



…το Κάστρο του Αγίου Αγγέλου: Χτισμένο στην όχθη του Τίβερη, το Castel Sant’ Angelo, που ξεκίνησε σαν μαυσωλείο και έγινε φρούρειο, κατοικία του Πάπα, στρατιωτική φυλακή και τελικά Εθνικό Μουσείο, είναι γεμάτο γοητευτικούς μύθους, που συνδέονται με την γέφυρα με τα επιβλητικά γλυπτά, τους μυστικούς διαδρόμους του Passetto di Borgo, τους θαλάμους βασανιστηρίων, τα τείχη που προστατεύουν λείψανα αυτοκρατόρων και το άγαλμα που υπενθυμίζει τον μύθο του αγγέλου που εμφανίστηκε στην κορυφή του κάστρου τον 6ο αιώνα και έδωσε τέλος στην επιδημία που μάστιζε τότε την πόλη.

…το Βατικανό: Ένα κρατίδιο γεμάτο θησαυρούς στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας, το Βατικανό θα σας «κλέψει» τουλάχιστον μια ολόκληρη μέρα, στην οποία θα στριμώξετε την επίσκεψη στον Άγιο Πέτρο με τα αριστουργήματα του Μπερνίνι και του Μιχαήλ Αγγέλου να τον κοσμούν, την Cappella Sistina με τις οροφές και τις τοιχογραφίες των μεγάλων «μαέστρων» της Αναγέννησης και τα Μουσεία του Βατικανού, ένα σύμπλεγμα αιθουσών, πινακοθηκών, διαμερισμάτων και γκαλερί με σπάνια εκθέματα.



…το Μουσείο - Γκαλερί Μποργκέζε: Εδώ φυλάσσονται τα αριστουργήματα των Καραβάτζιο, Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Μπερνίνι, με άλλα λόγια… η αφρόκρεμα της αναγεννησιακής τέχνης, μαζί με τα fresco και μωσαϊκά που συγκέντρωσε ο Καρδινάλιος Μποργκέζε. Το κτίριο είναι επίσης ένα έργο τέχνης, μια βίλα με περίτεχνες αίθουσες και όμορφους κήπους. Η είσοδος στοιχίζει 15€. 



Urban βόλτες… όπως οι Ρωμαίοι
Μετά τα αξιοθέατα και τον καταιγισμό του sightseeing, αξίζει να δώσετε την ευκαιρία στη ζωντάνια της Ρώμης να σας παρασύρει. Αυτό μεταφράζεται στο κλασικό άραγμα στα «Ισπανικά Σκαλιά» από όπου περνά όλη η πόλη καθημερινά. Ή σε μια βόλτα από τα στιλάτα μαγαζιά της Via Del Pignetto. Ή στα vintage στέκια των γειτονιών Monti, San Lorenzo και Trastevere, που αγαπά πολύ η hip κοινότητα της Ρώμης. Στις γειτονιές Pigneto, Madonna dei Monti, Campo de Fiori και Garbatella χτυπάει ο παλμός της νυχτερινής ζωής, με πολλά μπαράκια, υπαίθρια μαγαζάκια, μπυραρίες και speakeasy μπάρες. Δείτε δύο ενδιαφέρουσες «ξεναγήσεις» στις πιο ζωντανές συνοικίες της Ρώμης εδώ και εδώ.  



Πού να φάτε:
-Εξαιρετικό ιταλικό street food με σαντουιτσάκια με τοπικά υλικά θα δοκιμάσετε στην Prosciutteria Navona, στο Pane e Salame και στο L’ uliveto Shop, για οικονομικό lunch break. 
-Στο Pastasciutta θα δοκιμάσετε ωραιότατα και οικονομικά χειροποίητα ζυμαρικά για όλα τα γούστα, σε κλασικές συνταγές της ιταλικής κουζίνας (περί τα 10€ το άτομο). 
-Στο Il tamburello di Pulcinella θα απολαύσετε ωραιότατη και μη υπερτιμημένη πίτσα, καθώς και ριζότο και μεσογειακά antipasti, περί τα 15€ το άτομο.
-Στο Armando al Pantheon θα δοκιμάσετε εξίσου ωραία τοπική κουζίνα, σε έναν κομψό χώρο μια ανάσα από το Πάνθεον, περί τα 20€ το άτομο. 

Πού να μείνετε:
Στα μίνιμαλ, φωτεινά δωμάτια του Guestlovers Biscione 95 στην καρδιά της πόλης, από 85€ το τρίκλινο.
Στα περιποιημένα, ρομαντικά δίκλινα του ξενώνα Garibaldi Suites στην Piazza di Spagna, από 93,50€. 
Στα κομψά δίκλινα του Roma 2B στην ακόμη κομψότερη Via Veneto, από 74€.
Στα οικονομικά δίκλινα του Anita Flowers στις όχθες του Τίβερη, από 51,92€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v