Πίζα: Βόλτες στη σκιά του Πύργου

Ανακαλύψεις σε μεσαιωνικές γειτονιές της Τοσκάνης, aperitivo σε μποέμ πλατείες, γοτθικά μυστικά στον Κήπο των Θαυμάτων και ένας Πύργος που μας… κλ(ε)ίνει το μάτι.
Πίζα: Βόλτες στη σκιά του Πύργου
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα αρχιτεκτονικό «ατύχημα» ήταν αυτό που την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι γνωρίζετε την Πίζα εξαιτίας του επικλινούς της Πύργου, παρ’ ότι η μικρή πόλη της Τοσκάνης κρύβει πολύ περισσότερα από απλώς ένα διάσημο –όσο και… στραβό- αξιοθέατο. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν τι είναι ο συγκεκριμένος Πύργος – ξέρατε ότι αποτελεί το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της πόλης;

Ήρθε η ώρα να δούμε «πίσω» από τον Πύργο που είχε την ατυχία να γείρει, και την τύχη να γίνει διάσημος γι’ αυτό. Ήρθε η ώρα να τριγυρίσουμε στις άνετες πλατείες με τα υπαίθρια café, να εξερευνήσουμε τα παλάτια και τις γέφυρες του Άρνου, να δοκιμάσουμε αυθεντική ιταλιάνικη pizza στη σκιά μεσαιωνικών γειτονιών και να ζήσουμε την νυχτερινή dolce vita μιας παρεξηγημένης, ολοζώντανης πόλης. Με λίγα λόγια, να γνωρίσουμε μια μικρή πόλη που δεν έχει να επιδείξει τον πλούτο αξιοθέατων των γειτόνισσών της (όπως η Φλωρεντία και η Σιένα), αλλά που μπορεί να σου δείξει με αμεσότητα πώς είναι η ιταλική καθημερινότητα και η χαλαρή διασκέδαση. Μια πόλη που προλαβαίνεις να τη ζήσεις σε ένα σαββατοκύριακο και σου αφήνει την αίσθηση του οικείου.



Η ιστορία μιας πόλης
Άλλοτε μία εκ των μεγάλων ναυτικών δημοκρατιών της Ιταλίας και αιώνια αντίπαλος της Γένοβας και της Βενετίας, η Πίζα αναδείχθηκε σε κυρίαρχο λιμάνι της δυτικής Ιταλίας από τον 10ο ως τον 13ο αιώνα. Τότε ήταν που χάρη στα λάφυρα και τις εμπορικές επιτυχίες η πόλη απέκτησε τόσο χρυσάφι που αποφάσισε να χτίσει τα αρχιτεκτονικά στολίδια τα οποία σώζονται ακόμα και σήμερα στα εδάφη της. Και μπορεί η εμπορική της δύναμη να κατακρημνίστηκε μαζί με την καθίζηση του ποταμού Άρνου, αλλά από τον Μεσαίωνα και στο εξής, χάρη στο περίφημο Πανεπιστήμιό της απέκτησε το στάτους μιας εκπαιδευτικής «πρωτεύουσας», που σήμερα έχει εξελιχθεί σε ολοζώντανη κοσμοπολίτικη φοιτητούπολη. Και αποτελεί παράλληλα βολικότατη βάση για εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης και της Λιγουρίας, θα προσθέταμε, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας μέχρι το τέλος του δημοσιεύματος.



Τα αξιοθέατα
Με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων και με ένα… compact ιστορικό κέντρο, η Πίζα δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου στις μετακινήσεις και στην ανακάλυψη των αξιοθέατων. Για την ακρίβεια, τα σπουδαία «σύμβολα» της πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μία περιφραγμένη από μεσαιωνικά τείχη έκταση στα βόρεια του κέντρου, στην περίφημη «Πλατεία των Θαυμάτων» (Piazza dei Miracoli ή Piazza del Duomo). Εκεί, μέσα σε μια καταπράσινη πλατεία, ξεφυτρώνουν τα τέσσερα αρχιτεκτονικά «θαύματα» της πόλης: Ο Duomo, το Βαπτιστήριο, ο επικλινής Πύργος και το Camposanto.

-Duomo: Ο καθεδρικός ναός της Πίζας κόβει την ανάσα όχι μόνο χάρη στο μέγεθός του, αλλά και στην αρχιτεκτονική πρωτοπορία του – ήταν η πρώτη εφαρμογή των εναλλασσόμενων «ράβδων» λευκού και γκρίζου μαρμάρου στην εξωτερική όψη του, στιλ που βρήκε χιλιάδες μιμητές ανά τον κόσμο στη συνέχεια. Ο δέκα αιώνων ναός που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου εντυπωσιάζει και στο εσωτερικό του, χάρη στην ξυλόγλυπτη οροφή, τον σκαλιστό άμβωνα διά χειρός Giovanni Pisano, τα περίτεχνα ψηφιδωτά, καθώς και την λάμπα του Γαλιλαίου, εκείνη που η ιδιοφυΐα του 16ου αιώνα παρατήρησε και εντόπισε τους κανόνες της κίνησης ενός εκκρεμούς.


-Battistero: Το μεγαλοπρεπές Βαπτιστήριο της πλατείας ολοκληρώθηκε τον 14ο αιώνα και αφιερώθηκε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Στο εσωτερικό του θα δείτε τα εντυπωσιακά γοτθικά διακοσμητικά έργα τέχνης, τον εξαγωνικό άμβωνα του Nicola Pisano και την δόμηση με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει τέλεια ακουστική.


-Ο επικλινής Πύργος της Πίζας: Το διάσημο κτίσμα που γέρνει είναι όπως αναφέραμε και πιο πάνω το καμπαναριό του Καθεδρικού ναού. Την κλίση του την οφείλει στην σύσταση του εδάφους της περιοχής, που δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ιδανική για ψηλά κτίρια. Γι’ αυτό και το κτίσμα είχε αρχίσει να παίρνει κλίση πριν καν ολοκληρωθεί – τα πρώτα προβλήματα παρατηρήθηκαν όταν είχαν χτιστεί οι τρεις πρώτοι από τους οκτώ ορόφους του. Σήμερα, χάρη σε ένα κολοσσιαίο έργο διατήρησης, ο ύψους 60 μέτρων Πύργος παραμένει όρθιος, αλλά με κλίση περίπου 4 μοιρών. Ελαφριά κλίση, παρ’ ότι όχι εμφανή, παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα κτίσματα της Piazza del Duomo.


-Camposanto Monumentale: Θεωρείται ιερός τόπος, όπως μαρτυρά και το όνομά του, και αποτελεί το μνημειώδες κοιμητήριο του Πάρκου – κατά πολλούς το ομορφότερο του κόσμου- που χτίστηκε γύρω από μία ποσότητα ιερών χωμάτων τα οποία μεταφέρθηκαν από τους Αγίους Τόπους στην Πίζα κατά την Τέταρτη Σταυροφορία. Στους σκεπαστούς διαδρόμους του διασώζονται 84 γλυπτά από σπουδαίους ιταλούς καλλιτέχνες του Μεσαίωνα.

-Μουσείο του Duomo και Μουσείο Sinopie: Στο πρώτο από τα δύο μουσεία που φιλοξενούνται στην Πλατεία θα δείτε έργα τέχνης από τον Καθεδρικό ναό σε ένα πρώην μοναστήρι του 13ου αιώνα, ενώ στο δεύτερο έχουν μεταφερθεί τα fresco του Κοιμητηρίου μετά τον βομβαρδισμό που υπέστη εκείνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εισιτήρια: Η είσοδος για ένα από τα εξής μνημεία: Βαπτιστήριο, Κοιμητήριο, Μουσείο Duomo και Μουσείο Sinopie στοιχίζει 5€, σε δύο 7€, σε τρία 8€ και σε τέσσερα 9€. Η είσοδος στον Πύργο στοιχίζει 18€, ενώ στον Duomo δωρεάν. Η είσοδος στην Πλατεία των Θαυμάτων είναι ελεύθερη.



Πέρα από την πλατεία των Θαυμάτων, τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται κρυμμένα και διασκορπισμένα στην καρδιά της, στα μεσαιωνικά δρομάκια γύρω από το ποτάμι, περιοχή γνωστή και ως Borgo Stretto. Εκεί θα βρείτε υπέροχες μπαρόκ πλατείες όπως η Piazza dei Cavalieri, θα συναντήσετε μεγαλόπρεπα παλάτια, όπως το Palazzo della Carovana με την εντυπωσιακή πρόσοψη που σχεδίασε ο Vasari και το παλάτι των Μεδίκων, των αρχόντων της Φλωρεντίας που κατέλαβαν την πόλη το 1400. Ενδιαφέροντα παλάτια είναι επίσης το Palazzo Reale, όπου κάποτε ο Γαλιλαίος παρουσίασε στον Δούκα της Τοσκάνης το όραμά του για την κίνηση των πλανητών, το Palazzo Gambcorti με τις ναυτικές τοιχογραφίες που πλέον στεγάζει τις δημοτικές αρχές και το γοτθικό Palazzo Agostini. Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται κρυμμένος και ο Βοτανικός Κήπος της Πίζας, ο παλαιότερος πανεπιστημιακός βοτανικός κήπος της Ευρώπης με όμορφα διαμορφωμένα μονοπάτια και παρουσίαση των ειδών.



Dolce Pisa στην Τοσκάνη
Για να πάρετε μια αρχική γεύση από την καθημερινότητα στην πόλη της Πίζας, θα περπατήσετε την Corso Italia, τον πλατύ ευρωπαϊκό πεζόδρομο που ξεκινά από την νότια άκρη της πόλης, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, και φτάνει ως τον Άρνο, διασχίζοντας ουσιαστικά ολόκληρο το κέντρο. Πολυκαταστήματα, μικρά café, δεκάδες τζελατερίες και όμορφες μεσαιωνικές εκκλησίες ξεφυτρώνουν σε κάθε βήμα, ενώ στα στενά γύρω της «φωλιάζουν» μικρές πλατείες με μπαράκια και εστιατόρια που γεμίζουν τα βράδια από τους χιλιάδες φοιτητές της πόλης. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε μερικές από τις κορυφαίες διευθύνσεις για να ζήσετε την «γλυκιά ζωή» της Πίζας. 

Στο Caino η όρεξη ανοίγει από τις 6.30 το απόγευμα με λαχταριστό aperitivo και συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ με διαφορετικά πάρτι – από R&B μέχρι Chill Out βραδιές. 
Στο L’ Ostellino θα βρείτε μια μικροσκοπική αλλά χαριτωμένη γωνιά που ετοιμάζει τεράστια, λαχταριστά σάντουιτς και πανίνι σε πολύ καλές τιμές – δοκιμάστε το panino con la porchetta μαζί με μια μεγάλη μπύρα και θα μας θυμηθείτε.
Στο Bottega Del Gelato, στην άκρη της κεντρικής γέφυρας του Άρνου, θα βρείτε το καλύτερο ίσως gelato της Πίζας, σε κλασικές αλλά και απρόβλεπτες γεύσεις όπως το marshmallow, το frutti di bosco ή το φιστίκι-nutella.  
Στο γλυκύτατο Il Bistro θα δοκιμάσετε υπέροχα ιταλικά ζυμαρικά με καλαμάρι και άλλες ντόπιες συνταγές μαζί με ντόπιους που το έχουν κάνει στέκι. Ξεχωρίζει επίσης για την μακροσκελή λίστα κρασιών του – υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.  
Στην Taverna di Pulcinella di Tamberi Patrizia θα δοκιμάσετε εξαιρετική πίτσα και ιταλικό καλτσόνε με αυθεντικές συνταγές και συνδυασμούς που λατρεύουν στη γειτονική χώρα, σε τιμές περί τα 10€ κατ’ άτομο.  
Στην Hamburgeria di Arnovivo θα δοκιμάσετε λαχταριστά burgers με ιταλικές πινελιές γεύσης, όπως το Pecoricchio με πεκορίνο και ραντίτσιο, το Calamorza με scamorza, ή το πιο πικάντικο “Kevin Bacon” Burger – υπολογίστε περί τα 10-15€ για χορταστικό γεύμα.



Οι εκδρομές
Οι άριστες σιδηροδρομικές συνδέσεις και η βολική της τοποθεσία καθιστούν την Πίζα ιδανική βάση για ημερήσιες εξορμήσεις στην Τοσκάνη και τις γύρω περιοχές, όπως οι εξής:
-Φλωρεντία: Η γενέτειρα της Αναγέννησης με το εντυπωσιακό ιστορικό κέντρο και τα έργα τέχνης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ή του Μιχαήλ Άγγελου διασκορπισμένα σε ολόκληρη την γοητευτική πόλη απέχει περί τη μία ώρα (80 χιλιόμετρα) από την Πίζα – μάθετε περισσότερα εδώ
-Σιένα: Η μικρή πόλη-διαμαντάκι της Τοσκάνης διαθέτει ένα υπέροχο, λαβυρινθώδες μεσαιωνικό κέντρο με λιθόχτιστα καλντερίμια, γοτθικά κτίρια και μεγαλοπρεπή παλάτια, όπως το διάσημο Palazzo Publico – μάθετε περισσότερα εδώ
-Cinque Terre: Τα πέντε χωριά στην άκρη του γκρεμού, περίπου μιάμιση ώρα δρόμο προς τον Βορρά, χτίζουν σταθερά τον δικό τους ταξιδιωτικό μύθο, χάρη στην ακραία γραφικότητα του σκηνικού, τα χρωματιστά σπιτάκια και την «χωριάτικη» ατμόσφαιρα που συναντά τον κοσμοπολιτισμό – μάθετε περισσότερα εδώ
-Εδώ, στον επίσημο ιστότοπο της Τοσκάνης, θα βρείτε περισσότερες αφορμές για εκδρομές και θεματικό τουρισμό, από ποδηλατικές βόλτες, μέχρι εξορμήσεις στους δρόμους του ιταλικού κρασιού, οικογενειακά πακέτα και ξεναγήσεις σε κινηματογραφικά σετ. 

Πώς να πάτε
Ο οικονομικότερος τρόπος είναι οι πτήσεις της Ryainair από Θεσσαλονίκη, που ξεκινούν από τα 40€ μετ’ επιστροφής (χωρίς παραδοτέα αποσκευή η οποία στοιχίζει 40€ επιπλέον). Ωστόσο, το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα πραγματοποιείται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και θα επανέλθει από τον προσεχή Απρίλιο. 
Η εναλλακτική επιλογή είναι οι πτήσεις από Αθήνα προς Μιλάνο, σε τιμές που για το φθινόπωρο ξεκινούν από τα 120€ με την Aegean, τα 62€ με την Ryanair και τα 76€ με την EasyJet. Από το Μιλάνο, η διαδρομή μέχρι την Πίζα με τρένο διαρκεί περί τις 3 με 4 ώρες, σε τιμές από 20€. 

Πού να μείνετε
Στο Affittacamere Delfo με τα μικρά αλλά προσεγμένα δωμάτια που διαθέτουν εξοπλισμένη κουζίνα και δωρεάν wifi – από 36€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο.
Στο Guesthouse Villa Le Rose με τα εξαιρετικά ευρύχωρα δωμάτια, τα σκεύη για παρασκευή πρωινού και τις λογικές τιμές στα 38€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο.
Στα μικρά αλλά τρισχαριτωμένα δωμάτια του ξενώνα Biscuit που διαθέτουν μεγάλα κρεβάτια, καναπέ, μικρό κουζινάκι και δωρεάν wifi – από 45€. 
Στα φωτεινά δωμάτια του Toscano B&B με τον όμορφο κήπο, τα ξύλινα δάπεδα και την εξοπλισμένη κουζίνα – από 50€. 
Στο πολυτελές Hotel Repubblica Marinara με τα κλασικά έπιπλα, τα ξύλινα δάπεδα και το άνετο μπάνιο – από 64,80€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v