Επτά «διαμάντια» στην Ιταλία

Χανόμαστε σε πολύχρωμα σοκάκια, μεσαιωνικά κάστρα, παραθαλάσσιες περατζάδες και υπαίθρια οινοποιεία σε επτά «ψαγμένους» προορισμούς στην Ιταλία.
Επτά «διαμάντια» στην Ιταλία
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι είναι η Ιταλία; Η χώρα της πίτσας και της καρμπονάρα; Η Ρώμη; Ο Πάπας; Οι Dolce & Gabbana; Το υπέροχο Μιλάνο; Η τοσκανέζικη ύπαιθρος με τα μεθυστικά κρασιά Chianti; Ή μήπως οι πολύχρωμες εικόνες του Cinque Terre; Η παραθαλάσσια γοητεία της Bonassola; Η καστροπολιτεία του Urbino;

Ξεφεύγοντας λίγο από το παραδοσιακό δίδυμο – τουριστικό must της Ρώμης και της Φλωρεντίας, ανακαλύπτουμε γραφικά χωριουδάκια, μεσαιωνικές πόλεις και άλλα τέτοια μικρά ή λιγότερο μικρά και άγνωστα ή λιγότερο γνωστά «διαμαντάκια» στην γειτονική μας… μπότα.

Cinque Terre

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά πέντε χωριουδάκια στην ιταλική ριβιέρα διεκδικούν επάξια μια ευκαιρία για να τα γνωρίσετε. Βρίσκονται ανάμεσα στην κωμόπολη La Spezia στο Νότο και στην Γένοβα στον Βορρά και το καθένα έχει κάτι το ξεχωριστό να προσφέρει στον επισκέπτη. Το Riomaggiore μαζί με την Manarola είναι ίσως τα πιο τουριστικά και πολυφωτοργαφημένα με τους χαρακτηριστικά «σπίτια – πύργους» που θα έχετε δει σε δεκάδες καρτ ποσταλ, η Corniglia το μοναδικό μη παραθαλάσσιο αλλά πιο αυθεντικό και «αληθινό» σε σχέση με τα υπόλοιπα, η Vernazza με τον πανέμορφο κυλινδρικό της πύργο και το Monterosso al Mare – κόκκινο βουνό στη θάλασσα ελληνιστί – με την μαγευτική περιπατητική διαδρομή που το συνδέει με τη Vernazza.

Διαβάστε περισσότερα για την χρυσή πεντάδα της ιταλικής ριβιέρας εδώ.

Bonassola

Θέλετε να ξεφύγετε από την τουριστική πεπατημένη των Cinque Terre, χωρίς όμως να χάσετε την γραφικότητα και το χρώμα τους; Καλώς ήρθατε στη Bonassola, μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη την οποία ο Hemingway είχε περιγράψει ως «τόσο γλυκιά, τόσο αξέχαστη, τόσο ανεξάντλητη». Η αυθεντική γοητεία της Ιταλίας σε όλο της το μεγαλείο, μέσα από γραφικά σοκάκια τα οποία πλαισιώνουν πολύχρωμα κτίρια, κατοίκους που παίζουν – κάτι σαν – μπιρίμπα αράζοντας σε τραπεζάκια έξω από τα σπίτια τους και οικογένειες οι οποίες απολαμβάνουν τις βουτιές και το ψάρεμα στη θάλασσα. Εδώ δύσκολα θα ακούσετε άλλη γλώσσα πέραν της ιταλικής, ενώ η καλοκαιρινή ραστώνη φαίνεται να της ταιριάζει άψογα – όπως ακριβώς μια μπάλα λαχταριστό gelato στον ουρανίσκο μας.

Urbino

Αν αναρωτιόσασταν ποτέ πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή σε μια…. νεανική καστροπολιτεία, τότε μάλλον το πανέμορφο Urbino έχει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε. Απλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, βρίσκεται κοντά στο San Marino και στο Rimini και το ιστορικό του κέντρο έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Εδώ θα περιδιαβείτε στα μεσαιωνικά του πετρόστρωτα σοκάκια, θα χαζέψετε το μεγαλείο του Palazzo Ducale και του καθεδρικού Duomo, θα πιείτε εσπρέσο στα παγκάκια του πανέμορφου πάρκου του Rafaello (γεννήθηκε εδώ και το σπίτι του- μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό) ή στα καφέ της piazza della republica και θα βγάλετε τις καλύτερες πανοραμικές φωτογραφίες απολαμβάνοντας παράλληλα την πανέμορφη θέα στο Parco della Resistenza.

Palermo

Η νύχτα πέφτει στο Palermo λέγαμε μικροί, όμως η όμορφη πρωτεύουσα της Σικελίας είναι ακόμα πιο όμορφη την ημέρα. Στο βάθος μεγάλου κόλπου της βορειοδυτικής ακτής της Σικελίας, στους πρόποδες του βουνού Πελεγκρίνο, το Palermo βρίθει αρχιτεκτονικών θησαυρών. Η μεσαιωνική της αύρα μαγεύει ακόμα και τους πλέον δύσπιστους, οι οποίοι αρκεί να επισκεφθούν την εκκλησία La Martorana και να παίξουν το παιχνίδι «βρες τον αρχιτεκτονικό ρυθμό» για να συνειδητοποιήσουν πόσες διαφορετικές επιρροές υπάρχουν εδώ. Η ιστορική βόλτα συνεχίζεται στην Piazza Bellini και το μεσαιωνικό Cattedrale di Monreale στην Piazza Vittorio Emanuel, ενώ το μενού περιλαμβάνει και θάλασσα με μπόλικες… παραλιακές επιλογές: Isola Delle Femmine, Aspra, Cefalu και San Vito Lo Capo απέχουν λίγες ώρες από την πόλη και είναι μία και μία. Σημειώστε ότι από φέτος η αεροπορική Volotea έχει απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Παλέρμο. Δε μας χάλασε.

Bolgheri

Ένα μικρό χωριουδάκι της Τοσκάνης με διακριτικά τείχη να το περιβάλλουν και ένα κάστρο που θυμίζει παιδικό παιχνίδι αποτελεί «πατρίδα» του κορυφαίου ίσως κρασιού της περιοχής. Ναι, καλά το καταλάβατε, οι περιηγήσεις σας εδώ θα είναι κατά κύριο λόγο οινο-κεντρικές: από εδώ άλλωστε ξεκίνησε η φημισμένη επανάσταση των Super Tuscans, των κρασιών δηλαδή που εξ αρχής δεν οινοποιήθηκαν με βάση τους απηρχαιωμένους νόμους της εποχής. Must μια επίσκεψη στο ξακουστό οινοποιείο San Guido και δοκιμή του περίφημου Sassicaia, αλλά και στο μικρότερο Grattamacco σε μια καταπράσινη, πανέμορφη πλαγιά με το γνήσιο άρωμα της τοσκάνικης υπαίθρου. Για τους πιο ρομαντικούς, η Cypress Alley είναι το μέρος για να περπατήσουν με το έτερον ήμισυ ανάμεσα σε έναν καταπράσινο διάδρομο 2540 δέντρων. Σημειώστε ότι εδώ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιουλίου το μουσικό φεστιβάλ Bolgheri Melody.

Siena

Παραμένουμε στην Τοσκάνη για μια πόλη ίσως πιο «εμπορική», όμως σε κάθε περίπτωση «διαμάντι». Καλά οχυρωμένη πίσω από τα τείχη της, η Siena υποδέχεται τον επισκέπτη με πέτρινα σπιτάκια, γραφικά καλντερίμια και επιβλητικά κτίρια, τα οποία μοιάζουν να σας παρακολουθούν ενώ καταλήγετε στην πλατεία – «καρδιά» της πόλης, την Piazza del Campo. Εκεί το πανύψηλο κωδωνοστάσιο του Duomo καλεί τους τολμηρούς που δεν πάσχουν από υψοφοβία να το τιμήσουν, και να επιβραβευτούν από την θαυμάσια θέα που προσφέρει. Άλλα αξιοθέατα είναι το Palazzo Publico και η Pinacoteca Nazionale.

Polignano a Mare

Ένα μικρό χωριουδάκι στα βόρεια του Bari, το οποίο άνετα χαρακτηρίζεται στολίδι της χώρας, το Polignano λέγεται πως άνηκε στα προάστια της αποικίας των Αρχαίων Ελλήνων στη Νεάπολη της Απουλίας. Πέραν όμως από το ιστορικό του ενδιαφέρον, υπάρχει κάτι άλλο το οποίο το κάνει κάθε καλοκαίρι πόλο έλξης για τουρίστες και μη: είναι στο σύνολό του χτισμένο πάνω σε ένα βράχο με φόντο τη θάλασσα και την ομώνυμη παραλία. Φυσικά οι βόλτες στο κέντρο του θα σας φέρουν αντιμέτωπους με δεκάδες μεσαιωνικά κτίρια και πεζόδρομους-ποδηλατόδρομους, υπό την σκιά άφθονων δέντρων. Must εδώ το εστιατόριο Summer Cave το οποίο λειτουργεί από το 1700(!) και σερβίρει πιάτα μεσογειακής κουζίνας μέσα σε μια… σπηλιά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v