Τα πιο καρτποσταλικά χωριουδάκια της Ιταλίας

Πύργοι, κάστρα, πολύχρωμα σπιτάκια πάνω από τη θάλασσα και συγκλονιστικό κρασί, σε επτά υπέροχες στάσεις σε μικρά χωριουδάκια και κωμοπόλεις-διαμάντια της Ιταλίας.
Τα πιο καρτποσταλικά χωριουδάκια της Ιταλίας
του Γιώργου Κόκουβα

Πύργοι που υψώνονται ως τον ουρανό και μεσαιωνικά κάστρα ανάμεσα στους αμπελώνες της Τοσκάνης και της Σικελίας. «Δάση» τρούλων στους λόφους της Μπασιλικάτα και πολύχρωμα, εξωπραγματικά γραφικά χωριουδάκια που αγναντεύουν τη Μεσόγειο από τα βράχια της Καμπανίας και της Λιγουρίας. Αυτά είναι τα σκηνικά που θα συναντήσετε αν δώσετε στην Ιταλία την προσοχή που της αξίζει και «ξύσετε» λίγο παραπάνω την επιφάνεια των ταξιδιωτικών της προορισμών, αφήνοντας για λίγο τις μεγάλες, διάσημες πόλεις της και επιτρέποντας σε επτά μικρά χωριά και πολιτείες της να σας ξελογιάσουν.

San Gimignano

Δεκατέσσερις πύργοι υψώνονται προς τον ουρανό, σε μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές κωμοπόλεις της Ιταλίας, ανάμεσα στους λόφους της Τοσκάνης. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο ιστορικό κέντρο, το σκηνικό, όπως μοιάζει με… Μανχάταν του Μεσαίωνα, ενώ έξω από τα ιστορικά τείχη και τις πύλες απλώνονται οι μεθυστικές κοιλάδες της Σιένα. Θα ξεχωρίσετε ανάμεσα στα γοητευτικά αρχιτεκτονήματα το Παλάτσο ντελ Πόπολο με την Πινακοθήκη του, τον παλιό καθεδρικό της Κολετζάτα και το ναό του Αγίου Αυγουστίνου. Μετά από μια βόλτα στις τέσσερις πλατείες, δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε το ντόπιο κρασί (φημίζεται για το λευκό κρασί Vernaccia di San Gimignano) και να μάθετε γι’ αυτό στο Μουσείο Κρασίου Vernaccia.

Manarola

Τα «πέντε χωριά» που σκαρφαλώνουν στους βράχους της Λιγουρίας, πάνω από τη θάλασσα που βρέχει την βορειοδυτική Ιταλία, έχουν χτίσει τον δικό τους ταξιδιωτικό μύθο τα τελευταία χρόνια. Από αυτά, η πιο περιζήτητη και πολυφωτογραφημένη είναι αναμφισβήτητα η Μαναρόλα, το δεύτερο από τα χωριουδάκια της ριβιέρας, που «απλώνει» χρωματιστά πυργόσπιτα, «γατζωμένα» σε δυσθεώρητα ύψη πάνω από την καρτποσταλική μαρίνα. Ανηφορίζοντας τα πολλαπλά επίπεδα του χωριού προς τον ναό του Αγίου Λαυρεντίου, η θέα γίνεται ολοένα και πιο συγκλονιστική, ενώ η μαρίνα γίνεται πιο ελκυστική το καλοκαίρι, όταν οι ταξιδιώτες επιχειρούν βουτιές μετατρέποντάς τη σε μίνι-παραλία. Σημειώστε ότι η Μαναρόλα συνδέεται με το πρώτο χωριό του Cinque Terre, το Ριοματζόρε, με αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν «μονοπάτι της αγάπης», μια υπέροχη διαδρομή σκαλισμένη στα βράχια, πάνω από τον γκρεμό, που φιλοξενούσε παλιά τα κρυφά ραντεβουδάκια των ερωτευμένων των δύο χωριών.

Positano

Στον… αστράγαλο της «μπότας» της ηπειρωτικής Ιταλίας, στη γειτονιά της Νάπολης, υπάρχει ένα μικρό – ίσως το πιο φωτογενές – χωριό της Καμπανίας, σωστό κόσμημα για τις ακτές του Αμάλφι. Υπέροχα σπιτάκια στα χρώματα του ροδάκινου μοιάζουν να έχουν πάρει θέση αμφιθεατρικά σε ένα θέατρο που αντικρίζει από ψηλά την θαλάσσια σκηνή. Τα δρομάκια του είναι πολύχρωμα, οι τουριστικές του υποδομές παραπάνω από ικανοποιητικές και τα μαγαζάκια του ξακουστά για το στιλ τους, σαν ένα μικρό Μιλάνο του Νότου. Εντυπωσιακή είναι η εκκλησία της Santa Maria Assunta, διακοσμημένη με ιταλικά πλακάκια Majolika και την βυζαντινή εικόνα της Μαύρης Παναγίας. Από το μικρό λιμανάκι του Positano, το καλοκαίρι αναχωρούν πλοιάρια ξενάγησης στις ακτές Αμάλφι, με τα γραφικά χωριουδάκια όπως τα Ravello, Maiori και Minori.

Sperlinga

Το «μυστικό» της Σικελίας είναι κρυμμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, στην περιοχή της Enna και στεφανώνεται από ένα μεγάλο μεσαιωνικό κάστρο του 12ου αιώνα που σκαλίστηκε στα βράχια της Κάτω Ιταλίας και διατηρεί ακόμα και σήμερα τους χώρους όπως ήταν διαμορφωμένοι στα χρόνια των Νορμανδών κατακτητών, με στάβλους, φυλακές και εργαστήρια τεχνιτών. Πρόκειται για το χωριουδάκι της Sperlinga, στα βράχια της οποίας δεν σκαλίστηκαν μόνο τα υπόσκαφα σπιτάκια των ντόπιων, αλλά έχουν εντοπιστεί και δεκάδες σπήλαια, κάποια εκ των οποίων είναι επισκέψιμα.

Matera

Στην καρδιά της Μπασιλικάτα, της γειτονιάς του ιταλικού Νότου κοντά στο Μπάρι και τον Τάραντα, βρίσκεται η μικρή πόλη όπου γυρίστηκε η ταινία «Τα πάθη του Χριστού». Αλλά η Ματέρα δεν είναι γνωστή μόνο για τις χολιγουντιανές της περγαμηνές: Γοητεύει με το φαράγγι της, εκεί από όπου περνά ο ποταμός Gravina. Με τα “sassi” της, τα αρχαία υπόσκαφα οικήματα που «δένουν» υπέροχα με το σκηνικό των λόφων. Με τα πετρόχτιστα καλντερίμια και τις ιστορικές εκκλησίες. Με όλα αυτά που από το 1993 της έδωσαν την «σφραγίδα» του Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μαζί το προσωνύμιο «η Πολιτεία της Πέτρας», ένα βιβλικό σκηνικό που τηλεμεταφέρει στον χρόνο όποιον διαβεί τα σοκάκια της.

Castelmezzano

Μπήκε με το σπαθί του στην παρέα των «Πιο όμορφων χωριών της Ιταλίας», τον επίσημο κατάλογο με τίτλο «I Borghi più belli d'Italia», ενώ τα διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά μιλούν για ένα «από τα καλύτερα μέρη που δεν έχετε ακούσει ποτέ». Το Castelmezzano βρίσκεται στην επαρχία της Potenza, στην «ενδοχώρα» της Μπασιλικάτα, έχει ελληνικές καταβολές, πέρασε σε χέρια Σαρακηνών, Λομβαρδών και Νορμανδών και τελικά απέκτησε την σημερινή του μορφή: Αυτή ενός κάστρου (του «Μεσαίου Κάστρου» της Ιταλίας, όπως υποδεικνύει το όνομά του) με τα πέτρινα σπιτάκια και τις αμμολίθινες στέγες που μοιάζουν να παρατάσσονται σε ομόκεντρους κύκλους ανάμεσα στους πετρώδεις λόφους. Στις must εμπειρίες του χωριού περιλαμβάνεται η επίσκεψη στους πέντε ναούς και τα εξωκκλήσια του, η ανάβαση των 50 σκαλοπατιών με γεράκια να πετούν πάνω από το κεφάλι σας, και η «Πτήση των Αγγέλων» μια extreme διαδρομή για τους λάτρεις της αδρεναλίνης, που συνδέει το Castelmezzano με το γειτονικό χωριό Pietrapertosa με ένα συρμάτινο σχοινί από το οποίο… κρέμεστε και αγναντεύετε το τοπίο. 

Alberobello

Γνωστή ως πρωτεύουσα των Τρούλων, η μικρή πόλη του Αλμπερομπέλο στην Απουλία της Ιταλίας μοιάζει με... βουκολικό παραμύθι. Στο λοφάκι στα δυτικά της πόλης, εκατοντάδες σπιτάκια με κωνικούς τρούλους από ασβεστόλιθο παρατάσσονται σαν μία «κυψέλη» από χιονισμένα πυργόσπιτα, ένα μικρό αρχιτεκτονικό «θαύμα» του μεσαίωνα που σήμερα ξαναζεί μέρες δόξας, αφού πολλά από τα κωνικά σπιτάκια έχουν μετατραπεί σε σικ ξενώνες ή ταβερνάκια. Στο Museo del Territorio θα μάθετε για την ιστορία της πόλης, ενώ στις «τρουλογειτονιές» Rione Monti και Aia Piccola θα βρείτε τα ωραιότερα σοκάκια για βόλτες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v