Καρναβάλια στην Ελλάδα: 5 top προορισμοί

Το καρναβάλι της Πάτρας, οι γιορτές της Ξάνθης, οι Φανοί της Κοζάνης, το Ρεθυμνιώτικο και το Καλαματιανό καρναβάλι μας περιμένουν για αποκριάτικο ξεφάντωμα.
Καρναβάλια στην Ελλάδα: 5 top προορισμοί
Σοκολατομαχίες στην Πάτρα, φωτιές πάνω από το ποτάμι στην Ξάνθη, γλέντια γύρω από τους Φανούς της Κοζάνης, συναυλίες δίχως τέλος στην Καλαμάτα και νησιώτικοι χοροί στο Ρέθυμνο. Οι πιο «ζωντανοί» αποκριάτικοι προορισμοί της Ελλάδας μας περιμένουν με δεκάδες εκδηλώσεις και καρναβαλικές παρελάσεις για κεφάτη Αποκριά.

Πάτρα

Μια ολοζώντανη Καρναβαλούπολη στα Ψηλά Αλώνια, μουσικές στο κέντρο, σοκολατοπόλεμοι, 80s πάρτι με την Πωλίνα και τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο, δρώμενα και φυσικά τις μεγάλες Καρναβαλικές Παρελάσεις μικρών και μεγάλων με φαντασμαγορικά άρματα που θα κορυφωθούν στις 26 Φεβρουαρίου έχει το φετινό πλούσιο πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού. Δείτε το εδώ αναλυτικά και δείτε εδώ τον χάρτη των παρελάσεων για να είστε προετοιμασμένοι. 
Τι να δείτε στην Πάτρα: Θα περάσετε πολλές ώρες στις πλατείες Γεωργίου, Όλγας και Υψηλών Αλωνίων για καφέ και ποτό. Θα εξερευνήσετε αξιοθέατα όπως το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το Κάστρο και τα Λουτρά Χαμάμ και θα επισκεφθείτε μερικά από τα εξαιρετικά οινοποιεία της περιοχής για «μεθυστικές» ξεναγήσεις. Για βραδινή διασκέδαση, ένα από τα τελευταία "hot spots" είναι η γειτονιά της Ηφαίστου, στην οποία άνοιξαν πολλά μπαράκια και φοιτητικά cafe που μεταμόρφωσαν την παραμελημένη περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα – Πάτρα: Τα best of της αιώνιας φοιτητούπολης

Ξάνθη

Δεκαπέντε ημέρες γεμάτες μουσική, χορό, δρώμενα και ασταμάτητη διασκέδαση υπόσχονται οι «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές», όπως είναι η επίσημη ονομασία του ξανθιώτικου καρναβαλιού. Φέτος, κάθε μέρα οι γιορτές ξεκινούν από τις 10.00 το πρωί με ιστορικό περίπατο για παιδιά στην παλιά Ξάνθη, με αφετηρία το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο. Τα βράδια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά χορευτικά, αποκριάτικα παιχνίδια, προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης, συναυλίες, μασκέ πάρτι, εικαστικές εκθέσεις και αγαπημένους ποπ καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν στην κεντρική πλατεία. Στα ονόματα περιλαμβάνονται καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Παπαδόπουλος, Kings, Master Tempo, Φανή Δρακοπούλου, Κωνσταντίνος Κουφός. Οι γιορτές κορυφώνονται με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς και το έθιμο της καύσης του Τζάρου στον ποταμό Κόσυνθο. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
Τι να δείτε στην Ξάνθη: Την υπέροχη παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα παλιά αρχοντικά. Το Λαογραφικό Μουσείο και την Πινακοθήκη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Τις Καπναποθήκες για μια βόλτα στο αρχιτεκτονικό και εμπορικό παρελθόν της Ξάνθης. Το πολύχρωμο παζάρι και τους μουσουλμανικούς μαχαλάδες. Για ποτό και φαγητό, δεν χρειάζεται να ξεμακρύνετε από την παλιά πόλη, την οδό Β. Σοφίας και τα γύρω σοκάκια, όπου θα βρείτε δεκάδες cafe, μπαράκια και ταβερνάκια. 
Διαβάστε περισσότερα – 10 λόγοι να επισκεφθείτε την Ξάνθη

Ρέθυμνο

Κυνήγια θησαυρού, εικαστικά εργαστήρια, ποδηλατοβόλτες για μικρούς και μεγάλους, κρητικές καντάδες, νυχτερινές παρελάσεις και την Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου θα απολαύσουν φέτος όσοι βρεθούν στο Ρέθυμνο. Εκτός από τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα, εδώ θα βρίσκονται και αγαπημένοι ποπ καλλιτέχνες, όπως οι Νικηφόρος και Μαλού, ενώ ο δήμος θα στήσει για την Κυριακή της Αποκριάς ένα φαντσμαγορικό show με πυροτεχνήματα. Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ
Τι να δείτε στο Ρέθυμνο: Την υπέροχη παλιά πόλη με το φρούριο της Φορτέτζας και το ενετικό λιμάνι, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης για το απαραίτητο sightseeing και τα μπαράκια της πλατείας Πλαστήρα για τα ξενύχτια μετά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Όσο για τις γειτονιές όπου "χτυπάει" η καρδιά της διασκέδασης, τον χειμώνα το ενδιαφέρον ντόπιων, φοιτητών και επισκεπτών μεταφέρεται από την παραλιακή περιοχή στην παλιά πόλη. Τα πιο πολυσύχναστα μπαράκια και εστιατόρια συγκεντρώνονται στο κομμάτι της παλιάς πόλης μεταξύ των οδών Βερνάρδου, Σαλαμίνος και της πλατείας Τίτου Πετυχάκη. 
Διαβάστε περισσότερα – Οι κορυφαίες γωνιές του Ρεθύμνου

Κοζάνη

Ο Φανός, η εορταστική πυρά που ανάβει στα σταυροδρόμια της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες την Αποκριά, είναι ο ακρογωνιαίος «λίθος» του κοζανίτικου καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη με την είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου υπό τους ήχους της Δημοτικής Μπάντας, και κάθε βράδυ ως την Κυριακή της Αποκριάς στήνεται και ένα γλέντι σε κάθε έναν από τους Φανούς με τη σειρά, που πάντα περιλαμβάνει κρασί, μεζέδες, τραγούδι και ξεφάντωμα γύρω από τη φωτιά. Επίσης, οι νέοι της πόλης παίρνουν μέρος στα «Sourd Games», έναν διαγωνισμό… «σιουρδαμάρας» που μοιάζει με κυνήγι θησαυρού αλλά στο πιο… ξεσαλωμένο του. Την Κυριακή της Αποκριάς από το μεσημέρι ξεκινά η παρέλαση των αρμάτων με άναμμα όλων των Φανών.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και την Ιστορία των Φανών εδώ. 

Καλαμάτα

Το Καλαματιανό Καρναβάλι μπήκε ήδη δυναμικά στο χορό με μια μεγάλη τελετή έναρξης στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου με παρουσιαστή τον Χρήστο Φερεντίνο. Οι γνωστές περσόνες όμως θα συνεχίσουν να παρελαύνουν στην πόλη… μαζί με τα άρματα: Στις 18/2 ο Σάββας Πούμπουρας θα παρουσιάσει τη Νυχτερινή Παρέλαση που θα ολοκληρωθεί με συναυλία του συγκροτήματος 48 Ώρες. Στις 20/2 στο Πνευματικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός μεταμφίεσης και παντομίμας Deja Vu, στις 25/2 στήνεται disco party στο ξενοδοχείο Elite ενώ την Κυριακή, την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πλαισιώσουν οι φωνές των Μύρωνα Στρατή, Ησαΐα Ματιάμπα και Ήβης Αδάμου.
Τι να δείτε στην Καλαμάτα: Το Κάστρο, το ιστορικό κέντρο με τα όμορφα νεοκλασικά στα σοκάκια του, το Ιστορικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σιδηροδρομικό Πάρκο της πόλης και την πιάτσα της Αριστομένους και της Ναυαρίνου, για άραγμα πλάι στη θάλασσα. Για ποτό και φαγητό, θα (επι)μείνετε στο ιστορικό κέντρο, όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των εστιατορίων, ανάμεσα σε μπαράκια και στα clubs της παλιάς πόλης.
Διαβάστε περισσότερα – Σαν πας στην Καλαμάτα 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v