Πάτρα: Τα best of της αιώνιας φοιτητούπολης

Νεανικό feeling, άνετοι πεζόδρομοι, μεγάλες πλατείες, δεκάδες επιλογές για αλκοολούχες εξόδους και καλό φαγητό. Η βασίλισσα του ελληνικού καρναβαλιού προβάρει τα αποκριάτικά της και εμείς επιστρέφουμε στην αγκαλιά της απόλυτης φοιτητούπολης.
Πάτρα: Τα best of της αιώνιας φοιτητούπολης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Έχει τις δυνατότητες μιας μεγαλούπολης, αλλά και την ηρεμία μιας κωμόπολης. Το νεανικό της mood είναι διάχυτο σε κάθε πεζόδρομο και κάθε πλατεία, ενώ στο λιμάνι της η κίνηση δεν σταματά ποτέ. «Ζωντανή» ανεξαρτήτως εποχής, η Πάτρα έχει δικαίως και με τον… νόμο αποκτήσει τον χαρακτηρισμό της απόλυτης φοιτητούπολης, αλλά και της βασίλισσας του ελληνικού καρναβαλιού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι της αποφασίζουν να την αποχωριστούν για την πρωτεύουσα. Γιατί να το κάνουν; Σε απόσταση αναπνοής έχουν τα Καλάβρυτα και την Ορεινή Ναυπακτία για τις χειμερινές εξορμήσεις, αλλά και την Ναύπακτο και τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου για τις καλοκαιρινές τους βουτιές.
 
Bamboleo, bambolea

Αυτήν την περίοδο, η πόλη προθερμαίνεται για το φετινό Καρναβάλι. Το εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ξεκινήσει εδώ και έναν περίπου μήνα, ενώ από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 η πόλη μπαίνει και επίσημα σε καρναβαλικό κλίμα, αφού τότε θα ανέβει ο διακόπτης για την επίσημη φωταγώγηση της με τον Καρναβαλικό Διάκοσμο. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 17 Μαρτίου με την all time classic μεγάλη παρέλαση (δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα).Για να πάρετε μια πρώτη γεύση, μερικά από τα επίσημα group τα οποία θα συμμετέχουν φέτος είναι οι Anonymous, οι Lady Gangnam Style, οι Δεν έχουμε στον ήλιο Μπύρα, οι Sexymasmenoi και οι Άσε μας Κουκλίτσα μου. Αναλυτικά όλα τα γκρουπ του φετινού Καρναβαλιού εδώ. Σε… καρναβαλικό κλίμα λοιπόν και εμείς, επισκεπτόμαστε ξανά την αγαπημένη μας φοιτητούπολη και με την απαραίτητη συνοδεία μιας Μαυροδάφνης 2008 προσπαθούμε να παραμείνουμε νηφάλιοι και «τιμάμε» τα καλύτερά της.

Λίγο sightseeing…

Τα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης είναι αμέτρητα. Ξεχωρίζουν το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο κοντά στο Αρχαίο Ωδείο, το διάσημο Κάστρο της Πάτρας, τα Λουτρά Χαμάμ τα οποία χτίστηκαν επί Ενετοκρατίας αλλά λειτουργούν μέχρι σήμερα, το θέατρο «Απόλλων», το οποίο χτίστηκε σε σχέδια του Τσίλλερ, το συγκρότημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής εν ονόματι «Αποθήκες Μπάρι» που σήμερα λειτουργεί ως κέντρο τεχνών και φυσικά ο Πύργος Αχαΐα Clauss, το πρώτο ελληνικό οινοποιείο. Εντυπωσιακός από αρχιτεκτονικής πλευράς είναι και ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα, ο μεγαλύτερος ναός της ορθοδοξίας στα Βαλκάνια, με χωρητικότητα 5.500 ατόμων.

Πάμε πλατείες και Κάστρο: Tα πατρινά hot spots

Τα meeting points της Πάτρας είναι κατά κύριο λόγο οι πλατείες και οι πεζόδρομοί της. Σήμα κατατεθέν η Πλατεία Γεωργίου, στην οποία το συντριβάνι με τα λιοντάρια αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης φοιτητοπαρέων και όχι μόνο. Στην πλατεία Όλγας γίνεται του… καφενείου (ή της καφετέριας) και τα μαγαζιά εκεί είναι πάντα γεμάτα για παρακολούθηση αγώνων, ενώ ο πεζόδρομος της Αγίου Νικολάου εκτός από ακόμα ένας τόπος συνάντησης αποτελεί και ιδανική πρόταση για καφέ. Λίγη από την δόξα της Πλατείας Γεωργίου φιλοδοξεί να κλέψει η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, στην οποία το ηλιακό ρολόι αποτελεί ένα ακόμα σημείο συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών.


Οι πιο δημοφιλείς… σκάλες της πόλης δεν είναι άλλες από τις Σκάλες Γεροκωστοπούλου, οι οποίες συνδέουν την Άνω Πόλη με το Κέντρο. «Συνδέουν» τρόπος του λέγειν βέβαια, αφού τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες του Καρναβαλιού εδώ επικρατεί το αδιαχώρητο από παρέες που αράζουν συνοδεία μπύρας. Στα στενά γύρω από αυτές βρίσκεις δεκάδες γραφικά μεζεδοπωλεία, αλλά και κλασικά ροκάδικα. Το Κάστρο της πόλης τώρα, προσεγγίζεται από τα σκαλιά που βρίσκονται το τέρμα της ημι-πεζοδρομημένης οδού Αγίου Νικολάου και έχει γύρω του αρκετά μαγαζάκια για να απολαύσετε ουζομεζέδες και μπύρα με την Πάτρα στο… πιάτο. Πριν ανεβείτε, κάντε μια βόλτα στην οδό Γερμανού (κάθετη στην Αγίου Νικολάου) τα υπέροχα νεοκλασσικά της οποίας σε συνδυασμό με το φωτισμένο κάστρο το βράδυ δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.


Τέλος, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στα όρια του λιμανιού βρίσκεται το καλαίσθητο Θεατράκι της Μαρίνας το οποίο καταλήγει, στην κυριολεξία, μέσα στη θάλασσα και φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δίπλα ακριβώς, η Παραλιακή της Πάτρας, η Ηρώων Πολυτεχνείου, είναι γεμάτη με μεζεδοπωλεία, ουζερί και μπαράκια με θέα – τι άλλο;- το κεντρικό της λιμάνι.

Στέκι στέκι το ποτό (και τον καφέ) μου

Τα «στέκια» της Πάτρας είναι αμέτρητα και βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνία του κέντρου της, όρεξη να έχετε και όλα τα υπόλοιπα έπονται. Στην Αγίου Νικολάου, ξεχωρίζει το γκλαμουράτο καφέ Due Piani (tip: 1€ το ποτήρι μπύρα), το Si Doux ένα από τα δημοφιλέστερα καφέ της πατρινής αγοράς και το εξαιρετικό jazz-bar Notos με τα πολύ ωραία κοκτέιλ. Εξίσου δημοφιλές είναι και το café ORO Antico στη συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου και Ρήγα Φεραίου, το οποίο σερβίρει και αρκετά κρύα πιάτα.

Επί της οδού Παντανάσσης, θα βρείτε την γνήσια γερμανική μπυραρία La Bodegueta, διακοσμημένη με πέτρα και ξύλο, ενώ οι κουλτουριάρηδες και οι λάτρεις της τέχνης θα ενθουσιαστούν με το café-bar Ποικίλη Στοά (Ρήγα Φεραίου 129 και Παντανάσσης). Προσφέρεται για καφέ αλλά και χαλαρό ποτάκι, ενώ συχνά πυκνά παρουσιάζονται εκθέσεις νέων καλλιτεχνών. Επίσης, επί της Αγίου Ανδρέου 127 και Παντανάσσης συναντάμε και το Tag Café, έναν πολύ design-άτο χώρος στον οποίο αξίζει να βρεθείτε για χορταστικό πρωινό. Οι λάτρεις του κρασιού, σίγουρα θα τιμήσουν δεόντως την Οινοθήκη στην οδό Καραϊσκάκη με handmade διακόσμηση, τεράστια ποικιλία ετικετών και λαχταριστά κρύα πιάτα. Τα πρωινά λειτουργεί ως κάβα.

Οι ροκάδες από την άλλη πλευρά, βρίσκουν καταφύγιο στα riffs που παίζει το Blue Monday Rock Bar στην Κολοκοτρώνη, όπου αρκετά συχνά διοργανώνονται πάρτι τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών. Τα πιο πετυχημένα trash πάρτι της πόλης τώρα, διοργανώνονται κάθε Τετάρτη στο Mods στην Ηφαίστου. Τις υπόλοιπες ημέρες το αγαπημένο μαγαζί των πατρινών και όχι μόνο επιμένει σε alternative rock και indie ρυθμούς.

Ειδική μνεία αξίζει στο Μέγαρο Γαλανόπουλου, ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, επί της Γερμανού, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Home, ένας κομψός χώρος, ανοιχτός από τις 11 το πρωί για καφέ έως αργά το βράδυ για ποτό. Η ατμόσφαιρα θυμίζει belle epoque, ενώ στο πίσω μέρος του υπάρχει και ένας πολύ περιποιημένος κήπος, στον οποίον το καλοκαίρι πραγματοποιούνται parties και εκδηλώσεις.

Στα Ψηλαλώνια, όπως λένε οι Πατρινοί την πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, το πιο hot bar της πλατείας είναι το Talks, το οποίο προσφέρεται για καφέ, ποτό αλλά και φαγητό.

Θέλετε καφέ ή φαγητό με θέα θάλασσα; Η Μαρίνα της Πάτρας ενδείκνυται για τις ηλιόλουστες ημέρες. Καφεδάκι ή φαγητό στο W (Ηρώων Πολυτεχνείου και Λευκωσίας 2), το οποίο συστεγάζεται με τα Flocafe, στο συμπαθέστατο Dose ή το πιο «trendy» Pas Mal. Όχι και άσχημα.

Νηστικός καρναβαλιστής δεν χορεύει

Η Πάτρα φημίζεται για τα ταβερνάκια, τα μεζεδοπωλεία και τις νέο-ταβέρνες της, στα οποία κατά κανόνα οι τιμές είναι λογικές, καθώς απευθύνονται κυρίως σε νεανικό κοινό. Στο BBQ στην Τριών Ναυαρχών εκτός από μεγάλη ποικιλία μπύρας θα δοκιμάσετε και πολύ καλό φαγητό (κυρίως ψητά), στο BB King στα Ψηλά Αλώνια θα δοκιμάσετε εξαιρετικά burgers. Πολύ καλό burger θα φάτε και στο Mr. Burger στην Κολοκοτρώνη 5 (must εδώ το classic double bacon cheeseburger).

Στο Σινιάλο, θα δοκιμάσετε εκλεκτούς μεζέδες συνοδεία του πολύ καλού χύμα κρασιού (προτείνουμε μεθυσμένα φιλετάκια, σαλάτα μαγκιώρα και μεζέ του μάγκα), ενώ την παραγγελία θα την δώσετε… μόνοι σας, σημειώνοντας στο χαρτί τι θέλετε. Ιδιόμορφος τρόπος, αλλά άκρως αποτελεσματικός. Οι μερίδες είναι γενναίες γι’ αυτό προσέξτε τι και πόσο θα πάρετε. Πολύ καλή σπιτική κουζίνα, στο «Απέναντι από το ωδείο» στην οδό Γερμανού – αν και λίγο τσιμπημένη σε τιμή. Και εδώ μεγάλες μερίδες.

Τέλος, για «κάτι στο όρθιο» δοκιμάσαμε και προτείνουμε το Λεμόνι στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, στην Γεροκωστοπούλου. Και τα δύο είναι ό,τι πρέπει για μετά το ξενύχτι.

Θέλεις μπουζούκια;

Πάμε. Στα Αστέρια για ζωντανές βραδιές με ντόπια… αστέρια της λαϊκής σκηνής και στο Romeo Plus για χορευτικό πανδαιμόνιο πάνω στα τραπέζια.

Θέλεις κλαμπάκια;

Πάμε. Το W επιμένει σε mainstream μουσικές, διοργανώνοντας τα διάσημα και στην Αθήνα show me love parties, ενώ το Dream City, και αυτό εξ Αθήνας, φιλοξενεί έλληνες και ξένους Djs στα decks όπως επίσης και θεματικά parties. Στα ίδια mainstream επίπεδα κινούνται τα Cocos και Bijoux στο κέντρο.

Αν θέλετε πάντως να βρείτε τους «αυθεντικούς» Πατρινούς, τα Soho, Magenda, Bocca και Navona έχουν φτιάξει όνομα με τις Greek και Καψούρα βραδιές τους. Αναλυτικά όλα τα events και τα parties στα club και bars της Πάτρας εδώ.

Διαμονή

Value for money προτάσεις στο κέντρο της πόλης αποτελούν το ξενοδοχείο El Greco (το κόστος για ένα δίκλινο ξεκινά από 40 ευρώ) , το Κωσταντίνος Παλαιολόγος (60€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και το Patra Palace αρκετά κοντά στο λιμάνι (από 65€ για ένα δίκλινο με πρωινό). Οι τιμές αφορούν κράτηση μέσω Booking. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v