Σαν πας στην Καλαμάτα…

Οι καλύτερες βόλτες, οι πιο δροσερές βουτιές, το νοστιμότερο φαγητό, και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα.
Σαν πας στην Καλαμάτα…
της Ηρώς Κουνάδη

Το Φεστιβάλ Χορού, που κλείνει φέτος τα 22 του χρόνια, είναι μόνο η αφορμή για ένα (ακόμα) weekend σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Ο νέος δρόμος την φέρνει πια κοντά μας, δυο ώρες από την πόρτα του σπιτιού μας, οι παραλίες γύρω της είναι από τις καλύτερες της Πελοποννήσου, το φαγητό εξαιρετικό και οι βόλτες στο ιστορικό κέντρο και τον λόφο του κάστρου όλο και μεγαλύτερες σε διάρκεια. Τι άλλο θέλετε;

Πού βολτάρουμε;


Στα στενά σοκάκια ανάμεσα στα κουκλίστικα νεοκλασικά του ιστορικού κέντρου, στην παραλιακή περαντζάδα της Ναυαρίνου, στην «πιάτσα» της Αριστομένους με τα φαρδιά πεζοδρόμια και τα café, στο Κάστρο που μετρά τα χρόνια του σε αιώνες από το 1208 (και φέτος αναστηλώνεται, εξ ου και δεν φιλοξενεί παραστάσεις) και στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, που είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα υπαίθρια μουσεία της Ελλάδας.

Περισσότερες –και αναλυτικότερες– βόλτες στην Καλαμάτα, εδώ.

Πού βουτάμε;

Οι λάτρεις των beach bars και της οργάνωσης, στη μεγάλη αμμουδιά της Σάντοβας, 12 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Αν προτιμάτε κάτι εναλλακτικότερο, αλλά δεν θέλετε να οδηγήσετε και πολύ μακριά, το beach bar Hobo στην άκρη της παραλίας είναι ο προορισμός σας.


Αν, πάλι, τα χιλιόμετρα δεν σας τρομάζουν, δύο από τις τελειότερες παραλίες-σταρ της Μεσσηνίας, ο Φονέας με τα λευκά του βότσαλα και τα σμαραγδένια νερά, και η Βοϊδοκοιλιά με την σχεδόν λευκή, απαλή σαν πούδρα αμμουδιά της, απέχουν από την Καλαμάτα 40 και 60 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Περισσότερα για καθεμιά τους έχουμε εδώ.

Ενδιάμεση λύση είναι η ήσυχη παραλία της Βελίκας, με την χρυσαφένια αμμουδιά της, τα κρυστάλλινα νερά και τα δέντρα που φτάνουν σχεδόν στο κύμα, 20 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα. Περισσότερα για την Βελίκα, εδώ.

Πού τρώμε;

Κρεατο-νοστιμιές να γλείφεις τα δάχτυλά σου, όλες σερβιρισμένες στη λαδόκολλα, στη Λούφα (Ηφαίστου 15), καταπληκτικά μεζεδάκια και ασυναγώνιστη γουρουνοπούλα στον Πλάτανο (Αρτέμιδος 84) και στο Κάρδαμο (Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού 21), σπιτικά μαγειρευτά με φοβερή θέα στα φώτα της πόλης και την θάλασσα στην Αγριλιά (στη Βέργα, λίγο έξω από την πόλη) και εξαίσια σπιτική κουζίνα στο σχεδόν μυστικό ταβερνάκι-εξοχικό κέντρο στου Κώστα Βασιλειάδη, πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο (οι πρωτάρηδες, τηλεφωνήστε στο 27210 83957 για οδηγίες, και θυμηθείτε ότι δεν έχει ταμπέλα απέξω).

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Χορού το Σαββατοκύριακο;

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου, η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company, που αποτελείται από αρτιμελείς και μη χορευτές, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα έργα δύο καταξιωμένων χορογράφων, των Aλεξάντερ Γουίτλεϋ (Alexander Whitley) και Τόμας Χάουερτ (Thomas Hauert) στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Την Κυριακή 24 Ιουλίου η ομάδα RootlessRoot - Λίντα Καπετανέα & Γιόζεφ Φρούτσεκ θέτει το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας στο έργο Europium, με έμμεσες αναφορές στο ιστορικό γεγονός του ναυαγίου της «Μέδουσας» (1816) στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, και στα περιστατικά κανιβαλισμού που διαδραματίστηκαν πάνω στην αυτοσχέδια σχεδία του πληρώματος.



Παράλληλα, στο Μέγαρο Χορού την Παρασκευή και το Σάββατο παρουσιάζονται τόσο η ταινία All This Can Happen που είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας ανάμεσα στην εμβληματική φυσιογνωμία του βρετανικού σύγχρονου χορού, της χορογράφου Σιβόν Ντέιβις (Siobhan Davies και στον βραβευμένο σκηνοθέτη ταινιών Ντέιβιντ Χίντον (David Hinton), όσο και η εγκατάσταση/ταινία The Running Tongue, που είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της Σιβόν Ντέιβις, του Ντέιβιντ Χίντον με καλλιτέχνες ήχου, κινουμένων σχεδίων και 22 καλλιτέχνες του χορού.

Την Κυριακή 24 και την Δευτέρα 25 Ιουλίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας μάς ξεναγεί στην έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση ξεχωριστά, και προπώληση εισιτηρίων (στα 12-15€) εδώ.

Πού μένουμε;

Στα όμορφα, φωτεινά δωμάτια του Galaxy Hotel στο κέντρο της πόλης (από 50€ το δίκλινο με πρωινό), στα λιτά αλλά φροντισμένα δωμάτια του Αλεξάνδρειου στην παραλιακή Ναυαρίνου (περί τα 40€ το δίκλινο), στα στιλάτα δωμάτια του Hotel Fotini στη Βέργα (από 70€ το δίκλινο) και στα μικρά αλλά χαριτωμένα δωμάτια του Hotel George, πολύ κοντά στην Αριστομένους (στα 50€ το δίκλινο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v