Ντουμπρόβνικ: Το μαργαριτάρι της Αδριατικής

Τα αξιοθέατα, οι βόλτες στην μεσαιωνική πόλη, οι βουτιές κάτω από τα τείχη, οι εξερευνήσεις του King’s Landing και όλα όσα αξίζει να δείτε στο Ντουμπρόβνικ.
Ντουμπρόβνικ: Το μαργαριτάρι της Αδριατικής
του Γιώργου Κόκουβα

Μερικές δεκάδες σκαλιά, δίπλα στην πύλη της Παλιάς Πόλης, οδηγούν ψηλά, μέσα στα θεόρατα τείχη. Εκεί, αν δεν είχες κρυφοκοιτάξει νωρίτερα, όσο προσγειωνόταν το αεροπλάνο, προχωράς σε μονοπάτια από λευκό μάρμαρο μέχρι την πλησιέστερη πολεμίστρα, και το βλέπεις σε όλο του το μεγαλείο: Το Ντουμπρόβνικ, ένας χείμαρρος από εκτυφλωτικά πορτοκαλί κεραμίδια, στην κορυφή ολόλευκων κτιρίων που φωλιάζουν εδώ και οκτώ αιώνες μέσα στα τείχη στην άκρη της θάλασσας.

Η πιο όμορφη μεσαιωνική πόλη της Κροατίας – αν όχι των Βαλκανίων – παρά τον βομβαρδισμό της το 1991, στάθηκε γρήγορα στα πόδια της και δημιουργεί τον δικό της τουριστικό μύθο τα τελευταία χρόνια, ανηφορίζοντας συνεχώς στο χρηματιστήριο των ταξιδευτών. Δεν είναι μόνο το Game of Thrones – το Ντουμπρόβνικ «υποδύεται» το King’s Landing στη σειρά – που φέρνει τα τελευταία χρόνια ως τις δαλματικές ακτές σμήνη επισκεπτών. Είναι ο κοσμοπολίτικος αέρας, η θαλασσινή αύρα, η γοητεία μιας ανεξερεύνητης ως πρόσφατα καστροπολιτείας που κάποτε κόντραρε στα ίσα την Βενετία για τον έλεγχο της Αδριατικής.

Χέρια βαλκανικά, οθωμανικά, βενετσιάνικα κι αυστριακά άφησαν τα δικά τους δακτυλικά αποτυπώματα στα παλάτια και τους ναούς της –ιδιαίτερα compact- παλιάς πόλης, με αποτέλεσμα να κρύβονται εδώ αξιοθέατα πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, σε έναν προορισμό με αύρα κοσμοπολίτικη, καλοκαιρινή, αλλά και μυθική.



Όπως συμβαίνει βέβαια με κάθε σημείο του χάρτη που αποκτά ξαφνική φήμη, έτσι κι εδώ, το hype ου γαρ έρχεται μόνον. Ναι, η παλιά πόλη είναι ατμοσφαιρική, επιβλητική, κουκλίστικη, αλλά η υπέροχη πολιτισμική και φυσική προίκα του Ντουμπρόβνικ πρόλαβε να ενδυθεί έναν επιφανειακά πολυτελή lifestyle μανδύα: Αντί για μια αυθεντική βαλκανική εμπειρία, τα εστιατόρια προσφέρουν υπερτιμημένα, και στις περισσότερες περιπτώσεις «πλαστικά» και προτηγανισμένα πιάτα, «πουλώντας» σικ περιβάλλον, ακολουθώντας τα χειρότερα παραδείγματα αντίστοιχων ελληνικών και ιταλικών προορισμών.

Μπορείτε να «καταπιείτε» χωρίς ιδιαίτερες γκρίνιες την αίσθηση εκμετάλλευσης για τα 15€ της μέσης μερίδας φαγητού, των 15€ για την είσοδο στα τείχη ή των 100€ για ένα δωμάτιο σε βολικό σημείο; Την στιγμή που θα το κάνετε, θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε τα ωραία πρόσωπα του Ντουμπρόβνικ, για κάθε τύπο ταξιδιώτη: Θα κάνετε ρομαντικές βαρκάδες στο ηλιοβασίλεμα με το άλλο σας μισό ή θα κολυμπήσετε στο απέναντι νησάκι του Lokrum. Θα γνωρίσετε μεσαιωνικά μυστικά αν είστε ιστοριοδίφεις, και θα κατηφορίσετε ως την παλιά πόλη ξανά τα μεσάνυχτα μαζί με τις ορδές φοιτητών και νεαρόκοσμου που γεμίζει τα μπαράκια της. Και θα εξερευνήσετε τα καλύτερα που έχει να σας προσφέρει η πόλη που ο Μπέρναρντ Σο αποκαλούσε «επί Γης παράδεισο», τα οποία συγκεντρώνουμε για χάρη σας παρακάτω.



Εξερευνώντας την Μεσαιωνική Πόλη
Αφετηρία κάθε βόλτας στην πόλη, η πύλη Pile στα δυτικά των τειχών, είναι η βασική είσοδος στο «χρονοντούλαπο» του Ντουμπρόβνικ. Αφήνοντας την μεγάλη πλατεία με τα λεωφορεία και την κίνηση – προφανώς δεν θα ξαναδείτε αυτοκίνητο όσο είστε εντός των τειχών – περνάτε πλάι από μουσικούς ντυμένους με μεσαιωνικές στολές, και αντικρίζετε τα πρώτα κομψοτεχνήματα. Είναι το πελώριο σιντριβάνι του Ονούφριου και το Μοναστήρι των Φραγκισκανών που δεσπόζουν μπροστά-μπροστά. Μην παραξενευτείτε όταν δείτε δεκάδες ανθρώπους να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στον απέναντι τοίχο: Πρόκειται για ένα «έθιμο», έναν θρύλο που λέει ότι όποιος καταφέρει να πηδήξει πάνω στο τρομακτικό αγαλματάκι της παλιάς υδροροής, να ισορροπήσει πάνω του και να βγάλει την μπλούζα του, θα έχει εξαιρετική τύχη στα ερωτικά του. Όσο για το εσωτερικό του κτιρίου, στο Μοναστήρι των Φραγκισκανών θα βρείτε το Μουσείο της Μονής, καθώς και το παλαιότερο ίσως φαρμακείο του κόσμου, που λειτουργεί εδώ και επτά αιώνες με μεσαιωνικές φαρμακευτικές συνταγές.



Από αυτό το σημείο ξεκινά και ο μεγάλος πεζόδρομος της παλιάς πόλης, γνωστός ως Stradum (ή Placa). Στις δύο «όχθες» του πλακόστρωτου ξεκινούν μικρά ανηφορικά καλντερίμια, που οδηγούν σε κρυμμένα «νησιώτικα» στενά με ταβέρνες (εδώ λέγονται konoba) και pubs, ενώ στο τέρμα του πεζοδρόμου, ξεκινά ένας νέος λαβύρινθος από πανέμορφα σοκάκια και πλατείες, πλαισιωμένες από γοητευτικά κτίρια: Ακολουθήστε τον δρόμο και θα βρεθείτε μπροστά (ή μέσα) στην Στήλη Orlando και τον πύργο του Ρολογιού, στο παλάτι Sponza που φιλοξενεί τα αρχεία της πολιτείας, στην μπαρόκ ιταλική εκκλησία του Αγίου Βλάσιου, στον Καθεδρικό της Παρθένου, στο γοτθικό Παλάτι του Εφημέριου, δίπλα στο οποίο στήνονται συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας, στο Μοναστήρι των Ιησουιτών, στη σκιά του οποίου απλώνεται κάθε πρωί η «λαϊκή» αγορά του Ντουμπρόβνικ, στο Μουσείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Μοναστήρι των Ιησουιτών και σε γκαλερί όπως αυτή του War Photo Limited με εκθέσεις για τις εικόνες του πολέμου.



Για το τέλος, αφήσαμε το highlight της παλιάς πόλης: Την κυκλική διαδρομή εντός των Παλιών Τειχών. Η είσοδος στα «άδυτα» των ύψους 40 μέτρων τειχών στοιχίζει περί τα (τσουχτερά) 15€, αλλά σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε φοβερή θέα, προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός παλιάς πόλης, μέχρι τα νησάκια της Αδριατικής και την σύγχρονη πόλη. Θα χρειαστείτε αρκετή ώρα για να ολοκληρώσετε την διαδρομή γύρω από την παλιά πόλη, γι’ αυτό σας συνιστούμε να το προσπαθήσετε είτε νωρίς το πρωί, είτε προς το ηλιοβασίλεμα, για να αποφύγετε την τρομερή ζέστη. Δυο ενδιαφέρουσες «ενδιάμεσες» στάσεις, είναι τα μπαράκια στην ακτή της Buza, στην άκρη της παλιάς πόλης, τα οποία είναι «σκαρφαλωμένα» στα βράχια έξω από τα τείχη (ακολουθήστε τα βέλη για να βρείτε τα «μυστικά περάσματα»), και το τελεφερίκ στην βόρεια πλευρά της πόλης, αν θέλετε πιο πανοραμική άποψη ολόκληρου του Ντουμπρόβνικ.



Τι άλλο να κάνω στο Ντουμπρόβνικ;
-Μπάνιο: Δεν θα είναι οι πιο συναρπαστικές παραλίες στις οποίες έχετε κολυμπήσει, αλλά σίγουρα μια βουτιά στην σκιά των μυθικών τειχών είναι από μόνη της εμπειρία. Οργανωμένο beach bar θα βρείτε μετά την ανατολική πύλη της παλιάς πόλης, στην παραλία Banje κάτω από το Lazareti, την παλιά «καραντίνα» των ακτών. Βουτιές επιχειρούν πολλοί και από τα βράχια της παραλίας Buza, κάτω από τα μπαράκια των τειχών, ενώ κοντά στην κύρια πύλη, την Pile, υπάρχουν οι παραλίες Sulici και Dance (βοτσαλωτή και βραχώδης αντίστοιχα). Η πιο εξωτική επιλογή είναι να πάρετε το καραβάκι ως το κατάφυτο νησάκι Lokrum ακριβώς απέναντι, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και παραλία για γυμνιστές.



-Ξεναγήσεις/κρουαζιέρες: Από το παλιό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ, στις ανατολικές ακτές της παλιάς πόλης, ξεκινούν κάθε είδους καραβάκια (από παλιές… τριήρεις και μίνι κρουαζιερόπλοια μέχρι… funky υποβρύχια) για ημερήσιες κρουαζιέρες στις γύρω ακτές και νησάκια, σε τιμές από 15€ κατ’ άτομο.

-Έξω από την παλιά πόλη: Περί τα 10 λεπτά απέχει η παλιά πόλη από το σύγχρονο λιμάνι της πόλης, γύρω από το οποίο απλώνονται σπιτάκια αμφιθεατρικά στους λόφους. Εκεί θα βρείτε μοντέρνα εμπορικά καταστήματα, καθώς και τις πιο low budget επιλογές διαμονής και εστίασης, αν και σε λιγότερο «κοσμοπολίτικο» περιβάλλον σε σχέση με την Μεσαιωνική πόλη.



-Κοντινές εξορμήσεις: Το Ντουμπρόβνικ βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Κροατίας και με την Βοσνία και με το Μαυροβούνιο. Αυτό το καθιστά ιδανική βάση για μίνι-εκδρομές (τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν μάλιστα ημερήσιες εκδρομές με group) για την Μόσταρ και τον κόλπο του Κότορ. Η πρώτη είναι μια μικρή πόλη της Ερζεγοβίνης, περί τις δυόμιση ώρες μακριά, όπου θα αντικρίσετε την πιο όμορφη γέφυρα, το πιο όμορφο ποτάμι των Βαλκανίων, και ένα μίνι ιστορικό κέντρο με πάμφθηνα ταβερνάκια. Στον κόλπο του Κότορ, από την άλλη, που απέχει περί τις 2 ώρες από το Ντουμπρόβνικ, θα γνωρίσετε την πιο κοσμοπολίτικη πλευρά του Μαυροβουνίου. Η πανέμορφη παλιά πόλη του Κότορ, η πολυσύχναστη Μπούντβα με την νυχτερινή ζωή και οι διάσημες ενδιάμεσες παραλίες των Αδριατικών ακτών θα σας συστήσουν την πιο γαλάζια πλευρά των Βαλκανίων.



Πού να φάτε 
Στο Proto στην παλιά πόλη, ένα κομψό fish restaurant με όμορφη βεράντα, που διαθέτει και vegetarian ή κρεατοφαγικές επιλογές – περί τα 25€ κατ’ άτομο. Θα βρείτε οικονομικότερο light lunch menu μέχρι τις 4 το μεσημέρι.  
Στο D’Vino Wine bar στην παλιά πόλη, όπου θα επιδοθείτε σε δοκιμές οινογνωσίες, δοκιμάζοντας περί τα 4 διαφορετικά κρασιά, μαζί με πλατό τυριών ή κρεατικών, υπολογίζοντας περί τα 25-30€ κατ’ άτομο. 
Στην Spaghetteria του Toni, ένα όμορφο ιταλικό εστιατόριο που σερβίρει σπιτικά ζυμαρικά και νιόκι – υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.  
Στην Konoba Bonaca πάνω από το νέο λιμάνι του Ντουμπρόβνικ, μακριά από την παλιά πόλη, αλλά με χαριτωμένο περιβάλλον όπου θα χορτάσετε με τις «βαρβάτες» ποικιλίες ψαρικών – υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο. 
Στο Tiger Burgers στον κύριο πεζόδρομο της παλιάς πόλης, αν θέλετε κάτι οικονομικό και γρήγορο. Εδώ θα βρείτε ωραία burgers, fish and chips και διάφορες εκδοχές ζυμαρικών ή πίτσας – υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Πού να μείνετε
Στα Rooms Diana, σε μια καταπράσινη γειτονιά του Gruz, κοντά στο νέο λιμάνι, περί τα 3 χιλιόμετρα από την παλιά πόλη, από 62€ για το δίκλινο δωμάτιο την υψηλή καλοκαιρινή περίοδο. 
Στο Hotel Sumratin με τα όμορφα, άνετα και φιλόξενα δωμάτια στην παραλιακή περαντζάδα του Ντουμπρόβνικ, από 63€ για το δίκλινο δωμάτιο τον Ιούλιο. 
Στα Giron Apartments, από τις οικονομικότερες επιλογές στην Παλιά Πόλη, μόλις 30 μέτρα από τον πεζόδρομο της Placa, με τα ρουστίκ διακόσμησης δωμάτια που στοιχίζουν περί τα 90€ ανά διανυκτέρευση.  
Στα Old Town Rooms σε κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης, με λιτά, μοντέρνα δωμάτια με βεράντες, από 90€ ανά διανυκτέρευση.

Πώς θα πάτε
Με τις απευθείας πτήσεις της Croatia Airlines από Αθήνα, από 117€ μετ’ επιστροφής (αν και το καλοκαίρι οι οικονομικές θέσεις είναι περιορισμένες, και οι αμέσως επόμενες εκτινάσσονται σε τουλάχιστον διπλάσιες τιμές). Η Aegean προσφέρει σε συνεργασία με την Air Serbia πτήσεις προς Ντουμπρόβνικ μέσω Βελιγραδίου, από 321€ μετ’ επιστροφής το φθινόπωρο.

Χρήσιμες πληροφορίες
-Το τοπικό νόμισμα ονομάζεται Kuna. Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε επτά περίπου Kuna. Πολλά από τα εστιατόρια και τα τουριστικά μαγαζάκια, ωστόσο, δέχονται και ευρώ. Τις καλύτερες ισοτιμίες για να αλλάξετε ευρώ σε Kuna θα τις βρείτε στο Ταχυδρομείο του Ντουμπρόβνικ, στην καρδιά της παλιάς πόλης, ή στις τράπεζες (αποφύγετε να βγάλετε χρήματα από το ΑΤΜ ή να κάνετε συνάλλαγμα στην Ελλάδα).
-Το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ απέχει από την πόλη περί τα 35-40 λεπτά – από το αεροδρόμιο ξεκινούν σχετικά συχνά λεωφορεία της Atlas που κάνουν στάση και στην παλιά πόλη (περί τα 6€).
-Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το Dubrovnik Summer Festival, μια διοργάνωση με πάνω από 80 art performances σε ιστορικά κτίρια της πόλης. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v