Σκιάθος: Η κοσμοπολίτικη πλευρά των Σποράδων

Τα αξιοθέατα, οι πιο όμορφες παραλίες, τα ωραιότερα ταβερνάκια της πόλης και οι οικονομικότερες επιλογές διαμονής στον γαλαζοπράσινο παράδεισο της Σκιάθου.
Σκιάθος: Η κοσμοπολίτικη πλευρά των Σποράδων
του Γιώργου Κόκουβα

Beach parties, κοκτέιλ σε πολύχρωμες μαξιλάρες, ξενύχτια στα club του λιμανιού και χιλιάδες τουρίστες στα δρομάκια της. Η πιο κοσμική των Σποράδων, όμως, δεν είναι μόνο ένα party animal. Είναι και το νησί της κατάλευκης πόλης και των γραφικών στενών. Είναι το νησί των ατελείωτων πεύκων και των βουνών στα οποία φωλιάζουν μικρά χωριουδάκια και ιστορικά ξωκλήσια. Είναι το νησί του Παπαδιαμάντη, το νησί με μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, το νησί της ρομαντζάδας, με τα μαγευτικά του ηλιοβασιλέματα από το Μπούρτζι ή τις ακτές που κοιτάζουν κατάματα το Πήλιο. Και σε όλα αυτά, προσθέστε όχι μόνο την βολική τοποθεσία, λίγη ώρα από το λιμάνι του Βόλου ή του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και τις οικονομικότατες τιμές που εντοπίσαμε για διαμονή ακόμη και στην υψηλή περίοδο.

Τι να δείτε στη Σκιάθο
Ξεκινήστε από την πόλη της Σκιάθου, χτισμένη σε δύο λοφάκια πάνω από το λιμάνι, με τα χαρακτηριστικά λευκά σπιτάκια με τις κεραμιδοσκεπές. Δύσκολα θα αντισταθείτε στην ιδέα μιας βόλτας στο Μπούρτζι, στην κατάφυτη χερσόνησο στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας που χωρίζει το παλιό από το νέο λιμάνι, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ο βενετσιάνικος προμαχώνας του νησιού και σήμερα υπάρχει δημοτικό καφενεδάκι, ιδανικό για έναν πρώτο ελληνικό καφέ στο νησί, απολαμβάνοντας υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και την πόλη.



Πίσω στην καρδιά της Σκιάθου, θα περάσετε μέσα από τα πολύχρωμα μαγαζάκια και τα café, θα ανηφορίσετε προς τη συνοικία Πλάκες και θα ξεστρατίσετε από την οδό Παπαδιαμάντη – εδώ βρίσκεται και το επισκέψιμο σπίτι του μεγάλου πεζογράφου – για να χαθείτε στα λευκά σοκάκια και να ξετρυπώσετε μικρές πλατειούλες και δροσερές ολάνθιστες αυλές.

Λίγα ανηφορικά βήματα από την καρδιά της πόλης βρίσκεται και το ιστορικό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας – εκεί όπου δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική σημαία πριν την Επανάσταση. Πέραν όλων των άλλων, η τοποθεσία διαθέτει συγκλονιστική θέα, ενώ στο λιοτρίβι της Μονής λειτουργεί σήμερα και Λαογραφικό Μουσείο.

Πιο μακριά από την πόλη στη βόρεια χερσόνησο, θα βρείτε και το Κάστρο του νησιού, εκεί που τον 14ο αιώνα μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα για να προστατευθεί από τους πειρατές. Βυζαντινά, ενετικά και τουρκικά χέρια έχτισαν πολεμίστρες, τείχη με κανόνια, εκκλησάκια και τζαμί, τα ερείπια των οποίων θα εξερευνήσετε με φόντο τους καταπράσινους λόφους της Σκιάθου.


(φωτο: Weloveskiathos.com)

Στα νοτιοδυτικά του νησιού, πίσω από την διάσημη παραλία των Κουκουναριών, βρίσκεται το μεγαλύτερο ίσως δάσος κουκουναριάς της Ελλάδας, ένα σπάνιο θέαμα με μονοπάτια που ενώνουν την γαλαζοπράσινη ακτή με την λιμνοθάλασσα της Στροφυλιάς, έναν προστατευμένο υδροβιότοπο με υφάλμυρα νερά που αποτελούν «στέκι» για αποδημητικά πουλιά.

Στην πόλη, θα επιστρέψετε φυσικά αργότερα, καθώς εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότερες επιλογές σας για φαγητό, καφέ, ποτό και διασκέδαση ως το πρωί - οι επιλογές αυξάνονται από τον Ιούλιο και μετά, αλλά έχετε υπ' όψιν πως σε αντίθεση με τη διαμονή, το ποτό τιμάται αρκετά ακριβά. Από εδώ, στο τμήμα του λιμανιού πλάι στο Μπούρτζι, ξεκινούν και τα καραβάκια που οργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες σε συγκλονιστικές παραλίες της Σκιάθου που δεν προσεγγίζονται οδικώς, αλλά και στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι της Τσουγκριάς, το οποίο διαθέτει ένα μικρό ταβερνάκι και ρηχά νερά, ιδανικά για οικογένειες με παιδιά.

Top 10 παραλίες
Η Σκιάθος φημίζεται για τις αμμουδερές παραλίες της, οι οποίες διαθέτουν το προνόμιο να σκιάζονται από την πευκόφυτη βλάστηση που φτάνει ως εκεί που σκάει το κύμα. Και μπορεί οι περισσότερες εξ αυτών να είναι γνωστές για την οργάνωση και τα φασαριόζικα beach bars τους, αλλά υπάρχουν και κρυστάλλινες ακτές, κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, που ενδείκνυνται για τους «ερημίτες».

Κουκουναριές
Έχει ψηφιστεί ως μία εκ των ομορφότερων παραλιών του κόσμου, και όχι άδικα. Οι πευκοβελόνες πέφτουν στην αμμουδιά και τα ρηχά, ζεστά νερά είναι πεντακάθαρα παρά την συρροή των πληθών που αναζητούν μία ξαπλώστρα ή μια θέση στην χρυσαφένια άμμο.



Λαλάρια
Μόνο με καΐκι θα φτάσετε ως τον όρμο τους, αλλά θα αποζημιωθείτε από την σχεδόν απόκοσμη, σεληνιακή γοητεία της παραλίας, με τα ολόλευκα και ολοστρόγγυλα βότσαλα, τα μεγαλειώδη κύματα όταν φυσά και την περίφημη τρύπια πέτρα στον βράχο καταμεσής της θάλασσας που γίνεται ωραιότατο φόντο για τις φωτογραφίες σας.

Μπανάνα
Καλά οργανωμένη, η Μπανάνα – χωρίζεται στη μικρή και στη μεγάλη –φημίζεται για τις δυνατότητες ενασχόλησης με τα θαλάσσια σπορ που προσφέρει. Αν ασχολείστε με το windsurfing, η τοποθεσία της Μπανάνας είναι ιδανική για να το εξασκήσετε. Αν πάλι αγαπάτε τον γυμνισμό, περπατήστε πέρα από τον βράχο που την χωρίζει από την «Μικρή Μπανάνα», την διπλανή παραλία που αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία από τις δημοφιλέστερες και πιο γνωστές παραλίες γυμνιστών στο Αιγαίο.

Μεγάλη Άμμος
Από τις πιο κοντινές στην πόλη – απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα, η Μεγάλη Άμμος διαθέτει δύο χιλιόμετρα αμμουδιάς που «βουλιάζει» από κόσμο. Είναι οργανωμένη, ενώ πάνω στο κύμα θα βρείτε και αρκετά ταβερνάκια και ουζερί για τους μεζέδες μετά τις βουτιές.

Βασιλιάς
Εκεί που τελειώνει η Μεγάλη Άμμος, ξεκινά το «λημέρι» του Βασιλιά, μιας αμμουδερής παραλίας προστατευμένης από τους ανέμους και ευλογημένες με πεύκα και ελαιώνες στα «πόδια» της. Εδώ ήταν που έρχονταν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες για την ανάπαυσή τους, εξ ου και το όνομά της.

Καλαμάκι
Η Καναπίτσα, η Τζανεριά και το Σκληθρί είναι μερικές από τις γοητευτικές παραλίες που παρατάσσονται στη σειρά στο ακρωτήρι του Καλαμακίου. Άγριο, μαγευτικό, ήσυχο, ρομαντικό, οργανωμένο… υπάρχει ένα τμήμα των ακτών αυτών που ταιριάζει σε κάθε γούστο.



Βρωμόλιμνος
Μην σας αποτρέπει το όνομά της: Η παραλία του Βρωμόλιμνου είναι όμορφη, με καθαρά βαθυπράσινα νερά, προστατευμένη από τους ανέμους και πλαισιωμένη από καταπράσινη βλάστηση – δεν ενδείκνυται όμως για τους λάτρεις της ησυχίας, αλλά για τα party animals, καθώς εδώ οργανώνονται beach parties με δυνατές μουσικές.

Αγία Ελένη
Αν ψάχνετε κάτι πιο ήσυχο και οικογενειακό, ο όρμος της Αγίας Ελένης στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στις Κουκουναριές, θα σας καλύψει πλήρως.

Μανδράκι
Δύο παραλίες στη σειρά – η μία οδηγεί στην άλλη μέσα από μονοπάτι – ξεχωρίζουν για την παχιά τους άμμο, τη γαλήνια ατμόσφαιρα, τα ψηλά πεύκα και την υπέροχη θέα προς το Πήλιο απέναντι. Από εδώ θα απολαύσετε και συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα.



Ασέληνος
Ψιλό βότσαλο «παντρεμένο» με παχιά άμμο και κρυστάλλινα νερά που βαθαίνουν απότομα θα συναντήσετε στην παραλία Ασέληνος, 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι, στα βορειοδυτικά του νησιού. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε ένα ταβερνάκι για ανεφοδιασμό καθώς και το ιστορικό, όμορφο ξωκλήσι της Παναγιάς της Κουνίστρας.

Πού να φάτε
Στην πέτρινη αυλή του Καρνάγιου, στην άκρη του λιμανιού για θαλασσινούς μεζέδες και ωραία μαγειρευτά. Στα τραπεζάκια του Εν Πλω, σχεδόν πάνω στο κύμα, για δημιουργική ελληνική κουζίνα. Στο ταβερνάκι του Κόζιακα, αν προτιμάτε λαχταριστά κρεατικά στη σχάρα αντί θαλασσινών. Στην όμορφη αυλή της Μαρμίτας σε ένα όμορφο παλιό αρχοντικό της πόλης, για «πειραγμένα» πιάτα ελληνικής κουζίνας. Στον ρομαντικό χώρο του Lo&La για ιταλικές γεύσεις. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.



Πού να μείνετε
Στα μικρά, λιτά, αλλά άκρως οικονομικά και βολικά (βρίσκονται στην καρδιά της πόλης) στούντιο του Ξενώνα Alexandra’s, από 30€ για το δίκλινο στα μέσα Ιουλίου. 
Στα όμορφα, περιποιημένα δωμάτια της Villa Karina με τον όμορφο κήπο, λίγα βήματα από τις παραλίες της Αγίας Παρασκευής και του Κολιού, από 35€. 
Στα παραδοσιακά, ήσυχα δωμάτια των Studios Dimitris, στην Πούντα, ένα χιλιόμετρο από την πόλη της Σκιάθου, από 35€ ανά διανυκτέρευση. 
Στα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και διαμερίσματα του Maistrali στην περιοχή των Κουκουναριών, από 45€ ανά διανυκτέρευση. 

Πώς θα πάτε
Στο λιμάνι της Σκιάθου φτάνουν πλοία από τον Βόλο - με έξι δρομολόγια ανά ημέρα από τις εταιρίες Hellenic Seaways (από 23€ one way), ANES (από 20,80€ one way) και Aegean Flying Dolphins (από 32€ one way). Τα δελφίνια θα σας φέρουν στο λιμάνι της Σκιάθου σε μιάμιση περίπου ώρα, ενώ τα άλλα πλοία της γραμμής περί τις 2.30 ώρες. Υπολογίστε γύρω στα 60-80€ αν θέλετε να πάρετε μαζί και το αυτοκίνητο.
Από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, τα πλοία της Hellenic Seaways (από 30,50€ και 75,50€ για το αυτοκίνητο one way) και τα δελφίνια της Aegean (από 32€ one way) κάνουν περί τις 2-2.30 ώρες και 1 ώρα και 50 λεπτά αντίστοιχα για να σας φέρουν στη Σκιάθο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v