5 μικρές παραμυθένιες πόλεις στην Ισπανία

Ποια Βαρκελώνη και ποια Μαδρίτη; Αυτές είναι οι πέντε ομορφότερες ισπανικές πόλεις που πρέπει να ανακαλύψετε, πριν αρχίσουν να συρρέουν τα πλήθη.
5 μικρές παραμυθένιες πόλεις στην Ισπανία
της Ηρώς Κουνάδη

Μεσαιωνικές πόλεις σκαρφαλωμένες στις πλαγιές των Πυρηναίων, κάστρα χτισμένα στις όχθες ποταμών, νησιώτικα σπιτάκια με ζωγραφιστά παράθυρα στις ακτές του Ατλαντικού. Οι ομορφιές της Ισπανίας πάνε πολύ παραπέρα από το «βαρύ πυροβολικό» της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, και οι πέντε πόλεις – διαμαντάκια που ακολουθούν είναι τα ιδανικά σημεία για να ξεκινήσετε να τις ανακαλύπτετε.

Γρανάδα (Granada)

Στους πρόποδες της επιβλητικής Sierra Nevada, το όνομα της οποίας σημαίνει Χιονισμένη Οροσειρά, η Γρανάδα είναι μια πανέμορφη πόλη στη σκιά ενός παραμυθένιου κάστρου. Η Αλάμπρα, το κάστρο των Μαυριτανών κατακτητών που είχαν εδώ την πρωτεύουσά τους, συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά της UNESCO και είναι αρκετή για να γεμίσει ένα ολόκληρο απόγευμα.

Παλάτια, φρούρια και λουλουδιασμένοι κήποι συγκεντρώνονται μέσα από τα τείχη της, ενώ έξω από αυτά ζει και αναπνέει μια ολοζώντανη ανδαλουσιανή φοιτητούπολη, γεμάτη γραφικούς πεζόδρομους, καρτποσταλικά λοφάκια και όμορφες πλατείες στις όχθες ποταμών. Στα highlights της, συγκαταλέγονται οι ατμοσφαιρικά φωτισμένες από κεριά σπηλιές των τσιγγάνων, όπου στήνονται κάθε βράδυ αυθεντικές βραδιές φλαμένκο, και τα μπαράκια της, που σερβίρουν δωρεάν tapas για να τσιμπολογάτε με κάθε μπύρα ή κρασί που θα παραγγείλετε.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) - Γρανάδα: η βασίλισσα του ισπανικού Νότου

Χερόνα ή Ζιρόνα (Girona)

Μια χρωματιστή πόλη κτισμένη ανάμεσα στους πρόποδες των Πυρηναίων και τις όχθες του ποταμού Onyar, η πανέμορφη Gerunda των αρχαίων Ρωμαίων βρίσκεται στην Καταλονία, δυο ώρες οδήγησης από τη Βαρκελώνη. Τα λαβυρινθώδη σοκάκια της παλιάς της πόλης ελίσσονται ανάμεσα σε μεσαιωνικά κτίρια, ενώ η… «ακτογραμμή» της, το σημείο στο οποίο η παλιά πόλη ακουμπά στο ποτάμι είναι ίσως ένα από τα εντυπωσιακότερα κομμάτια της.

Στενά λιθόκτιστα καλντερίμια οδηγούν στα γεφυράκια που τον διασχίζουν, κι από εδώ η θέα των πολύχρωμων κτιρίων που τον πλαισιώνουν φέρνει στο νου κάτι από Βενετία: ίσιες προσόψεις, χωρίς μπαλκόνια να προεξέχουν, βαμμένες σε funky χρώματα επιλεγμένα έτσι ώστε να δημιουργούνται αντιθέσεις αλλά όχι παραφωνίες, με τα θεμέλιά τους να βουτούν στο ποτάμι, και τις κορυφές τους να στεφανώνονται από το καμπαναριό του γοτθικού Καθεδρικού - συμβόλου της πόλης.
Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) - Χερόνα: Παραθαλάσσια, παραμυθένια... Πυρηναία

Σαν Σεμπαστιάν (San Sebastian ή Donostia)

Ένα γραφικό λιμανάκι έξω από τα τείχη μιας μεσαιωνικής συνοικίας. Δύο χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς. Ένα καταγάλανο ποτάμι που καταλήγει στα νερά του Ατλαντικού. Μια γειτονιά που λέγεται “Romantica”. Τι άλλο να χρειάζεται μια πόλη για να μοιάζει παραμυθένια; Α, βέβαια: δύο καταπράσινα λοφάκια να κορνιζάρουν τις άκρες της παραλίας της, μια ατμοσφαιρική μεσαιωνική πόλη και μια υπέροχη παραλιακή περαντζάδα που απλώνεται σε έκταση δύο χιλιομέτρων.

Το Σαν Σεμπαστιάν, στη Χώρα των Βάσκων, στον ισπανικό βορρά, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά θέρετρα της Δυτικής Ευρώπης. Το επισκεπτόμαστε ιδανικά άνοιξη ή φθινόπωρο, όταν δεν κατακλύζεται από πλήθη τουριστών. Σημειώστε, επίσης, ότι εκτός από το απόλυτα παραμυθένιο σκηνικό της, η πόλη φημίζεται και για την κουζίνα της, για την υψηλή συγκέντρωση αστεριών Michelin στα εστιατόριά της και για τα μπαράκια της παλιάς πόλης, η οποία θεωρητικά έχει περισσότερα μπαρ ανά τετραγωνικό μέτρο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) - Σαν Σεμπαστιάν: Βασ(κ)ικά μαθήματα καλοκαιριού 

Κουδιγιέρο (Cudillero)

Σύμφωνα με τον θρύλο, η μικρή αυτή πόλη της Αστούριας ιδρύθηκε από Βίκινγκς πριν από εκατοντάδες εκατοντάδων χρόνων. Σήμερα, το Κουδιγιέρο φημίζεται για τα λαχταριστά θαλασσινά και τους περίτεχνους κήπους του, που αγκαλιάζουν τα χρωματιστά σπιτάκια με τα κόκκινα κεραμίδια πλάι στη θάλασσα.

Θα το βρείτε φωλιασμένο πλάι στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, εκεί όπου οι ντόπιοι λένε ότι βρίσκεται η μόνη «αυθεντική» Ισπανία, η Αστούρια –η υπόλοιπη χώρα είναι, όπως λένε χαριτολογώντας, «κατακτημένη γη», κομμάτι επί επτά αιώνες της αυτοκρατορίας των Μαυριτανών.

Κάθερες (Caceres)

Η UNESCO το θεωρεί καμάρι της ανθρωπότητας, και όχι άδικα: Η παλιά του πόλη είναι ένα αρχιτεκτονικό παζλ που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, με κτίσματα ρωμαϊκής, μαυριτανικής, γοτθικής, ισπανικής και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας.

Είναι τοσοδούλι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να εξερευνήσετε τα πλακόστρωτα δρομάκια του με τα πόδια σε μία μέρα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα του αφιερώναμε άνετα ένα long weekend –ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν την καταπληκτική του κουζίνα και τα μπαρ με τα tapas, που αξίζουν πάντα δεύτερη και τρίτη δοκιμή. Όσο για την θέση του στον χάρτη; Βρίσκεται στην Εξτρεμαδούρα, στη νοτιοανατολική δηλαδή Ισπανία, κοντά στα πορτογαλικά σύνορα.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v