10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Βαρκελώνη

Οι βόλτες, τα αξιοθέατα, οι γεύσεις και οι γειτονιές της Βαρκελώνης που δεν πρέπει να χάσετε την πρώτη φορά που θα την επισκεφθείτε.
10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Βαρκελώνη
της Ηρώς Κουνάδη

Σαφώς και δεν είναι μόνο δέκα τα πράγματα που πρέπει/ μπορείτε/ θα θέλετε να κάνετε άπαξ και βρεθείτε στη Βαρκελώνη. Η δημοφιλέστατη, θαλασσινή και μπριόζα πρωτεύουσα της Καταλονίας έχει κάτι για όλους: Και φανταστικές παραθαλάσσιες και μη βόλτες, και τέχνη να χορτάσει το μάτι κάθε φιλότεχνου, και συγκλονιστική κουζίνα, και νυχτερινή ζωή να μην κοιμηθείς ποτέ αν δεν το θέλεις, και αρχιτεκτονική που δεν αφήνει αδιάφορο ούτε τον άνθρωπο που δεν έχει ξαναπροσέξει κτίριο στη ζωή του. Και τον Μάιο έχει και Φόρμουλα 1. Για την περίπτωση που βρεθείτε στις όχθες της Καταλονίας τις επόμενες μέρες, με ή χωρίς αφορμή, συγκεντρώσαμε δέκα από τις κορυφαίες εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε.

Να κατηφορίσετε τη Rambla από την Placa de Catalunya ως την θάλασσα

Η «ραχοκοκαλιά» της Βαρκελώνης είναι το σημείο μηδέν για τις πρώτες σας αναγνωριστικές βόλτες στην πόλη. Και για την ακρίβεια, δεν είναι «η Rambla» αλλά «οι Ramblas»: Μια σειρά συνεχόμενοι πεζόδρομοι που διατρέχουν το κέντρο, περνώντας πλάι στη γοτθική συνοικία, και ανάμεσα σε πλανόδιους μουσικούς και θέατρα του δρόμου, πριν καταλήξουν σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης, το Port Vell και τα νερά της Μεσογείου.

Να χαθείτε στα σοκάκια του Barrio Gotico

Αν μας επιτρέπετε λίγο υποκειμενισμό, θα πούμε ανερυθρίαστα ότι κατά την ταπεινή μας γνώμη αυτή είναι η ωραιότερη συνοικία της Βαρκελώνης. Τα λαβυρινθώδη σοκάκια της περνάνε κάτω από καμάρες, ανάμεσα σε γοτθικές εκκλησίες και μεσαιωνικά κτίρια, πριν καταλήξουν σε ένα ακόμα hip μπαράκι ή άλλη μία μισοφωτισμένη πλατεΐτσα βγαλμένη από φιλμ νουάρ.

Να κάνετε τουλάχιστον έναν μαραθώνιο tapas στη Barceloneta

Πιάνετε τραπεζάκι με θέα –και άρωμα– θάλασσα και δοκιμάζετε όσα περισσότερα πιατάκια φορτωμένα με θαλασσινά και μη μεζεδάκια αντέχετε. Εννοείται πως συνοδεύετε με παγωμένες μπύρες ή δροσερά αρωματικά κρασιά.

Να θαυμάσετε τις δημιουργίες του Gaudi

Ο καταλανός αρχιτέκτονας τα έργα του οποίου μοιάζουν βγαλμένα από την παιδική φαντασία, γεμάτα χρώμα και καμπυλωτές γραμμές, άφησε εμφανές το στίγμα του σε κάθε γωνιά της πόλης. Το χρωματιστό Πάρκο Guell, η αιωνίως ημιτελής αλλά υπέροχη Sagrada Familia, το κυματιστό Casa Batlo, τα φανάρια της Placa Reial και η αλλόκοσμη La Pedrera, αλλιώς γνωστή και ως Casa Mila, είναι μερικά μόνο από τα “SOS” για να ξεκινήσετε.

Και μετά να κάνετε λίγο sightseeing ακόμη

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να έχετε ακούσει, η αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης δεν εξαντλείται στις δημιουργίες του Antoni Gaudi –όσο μεγαλειώδεις και αν είναι αυτές. Στο πρόγραμμα των περιηγήσεών σας αξίζει ακόμη να βάλετε την κτισμένη το 1888 Αψίδα του Θριάμβου, στην είσοδο του πάρκου της Ciutadella, τους κήπους του Hospital de la Santa Creu και τον υπέροχο Καθεδρικό –που θα ακούσετε να τον αποκαλούν La Seu– με τις κρήνες, τα αγάλματα, τα ξωκλήσια και τους κήπους του.

Να στρωθείτε για πικνίκ στο Montjuic

Ο καταπράσινος λόφος της πόλης, στον οποίο ανεβαίνετε με τελεφερίκ –ή με τα πόδια, αν αντέχετε την ανηφόρα– είναι η αγαπημένη έξοδος κατοίκων και επισκεπτών της πόλης τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα. Ακολουθήστε το παράδειγμα των ντόπιων, και ελάτε με τα καλαθάκια σας φορτωμένα κρασί και σνακ. Μετά το υπαίθριο τσιμπούσι, μην παραλείψετε να βολτάρετε στο Pueblo Espanol, το πανέμορφο «Ισπανικό Χωριό»: ένα θεματικό πάρκο στον λόφο του Montjuic, που απεικονίζει ολόκληρη την Ισπανία σε μικρογραφία –με κτίρια σε φυσικό μέγεθος, κτισμένα σύμφωνα με τις επιταγές της τοπικής αρχιτεκτονικής κάθε ισπανικής περιοχής.

Να επισκεφθείτε ένα από τα καλύτερα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης της Ευρώπης

Ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις της μοντέρνας τέχνης, το περίφημο MACBA είναι αξιοθέατο από μόνο του: Ξεκινά από ένα γοτθικό παρεκκλήσι και συνεχίζει σε ένα μοντέρνο κτίριο, κατάλευκο απ’ άκρη σε άκρη. Μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις στις αίθουσές του πυροδοτούν τις γνωστές συζητήσεις περί του τι είναι, τελικά, τέχνη και τι όχι. Αν ο μοντερνισμός σας πέσει υπερβολικά… μοντέρνος, μπορείτε πάντα να στραφείτε στα έργα των, εχμ, κλασικών μοντερνιστών, στο Μουσείο Πικάσο και το Ίδρυμα Χουάν Μιρό.

Να βουτήξετε σε σιντριβάνια σοκολάτας

Το Museo de la Xocolata είναι ακριβώς αυτό που υποψιάζεστε: ο παράδεισος κάθε σοκολατολάτρη. Παίρνετε για εισιτήριο μια μπάρα σοκολάτας, και εισέρχεστε σε έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι φτιαγμένα από σοκολάτα, από τα έργα τέχνης μέχρι τα γλυπτά που απεικονίζουν ήρωες της Disney. Και φυσικά, το πωλητήριο του μουσείου είναι το όνειρο κάθε λιχούδη.

Να καθίσετε για μεσημεριανό στη La Boqueria

Αφού πρώτα βολτάρετε ανάμεσα στους πάγκους της γραφικότερης αγοράς τροφίμων της πόλης, θα πιάσετε τραπεζάκι έξω για να απολαύσετε το μεσημεριανό σας γεύμα σαν βέροι… βαρκελωνέζοι.

Να βολτάρετε στην arty γειτονιά του Eixample

Εκατό συνολικά οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το Passeig de Gracia, μια κεντρική λεωφόρο της πόλης, συναποτελούν την αγαπημένη γειτονιά της αστικής τάξης του 19ου αιώνα. Σήμερα, το Eixample φιλοξενεί στους δρόμους του μερικά από τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής της πόλης (όπως τα προαναφερθέντα Casa Batlo, La Pedrera και Sagrada Familia) αλλά και ενδιαφέρουσες γκαλερί, όμορφα café Και gay friendly στέκια.

Bonus: Να φάτε και να μείνετε στα καλύτερα
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις καλύτερες προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό στη Βαρκελώνη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v