10+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τις Κυκλάδες

Αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, ερημικές παραλίες, δωμάτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δείπνο σε ασύλληπτα χαμηλές τιμές, ψημένη ρακή, κολύμπι σε σπήλαια με φώκιες… Όχι, η φράση ”άγνωστες Κυκλάδες” δεν αποτελεί σύντομο ανέκδοτο.
10+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τις Κυκλάδες

της Ηρώς Κουνάδη

Τις Κυκλάδες μπορεί να τις αγαπάς για δύο λόγους. Είτε, όντας πολύ νέος, για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή, την πολυτέλεια και την πολυκοσμία, είτε, έχοντας ανακαλύψει την άγνωστη πλευρά τους, για όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που τις καθιστούν έναν επίγειο παράδεισο, απαλλαγμένο από πάσης φύσεως ”γυαλιστερές” παρεμβολές.

Σε μια προσπάθεια… απενοχοποίησης ενός από τους τουριστικότερους προορισμούς της Ελλάδας, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις λεπτομέρειες αυτές, για να χαμογελάτε πονηρά όταν οι αδαείς θα σας ρωτούν ”τι πάτε πάλι να κάνετε σε αυτά τα εμπορευματοποιημένα ξερονήσια;” Ελπίζουμε να ανακαλύψετε και πολλές άλλες. Και να μας ενημερώσετε.

* Τα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος που αποκαλείται ”Μικρές Κυκλάδες”, Ηρακλειά και Δονούσα, αποτελούν το επιστέγασμα του όρου άγνωστες Κυκλάδες. Στο βυθό της παραλίας Αλιμιά στην Ηρακλειά –η οποία είναι και μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων– διακρίνεται ένα αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στο σπήλαιο του Αϊ Γιάννη θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Κολυμπήστε μαζί με τις φώκιες στο σπήλαιο του Τοίχου στη Δονούσα και ξεχάστε για πάντα τις θερμαινόμενες πισίνες.

* Μερικές από τις καλύτερες απάτητες παραλίες των Κυκλάδων είναι ο Καλόγερος της Πάρου, κάτω από τον Άγιο Αντώνιο και πολύ κοντά στο Μύλο, ο Φάραγγας στο δρόμο που ενώνει την Παροικιά με το Δρυό, μετά το Άσπρο Χωριό, η Λεβρωσός στην Αμοργό, το εξωτικό σκηνικό της οποίας θα σας ανταμείψει για την πεζοπορία, η Φυρηπλάκα στη Μήλο, η Συκαμιά στην Τζια, το Αγράρι της Μυκόνου και οι Άγιοι Ανάργυροι της Ανάφης. Αν αγαπάτε το ψάρεμα κατευθυνθείτε προς την παραλία του Λωλαντώνη, λίγο πριν το Φάραγγα, στην Πάρο. Για βουτιές σε μυστηριακή ατμόσφαιρα, ιδανική είναι η σπηλιά του Παπαφραγκά στη Μήλο και η Μαύρη Σπηλιά στη Σίκινο.

* Ξυπνήστε το Ροβινσώνα Κρούσο που κρύβεται μέσα σας, περνώντας μια νύχτα σε ένα δωμάτιο χωρίς ρεύμα στο Γαλίφο, στη Φολέγανδρο, στο εσωτερικό ενός ανεμόμυλου στο Windmill Bella Vista (τηλ.: 22840 33965) στον Αρτεμώνα της Σίφνου ή σε ένα κρεβάτι – βάρκα, στη Villa Δανάη (τηλ.: 22850 42541) στην Αγία Άννα της Νάξου. Εναλλακτικά, επισκεφθείτε το White Cave Restaurant του ξενοδοχείου Katikies στη Σαντορίνη, για ατμοσφαιρικό δείπνο μέσα σε φυσική σπηλιά.

* Μιλώντας για τη Σαντορίνη, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ταβέρνα ”Παράδεισος” στον Εξωμύτη. Μοναδικοί σπιτικοί μεζέδες, με σπεσιαλιτέ τους ντοματοκεφτέδες και τα λουκάνικα με γαρίφαλο, κανέλα και γλυκάνισο, σε τιμές που… κλείνουν το μάτι στη ματαιοδοξία του εγχώριου star system –περίπου 12 ευρώ το άτομο. Ανοικτά από το μεσημέρι.

* Προσπαθήστε να πείσετε όλους αυτούς που αποκαλούν τις Κυκλάδες ξερονήσια να σας ακολουθήσουν στην Καρδιανή και τον Πύργο της Τήνου ή στα Λάμυρα και τα Αποίκια στην Άνδρο. Υπεραιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, καταπράσινα τοπία που διακόπτονται από πέτρινους παραδοσιακούς οικισμούς συνθέτουν ένα σκηνικό που σίγουρα θα τους κάνει να αλλάξουν γνώμη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Λάμυρα επιλέχθηκαν από τους εφοπλιστές της Άνδρου για να χτίσουν εκεί τις μεγαλοπρεπείς επαύλεις τους. Στα Αποίκια θα γευτείτε το κρυστάλλινο νερό της πηγής Σάριζα και θα θαυμάσετε το βιότοπο της Πυθάρας, με την πυκνή βλάστηση και τους απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες.

* Ακολουθήστε έναν ντόπιο στις σήραγγες του λατομείου που διαπερνά το βουνό στο Μέγα Λειβάδι της Σερίφου. Μετά από 50 περίπου λεπτά πεζοπορίας, η διαδρομή καταλήγει σε μια μοναδική ερημική παραλία. Λόγω των κατολισθήσεων και των ιστοριών που διηγούνται οι ντόπιοι για διαβάτες που χάθηκαν στους λαβύρινθους, καλό θα ήταν να μην επιχειρήσετε να διασχίσετε το ορυχείο μόνοι σας –αν έχετε διάθεση για ατμοσφαιρικές εξερευνήσεις, προτιμήστε τη σαφώς ασφαλέστερη ξενάγηση στις κατακόμβες της Μήλου, στο δρόμο που κατεβαίνει από την Τρυπητή.

* Τις καλύτερες αστακομακαρονάδες των Κυκλάδων θα δοκιμάσετε στο Φοίνικα, στο Κουφονήσι, και στο ”Ακρογιάλι” στον Άγιο Νικόλαο Ανάφης. Για εξαιρετική μανιταρόπιτα στην Τζια κατευθυνθείτε προς την ταβέρνα της Άννας, στον Οτζιά. Το καλύτερο μαστέλο, τη σιφνέικη σπεσιαλιτέ με αρνάκι και άνηθο, θα το βρείτε στο Λεωνίδα, στη διασταύρωση των δρόμων ανάμεσα στη Σεράλια και το Κάστρο. Αν βρεθείτε στη Σύρο, επισκεφθείτε οπωσδήποτε την ταβέρνα της Άννας, στο Αχλάδι –μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το τοπικό τυρί Σαν Μιχάλη.

* Γαστριμαργικές αναζητήσεις, μέρος δεύτερο. Μοναδικό πατατάτο, παραδοσιακό αμοργιανό αρνάκι με πατάτες, σερβίρει η ταβέρνα Διόνυσος στη Χώρα της Αμοργού. Για παϊδάκια και άλλα εξαιρετικά ψητά στη μοναδική –στην κυριολεξία– ταβέρνα του Βενετσάνου στο Κάτω Κουφονήσι και, τέλος, παραδοσιακά γλυκά στα Καλάμια, στο Πάνω Κουφονήσι, στο τεράστιο μπαλκόνι του café Εν Λευκώ στην Ιουλίδα της Τζιας και στο Γλάρο, στη Χώρα της Ανάφης.

* Μάλλον το υποψιάζεστε, αλλά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα το επιβεβαιώσουμε: εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα δε διαθέτει μόνο η Οία. Επισκεφθείτε το Φανάρι, στη Μύκονο, σταθείτε στο φάρο που δεσπόζει στην άκρη των βράχων και θαυμάστε τον ήλιο να χάνεται στο απέραντο γαλάζιο. Παρακολουθήστε τη θάλασσα να βάφεται μοβ από το café Ηλιοβασίλεμα στην Άνω Μερά της Φολεγάνδρου. Γευτείτε εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα, αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα στο εστιατόριο ”Ηλιοβασίλεμα” στο Τρουλάκι της Σίφνου –οι Σιφνιοί λένε χαρακτηριστικά ότι ”ο ήλιος αλλού δύει. Εδώ βασιλεύει”. Παρακολουθήστε τον ήλιο να βουτάει στο απέραντο γαλάζιο, από κάθε σημείο της Αμοργού. Και όταν... βαρεθείτε (!) τα ηλιοβασιλέματα, ανεβείτε στο Μοναστήρι της Ανάφης για να θαυμάσετε αυτό που οι ντόπιοι περιγράφουν ως την πιο κόκκινη ανατολή.

* Ανεβείτε τα 300 σκαλοπάτια μέχρι τη Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, στην Αμοργό, για να πιείτε ρακόμελο μαζί με τους μοναχούς και να αγναντέψετε τη συγκλονιστικότερη θέα του Αιγαίου. Δοκιμάστε ψημένη ρακή, που φτιάχνεται από 20 διαφορετικά βότανα, οπουδήποτε στο νησί και κυρίως στην ταβέρνα Πανόραμα στα Θολάρια. Εξαιρετικά ρακόμελα εκτός Αμοργού θα βρείτε στο ”Ρακάδικο” στη Χώρα της Σερίφου.

* Σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους το ενδιαφέρον των επισκεπτών των Κυκλάδων αναμφισβήτητα μονοπωλεί η μυστηριακή Δήλος. Ο Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρύτης στην Τήνο, η Καρθαία στην Τζια, ο Τάφος του Ομήρου στην Ίο, ο Ναός του Πυθίου Απόλλωνα στη Σίκινο και η Ακρόπολη του Κάστρου στη Σίφνο παραμένουν άγνωστα εν πολλοίς –πλην, όμως, μοναδικής ομορφιάς και ατμόσφαιρας. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κιμώλου διακρίνονται στο βυθό της θάλασσας, στην περιοχή Ελληνικά, ενώ περπατώντας στα λιθόκτιστα μονοπάτια που συνέδεαν τις αρχαίες πόλεις της Τζιας μεταξύ τους θα νιώσετε ότι μεταφερθήκατε στο χρόνο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v