Ηπειρωτικές βουτιές: Πέντε στεριανές αποδράσεις

Ηλεία, Πήλιο, Κορώνη, Χαλκιδική, Καβάλα. Σε κλίμα καλοκαιρινό οργώνουμε την ηπειρωτική Ελλάδα και βουτάμε στις top παραλίες της.
Ηπειρωτικές βουτιές: Πέντε στεριανές αποδράσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Υπάρχουν παραλίες στην Ελλάδα που είναι παρεξηγημένες. Όχι επειδή δεν είναι όμορφες, όχι επειδή δεν έχουν πεντακάθαρα νερά, απλά επειδή έχουν την… ατυχία να βρίσκονται στα ηπειρωτικά ενώ οι περισσότεροι εκδρομείς προτιμούν τις νησιωτικές αποδράσεις.

Καλύτερα για εμάς από αυτήν την άποψη, μιας και θα έχουμε την ευκαιρία και φέτος να απολαύσουμε τα κρυστάλλινα νερά τους με όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο, αλλά και να βολτάρουμε στις όμορφες περιοχές που τις πλαισιώνουν χορταίνοντας πράσινο, εικόνες, αρώματα και γεύσεις.

Ελαία, Ηλεία

Οι βουτιές: Χρυσαφένια άμμος, ιόνια νερά να τα πιεις στο ποτήρι, κυματάκι τον Αύγουστο για τους λάτρεις του είδους και μπόλικο πράσινο για να «παντρευτεί» το τιρκουάζ. Η παραλία της Ελαίας στην Ηλεία, περί τα 10 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Πελοποννήσου και η ιδιαιτερότητα του τοπίου που την περιβάλλει αρκεί για να την κατατάξουμε στους αγαπημένους μας ηπειρωτικούς προορισμούς για καλοκαιρινές βουτιές.

Τι να δείτε: Το υπέροχο πευκοδάσος του Αγιαννάκη ακριβώς πίσω από την παραλία, φτάνει σχεδόν εκεί που σκάει το κύμα, και ενδείκνυται για πεζοπορίες και ποδηλατάδες κάτω από τη σκιά των μυρωδάτων πεύκων, ενώ οι φυσιολάτρες της παρέας θα εκτιμήσουν δεόντως μια βόλτα στο ξακουστό φαράγγι της Νέδας. Επίσης, η Κυπαρισσία και καστροπολιτεία της Πύλου ενδείκνυνται για μονοήμερες αποδράσεις και περιπάτους στις γραφικές τους πόλεις.

Φαγητό: Για νόστιμα ψητά στον «Νώντα» στη Ζαχάρω, για φρέσκια πίτσα στο «Apuntamento» στην παραλία Ζαχάρως και για παραδοσιακές νοστιμιές στη «Φωλιά του Δάσους», στον Κακοβάτο. Επίσης, για εξαιρετικό μαμαδίσιο φαγητό στο Ηλιοβασίλεμα στην Ελαία και στον Μύθο της Ελαίας.
Διαμονή: Αν δεν σας εξιτάρει η ιδέα του ελεύθερου κάμπινγκ στο πευκόδασος, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο αυτήν την περίοδο στην περιοχή, υπάρχει πάντα η εναλλακτική των πανέμορφων δωματίων του Natura Club (από 95€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Μυλοπόταμος, Πήλιο

Φωτό: Flickr-Evangelos Vissariou
Οι βουτιές: Βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης, η παραλία Μυλοπόταμος είναι η πιο ξακουστή και πολυφωτογραφημένη από αυτές του Πηλίου και κανείς δε μπορεί να την αδικήσει γι’αυτό. Πρόκειται για μία άγρια και επιβλητική παραλία λαξευμένη στο βράχο και με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, υπό την επίβλεψη του καταπράσινου βουνού. Για να την προσεγγίσετε θα πρέπει αφού αφήσετε το αυτοκίνητο να κατεβείτε μερικά σκαλάκια, αλλά το θέαμα που θα αντικρίσετε με την παχιά άμμο και το υπέροχο τοπίο που την περιβάλλει θα σας ανταμείψει για τον κόπο.

Τι να δείτε: Με ορμητήριο κάποιο από τα μεγαλύτερα χωριά του Πηλίου, όπως για παράδειγμα η Ζαγορά, ή «κρυμμένοι» από τους πάντες και τα πάντα στο γραφικότατο Άγιο Γεώργιο Νηλείας, θα εξερευνήσετε απάτητα μονοπάτια, διαδρομές μέσα από καταπράσινα δάση όλο τρεχούμενα νερά και θα απολαύσετε ντόπιο τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες στην πλατεία κάποιου χωριού, στη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, παρέα με τους ντόπιους.

Φαγητό: Σταθερή αξία, το ταβερνάκι πάνω από τα σκαλιά της παραλίας του Μυλοπόταμου, για φρεσκότατους ψαρομεζέδες με θέα στο κύμα. Αν ο δρόμος σας φέρει στο Μούρεσι, στάση οπωσδήποτε στο φημισμένο Ταβερνάκι για κρεατοφαγία μέχρις εσχάτων. Επίσης, παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο Κρίτσα στην Πορταριά, στον Παλιό Σταθμό στις Μηλιές και στις Γεύσεις Δεσποτικού, στο Κατηχώρι, συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Διαμονή: Στον υπέροχο ξενώνα Εινοσίφυλλον, στο Μούρεσι, με τον μυρωδάτο κήπο και την φιλόξενη ατμόσφαιρα (από 60€ για ένα δίκλινο με πρωινό) ή στο Santikos Mansion, στην περιοχή Βιζίτσα, με τιμές που ξεκινούν από 68€ για ένα δίκλινο με πρωινό.

Περισσότερα για το Πήλιο εδώ και τις πανέμορφες παραλίες του εδώ.

Παραλίες Κορώνης, Μεσσηνία

Φωτό: Flickr- Jim Barry
Οι βουτιές: Κατά μήκος των παραλίων της Κορώνης, εξαιρετικές πλαζ διαδέχονται η μία την άλλη, κάνοντάς το ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσουμε την καλύτερη. Κοινό χαρακτηριστικό, ωστόσο, σε όλες όσες θα αναφέρουμε: Η χρυσαφένια, λεπτή άμμος και τα ζεστά νερά. Μία από τις γνωστές παραλίες είναι οι Κολονίδες, ένας μικρός παράδεισος κάτω από το ομώνυμο ξενοδοχείο, και για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να διασχίσετε ένα μονοπάτι σε ένα χωράφι με ελιές. Παραδίπλα θα βρείτε την παραλία Περούλια, πλατιά και μεγάλη σε μήκος, με τέντες από καλάμια που προσφέρουν τη δροσερή σκιά τους. Μετά το κάστρο της Κορώνης, κορυφαία επιλογή είναι η παραλία Ζάγκα, που εκτείνεται σε εκατοντάδες μέτρα, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και παραθαλάσσια ταβερνάκια.

Τι να δείτε: Δύο αγαπημένες καστροπολιτείες, η Κορώνη και η Μεθώνη, πηγαίνουν σχεδόν παντού… πακέτο (και στις εξορμήσεις μας φυσικά). Τα δύο βενετσιάνικα κάστρα, το ένα στην κορυφή της πιο νησιώτικης Κορώνης, και το άλλο –μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο– στο σημείο όπου η Μεθώνη ακουμπά στη θάλασσα αποτελούν αναμφίβολα τα must see για τον επισκέπτη, ενώ η Αρχαία Μεσσήνη, η πιο πρόσφατη υποψηφιότητα της Πελοποννήσου για την λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένας φαντασμαγορικός –όσο και τεράστιος– αρχαιολογικός χώρος με το δικό του αρχαίο θέατρο και στάδιο, κρήνες και εκπληκτικά σωζόμενα χρωματιστά μωσαϊκά.

Φαγητό: Νοστιμότατους ψαρομεζέδες και άλλα θαλασσινά, μετά του απαραίτητου ούζου-με-θέα-στη-θάλασσα, στον Καγκελάριο, δίπλα στο δημαρχείο της Κορώνης, σπιτικά μαγειρευτά και πιάτα ημέρας, στο Peroulia, επάνω στην ομώνυμη παραλία και ζουμερή γουρουνοπούλα στη σούβλα (το πιάτο-θρύλος της περιοχής) και λοιπά ντόπια κρεατικά στη σχάρα, στον Διόνυσο, στη Φοινικούντα.
Διαμονή: Στις ρομαντικά διακοσμημένες αυτόνομες βίλες του Ξενώνα Χαμαλώνι στην Κορώνη, (από 85€ για ένα δίκλινο) και στα όμορφα, περιποιημένα, μεγάλα δωμάτια του Finiki Plaza, στη Μεθώνη (από 80€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Δείτε εδώ τα best of της Μεσσηνίας και εδώ πληροφορίες για τις βόλτες σας στο… δίδυμο Κορώνη-Μεθώνη. 

Καβουρότρυπες, Χαλκιδική

Οι βουτιές:
Η εξωτική γαλαζοπράσινη θάλασσα της Χαλκιδικής είναι διασημότατη, χάρη στις εκπληκτικές φωτογραφίες της που κάνουν το γύρο του κόσμου κάθε καλοκαίρι, αλλά όχι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Αθηναίους λόγω απόστασης. Αδίκως, καθότι όσοι παίρνουν την απόφαση και τις απαραίτητες ημέρες άδειας να φτάσουν ως εδώ, ορκίζονται στο όνομά της και επιστρέφουν κάθε χρόνο για το… ετήσιο προσκύνημα. Απόκοσμοι σχηματισμοί βράχων, πολλοί εκ των οποίων σε άκρως ενδιαφέροντα μοτίβα που εμπνέουν συνειρμούς και συζητήσεις κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, άγρια ομορφιά και εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα τοπίο τόσο μοναδικό που διεκδικεί επάξια τον τίτλο της καλύτερης των καλυτέρων.

Τι να δείτε: Η Νικήτη, ο παραδοσιακός οικισμός με τα χαριτωμένα σπιτάκια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τα κατάφυτα σοκάκια ενδείκνυται για καλοκαιρινές βόλτες. Στην ανατολική ακτή, η Βουρβουρού κοιτά κατάματα την χερσόνησο του Άθω απέναντι, ενώ η πλούσια βλάστηση και τα «κρυφά» υδάτινα καταφύγια, όπως ο πάλαι ποτέ πειρατικός όρμος «Κρυφτός» και τα εννέα νησάκια απέναντι από τον Διάπορο, εγγυώνται πολλές ώρες καλοκαιρινών ανακαλύψεων. Στην άκρη του ποδιού, θα εξερευνήσετε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ευρώπης, το Πόρτο Κουφό, που ξεπηδά μέσα από τις φυλλωσιές και χαρίζει ευκαιρίες για ρομαντικά ηλιοβασιλέματα.

Φαγητό: Δοκιμάστε οπωσδήποτε την γαριδομακαρονάδα της Γοργόνας στην Βουρβουρού, φρέσκο ψάρι στα «Κύματα» στον Νέο Μαρμαρά, πιο «γκουρμέ» γεύσεις στον Άρη, στη Νικήτη ή μαγειρευτά στου Καζάνη, στο ίδιο χωριό. Μην παραλείψετε επίσης να γευτείτε την πληθωρική πίτσα του Οβελίξ στην Βουρβουρού.
Διαμονή: Στο Camping Armenistis, σε μία τεράστια πευκόφυτη έκταση και επιλογή να μείνετε σε bungalows (8,30€ για τροχόσπιτο ή μεγάλη σκηνή), στα low budget αλλά άνετα δωμάτια του Alexander Haus στην Νικήτη και στο Kelyfos Hotel στον Νέο Μαρμαρά (από 80€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Περισσότερα για τα… δύο πόδια της Χαλκιδικής εδώ.

Αμμόλοφοι, Καβάλα

Φώτό: Flickr-cannoner
Οι βουτιές: Τρία σε ένα, η απέραντη αμμουδιά που δροσίζει τους Καβαλιώτες (και όχι μόνο) χωρίζεται χάρη στα επιβλητικά της βράχια –από τα ανατολικά προς τα δυτικά- στους πρώτους, τους δεύτερους και τους τρίτους Αμμόλοφους. Στους πρώτους και τους τρίτους συχνάζουν οι «ερημίτες», απολαμβάνοντας γαλάζια κρυστάλλινα νερά, ενώ στους δεύτερους συγκεντρώνονται τα party animals, που εναλλάσσουν τις βουτιές με χορό στα beach bars.

Τι να δείτε: Η πόλη της Καβάλας δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους. Προχωρώντας ανάμεσα στα στενά σοκάκια και στα παλιά αρχοντόσπιτα θα μαζέψετε μνήμες από κάθε περίοδο της πλούσιας ιστορίας της. Από τα αρχαία χρόνια, όταν ακόμη η πόλη λεγόταν Νεάπολη και ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι στο οποίο έφτασε ο Απόστολος Παύλος, τα βυζαντινά χρόνια που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στα τείχη, και την νεότερη εποχή με πρωταγωνιστές τους καπνοπαραγωγούς και τα καράβια που καθοδηγούνταν από τον Φάρο της Παλιάς Πόλης είναι όλα αποτυπωμένα στα πλακόστρωτα της γοητευτικής συνοικίας της Παλιάς Πόλης. Στα πέριξ, ο σημαντικός Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων (δείτε εδώ περισσότερα για το φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο αρχαίο θέατρο), το Δέλτα του Νέστου και η καταπράσινη Θάσος ενδείκνυνται για ημερήσιες αποδράσεις με νόημα.

Φαγητό: Στο La Rocca θα απολαύσετε ιταλική κουζίνα σε έναν όμορφο χώρο με πινελιές φινέτσας, στα ουζερί των «Σφαγείων» (στο «Μικρό Λιμανάκι» στην πίσω πλευρά της πόλης) θα δοκιμάσετε νόστιμους ψαρομεζέδες και θα απολαύσετε ουζάκι, νομίζοντας πως βρίσκεστε σε νησιώτικη περαντζάδα και στη ψαροταβέρνα «Πάνος-Ζαφείρα» θα δοκιμάσετε το εκλεκτό μυδοπίλαφο – σήμα κατατεθέν της.
Διαμονή: Στο Iraklitsa Beach κοντά στην παραλία της Ηρακλίτσας (από 78€ για ένα δίκλινο) και στα περιποιημένα δωμάτια του Oceanis στο κέντρο της Καβάλας (από 60€ για ένα δίκλινο με πρωινό).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v