Πήλιο: Άνοιξη στο βουνό των θεών

Πήλιο: Άνοιξη στο βουνό των θεών
Όσο κι αν κλισέ τύπου «το βουνό των Κενταύρων» και «το εξοχικό των Ολύμπιων θεών» προσπαθούν να αποδώσουν με λόγια τις ιδιαίτερες εικόνες του Πηλίου, η λέξη ομορφιά αρκεί για να το περιγράψει, ακριβώς επειδή έχει λίγη από την απλότητα, λίγη από την αυθύπαρκτη ομορφιά του βουνού που είναι, χωρίς υπερβολές, ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα. Χωρίς υπερβολικές εξάρσεις, και χωρίς κομπασμούς, η γοητεία του Πηλίου ξεχωρίζει γιατί είναι προσγειωμένη, χωρίς να είναι γήινη, γιατί δε χρειάζεται αυτοπροβολή, γίνεται αμέσως αισθητή με το που αφήσεις πίσω σου την πόλη του Βόλου.

Ο κοσμοπολιτισμός της Πορταριάς, η ήρεμη γοητεία της Τσαγκαράδας, το απέραντο γαλάζιο των παραλιών του, η ανόθευτη μαγεία της δυτικής πλευράς, με τις Μηλιές και τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας να προσφέρουν την αίσθηση απομόνωσης που τόσο έχουμε ανάγκη όσοι σχεδιάζουμε να δραπετεύσουμε για τέσσερις ημέρες από τη βουή της Αθήνας, και, βέβαια, τον απαραίτητο ρομαντισμό των καταλυμάτων του που θα δώσει στην απόδρασή μας την ξεχωριστή θαλπωρή που χρειαζόμαστε για να αποχαιρετίσουμε το φετινό χειμώνα όπως του αξίζει.

Με ορμητήριο κάποιο από τα μεγαλύτερα χωριά, όπως για παράδειγμα η Ζαγορά, ή «κρυμμένοι» από τους πάντες και τα πάντα στο γραφικότατο Άγιο Γεώργιο Νηλείας, θα εξερευνήσετε απάτητα μονοπάτια, διαδρομές μέσα από καταπράσινα δάση όλο τρεχούμενα νερά που μοιάζουν κατοικημένα από νεράιδες, θα απολαύσετε ντόπιο τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες στην πλατεία κάποιου χωριού, στη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, παρέα με τους ντόπιους, θα αγοράσετε είδη λαϊκής τέχνης από μαγαζάκια που μακράν απέχουν από τα τυποποιημένα “souvenir shops” των Κυκλάδων και θα επισκεφθείτε ιστορικά αξιοθέατα, όπως η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, της φημισμένης ομώνυμης Σχολής των Άνθιμου Γαζή, Γρηγορίου Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στην πλατεία της Μακρινίτσας, η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, με σπάνια βιβλία και ιστορικά ντοκουμέντα, και τα ερείπια του Θεοξένεια, του πολυτελέστερου ξενοδοχείου των Βαλκανίων της προπολεμικής περιόδου, στην Πορταριά.

Οι πασχαλινές εκδηλώσεις στο Πήλιο έχουν άρωμα παράδοσης. Ο επιτάφιος και η Ανάσταση τελούνται σε κατανυκτικό κλίμα, στις εκκλησίες των χωριών. Η περιφορά του επιταφίου καταλήγει πάντα στην πλατεία του κάθε χωριού, που φωτίζεται ατμοσφαιρικά από τις φλόγες των κεριών, ενώ το λαμπριάτικο τραπέζι είναι πλούσιο σε αγνά, παραδοσιακά εδέσματα.

Διαμονή

Ίσως η καλύτερη πρόταση στην περιοχή, το Ανωβολιός Traditional Resort στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας αποτελείται από έξι πέτρινα σπιτάκια, που στεγάζουν 15 συνολικά δωμάτια και σουίτες, διαμορφωμένα και εξοπλισμένα με τα standards των καταλυμάτων πολυτελείας, χωρίς όμως να στερούνται στο ελάχιστο τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τη ζεστή ατμόσφαιρα του σπιτιού στο χωριό. Με ονόματα άλλοτε χαριτωμένα ρομαντικά και άλλοτε κεφάτα χιουμοριστικά, όπως Αστέρια, 1904, Σταφύλια, Φωτάκι, Άνωθεν, Ταχυδρομείο και… Γυμναστήριο τα δωμάτια διαθέτουν υπέροχη θέα είτε στο πράσινο της κοντινής ρεματιάς, είτε στη θάλασσα ή στα γύρω βουνά και το χωριό, ενώ εννιά από αυτά διαθέτουν τζάκι, σε τρία υπάρχουν υδρομασάζ και κάποια διαθέτουν ιδιωτική αυλή. Οι τιμές ξεκινούν από 160 ευρώ, ενώ τακτικά πραγματοποιούνται και προσφορές.

Αν προτιμάτε κάτι οικονομικότερο, το Ξενοδοχείο Δρύαλος στις Μηλιές προσφέρει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια, αυθεντική πηλιορείτικη ατμόσφαιρα και φιλοξενία και παραδοσιακό πρωινό, σε τιμές που ξεκινούν από 75 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Φαγητό και διασκέδαση

Παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο Κρίτσα στην Πορταριά, στον Παλιό Σταθμό στις Μηλιές και στις Γεύσεις Δεσποτικού, στο Κατηχώρι, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Τοπική κουζίνα με ολίγο από fusion στο εστιατόριο του Ανωβολιού, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας –μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις Φωλιές, κομματάκια χοιρινού με λαχανικά σε φύλλο κρούστας με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα, τη Σαλάτα Ανωβολιός, με ρόκα και λιαστή ντομάτα, και την ομώνυμη φέτα, ψημένη στο φούρνο με σάλτσα κρασιού– ενώ τσίπουρο και μεζέδες στα παραθαλάσσια ταβερνάκια της Κάτω Γατζέας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v