Πάσχα στην Πάρο: Δέκα λόγοι για... αρνί στο Αιγαίο

Ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα, γραφικά χωριουδάκια και αγαπημένοι παραθαλάσσιοι προορισμοί στην καλύτερη, μακριά από τα πλήθη, βερσιόν τους.
Πάσχα στην Πάρο: Δέκα λόγοι για... αρνί στο Αιγαίο
της Ηρώς Κουνάδη

Τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν σκέφτεστε την Πάρο; Οι πρώτες μετεφηβικές διαδρομές, τα ξενύχτια στη Νάουσσα, τα ολοήμερα και ολονύχτια πάρτι στην Πούντα, οι surfers στη Σάντα Μαρία; Το δημοφιλές κυκλαδονήσι είναι σίγουρα όλα αυτά, είναι όμως ταυτόχρονα και ένας ανεξερεύνητος προορισμός, με χωριουδάκια που απέχουν έτη φωτός από το “hype” των ακτών της, με ήσυχα ψαροχώρια που σερβίρουν ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες πλάι στο κύμα, και με ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα που, εντάξει, μπορεί να μην αποτελούν από μόνα τους λόγο επίσκεψης στο νησί, έχουν όμως το ενδιαφέρον τους αν τύχει να βρεθείτε αυτές τις μέρες εκεί. Κι επειδή η άνοιξη της Πάρου της πάει πολύ, λέμε να το κάνουμε να «τύχει»…

Πάσχα, το κυκλαδίτικο

Μπορεί η Παναγία η Εκατονταπυλιανή της Παροικιάς να συγκεντρώνει τους προβολείς της δημοσιότητας κάθε καλοκαίρι, χάρη στο πανηγύρι της, το Πάσχα όμως η δράση μεταφέρεται στα ορεινά του νησιού. Το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών αναβιώνει κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό.

Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα δρομάκια των χωριών, κάνει συνολικά δεκαπέντε στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται εικόνες των Παθών: Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον Μυστικό Δείπνο, το μαρτύριο της Σταύρωσης και πάει λέγοντας, ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού.

Το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης ανάμεσα σε χιλιάδες κεριά και πυροτεχνήματα που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου. Δεν τελειώνει, όμως, εκεί. Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, τόσο με τα πατροπαράδοτα γλέντια και το σούβλισμα των αρνιών, όσο και με το «κάψιμο του Εβραίου», καθώς και με το «Πάσχα της Αγάπης», όπου σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται στους επισκέπτες φαγητό και κρασί, ενώ οι τοπικές ορχήστρες ερμηνεύουν τα ρομαντικά τραγούδια της «Κούνιας».



Βολτάροντας… σε βουνό και θάλασσα

Οι βόλτες στο νησί ξεκινούν κατά κανόνα από την πρωτεύουσα, την Παροικιά, που αιώνες τώρα διχάζει τους Παρο-λάτρες με τον άτυπο συναγωνισμό της με την Νάουσσα, για το ποια είναι η ομορφότερη. Δεν θα πάρουμε θέση στο debate, απλά θα σας προτρέψουμε να ακολουθήσετε, κατ’ αρχάς, την φανταστική διαδρομή που ξεκινά από την Εκατονταπυλιανή και ελίσσεται, μέσα από τα πλακόστρωτα καλντερίμια, στην αγορά της Παροικιάς. Από εκεί, τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στον Αγ. Κωνσταντίνο, το λεγόμενο Κάστρο, με τα στενά δρομάκια του και την φαντασμαγορική του θέα στη θάλασσα.

Εν συνεχεία, και για να είναι δίκαιη η σύγκριση, θα βολτάρετε στα γραφικά σοκάκια αλλά και στην παραθαλάσσια περαντζάδα της Νάουσσας, που αποτελεί το δυνατό της σημείο –και που τώρα, με μικρότερη κοσμοσυρροή στα café και τα ουζερί της σε σχέση με το καλοκαίρι, μπορείτε να την εκτιμήσετε πολύ καλύτερα. Και κάπου εκεί, με ουζάκι στο τραπέζι και την θάλασσα στα πόδια σας, θα αποφασίσετε νηφάλιοι (;) ποια θέση θα πάρετε στο αιώνιο δίλημμα που λέγαμε προηγουμένως.



Εναλλακτικά, μπορείτε να μην πάρετε καμία θέση, και να ανακηρύξετε αγαπημένο σας μέρος στην Πάρο ένα από τα μικρότερα ήσυχα χωριουδάκια της, που φωλιάζουν στις θάλασσες και τις λοφοπλαγιές της περιμένοντας υπομονετικά τον αποφασισμένο επισκέπτη που θα τα ανακαλύψει. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, ο Αμπελάς, ένα γραφικό ψαροχώρι στα ανατολικά της Νάουσας με τις χαριτωμένες ψαροταβέρνες του πάνω στο κύμα, και οι δροσερές Λεύκες, στο κέντρο του νησιού: Ένα όμορφο χωριουδάκι, χτισμένο το 16ο αιώνα, στο οποίο αξίζει να πάτε για βόλτα στα σοκάκια, επίσκεψη στα λαογραφικά μουσεία και γλυκό του κουταλιού στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας.

Εξίσου ηπίων τόνων και το Πίσω Λιβάδι, με το όμορφο λιμανάκι του. Γαλήνιο και ρομαντικό, με παραθαλάσσια ταβερνάκια που ενδείκνυνται για ουζομεζέδες με background τον ήχο των κυμάτων, αλλά και για βραδιές υπό το σεληνόφως στην ατμοσφαιρική του περαντζάδα –ναι, ο στίχος του γνωστού τραγουδιού που αναρωτιέται «ποιος σε πήγαινε το βράδυ μες στο Πίσω το Λιβάδι» δεν γράφτηκε τυχαία.



Γεύση από Αιγαίο

Εννοείται ότι κανένα πασχαλινό πενθήμερο δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μερικά λουκούλλεια γεύματα, με θαλασσινούς μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα αλλά και με λαχταριστά κρεατικά για να τιμήσουμε την παράδοση. Μερικές από τις καλύτερες γεύσεις της Πάρου θα τις δοκιμάσετε:

- Στην ψαροταβέρνα Αλυκή, στο ομώνυμο λιμανάκι, αλλά και στο Μουράγιο στο Πίσω Λιβάδι, για ψαράκι και λοιπούς μεζέδες που μόλις βγήκαν από την θάλασσα. Για καθένα από αυτά, θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο.

- Στην υπέροχη αυλίτσα του Λωλαντώνη, στον Δρυό, για «μαμαδίστικα» μαγειρευτά (στα «οπωσδήποτε» ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρά μακαρόνια) αλλά και ψαράκι. Περί τα 15-20€ το άτομο.

- Στη Στέλλα, στη Χρυσή Ακτή, για ασυναγώνιστα σπιτικά μαγειρευτά και ολόφρεσκα λαχανικά από το δικό της μποστάνι. Θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο.

- Στον Δαμιανό, στο λιμάνι του Αμπελά, για αξέχαστες αστακομακαρονάδες και πολύ καλή κακαβιά, αν είστε φαν. Περί τα 20€ το άτομο.

- Στο Άννα Γιώργος στον Λογαρά, για ζουμερά ντόπια κρέατα στη σχάρα και λίγα αλλά καλά μαγειρευτά. Μην χάσετε το γουρουνόπουλο στη σούβλα, το κλέφτικο, και το κοντοσούβλι. Υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

- Στον θρυλικό Μπαρμπαρόσσα, στη Νάουσσα, που σερβίρει δημιουργική κουζίνα βασισμένη στην παράδοση και τις θαλασσινές νοστιμιές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το μαγειρευτό χταποδάκι με μέλι, και το ριζότο γλυκιάς κολοκύθας με γαρίδες και μασκαρπόνε. Ο ελαφρώς τσιμπημένος λογαριασμός κυμαίνεται στα 30€ το άτομο.

Πού θα μείνετε

- Στα περιποιημένα (και σε τιμή ευκαιρίας) δωμάτια Sunrise Apartments, στη Νάουσα. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δορυφορική τηλεόραση και μπαλκονάκι, ενώ οι τιμές για το Πάσχα δεν ξεπερνούν τα 34€ το δίκλινο δωμάτιο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

- Στα όμορφα δωμάτια του Aloni Hotel, στο Πίσω Λιβάδι. Τα μπαλκονάκια τους απολαμβάνουν πανοραμική θέα στη θάλασσα. Οι τιμές για τις ημέρες του Πάσχα κυμαίνονται στα 38€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

- Στα ατμοσφαιρικά, βγαλμένα από κουκλόσπιτο, δωμάτια του Hotel Senia, στην Νάουσα. Οι τιμές για το Πάσχα κυμαίνονται στα 70€ το δίκλινο με ημιδιατροφή. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ

- Στα προσεγμένα studio του Sunset View, στην Παροικιά. Τα μπαλκονάκια τους αγναντεύουν την θάλασσα, ενώ στις παροχές περιλαμβάνονται κουζινάκι και ψυγείο, για έξτρα οικονομία στα γεύματα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 45€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v