Τέσσερα weekends… σαν να μπαίνει η άνοιξη

Μονεμβασιά, Ύδρα, Κερκίνη, Φολόη. Εντοπίζουμε τους ωραιότερους low budget ξενώνες και φτιάχνουμε βαλίτσες για τέσσερις ανοιξιάτικους προορισμούς.
Τέσσερα weekends… σαν να μπαίνει η άνοιξη
της Ηρώς Κουνάδη

Περπατάς ανάμεσα σε φρεσκοασβεστωμένα σπίτια με χρωματιστές μπουκαμβίλιες, γεμίζεις τη μνήμη της φωτογραφικής μηχανής με δεκάδες φωτογραφίες ενός ακόμη αγριολούλουδου που δεν έχεις ξαναδεί, πιάνεις τραπεζάκι σε μια ταράτσα και χαζεύεις τον ήλιο που λαμπυρίζει στη θάλασσα, μετράς τις μέρες μέχρι το καλοκαίρι –ή και όχι, γιατί ανήκεις σε εκείνους που θεωρούν ότι η άνοιξη είναι η καλύτερη απ’ όλες τις εποχές, και δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ. Όπως και να ‘χει, η (σχεδόν) καλύτερη εποχή του χρόνου είναι εδώ, και είναι αναμφισβήτητα η ιδανικότερη εποχή για εκδρομές.

Ύδρα: Μπουκαμβίλιες σε λευκά καλντερίμια

Ναι, το ξέρουμε. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού ως «ιδανικοί ανοιξιάτικοι προορισμοί» τείνουν να γίνουν πιο κλισέ και από το «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό». Όπως όμως έχουμε ξαναπεί, όλα τα κλισέ εμπεριέχουν μια (συνήθως μεγάλη) δόση αλήθειας –αλλιώς δεν θα ήταν τέτοια. Και η Ύδρα, με τα πλακόστρωτα καλντερίμια της, την ειδυλλιακή ησυχία που συνεπάγεται η παντελής απουσία αυτοκινήτων και τις φανταστικές πεζοπορικές διαδρομές που μόνο με τις ιδανικές θερμοκρασίες της εποχής μπορείς να απολαύσεις πραγματικά (αλλιώς η θερμοπληξία καραδοκεί) είναι ίσως ο ιδανικότερος προορισμός για να… προβάρεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα - Ύδρα: 25 tips για Πάσχα στο νησί 

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα, παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Ηλέκτρα (από 45€ το δίκλινο). Στον ρομαντικό Ξενώνα Νηρηίδες (από 50€ το δίκλινο, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking). Στα βγαλμένα από παραμύθι δωμάτια του Ξενώνα Πιτυούσσα (από 50€ το δίκλινο, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking)

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψαράκι και ουζο-μεζέδες πλάι στη θάλασσα, στο Ενάλιον και στη Μαρίνα, και τα δύο στον Βλυχό. Σπιτικά μαγειρευτά και υδραίικες σπεσιαλιτέ στο Γειτονικό, αλλιώς γνωστό και ως «ταβερνάκι της Χριστίνας», στην πόλη. Μεζεδάκια και ουζοποικιλίες στο μπαλκονάκι του Παραδοσιακού, επίσης στην πόλη. Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, στη θρυλική αυλή της Ξερής Ελιάς (που οι ντόπιοι λένε ταβέρνα του Ντούσκου) μιας από τις παλαιότερες στο νησί.

Φολόη: Στο δάσος των Κενταύρων

Ένα υπέροχο όνομα, πέντε εκατομμύρια δρύες. Τώρα που τραβήξαμε την προσοχή σας, μπορούμε να σας πούμε ότι η Φολόη, 20 χιλιόμετρα από την αρχαία Ολυμπία, είναι το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης, και το μοναδικό των Βαλκανίων. Είναι, επίσης, εντελώς επίπεδο, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες. Πάνω και πριν απ’ όλα, όμως, είναι ένα υπέροχο δάσος, βγαλμένο από την εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών –ή από τις αφίσες των γραφείων τουρισμού της Βόρειας Ευρώπης. Οι λιγότερο αθλητικοί τύποι θα χαρούν να μάθουν πως πολλά από τα δασικά δρομάκια του τα διασχίζει άνετα και (μη 4x4) αυτοκίνητο –χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπείτε, τελικά, στον πειρασμό να περπατήσετε, έστω και για λίγο, σε κάποια σημεία.

Διαβάστε περισσότερα - Φολόη: Περπατώ εις το δάσος... 


Πού θα μείνετε:
Στα όμορφα σπιτάκια-μεζονέτες του Nikita’s Village, στο χωριό Κούμανι (το πιο κοντινό στο δάσος) οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 40€. Στον Ξενώνα Ερύμανθος (τηλ.: 26240 61356), στο ίδιο χωριό, σε τιμές που ξεκινούν από 35€ το δίκλινο. Στον ξενώνα Δρυάδες (τηλ.: 6937615460) επάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Φολόη με το χωριό Πέρσαινα, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 40€.

Πού θα φάτε: Ντόπια κρέατα στη σχάρα στο ταβερνάκι Οι Κένταυροι, στο χωριό που λέγεται Φολόη. Εξαιρετικά μαγειρευτά (δοκιμάστε οπωσδήποτε κοκκινιστό μοσχαράκι και αρνί λαδορίγανη) στο Μπαλκόνι, στη Λάμπεια, περί τα 12 χιλιόμετρα από την Φολόη. Ζουμερή σχάρα και σπιτικές πίττες στο Δάσος, δίπλα στο Μουσείο της Φολόης. Και, τέλος, λίγα και καλά μαγειρευτά και πολλά λαχταριστά κρεατικά στη σχάρα στον Ερύμανθο, στο χωριό Κούμανι.

Μονεμβασιά: Άνοιξη στο Κάστρο

Δεν έχεις συνειδητοποιήσει πραγματικά ότι μπήκε η άνοιξη, αν δεν ανηφορίσεις τα καλντερίμια της Μονεμβασιάς μέχρι το ψηλότερο σημείο του κάστρου: εκεί όπου δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο η Αγία Σοφία, τα πολύχρωμα αγριολούλουδα και η θέα στο εξωπραγματικό τοπίο της. Και δεν υπάρχει, στο μυαλό μας, τίποτα πιο συνυφασμένο με την άνοιξη, από τα πρωινά στις ταράτσες των ξενώνων ή των εστιατορίων της, με τις πρώτες ηλιαχτίδες να λαμπυρίζουν στη θάλασσα και το ανοιξιάτικο αεράκι να φέρνει μέχρι εκεί πάνω θαλασσινές μυρωδιές. Μην ξεγελιέστε από το φαινομενικά μικρό της μέγεθος: Η Μονεμβασιά θέλει χρόνο. Χρόνο για να την περπατήσετε, να την ανακαλύψετε, να εντρυφήσετε στην Ιστορία της και να συνειδητοποιήσετε –με μια μικρή έκπληξη ίσως– ότι, παρά την αρχική εντύπωση, κανένα σοκάκι της, καμία καμάρα, ούτε καν κανένα από τα χιλιάδες σκαλοπάτια της δεν είναι ίδιο με το άλλο. Ίσως γιατί όλα κουβαλούν ένα μικρό (ή μεγαλύτερο) θραύσμα Ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα - Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο 


Πού θα μείνετε: Ταπεινή μας άποψη είναι ότι, αν δεν μείνεις έστω για μια νύχτα μέσα στο κάστρο, δεν έχεις πάει πραγματικά στη Μονεμβασιά. Μην αποθαρρύνεστε από τις φήμες: Στο κάστρο δεν υπάρχουν μόνο πανάκριβα boutique hotels των 200€ ανά βραδιά, αλλά και χαριτωμένοι value for money ξενώνες όπως ο Παραδοσιακός Ξενώνας Γουλάς (από 50€ το δίκλινο, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking) και τα ρομαντικά Κελλιά (από 65€ το δίκλινο, κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ)

Πού θα φάτε: Σε οποιοδήποτε από τα τρία ταβερνάκια του Κάστρου, Ματούλα, Μαριάνθη και Κανόνι, θα δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ (στα «οπωσδήποτε» σημειώστε το σαΐτι, σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο και τριμμένο τυρί από πάνω), σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα.

Κερκίνη: Νούφαρα στη λίμνη

Μία λέξη: Νούφαρα. Ανθίζουν περί τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, και κάνουν το ούτως ή άλλως υπέροχο τοπίο της λίμνης ακόμα πιο παραμυθένιο. Επιβιβαστείτε σε ένα από τα βαρκάκια που ξεκινούν από το Μανδράκι, για να τα θαυμάσετε από κοντά. Εν συνεχεία, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε φυσιολατρικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ποδηλατάδες και ιππασία στις όχθες της λίμνης, μέχρι birdwatching –είναι επίσης η ιδανικότερη εποχή, χάρη στα μεγάλα σμήνη των πουλιών που περνούν από εδώ καθ’ οδόν για την επιστροφή τους στην Ευρώπη– ή περιηγήσεις στα κουκλίστικα χωριά γύρω της: Κερκίνη, Λιθότοπο, Μανδράκι, Άνω και Κάτω Πορόια. Να μιλήσουμε και για την εξαίσια τοπική κουζίνα, με τα ξακουστά βουβαλίσια κρέατα, ή σας πείσαμε ήδη;

Διαβάστε περισσότερα – Κερκίνη: Η φύση είναι τζαζ 

Πού θα μείνετε: Στον Οικοπεριηγητή στο χωριό Κερκίνη, που προσφέρει άνετα δωμάτια από 65€ ανά διανυκτέρευση με πρωινό και αναλαμβάνει επίσης να σας μυήσει στα μυστικά της λίμνης. Στον Ερωδιό με τα θεματικά δωμάτιά του και την υπέροχη θέα στην λίμνη, στον Λιθότοπο (από 40€ το δίκλινο με πρωινό, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking).

Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ όπως βουβάλι μαγειρευτό στη γάστρα και αγριογούρουνο με κυδώνι θα δοκιμάσετε στην Εβόρα, στη Μακρινίτσα. Συγκλονιστικά βουβαλίσια λουκάνικα και μπριζόλες σερβίρει ο Οικοπεριηγητής, στο χωριό Κερκίνη. Τα ψάρια της λίμνης αφθονούν και το μαγείρεμα/ ψήσιμό τους παίρνει… άριστα σε όλα τα χωριά γύρω της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v