Στο (Άγιο) πνεύμα της ελληνικής απόδρασης

Περίπατοι στα πνιγμένα από λουλούδια σοκάκια των χωριών της Τήνου. Βαρκάδες δίπλα στο λεμονόδασος του Πόρου. Γεύση από πηλιορείτικη δροσιά και πρόβα τζενεράλε βουτιών στις Κουκουναριές. Τέσσερις προορισμοί… ευλογημένοι μας προκαλούν για «άγιο» τριήμερο.  
Στο (Άγιο) πνεύμα της ελληνικής απόδρασης
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα ευωδιαστό λεμονόδασος λίγα λεπτά από το γαλάζιο του Σαρωνικού. Παραδεισένια χωριουδάκια με ξεχωριστό κυκλαδίτικο χρώμα, ανέγγιχτα από τον τουρισμό. Ορεινές οάσεις που γειτονεύουν με προκλητικά κρυστάλλινα νερά. Όποιος πει ότι η χώρα μας δεν είναι ευλογημένη, σίγουρα χρειάζεται οφθαλμίατρο.
Ή απλώς χρειάζεται να θυμηθεί πόσες όμορφες γωνιές κρύβει η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος την πηγή της… ευλογίας: Το Άγιο Πνεύμα, που μας χαρίζει το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού και μας προκαλεί για «ιερή» εξόρμηση, ώστε να εγκαινιάσουμε τις φετινές βουτιές μας. Εμείς προτείνουμε τέσσερις προορισμούς που ο Ιούνιος… τους πάει πολύ και φροντίζουμε να βρούμε τις πιο low budget επιλογές σε αυτούς, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Ευτυχώς, όμως, είναι και ηλιόλουστοι.

Πόρος
«Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακό πειρασμό, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους...» Έτσι είχε «ζωγραφίσει» με τις λέξεις ο Γιώργος Σεφέρης τον Πόρο, τον λεγόμενο «Βόσπορο» του Αργοσαρωνικού, που παρότι ζει στην σκιά της γειτονικής κοσμοπολίτικης Ύδρας –ή ακριβώς γι’ αυτό- γίνεται το ιδανικό κοντινό νησί για εναλλακτικές, χαλαρωτικές εκδρομές.

Τα πολύχρωμα νεοκλασικά στις όχθες του λιμανιού, που αποκαλύπτονται ένα-ένα όσο δένει το πλοίο, τα δροσερά σοκάκια του, που ανηφορίζουν το λόφο με το περίφημο ρολόι του νησιού, σπέρνοντας δεξιά κι αριστερά μοκαμβίλιες κρεμασμένες από τα μπαλκόνια και αυλές που μυρίζουν από τις πρώτες δοκιμές καρπουζιού για το 2012, και τα πευκοδάση που αγκαλιάζουν τον λόφο μέχρι τις παραλίες είναι οι κύριοι λόγοι που το outsider του Σαρωνικού γίνεται φαβορί για το τριήμερο.

Να προσθέσουμε μερικούς ακόμα, για να το κάνουμε πιο εύκολο; Μια βαρκάδα και δέκα λεπτά μακριά βρίσκεται ο Γαλατάς, από όπου ξεκινά μια απολαυστικά μυρωδάτη έκταση λεμονοδάσους, στην άκρη του οποίου μπορείτε να επιχειρήσετε τις πρώτες σας βουτιές, μακριά από οργανωμένες πλαζ και φασαρία. Μην (ξε)χάσετε να ανηφορίσετε ξανά προς το ρολόι του Πόρου την ώρα που δύει ο ήλιος για να απολαύσετε το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα – και αν είστε φαν του ποδηλάτου, τριγυρίστε τις συνοικίες του νησιού σε δύο ρόδες.

Πού να φάτε: 
Εξαιρετικά μαγειρευτά στο «Μουρτζούκο», στο Νεώριο, νόστιμη μπριζόλα και χωριάτικη στο ταβερνάκι δίπλα στο ρυάκι του λεμονοδάσους, φρέσκο ψάρι στο Primasera, στην πόλη του Πόρου και ουζάκι με περιποιημένους μεζέδες στη Σπηλιάδα.

Πού να μείνετε: 
Στο ξενοδοχείο Μάνεση, στην καρδιά της πόλης, με θέα στο λιμάνι και λίγα βήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Τα μικρά, αλλά περιποιημένα δίκλινα studios με το «οικογενειακό» χρώμα ξεκινούν για το τριήμερο από τα 50€ ανά διανυκτέρευση.

Στο New Aegli Hotel, στο Ασκέλι, μπροστά από την μεγαλύτερη ίσως οργανωμένη παραλία του νησιού, αλλά ταυτόχρονα μακριά από την «βαβούρα» του λιμανιού, στην περίπτωση που θέλετε να χαθείτε από όλους και από όλα. Τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από τα 50€ ανά διανυκτέρευση.  

Στα λιτά αλλά super-low budget δωμάτια της Αλκυόνης στο Ασκέλι, που για τα περιποιημένα δίκλινα δωμάτια χρεώνει 31€ την βραδιά για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – κρατήσεις μέσω Booking. 

Το ίδιο περιποιημένα – και το ίδιο low budget είναι τα δωμάτια του Panorama, επίσης στον λόφο πάνω από το Ασκέλι. Έξτρα πόντους παίρνει το κατάλυμα χάρη στα υπέροχα μπαλκόνια του, στον καταπράσινο περίγυρο και στις «οικογενειακές» τιμές: 33€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο studio και 45€ για το τετράκλινο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου – κρατήσεις μέσω Booking.  

Πώς θα πάτε:
Σε μία περίπου ώρα με flying dolphin, από το λιμάνι του Πειραιά. Το εισιτήριο μετ’ επιστροφής κοστίζει από 45€ ευρώ με το flying dolphin.


Πήλιο
Αν βρίσκεστε ακόμη σε εκείνο το μεταίχμιο της διάθεσης, η οποία από τη μία ζηλεύει τα στραφταλιστά νερά του Αιγαίου, αλλά από την άλλη είναι υπερβολικά… κρυουλιάρα και θέλει απλώς να τα αγναντεύει αφ’ υψηλού, το Πήλιο έχει τη λύση και δικαιώνει για μια ακόμη φορά τον τίτλο «βουνό παντός καιρού». 

Καταπράσινες πλαγιές, μαγευτικά δάση, πηλιορείτικες γεύσεις, και εκεί, στα πόδια του, γαλαζοπράσινες παραλίες που έκαναν ακόμη και την Μέριλ Στριπ να υποκλιθεί: Το Πήλιο τα έχει όλα και συμφέρει, καθώς δεν θα χρειαστείτε καν ακτοπλοϊκές μεταφορές όπως στους υπόλοιπους προορισμούς. 

Βολτάρετε στην εξωτική Νταμούχαρη, πιάστε θέση για πηλιορείτικο ηλιοβασίλεμα στο Μούρεσι και περιπλανηθείτε στα σοκάκια και τα παραδοσιακά ταβερνάκια της Πορταριάς. Αν τα νερά είναι πολύ προκλητικά, μην αντισταθείτε και δοκιμάστε να «ταράξετε» το γαλάζιο του Χορευτού, του Μυλοπόταμου ή του Αγίου Ιωάννη.

Πού να φάτε:
Στην Αλέκα, στην Τσαγκαράδα, όπου θα δοκιμάσετε παραδοσιακή πηλιορείτικη κουζίνα μετά από μια αναζωογονητική βόλτα στο δάσος της περιοχής. Στον Κρίταμο, στον Μυλοπόταμο, για σπιτικές πίτες και «πειραγμένες» ελληνικές συνταγές, λίγο πριν την είσοδο για την παραλία. Στο Ταβερνάκι στο Μούρεσι, για νόστιμη σχάρα με ντόπια κρεατικά αλλά και γευστικές επιλογές κατσαρόλας. 

Πού να μείνετε:
Στον ξενώνα Ρούσης στην ελαφρώς πιο «χειμερινή», αλλά ακριβώς γι’ αυτό πιο οικονομική Ζαγορά, τα παραδοσιακά, όμορφα δωμάτιο του οποίου βρήκαμε στο Booking για το τριήμερο στην τιμή των 25€ ανά διανυκτέρευση. 

Στην Villa Golden Sun στον Άγιο Ιωάννη, της οποίας τα δωμάτια αγναντεύουν τα νερά του Χορευτού και της παραλίας Παπά-Νερό από τα χαριτωμένα μπαλκονάκια τους, ενώ στοιχίζουν μόλις 28,50€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο.   

Στα πολυτελή studios του πανέμορφου Ελαιώνα Βεργόπουλου στην Νταμούχαρη, όπου ο παλιός ελαιώνας του παππού έχει μετατραπεί σε φιλόξενο ξενώνα με όλες τις ανέσεις – της γειτνίασης με τις εξωτικές παραλίες του χωριού περιλαμβανομένης. Οι τιμές για το studio ξεκινούν από τα 60€ ανά διανυκτέρευση. 

Σκιάθος
Η νησιώτικη διάθεση σμίγει με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και η πλέον mainstream από τις Σποράδες γίνεται ακόμη πιο ελκυστική τώρα, που τα πλήθη δεν πνίγουν τα σοκάκια της, που τα ξενοδοχεία έχουν διαθεσιμότητα και που η Άνοιξη έχει αφήσει ακόμη το άρωμά της στα δάση και τις παραλίες του  νησιού.

Περίπατος στην κοσμοπολίτικη περαντζάδα του λιμανιού μέχρι το Μπούρτζι, βαρκάδα μέχρι τα εξωπραγματικά Λαλάρια, εξορμήσεις στα ενδότερα του νησιού, από το σπίτι του Παπαδιαμάντη μέχρι τα υπέροχα λευκά καλντερίμια, τα καταστήματα με το ντόπιο μέλι και τις κρυμμένες μέσα στην βλάστηση παραλίες έχει το πρόγραμμα στην Σκιάθο, ενώ φυσικά, παρά την τουριστική… υπερφόρτωση, ένα «πέρασμα» από τις περίφημες Κουκουναριές επιβάλλεται για να μην μείνει αχρησιμοποίητο το μαγιό. Εκ των ων ουκ άνευ για τα party animals, το ξενύχτι μέχρι τελικής πτώσης στα bars και τα clubs της περαντάζαδας πίσω από το Μπούρτζι.  

Πού να φάτε:
Στην ταβέρνα «Καναπίτσα», στην ομώνυμη γραφική παραλία, για νόστιμα θαλασσινά και στο Καρνάγιο στην πόλη της Σκιάθου για ανάλογης ποιότητας ψαρομεζέδες. Στο Μουράγιο, στο λιμάνι, για παραδοσιακά πιάτα και θέα στην θάλασσα.

Πού να μείνετε:
Στα λιτά δωμάτια του Hotel Stellina, στο κέντρο της Σκιάθου, που περιλαμβάνουν όμορφα μπαλκόνια, μια γοητευτική αυλή και μια προκλητική πισίνα. Βρίσκεται 100 μέτρα από το λιμάνι και τα δίκλινα δωμάτιά της ξεκινούν από τα 42,50€ ανά διανυκτέρευση. 

Στο χαριτωμένο Σκιάνθιον, κοντά στο κέντρο της πόλης, που διαθέτει ρομαντικά διακοσμημένα δωμάτια, όπου δένουν το νησιώτικο λευκό και η «χωριάτικη» νότα του ξύλου, ενώ το ξενοδοχείο διαθέτει και εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου για να τιμήσετε το τριήμερο με τσίκνα… DIY. Η τιμή του δίκλινου ξεκινά από τα 40€ ανά διανυκτέρευση. 

Στα δίκλινα στούντιο του Poseidon Villas, σε έναν δεντρόφυτο λόφο στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου. Τα δωμάτια ποντάρουν στην λιτότητα της παράδοσης, αλλά τα δροσερά μπαλκόνια και η μεγάλη κοινόχρηστη πισίνα, με την υπέροχη θέα, κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η τιμή για το δίκλινο στούντιο βρίσκεται στα 50€, ενώ οι τετράκλινες μεζονέτες στοιχίζουν 80€ ανά διανυκτέρευση. 

Πώς θα πάτε:
Με τα ferries της Hellenic Seaways από τον Βόλο, με διάρκεια ταξιδιού δυόμισι ωρών και τιμή στα 46€ μετ’ επιστροφής ή με τα flying cats της ίδιας εταιρίας, με διάρκεια ταξιδιού μιάμιση ώρα και τιμή στα 75€ μετ’ επιστροφής. 

Τήνος
 Προσπερνάμε την πανέμορφη κυκλαδίτικη, αμφιθεατρικά χτισμένη χώρα της Τήνου και πίσω της αφήνουμε και το μεγάλο κλισέ του «θρησκευτικού τουρισμού»-το αυγουστιάτικο πανηγύρι αργεί ακόμη. Την Τήνο θα την αγαπήσετε για όσα κρύβονται πέρα από αυτά: Για τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά στο χωριό της Κάρδιανης. Για τα δαιδαλώδη ασβεστωμένα καλντερίμια του Τριπόταμου, κάτω από τις στοές και τις καμάρες του οποίου συναντώνται τρία ποταμιά και έχουν σύναξη όσα λουλούδια μπορούν να φυτρώσουν στις Κυκλάδες. Για το αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώμα του Πύργου, όπου βρίσκεται και το σπίτι-μουσείο του γνωστού γλύπτη Χαλεπά. 

Θα αδικούσαμε όμως τις υπέροχες παραλίες του νησιού αν δεν κάναμε την παραμικρή αναφορά σε αυτές, που παρ’ ότι «χαμηλόφωνες» (χάνονται μέσα στην «φλυαρία» των γειτονικών μυκονιάτικων πλαζ) αποτελούν το δυνατό σημείο της Τήνου. Η Λιβάδα και η Παχιά Άμμος συναγωνίζονται σε ομορφιά τον Άγιο Ρωμανό, ενώ, όποια κι αν επιλέξετε, χρειάζεται προσοχή στα ιδιαίτερα δυνατά αεράκια που στέλνει ως εδώ ο Αίολος. 

Πού να φάτε:
Αξεπέραστη τηνιακή κουζίνα στο Κουτούκι της Ελένας στην χώρα. Φρέσκο ψάρι στο Ψαροκόκαλο και λούτζα και άλλες παραδοσιακές συνταγές στα Οινομαγειρέματα στον Πάνορμο. Στον Μπαλλή στην χώρα για μαμαδίσια μαγειρευτά.

Πού να μείνετε:
Στο υπέροχο Agali Bay Hotel στην χώρα της Τήνου, με άνετα, όμορφα δωμάτια και υπέροχη αυλή με απερίσπαστη θέα στην παραλία του Αγίου Φωκά. Προσεγμένη κυκλαδίτικη διακόσμηση και ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα, σε τιμές από 55€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 

Στο πιο-value-for-money-δεν-γίνεται Τηνιακό Πανόραμα, σε έναν λόφο πάνω από την παραλία του Αγίου Φωκά. Από τα διαμερίσματά του μπορείτε να αγναντέψετε όλο το Αιγαίο, ενώ, αν και μοιάζει στη μέση του πουθενά, οι υποδομές του συγκροτήματος δεν θα σας αφήσουν απογοητευμένους – όσοι το επισκέφθηκαν έχουν να λένε για την φιλοξενία του, γεγονός που πιστοποιείται από το σπάνια συναντώμενο ταμπελάκι «Άριστη βαθμολογία» στο Booking. Η τιμή του δίκλινου διαμερίσματος βρίσκεται περίπου στα 46 € ανά διανυκτέρευση.  

Στο κεντρικότατο Αγνάντιο, κοντά στην χώρα αλλά και στον Άγιο Φωκά, που προσφέρει μικρά παραδοσιακά κυκλαδίτικα δωμάτια με χαριτωμένα μπαλκόνια για απολαυστικές παρακολουθήσεις ηλιοβασιλέματος στην τιμή των 40€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v