Ανοιξιάτικοι προορισμοί: «Γλυκό έαρ» σε βουνό και θάλασσα

Βουνό ή θάλασσα; Στεριά ή νησί; Το μόνιμο δίλημμα επανέρχεται στο μυαλό των απανταχού εκδρομέων με αφορμή ανοιξιάτικη και εμείς δίνουμε απαντήσεις μέσα από οκτώ πολύχρωμους, μυρωδάτους και σαγηνευτικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.
Ανοιξιάτικοι προορισμοί: «Γλυκό έαρ» σε βουνό και θάλασσα
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

H άνοιξη βρίσκεται... προ των πυλών, η Ελλάδα ήδη προβάρει την ανθηρή της εμφάνιση και το αιώνιο δίλλημα "βουνό ή θάλασσα;" επανέρχεται στο προσκήνιο για τους απανταχού εαρινούς εκδρομείς. Απαντάμε "και τα δύο" και αναζητούμε ορεινούς και νησιώτικους προορισμούς από κάθε γωνιά της χώρας για να ζήσουμε  τον μαγευτικό οίστρο της φύσης. Ακολουθήστε μας! 
 
Άνοιξη σε στεριά….

Τσίντζινα: «Λακωνική» απόδραση


Τα ανακαλύψαμε πρόσφατα, αλλά μας εξέπληξαν ευχάριστα και τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Το μικρό χωριουδάκι, φωλιασμένο ανάμεσα σε ελατοδάση, είχε κι αυτό με τη σειρά του όλα τα φόντα για να αποτελέσει τον ιδανικό ανοιξιάτικο προορισμό: λιθόκτιστα καλντερίμια, πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές να κάνουν τέλεια αντίθεση με το βαθύ πράσινο του γύρω τοπίου, εξαιρετική τοπική κουζίνα, εννέα διαφορετικά πεζοπορικά μονοπάτια για γυμνασμένους και μη φυσιολάτρες και ένα ξενώνα εν ονόματι «Πρυτανείο» που αρκεί από μόνος του για να μετατρέψει το μικρό χωριουδάκι σε δημοφιλή προορισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Τσίντζινα και το Πρυτανείο τους, εδώ

Τσαγκαράδα: Best of Πήλιο

Κτισμένη σε υψόμετρο πεντακοσίων μέτρων, αγναντεύει από ψηλά τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου ενώ αυτά χάνονται στη γραμμή του ορίζοντα, η Τσαγκαράδα συγκεντρώνει αρμονικά όσα αγαπάμε στο Πήλιο. Αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, παραδοσιακά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια, αλλά και κάτι ακόμα: ένα παραμυθένιο δάσος το οποίο την άνοιξη παίρνει τα… πάνω του και αποτελεί από μόνο του αφορμή για να επισκεφθούμε ξανά την «ντίβα» του Πηλίου. Μάθετε τα πάντα για την Τσαγκαράδα εδώ και για τα καλύτερα όλου του Πηλίου σε παλιότερο αφιέρωμα του in2life.

Νέστος: Το ποτάμι που έγινε… προορισμός

Δάση που χάνονται στον ουρανό, υδροβιότοποι χάρμα οφθαλμών, καταρράκτες – υπερθέαμα, χωριά στα οποία ο χρόνος έχει σταματήσει. Το πώς θα μπορούσε ένα ποτάμι να σε παρασύρει σε μέρη μαγευτικά και ονειρεμένα, με το να ακολουθήσεις απλά την πορεία του, το γνωρίζουν μόνο όσοι είχαν την τύχη να συναντήσουν τον μυθικό Νέστο στην διαδρομή του από την Ξάνθη προς την Δράμα και μπήκαν στον πειρασμό να τον ακολουθήσουν στα Στενά του μέχρι την στιγμή που θα σχηματίσει το φημισμένο Δέλτα. Μια υδάτινη διαδρομή σπάνιας ομορφιάς και φυσιολατρικού χαρακτήρα που επιφυλάσσει στον απροετοίμαστο οδοιπόρο (ή ταξιδιώτη) μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες και ένα ποτάμι που από μόνο του είναι ολόκληρος προορισμός. Δείτε τις καλύτερες στάσεις του Νέστου για ανοιξιάτικες αποδράσεις εδώ και ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στη μαγεία του ποταμού εδώ

Ζαγοροχώρια: Η φύση συναντά την παράδοση

Το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, ο Βίκος με την συγκλονιστική θέα στην ομώνυμη χαράδρα, η πανέμορφη Βωβούσα στις όχθες του Αωού, τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Βάρδα με τους νερόμυλους, ο Καστανώνας και η Ιτέα με τα τοξωτά γεφύρια, το Δίλοφο, το Κεπέσοβο, οι Κήποι το Τσεπέλοβο… Ποιο να ξεχωρίσεις από τα συνολικά σαράντα έξι Ζαγοροχώρια; Δύσκολη απόφαση. Εξαρτάται από το τι θες. Θέλεις λίγο glam; Θα πας στα Δυτικά. Θέλεις να χαλαρώσεις με συντροφιά την βουνίσια φύση; Θα πορευτείς προς τα Ανατολικά. Θέλεις ειδυλλιακές διαδρομές για να μυρίσεις τα αρώματα τις άνοιξης; Θα ακολουθήσεις τα μονοπάτια που ξεκινούν από την Βωβούσα και οδηγούν στην καρδιά του απλά μαγευτικού εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα, και στο επίσης καταπράσινο Αρκουδόρεμα (λεπτομέρειες εδώ) ή το «απόλυτο» μονοπάτι, εκείνο που συνδέει το Μικρό Πάπιγκο με το καλά οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας στο υψόμετρο των 1950 μέτρων (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973223100), την θρυλική Δρακόλιμνη και την κορυφή της Γκαμήλας. Ό,τι και αν επιλέξεις, η άνοιξη στα Ζαγοροχώρια είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος.

Για τους αναποφάσιστους, έχουμε και τα δικά μας best of εδώ

Λίμνη Πλαστήρα: Παράδεισος παντός καιρού (και εποχής)

Ομορφιά που κόβει την ανάσα, τοπίο που άλλοτε μοιάζει απόκοσμο, σεληνιακό και άλλοτε τόσο γήινο, φιλόξενο και ζεστό, μόλις 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας. Η φημισμένη θεσσαλική λίμνη φιλοξενεί κάθε είδους δραστηριότητα (από ιππασία και ποδηλασία μέχρι canoe kayak και… ψάρεμα) και αποδεικνύεται ιδανικός προορισμός παντός καιρού. Ειδικά αυτή την εποχή, η διαδρομή την οποία πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε είναι αυτή που ξεκινά από το χωριό Κρυονέρι και καλύπτει το αριστερό τμήμα της λίμνης, μέχρι το παραλίμνιο Νεοχώρι, ιδανικό για άραγμα και χάζεμα του γαλήνιου τοπίου, το οποίο μυρίζει ήδη… καλοκαίρι. Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες και προτάσεις για ήρεμα weekends στην λίμνη Πλαστήρα σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life.

...και θάλασσα

Τήνος: Ανοιξιάτικο… τάμα

Τήνος; Τουρίστες και προσκυνητές δηλαδή; Θα σκεφτείτε, αλλά πρέπει να αναθεωρήσετε. Η Τήνος την άνοιξη είναι εξίσου ελκυστική με το καλοκαίρι – ίσως και περισσότερο. Προσπαθήστε να βολτάρετε σε όσα περισσότερα από τα πανέμορφα χωριά της προλάβετε. Must η Κάρδιανη, με τα πανύψηλα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά που τόσο διαφέρουν από το τοπίο που έχουμε στο μυαλό μας ως «κυκλαδίτικο», ο πανέμορφος Πύργος, που φιλοξενεί το σπίτι και μουσείο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, και ο απόκοσμος Βώλακας, με τους σεληνιακούς σχηματισμούς των βράχων του. Από τα αξιοθέατα, ξεχωρίζει με διαφορά ο Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια.

Περισσότερα για την Τήνο σε παλαιότερο αφιέρωμα εδώ.

Ύδρα: Ω, γλυκιά μου περατζάδα

Οι περισσότεροι εκδρομείς την προτιμούν λόγο της παντελούς έλλειψης οχημάτων στο νησί. Δεκτό. Όμως η Ύδρα διαθέτει πολλά ακόμα «ατού» που την καθιστούν το λιλιπούτειο νησάκι ιδανικό ανοιξιάτικο προορισμό: το ιδιαίτερο χρώμα του, το γραφικό λιμάνι, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τα πλακόστρωτα δρομάκια, ο κοσμοπολιτισμός του, τα μονοπάτια που το διατρέχουν, τα πλωτά ταξί και τα βαρκάκια των κατοίκων του που αποτελούν το δημοφιλέστερο μεταφορικό μέσο από τη μία γωνιά της στην άλλη, θυμίζοντας κάτι από Βενετία, είναι μερικά από αυτά. Τα υπόλοιπα δεν θα σας τα αποκαλύψουμε (οι… ανυπόμονοι κλικ εδώ), αλλά θα σας προτρέψουμε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Σύρος: «Αρχοντική» απόδραση

Μπορεί να μην έχει αυτό που λέμε «εκπληκτικές» παραλίες για το καλοκαίρι, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η Άνοιξη της… πάει πολύ. Ο λόγος; Το ηλιόλουστο νησί υποδέχεται τους επισκέπτες του με τραπεζάκια στα πλακόστρωτα και με καφετέριες δίπλα στην θάλασσα που υπόσχονται ατελείωτη μεσημεριανή χαλάρωση. Και αν η Ερμούπολη σας κουράσει, τότε μια βόλτα στην Άνω Σύρο θα σας επιβραβεύσει με τον καλύτερο τρόπο: στενά δαιδαλώδη σοκάκια, παραδοσιακά κατάλευκα σπίτια με πεζούλια, καμάρες και βασιλικοί πάνω από το δρόμο είναι το σκηνικό που συναντάτε εάν σκαρφαλώσετε τα χίλια σκαλοπάτια για να ανεβείτε στη κορυφή του λόφου. H δε θέα από το λόφο της Aνω Σύρου στο λιμάνι είναι καταπληκτική.

Περισσότερα για την «αρχόντισσα» εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v