Ζαγοροχώρια: 46 λόγοι για –πασχαλινή – απόδραση

Ζαγοροχώρια: 46 λόγοι για –πασχαλινή – απόδραση
Πάπιγκο ή Αρίστη; Μονοδένδρι ή Βίτσα; Βίκος ή Δρακόλιμνη; Τα διλήμματα πολλά στην ονειρική αυτή περιοχή της Ηπείρου με τα σαράντα έξι πανέμορφα χωριουδάκια. Ένα είναι σίγουρο πάντως, οποιοδήποτε και αν επιλέξετε για να περάσετε τις μέρες του Πάσχα, θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο και θα σας παρακινήσει να επισκεφτείτε και τα υπόλοιπα. Οι αποστάσεις άλλωστε, είναι κοντινές και επιτρέπουν ημερήσιες εκδρομές εξερεύνησης και φυσιολατρικής κατάνυξης.

Highlights εδώ o επιβλητικός ποταμός Βοϊδομάτης και τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια του,  η ορεινή Δρακόλιμνη, στην κορυφή του όρους Γκαμήλα, όπου ζει ο αλπικός Τρίτωνας-"ειδική" εκδρομή για ψαγμένους ορειβάτες-πεζοπόρους- αλλά και το ρέμα Ρογκοβό, ανάμεσα στα δύο χωριά του Παπίγκου, που σχηματίζει μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες οβίρες. Όποιο χωριό και αν επιλέξετε θα σας «υποδεχτούν» παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά, λιθόκτιστα δρομάκια, γραφικές πλατείες, μαρμάρινες βρύσες, συνθέτοντας μια ιδιαίτερη... off road ορεινή ατμόσφαιρα.

Πιο low profile επιλογές, τα χωριά που βρίσκονται στο ανατολικό Ζαγόρι: τοπία ανέγγιχτα από την τουριστική ανάπτυξη και προβολή. Η Βοβούσα, το Φλαμπουράρι, οι Καρυές και το Γρεβενίτι διατηρούν ανεξίτηλα τα παραδοσιακά τους στοιχεία στο πέρασμα του χρόνου, ενώ η Λάιστα δεν θα ήταν υπερβολή να παραδεχτούμε ότι διαθέτει την πιο όμορφη θέα στην Ελλάδα. Αναμφίβολα το βράδυ της Ανάστασης στη γραφική εκκλησία της πλατείας της, αποτελεί μοναδική κατανυκτική εμπειρία.

*Εξόρμηση στα Ζαγοροχώρια τις μέρες του Πάσχα διοργανώνει η Trekking Hellas με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν rafting στον Βοϊδομάτη, πεζοπορία στα μονοπάτια που ένωναν τα χωριά μεταξύ τους και ιππασία. Όσοι τολμηροί προσέλθετε. Περισσότερες πληροφορίες και τιμές εδώ.

Φαγητό: Κάθε χωριό του Ζαγορίου κρύβει μία – ή και περισσότερες- γευστικές γωνιές, όπου θα δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις (παραδοσιακές πίτες). All time classic επιλογές, η «Χαράδρα του Βίκου» στο χωριό Μονοδένδρι, το εστιατόριο Λίθος, στο Δίλοφο, το «Χάνι» στην Αρίστη για μαγειρευτά και... δυναμική σχάρα και ο Δίας στο Μικρό Πάπιγκο στον Ξενώνα Δία.

Που θα μείνετε: Στο κουκλίστικο μικρό Πάπιγκο στον παραδοσιακό ξενώνα Αντάλκη (από 80€ για δίκλινο), στο Μονοδένδρι στον Ξενώνα Αρκτούρος στην αρχή του καλντεριμιού προς το φαράγγι του Βίκου (από 50€ για δίκλινο). Στην Αρίστη στο deluxe στο Aristi Mountain resort (από 130€ το δίκλινο) με πανοραμική θέα στο φαράγγι του Βίκου και στο παραδοσιακό Αρχοντικό της Αρίστης (από 100€ για δίκλινο), με όλες τις σύγχρονες ανέσεις στα τέσσερα επιβλητικά του κτίρια. Στην οικογενειακή Βίτσα, ο ξενώνας Σελήνη (40€ το άτομο) διαθέτει παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια και εστιατόριο με σπιτικές γεύσεις.

Πως θα πάτε: Με αεροπλάνο, από την Αθήνα ή Θεσσαλονίκη προς Ιωάννινα και στη συνέχεια με το αυτοκίνητο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v