Πήλιο: Πάσχα με... πλατάνια

Αιωνόβια πλατάνια, λιθόκτιστα σοκάκια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες, τρεχούμενα νερά, παραδοσιακές γεύσεις, αυθεντική φιλοξενία... Το Πήλιο είναι γεμάτο εικόνες, από εκείνες που μαγνητίζουν με την ομορφιά τους, κάνοντας τον επισκέπτη να επιστρέφει ξανά και ξανά.

Αιωνόβια πλατάνια, λιθόκτιστα σοκάκια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες, τρεχούμενα νερά, παραδοσιακές γεύσεις, αυθεντική φιλοξενία… Το Πήλιο είναι γεμάτο εικόνες, από εκείνες που μαγνητίζουν με την ομορφιά τους, κάνοντας τον επισκέπτη να επιστρέφει ξανά και ξανά.

Προορισμός για κάθε εποχή, όπως συχνά αποκαλείται, το βουνό των Κενταύρων ιδιαίτερα την άνοιξη πλημμυρίζει από φυσική ομορφιά. Τα 24 χωριά του, καθένα με το δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες, τώρα που ο καιρός επιτρέπει εκτενέστερες εξερευνήσεις όλων εκείνων των σημείων που είδαμε βιαστικά το χειμώνα.

Επιλέξτε για ορμητήριο ένα από τα μεγαλύτερα χωριά –ή απλά ένα μικρό, αγαπημένο σας– όπως την Πορταριά, τη Ζαγορά ή την Τσαγκαράδα, περπατήστε στα λιθόκτιστα δρομάκια τους, θαυμάστε τα πέτρινα αρχοντικά τους, ξοδέψτε ώρες κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια στις πλατείες τους, πίνοντας τσίπουρο παρέα με τους ντόπιους. Εξερευνήστε τα καταπράσινα δάση της περιοχής, πιείτε κρυστάλλινο νερό από κάποια πηγή, θαυμάστε τα καταγάλανα ρυάκια και τους μικρούς καταρράκτες που σχηματίζουν.

Όσο για αξιοθέατα; Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στην πλατεία της Μακρινίτσας, η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, με σπάνια βιβλία και ιστορικά ντοκουμέντα, και τα ερείπια του Θεοξένεια, του πολυτελέστερου ξενοδοχείου των Βαλκανίων της προπολεμικής περιόδου, στην Πορταριά, είναι ελάχιστες από τις προτάσεις για το… sightseeing σας.

Οι πασχαλινές εκδηλώσεις στο Πήλιο έχουν άρωμα παράδοσης. Ο επιτάφιος και η Ανάσταση τελούνται σε κατανυκτικό κλίμα, στις εκκλησίες των χωριών. Η περιφορά του επιταφίου καταλήγει πάντα στην πλατεία του κάθε χωριού, που φωτίζεται ατμοσφαιρικά από τις φλόγες των κεριών, ενώ το λαμπριάτικο τραπέζι είναι πλούσιο σε αγνά, παραδοσιακά εδέσματα.

Για τη διαμονή σας, επιλέξτε κάποιον από τους γοητευτικότατους παραδοσιακούς ξενώνες. Ενδεικτικά προτείνουμε το Αρχοντικό Αθανασάκη (τηλ.: 24280 99235) στην Πορταριά και το Χαμένο Μονόκερο στην Τσαγκαράδα (τηλ.: 24260 49930). Υπολογίστε περίπου 80 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο.

Παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο Κρίτσα στην Πορταριά, στον Παλιό Σταθμό στις Μηλιές και στις Γεύσεις Δεσποτικού, στο Κατηχώρι, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v