Αστυπάλαια: Απόδραση στην «πεταλούδα του Αιγαίου»

Τιρκουάζ νερά, μοναχικές παραλίες, μια πανέμορφη και γραφική Χώρα, ψαροφαγία δίχως αύριο… Αναζητούμε λόγους για να επισκεφτούμε ξανά την «Τράπεζα των Θεών» Αστυπάλαια – και δεν είναι λίγοι.
Αστυπάλαια: Απόδραση στην «πεταλούδα του Αιγαίου»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί να μην έχει την φήμη της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, αλλά αυτό δεν φαίνεται να την… απασχολεί καθόλου. Με την πάροδο των χρόνων, η Αστυπάλαια – γνωστή και ως «Πεταλούδα του Αιγαίου» λόγω του σχήματός της – έχει αποκτήσει ταγμένους θαυμαστές οι οποίοι παραμένουν πιστοί στα καλοκαιρινά ραντεβού μαζί της. Όσοι την γνώρισαν από κοντά, έχουν να λένε για τα τιρκουάζ νερά και το φοβερό της ψάρι και είναι σίγουρο ότι θα την ανταμώσουν ξανά και το επόμενο καλοκαίρι, δίνοντας μάχη για ένα δωμάτιο με θέα το θρυλικό της Ενετικό Κάστρο.

Οι παραλίες

Το νησί διαθέτει παραλίες για κάθε γούστο και διάθεση με καταγάλανα νερά και μαγευτική θέα. Αρκετές από αυτές όμως, για να τις ανακαλύψετε θα χρειαστείτε οπωσδήποτε χάρτη.

Στις «οικογενειακές» με ρηχά νερά, ομπρέλες, ταβέρνες και cafes, συγκαταλέγονται ο Πέρα Γιαλός προφυλαγμένος από τον καιρό και αρμυρίκια σε όλο το μήκος του, το Λιβάδι σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την χώρα με πληθώρα επιλογών για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, η δημοφιλής Μαλτεζάνα με τα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίλλας, τα Καμινάκια, από τις μεγαλύτερες του νησιού με λιγοστά δεντράκια και παραδοσιακή ταβερνούλα και το Στενό.

Από τον Πέρα Γιαλό, φεύγουν καΐκια εναλλάξ για τα πανέμορφα νησάκια – «αποκαλύψεις» Κουνούπα και Κουτσομύτη οι παραλίες των οποίων είναι εκπληκτικές με τιρκουάζ νερά, ό,τι πρέπει για βουτιές με μάσκα. Tα τηλέφωνα των ιδιοκτητών είναι 6974 436338 και 6945 965158,τηλεφωνήστε από νωρίς το πρωί ή καλύτερα την προηγουμένη μέρα μετά τις 18.00 όταν και επιστρέφουν. Αναχωρούν 11.00 το πρωί από το λιμάνι σχεδόν μπροστά από το Λιμεναρχείο.

Σημειώστε ότι από το Λιβάδι, μπορείτε να νοικιάσετε μικρό ταχύπλοο με την ημέρα (μέχρι τις 7:00 μ.μ.) και να περιπλανηθείτε στις γύρω παραλίες. Η χρέωση είναι 100€ και δεν χρειάζεται να έχετε άδεια οδήγησης σκάφους. Μπορούν να σας εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή, αφού το ταχύπλοο έχει και σύστημα εντοπισμού, καθώς και Panic Button σε περίπτωση ανάγκης. Τηλέφωνο: 6977594703.

Αν επιθυμείτε πιο prive καταστάσεις, τότε ο κόλπος στα Τζανάκια ενδείκνυνται για στιγμές απελευθέρωσης – στέκι για τους γυμνιστές –  όπως επίσης και ο αμμουδερός Άγιος Ιωάννης, τον οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε μόνο με καραβάκι. Εξίσου μικρές και ερημικές είναι οι παραλίες Άγιος Κωνσταντίνος, Βάτσες (μόνο με καΐκι), Πάνορμος, Παχιά Άμμος, καθώς και το μικροσκοπικό Μπλε Λιμανάκι (Διαπόρι) στη Μαλτεζάνα. Επίσης απομονωμένα είναι τα Μουρά, μια μικρή παραλία την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε με βαρκάκι από τη Μαλτεζάνα.

Τα αξιοθέατα…

Αν καταφέρετε να «ξεκολλήσετε» από τις καταγάλανες παραλίες του νησιού, τότε η Χώρα ενδείκνυται για χαλαρές απογευματινές βόλτες στα σοκάκια της υπό την σκιά του επιβλητικού Βενετσιάνικου Κάστρου και των δεκάδων ασβεστωμένων κατοικιών. Στις παρυφές του μάλιστα, βρίσκεται η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, στο πανηγύρι της οποίας τον Δεκαπενταύγουστο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες δωρεάν δείπνο με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό – κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια.

Η διαδρομή προς το Κάστρο μέσα από τα σοκάκια με τελικό προορισμό το διάσημο καφέ Αρχιπέλαγος με την μαγευτική θέα είναι must και το σίγουρο είναι ότι θα ενδώσετε στον πειρασμό και θα την επαναλάβετε μία και δύο φορές, μέχρι να… χορτάσετε τις καρτποσταλικές εικόνες που προσφέρει συνοδεία γλυκών γεύσεων.

Αν βρείτε χρόνο, αξίζει να επισκεφτείτε το κάστρο του Αγίου Ιωάννη στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού καθώς και τα δύο σπήλαια του νησιού με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το ένα είναι το σπήλαιο του Νέγρου στις Βάτσες, όπου μπορείτε να φτάσετε με καΐκια που ξεκινάνε από τη Χώρα ή και την Ανάληψη και το άλλο το σπήλαιο του Δράκου, στο Βαθύ. Βρίσκεται βόρεια του νησιού, ενώ η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με καΐκι ή με αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο του νησιού και στη συνέχεια με τα πόδια. Προτείνουμε να το προσεγγίσετε με καΐκι αφού η πρόσβαση είναι δύσκολη και η διαδρομή με τα πόδια αρκετά επικίνδυνη.

… και τα χόμπυ

Αν είστε λάτρεις της αναρρίχησης, τότε η Αστυπάλαια επιφυλάσσει εκπλήξεις, για την ακρίβεια μία: το πολύ ενδιαφέρον αναρριχητικό πεδίο, με την ονομασία «Φτερά». Το πεδίο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και προσφέρει είκοσι διαδρομές διαφορετικών βαθμών δυσκολίας στον ασβεστολιθικό βράχο. Το αναρριχητικό πεδίο βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από τη Χώρα.Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην σελίδα του στο Facebook. 

Πώς να πάτε

Απευθείας με την Olympic Air (περίπου 270€ το άτομο μετ’ επιστροφής) ή ακτοπλοϊκώς με την Blue Star (64€ το άτομο σε οικονομική θέση μετ’ επιστροφής, περίπου εννιά ώρες ταξίδι).

Που να μείνετε

Στην Χώρα στα κομψά και διακριτικά πολυτελή «Studios Kilindra» στον ίσκιο του Κάστρου ( από 150€ για ένα δίκλινο χωρίς πρωινό), στα Θολάρια Boutique Hotel (από 110€ για ένα δίκλινο με πρωινό) στις μεζονέτες του Satino Mare (130€ για μία μεζονέτα για δύο άτομα) και στο Καλλίχωρον (60€ το δίκλινο studio με continental πρωινό). Στο Λιβάδι στις μεζονέτες του Mouras Resort και Mouras Studios πάνω στην παραλία (100€ για ένα δίκλινο με πρωινό στο resort, 60€ στα studio χωρίς πρωινό), στα μοντέρνα δωμάτια του Φίλντισι (από 140€ για δύο άτομα με πρωινό) και σε μία από τις εννιά συνολικά κατοικίες του Architektoniki - η 9 στο πιο ψηλό σημείο έχει την καλύτερη θέα από όλες- από 70€ το βράδυ με πρωινό. Επίσης, στη Μαλτεζάνα στο παραδοσιακού χαρακτήρα Hotel Maltezana Beach (από 80€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το όμορφο και ήσυχο camping στο Μαρμάρι, δυόμισι χιλιόμετρα περίπου από την Χώρα, καθαρό και με αρκετή σκιά – αρκεί βέβαια να κλείσετε εγκαίρως θέση. Τηλέφωνο: 22430-61900, 6973-037710, 7.5€ το άτομο και 2€ για την σκηνή.
Όλες οι παραπάνω τιμές αφορούν την High Season.

Πού να φάτε…

Στην Χώρα στον Μπαρμπαρόσσα (22430 61557), απέναντι από το Δημαρχείο για σπιτική κουζίνα με τοπικές σπεσιαλιτέ και πανέμορφη θέα στον όρμο του Λιβαδιού (15-20€ το άτομο) και στο Μαϊστράλι (22430 61691) στο λιμάνι του Πέρα Γιαλού για φοβερό μουσακά σε πήλινο ή κατσικάκι στο φούρνο (12-18€ το άτομο). Στο Λιβάδι στο Aegean Cuisine (22430-61484, 61337, 61837) για ψάρι και παραδοσιακές νοστιμιές με ντόπια κρέατα και λαχανικά δικής τους παράγωγης, στο γραφικό ουζερί Τα τραπεζάκια έξω (22430-61083) και στον Αστρόπελο (22430 61473) για τοπικές γεύσεις και ψαροφαγία (15-28€ το άτομο) με soundtrack τα κύματα που σκάνε στους βράχους. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τυρί χλωρί και αχνιστές καλόγνωμες (όστρακα).

Στη Μαλτεζάνα στο Κόκκινο Πιπέρι  για πλούσιες γεύσης ιταλικής κουζίνας. Στην παραλία Καμινάκια, αφού χαρείτε το μπάνιο σας μην αμελήσετε να καθίσετε στην ταβέρνα της Λίντας για ωραίο κατσικάκι κοκκινιστό, και πεντανόστιμους ρεβυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες.

… και πού να γλυκαθείτε!

Στο Αρχιπέλαγος στους Μύλους κοντά στη πλατεία θα δοκιμάσετε πληθώρα χειροποίητων γλυκών, ενώ μπορείτε να πάτε και για ποτό το βράδυ μιας και έχει φοβερή θεά στο κάστρο. Επίσης, κάντε οπωσδήποτε μια στάση στον Μαρίνο στη Μαλτεζάνα για πεντανόστιμη γιαουρτόκρεμα και θα μας θυμηθείτε…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v