Διακοπές μετά τις 20/8: Το καλοκαίρι τώρα ξεκινά

Ούτε εναγώνιες αναζητήσεις δωματίου, ούτε κρατήσεις σε εστιατόρια, ούτε μεγάλα budgets. Οι ωραιότερες ημέρες του καλοκαιριού χρειάζονται μόνο καλή διάθεση, κι ένα στοιχειώδες υπόλοιπο αδείας.
Διακοπές μετά τις 20/8: Το καλοκαίρι τώρα ξεκινά
της Ηρώς Κουνάδη

Κράτηση δωματίου. Κράτηση εισιτηρίου. Κράτηση ξαπλώστρας στην αγαπημένη σας παραλία. Απεγνωσμένη αναζήτηση θέσης πάρκινγκ. Όχημα που τελικά καταλήγει στην υπερτιμημένη αλάνα την οποία κάποιος έχρησε αυτοσχέδιο «πάρκινγκ». Χωριάτικη με πράσινες ντομάτες. Θαλασσινά κατεψυγμένα. Τα φρέσκα δεν φτάνουν για όλους. Το τέλος του δημοφιλέστερου καλοκαιρινού μήνα δεν έχει τίποτα από όλα αυτά.

Έχει, αντιθέτως, χαμηλότερες τιμές, περισσότερη φυσική ομορφιά και λιγότερους μεθυσμένους τουρίστες, πιο κρυστάλλινα νερά για τις βουτιές μας και λιγότερο άγχος –που δεν έχει εξ ορισμού καμία θέση στις διακοπές μας. Αν ανήκετε στους τυχερούς που δεν «αναγκάστηκαν» να εξαντλήσουν την άδειά τους, δεν χρειάζεται καν να κάνετε κρατήσεις: απλά διαλέξτε, έστω και με κλειστά μάτια, μία από τις πέντε προτάσεις μας. Θα περάσετε εγγυημένα καλά. Αν πάλι μόλις επιστρέψατε… τα Σαββατοκύριακα δεν ήταν ποτέ περισσότερο εκμεταλλεύσιμα.

Σαντορίνη

Το έχετε παρατηρήσει; Τα τελευταία χρόνια, η Σαντορίνη υιοθετεί value for money φιλοσοφία, αποτάσσοντας αργά αλλά σταθερά τον τίτλο του πανάκριβου, exclusive νησιού. Όχι πως αν κερδίσατε μόλις το Τζόκερ κι επιθυμείτε προεδρική σουίτα με Jacuzzi που μοιάζει να χύνεται στην Καλντέρα δε θα τη βρείτε. Απλά δίπλα της υπάρχει πλέον πληθώρα αξιοπρεπέστατων, πλην οικονομικών δωματίων, εστιατορίων και προτάσεων διασκέδασης που μακράν απέχει από το 90s δόγμα «το νησί είναι για λίγους». Άλλωστε, τα έχουμε ξαναπεί, η θέα της Καλντέρας είναι θεμελιώδες κι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.

Θα μείνετε: Στην όμορφη, καλλιτεχνίζουσα Art Villa (τηλ.: 22860 83195) στο Ακρωτήρι, η οποία κάνει μέσω του Booking προσφορές για το τέλος Αυγούστου, με τα δίκλινα να ξεκινούν από 35 ευρώ την ημέρα –40 ευρώ με το πρωινό. Αν δεν θέλετε να απαρνηθείτε τα Φηρά και το nightlife τους, το Galatia Villas (τηλ.: 22860 24524) με την πανέμορφη αυλή και το κυκλαδίτικο περιβάλλον είναι η ιδανική επιλογή. Μετά τις 26 Αυγούστου, το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 60 ευρώ, ή 55 ευρώ αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking. Δείτε περισσότερες low budget προτάσεις διαμονής στη Σαντορίνη σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά στο ξακουστό ταβερνάκι του Νικόλα στα Φηρά (12-15€ το άτομο), τοπικές σπεσιαλιτέ στο ιστορικό Ακταίον, από το 1922 στο Φηροστεφάνι (περί τα 20€ το άτομο) και στη Λάβα στην Περίσσα (15€ το άτομο), φρεσκότατο ψάρι και την καλύτερη σαντορινιά φάβα στην Κατίνα, στο Αμμούδι (maximum 20€ το άτομο).

Θα πάτε: Με πλοίο της Blue Star σε οκτώ ώρες και 68 ευρώ μετ’ επιστροφής. Με το Speedrunner της Aegean Speed Lines σε τεσσερισήμισι ώρες και 108 ευρώ μετ’ επιστροφής. Με το High Speed της Hellenic Seaways σε τέσσερις ώρες και 112 ευρώ μετ’ επιστροφής. Αν το budget σας «σηκώνει» ένα επιπλέον έξοδο, τα αεροπορικά εισιτήρια με Olympic Air ή Aegean ξεκινούν από 104€ (για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με την Olympic Air) και φτάνουν τα 190€ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Λευκάδα

Κρατά, παρά τον μεγάλο συναγωνισμό, τα πρωτεία των καλύτερων παραλιών του Ιονίου: οι Εγκρεμνοί και το Πόρτο Κατσίκι είναι λόγοι αρκετοί για να την επισκεφθείτε. Προσθέστε σε αυτές την υπέροχη φύση, τα γραφικά ορεινά χωριουδάκια, την ολοζώντανη πόλη, τα κοσμοπολίτικα θέρετρα όπως το Νυδρί, την εκπληκτική κουζίνα και τον πανέμορφο καταρράκτη του Δημοσάρη, κι έχετε κάθε λόγο να (ξανα)βρεθείτε στη Λευκάδα τώρα που οι αυγουστιάτικες τιμές παίρνουν την κατιούσα.

Θα μείνετε: Στο πανέμορφο Dukato (τηλ.: 26450 71121) στη Νικιάνα, με το εξαιρετικό πρωινό σε μπουφέ υπερπαραγωγή, το οποίο προσφέρει μέσω του Booking τα δίκλινα δωμάτιά του στην τιμή των 90 ευρώ. Θέλετε κάτι ακόμη πιο low budget; Το Thalero Holiday Center (τηλ.: 26450 71614) στη Λυγιά διαθέτει studios και πισίνα, 300 μόλις μέτρα από την παραλία, στην τιμή των 62 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking.

Θα φάτε: Εξαιρετικά μαγειρευτά –hit ο κόκορας με χυλοπίτες– με εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα από το μπαλκόνι του Λευκάτα στο Αθάνι (περί τα 15€ το άτομο), μεζεδάκια στο Μόλο στην πόλη της Λευκάδας (17-20€ το άτομο), ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά στον Ξούρα στη Λυγιά (20-25€ το άτομο).

Θα πάτε: Οδικώς, σε περίπου πέντε ώρες ή 385 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Πήλιο

Βουτιές σε καταγάλανα νερά, πεζοπορίες σε παραμυθένια δάση, απογεύματα με ελληνικό καφέ στη χόβολη κάτω από γιγάντια πλατάνια, βόλτες σε λιθόκτιστα δρομάκια παραδοσιακών χωριών, θεσπέσια κουζίνα. Το Πήλιο τα έχει όλα, και, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υποφέρει ποτέ από την πολυκοσμία των νησιών –ούτε καν τον Δεκαπενταύγουστο. Οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου εγγυώνται χαλαρές διακοπές ακόμη και σε αυτές τις «εξαιρέσεις», όπως την κατά κανόνα πολύβουη παραλία του Άι Γιάννη, και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές.

Θα μείνετε: Στο διακοσμημένο με τα χρώματα της θάλασσας Kima Studios, κυριολεκτικά επάνω στο κύμα, στην παραλία Παπά Νερό, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 55 ευρώ το δίκλινο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking. Στο ρομαντικό Tasia Boutique Hotel, στα Χάνια, σε τιμές που ξεκινούν από 55 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με το παραδοσιακό πρωινό για το οποίο φημίζονται οι πηλιορείτικοι ξενώνες. Στον όμορφο, low budget ξενώνα Ανάσα (τηλ.: 24260 22564) στη Ζαγορά, σε απόσταση είκοσι λεπτών από μία εκ των ομορφότερων παραλιών του Πηλίου, το Χορευτό. Οι τιμές από τις 22 Αυγούστου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου «πέφτουν» στα 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Θα φάτε: «Πειραγμένες» γεύσεις με έμπνευση από την ελληνική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά –must οι πίττες– στο Κρίταμο (περί τα 20€ το άτομο) πάνω από την παραλία του Μυλοπόταμου. Τοπικές σπεσιαλιτέ, με hit το αγριογούρουνο, στο Μεϊντάνι (20-25€ το άτομο) και στα Οινομαγειρέματα (15-20€ το άτομο) στη Ζαγορά. Ζουμερή σχάρα στο Αγνάντι (περί τα 20€ το άτομο) στην Τσαγκαράδα, αλλά και στο ένα και μοναδικό ταβερνάκι πλάι στο κύμα στην αγαπημένη των ερημιτών παραλία της Νταμούχαρης (15-20€ το άτομο).

Θα πάτε: Οδικώς, σε τέσσερις περίπου ώρες (ή 320 χιλιόμετρα) από την Αθήνα.

Ρόδος

Όσο τα πλήθη των τουριστών μειώνονται, τόσο η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ομορφαίνει –για την ακρίβεια, τόσο μεγαλύτερο μέρος της μυστηριακής γοητείας της αφήνει να αποκαλυφθεί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα περιμένετε να τη βρείτε άδεια απλά και μόνο επειδή το ημερολόγιο δείχνει 21 Αυγούστου. Θα μπορείτε, όμως, να βολτάρετε ανενόχλητοι στα σοκάκια της και να απολαύσετε τα ταβερνάκια και τα εστιατόριά της χωρίς να έχετε κάνει κράτηση. Το ίδιο ισχύει για την εξίσου ερωτεύσιμη Λίνδο, για την Κοιλάδα των Πεταλούδων και –πάντοτε– για τα γραφικά χωριά της ενδοχώρας. Όσο για βουτιές; Όρεξη να έχετε, να διαλέγετε: χρυσαφένια άμμος στη Βλύχα, το Λαδικό και την Τσαμπίκα, λευκά βότσαλα στο Αφάντου και το Χαράκι, οργάνωση και exclusive παροχές στην Καλλιθέα και την Ιξιά, ερημιές στους Πεύκους και το Πλημμύρι.

Θα μείνετε: Στο μικρό, arty Attiki Hotel (τηλ.: 22410 36596) με την πανέμορφη αυλίτσα στην καρδιά της παλιάς πόλης, σε τιμές που κυμαίνονται στα 70 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο. Στο απλό αλλά προσεγμένο Golden Days Hotel (τηλ.: 22410 52302) στο παραδοσιακό χωριό Αφάντου, σε τιμές που ξεκινούν από 35 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο από τις 21 Αυγούστου και μετά.

Θα φάτε: Ελληνική και διεθνή κουζίνα στο Φώτης Μέλαθρον (περί τα 25€ το άτομο) και φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά στο Ντινόρις (30-35€ το άτομο) στην πόλη της Ρόδου. Εξαίσια σπιτικά μαγειρευτά στον Ορίζοντα στην Ψίνθο (περί τα 20€ το άτομο) και στο Λημέρι του Ληστή στην Προφυλιά (περί τα 20€ το άτομο). Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά με το κύμα να σκάει στα πόδια σας, στο ταβερνάκι στην παραλία της Καμείρου (25-30€ το άτομο).

Θα πάτε: Αεροπορικώς σε μία μόλις ώρα με την Olympic Air ή την Aegean, σε τιμές που κυμαίνονται στα 180 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Εναλλακτικά, με πλοία της Blue Star, της Hellenic Seaways και της ANEK σε δώδεκα περίπου ώρες και 90 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Αλόννησος

Πευκοδάσος που αγγίζει κρυστάλλινα νερά, κουκλίστικη Χώρα με πολύχρωμα σπιτάκια και πλακόστρωτα, ασβεστωμένα καλντερίμια, γραφικά ψαροχώρια, ησυχία ονειρική. Η Αλόννησος ενδείκνυται για φυσιολατρικές διακοπές, από εκείνες που δεν εξαντλούνται στο sightseeing και τη νυχτερινή ζωή. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαίσια τοπική κουζίνα, θα βουτήξετε σε συγκλονιστικά νερά, θα επισκεφθείτε το θαλάσσιο πάρκο με κάποιο από τα καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά από το Πατητήρι, για να συναντήσετε αν είστε τυχεροί κάποια από τις φώκιες Monachus Monachus που το κατοικούν και θα περπατήσετε την καταπράσινη ενδοχώρα, μέσα από εξαιρετικά σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Θα μείνετε: Στο κουκλίστικο Φαντασία House (τηλ.: 24240 65186, 6937716323) στη Χώρα, οι τιμές του οποίου δεν ξεπερνούν τα 45 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Στα εξίσου όμορφα Χιλιαδρόμια (τηλ.: 24240 65814) επίσης στη Χώρα, που προσφέρουν δωμάτια με κουζινάκι σε τιμές που κυμαίνονται στα 50 ευρώ. Στα ρομαντικά Λιαδρόμια (τηλ.: 24240 65521) στο Πατητήρι, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 65 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Θα φάτε: Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες –must ο φρέσκος τόνος– στην Ταβέρνα της Τασίας (περί τα 20€ το άτομο) στη Στενή Βάλα. Τοπική κουζίνα στην Τζιτζιφιά (maximum 20€ το άτομο) στο Πατητήρι, και το Περί Ορέξεως (15-20€ το άτομο) στη Χώρα. «Πειραγμένες» μεσογειακές γεύσεις στην Πανσέληνο, στη Χώρα (20-25€ το άτομο). Ζουμερή σχάρα στο Κάστρο, επίσης στη Χώρα, (περί τα 15€ το άτομο).

Θα πάτε: Με πλοίο ή ιπτάμενο δελφίνι της Hellenic Seaways από τον Άγιο Κωνσταντίνο ή το Βόλο –σε περίπου 5 ώρες και 50 ευρώ με το πρώτο, τρεις ώρες και 78 ευρώ με το δεύτερο. Εναλλακτικά, με πλοίο της Skyros Sealines από την Κύμη, σε μόλις δύο ώρες και δέκα λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 42 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ δρομολόγια εκτελούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v