Πάσχα στις Κυκλάδες: Έθιμα, εικόνες και γεύσεις σε 18 νησιά
Με μακρά παράδοση στα πασχαλινά έθιμα και έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα, τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν για πολλούς πρώτη επιλογή απόδρασης τις ημέρες του Πάσχα. Μάθετε πού θα δείτε, θα ακούσετε και θα γευθείτε τα καλύτερα.

Τήνος
Μύκονος
Σαντορίνη
Πάρος
Αμοργός
* Ανάφη (φωτο): Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου σε όλο το χωριό είναι διάχυτη η μυρωδιά του ξύλου από τα αμπελόκλαδα που καίγονται από το πρωί για να προετοιμάσουν το «φουρνί» να δεχτεί το κατσικάκι με αναφιώτικο τυρί, σκεπασμένο καλά με αλουμινόχαρτο. Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει, επίσης, κίτρινο ψωμί -ή αλλιώς τυρόπιτα- και μελιτερά, δηλαδή γλυκίσματα με φρέσκια μυζήθρα.
* Ηρακλειά (φωτο): Την παραμονή του Πάσχα οι νοικοκυρές ετοιμάζουν μαγειρίτσα και μελιτίνια, γλυκίσματα που φτιάχνονται από φρέσκια ντόπια κατσικίσια μυζήθρα. Το απόγευμα προετοιμάζουν το παραδοσιακό γεμιστό κατσίκι με ρύζι και συκωταριά, το οποίο σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο μέχρι το τέλος της Αναστάσιμης ακολουθίας.
* Ίος (φωτο): Την Μεγάλη Παρασκευή, μετά την Αποκαθήλωση, οι νέοι του νησιού παίζουν τις «μπάλες», ένα παιχνίδι με μικρές σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες. Κατά την Περιφορά των Επιταφίων των δύο Ενοριών του νησιού τα Εγκώμια ψάλλονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών.
* Κουφονήσια (φωτο): Ήδη από την Μεγάλη Πέμπτη, μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο με άνθη. Μια γυναίκα ψάλλει το μοιρολόι της Παναγίας και οι υπόλοιπες παραμένουν στην εκκλησία κοντά στον Επιτάφιο μέχρι το πρωί. Τη Μεγάλη Παρασκευή το λιμάνι φωταγωγείται με δάδες και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Ανήμερα του Πάσχα οι κάτοικοι γεύονται κατσίκι γεμιστό με ρύζι στον φούρνο, το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας. Την επόμενη εορτάζεται ο πολιούχος Άγιος Γεώργιος με λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας η οποία συνοδεύεται από ψαροκάικα που παραπλέουν την πομπή. Την λειτουργία ακολουθεί ένα μεγάλο πανηγύρι με δωρεάν προσφορά φαγητών και ποτών. 


