Σκύρος: Πάμε Καρναβάλι με... καράβι

Αν έχουμε έναν και μοναδικό λόγο να ταξιδέψουμε με καράβι μες στο χειμώνα, αυτός είναι η Σκύρος, που γιορτάζει το τριήμερο της Αποκριάς με το δικό της, μοναδικό τρόπο και μας προ(σ)καλεί, για να μας αποδείξει ότι υπάρχουν νησιά που ζουν και πριν το Πάσχα.
Σκύρος: Πάμε Καρναβάλι με... καράβι
της Ηρώς Κουνάδη

Γιατί νησί μες στο χειμώνα; Γιατί η Σκύρος δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί. Γιατί δε θα χρειαστεί να αντέξετε πέντε ώρες τρικυμίας σε ένα καράβι που δαμάζει τα κύματα για να φτάσετε –για την ακρίβεια, θα οδηγήσετε μέχρι την Κύμη, κι από εκεί θα περάσετε απέναντι, σε δύο μόλις ώρες. Γιατί, αποβιβαζόμενοι από το καράβι που θα σας φέρει μέχρι εδώ, δε θα εισπράξετε τη γνώριμη εκείνη αίσθηση εγκατάλειψης που θυμίζει σκηνικό ταινίας τα γυρίσματα της οποίας αφέθηκαν στη μέση, μέχρι να επιστρέψουν οι τουρίστες. Και γιατί οι Απόκριες στη Σκύρο είναι από μόνες τους λόγος για να (ξανα)επισκεφθούμε το πλέον sui generis νησί των Σποράδων.

Ένα από τα πιο πρωτότυπα αποκριάτικα έθιμα, το σκυριανό καρναβάλι, ή αλλιώς το έθιμο του Γέρου, της Κορέλας και του Φράγκου, πλημμυρίζει τους δρόμους του νησιού με ήχους κουδουνιών, τα οποία αποτελούν μέρος της στολής του «γέρου». Αυτός ο τελευταίος είναι το βασικό μέλος μιας ομάδας μεταμφιεσμένων, αποτελούμενης συνήθως από τρία έως πέντε άτομα, η οποία γυρνά τα σοκάκια του νησιού προκαλώντας το γέλιο και δημιουργώντας το χαρακτηριστικό κουδούνισμα που ακούγεται παντού.

Το διονυσιακό έθιμο λέγεται ότι προήλθε από τον γέρο που έχασε το κοπάδι του, ζαλώθηκε τα κουδούνια των προβάτων και βγήκε στους δρόμους του χωριού να διαλαλήσει τον πόνο του. Η "κορέλα" που τον ακολουθεί, για να του κάνει άερα με το μαντήλι, υποτίθεται πως είναι η γυναίκα του.

Παράλληλα, την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα στήνονται αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και απαγγελίες σατυρικών στίχων από μασκαρεμένους ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιούς, που σατιρίζουν όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε στο νησί. Το έθιμο λέγεται "Τράτα", και αξίζει να υπερνικήσετε το πατροπαράδοτο κυριακάτικο hangover για να το παρακολουθήσετε. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται, βέβαια, στην κεντρική πλατεία με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ, υπαίθρια γλέντια και άφθονο ντόπιο κρασί.

Εν συνεχεία…
Αν και δύσκολα θα καταφέρετε να απαρνηθείτε τη Χώρα και τα δρώμενά της αυτές τις μέρες, οι έχοντες… εξερευνητικές τάσεις δε θα μείνουν σε καμία περίπτωση παραπονεμένοι. Με την ομορφιά των παραλιών της να περνά ένεκα εποχής σε δεύτερη μοίρα, τώρα είναι η ευκαιρία να γνωρίσουμε τα υπόλοιπα… χαρίσματά της: τα ειδυλλιακά φυσικά τοπία, τα μικρά, γραφικά χωριουδάκια και τα ιστορικά αξιοθέατά της.

Από τα highlights του νησιού, η Ατσίτσα στο βόρειο τμήμα του, είναι ένα πανέμορφο χωριουδάκι φωλιασμένο στην καρδιά ενός καταπράσινου πευκοδάσους. Μια επίσκεψη αξίζει, επίσης, η περιοχή Πουριά, με τα αρχαία λατομεία όπου γινόταν η εξόρυξη της ομώνυμης πέτρας, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των σπιτιών. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, που είναι κτισμένο μέσα στο βράχο.

Οι αρχαιολάτρεις θα βρουν τον παράδεισό τους στο Κάστρο του Λυκομήδη, όπου λέγεται ότι μεγάλωσε ο Αχιλλέας, στη θέση του οποίου έχει κτιστεί ένα μεταγενέστερο, βυζαντινό κάστρο. Ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν επίσης στα βορειανατολικά του νησιού, στο Παλαμάρι και το Μάρκεσι. Επιστρέφοντας στη Χώρα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πλατεία Μπρουκ, το Μουσείο Φαλτάιτς και το παραδοσιακό Σκυριανό Σπίτι.

Πού θα φάτε
Στη Χώρα της Σκύρου, εξαιρετική ελληνική κουζίνα και παραδοσιακές συνταγές θα δοκιμάσετε στο Αδράχτι, ενώ για μεζεδάκια μέχρι τελικής πτώσης θα κατευθυνθείτε στο κλασικό πλέον Ο Παππούς κι Εγώ. Οι φαν της ιταλικής κουζίνας θα πιάσουν θέση για πεντανόστιμη πίτσα και μακαρονάδες στις Μακαρούνες.

Στην περιοχή Ασπούς φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες θα απολαύσετε στον Λάμπρο και τον Ασημενό. Αν ο δρόμος σας φέρει στα Μαγαζιά, θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση για ντόπιες σπεσιαλιτέ στον Στέφανο, ενώ στο χωριό Γυρίσματα θα δοκιμάσετε την εξαιρετική σχάρα, αλλά και τα μαγειρευτά του Στέλιου. Στη Μανωλία θα φάτε στο ομώνυμο εστιατόριο, ενώ φεύγοντας θα πιάσετε τραπεζάκι με θέα στο λιμάνι, τη Λιναρία, στο Φιλιππαίο.

Γενικώς, στη Σκύρο είναι μάλλον απίθανο να φάτε άσχημα. Όλα τα εστιατόρια σερβίρουν ντόπια κρέατα, με ιδιαίτερη έμφαση στο αρνάκι και το κατσίκι. Αυτήν την εποχή το αναμμένο τζάκι είναι σχεδόν παντού κανόνας, δίνοντας στην ούτως ή άλλως φιλική ατμόσφαιρα ένα έξτρα touch ζεστασιάς.

Και για μετά;
Ενάντια στην ευρύτατα διαδεδομένη φήμη που θέλει τα νησιά το χειμώνα «νεκρές φύσεις» από κάποια ώρα και μετά, η Σκύρος ξενυχτά κάθε βράδυ –και ιδιαίτερα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Στη Χώρα, για καφέ από νωρίς και ποτό αργότερα θα πιάσετε τραπεζάκι στην «Ακαμάτρα», το «Ηρώων» και την «Αγορά», στην κεντρική πλατεία. Αργά το βράδυ τα café αυτά μετατρέπονται σε μπαράκια, με καλή ελληνική και ξένη μουσική, και –έκπληξη– κόσμο που χορεύει. Αν η διάθεσή σας επιβάλλει πιο lounge καταστάσεις, στη Μεγάλη Στράτα θα βρείτε τα μπαρ «Καλυψώ», «Ρόδον» και «Αρτίστικο»: στα δύο πρώτα θα ακούσετε ξένη mainstream και rock μουσική, ενώ το τελευταίο αγαπά πολύ την έντεχνη ελληνική σκηνή.

Πού θα μείνετε
Δυστυχώς –ή μήπως ευτυχώς;– οι επιλογές για τη διαμονή σας στη Σκύρο αυτήν την περίοδο είναι περιορισμένες. Από τις καλύτερες, το 4 αστέρων Hotel Nefeli στη Χώρα, όμορφα, προσεγμένα δωμάτια, studios και σουίτες πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις, σε τιμές που ξεκινούν από 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Καλές επιλογές είναι επίσης τα Έλενα (τηλ.: 22220 91738, από 50 ευρώ το δίκλινο) επίσης στη Χώρα, και Μελικάρι (τηλ.: 22220 91421, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) στα Μαγαζιά.

(*) Διαβάστε στη Δεξιά Στήλη, Σχετικά Άρθρα, περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιοχές και τα αξιοθέατα της Σκύρου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v