Χριστουγεννιάτικη... προθέρμανση σε οκτώ ταξίδια

Λονδίνο, Άμστερνταμ, ή Βερολίνο, ή πέντε ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις που μυρίζουν ήδη Χριστούγεννα μας βάζουν στον πειρασμό να κάνουμε φέτος τα "χριστουγεννιάτικα" ταξίδια μας αρχές Δεκέμβρη. Με το μισό budget.
Χριστουγεννιάτικη... προθέρμανση σε οκτώ ταξίδια
της Ηρώς Κουνάδη

Αν θέλετε λόγους, έχουμε πολλούς. Μία ημέρα λιγότερη αργία τα φετινά Χριστούγεννα, με την 26η Δεκεμβρίου να πέφτει Σάββατο. Χαμηλότερο budget, ένεκα κρίσης. Αλλεργία στα ταξιδιωτικά πακέτα που σε «ξεναγούν» στα ελληνικά και σε υποχρεώνουν να διασχίζεις παρέα με σαράντα αγνώστους τους πεζόδρομους των ευρωπαϊκών πόλεων. Αγοραφοβία στις χριστουγεννιάτικες αγορές που πλημμυρίζουν από τουρίστες που σε πατάνε και σε σπρώχνουν. Ανυπομονησία για τις γιορτές που αργούν. Αγωνιώδη αναζήτηση μιας ακόμη αφορμής να ταξιδέψουμε, όσο το δυνατό συντομότερα.

Όπως κι αν έχει, φέτος τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια μας θα τα κάνουμε στις αρχές Δεκεμβρίου. Για να μπούμε σε χριστουγεννιάτικο mood από νωρίς, όταν η Αθήνα δε θα έχει στολιστεί ακόμα, για να πληρώσουμε λιγότερα σε αεροπορικά και ξενοδοχεία, για να δούμε περισσότερα –αξιοθέατα που θα λειτουργούν σε κανονικό ωράριο και δρόμους στολισμένους που δε θα θυμίζουν το Μάη του ’68. Και για να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι αυτή είναι απλά η προθέρμανση: το budget μας θα είναι τόσο χαμηλό που θα μας μείνουν και χρήματα για να ξαναπάμε και να γκρινιάζουμε για την πολυκοσμία in situ.

Δε μας πιστεύετε; Σκεφτείτε το:

Άμστερνταμ
Γιατί τώρα: Γιατί η «Βενετία του Βορρά» είναι παραμυθένια, χωρίς την αποστείρωση και τη μακάρια γαλήνη άλλων «παραμυθουπόλεων», ένα παραμύθι χωρίς τον πράσινο ρόμβο «κατάλληλο για όλη την οικογένεια». Θα σας βάλει στο χριστουγεννιάτικο mood, με τα χρυσαφένια φωτάκια να καθρεφτίζονται στα κανάλια και τους στολισμένους δρόμους της, αλλά θα σας βγάλει και για clubbing μέχρι πρωίας και θα σας θυμίσει –αν χρειάζεστε υπενθύμιση– τις χάρες της παρατεταμένης εφηβείας. Επίσης, γιατί τα Χριστούγεννα εδώ ξεκινούν νωρίς: από τις 5 Δεκεμβρίου, με τη γιορτή του Sinterklaas –από πού νομίζετε ότι πήρε το όνομά του ο Santa Claus;
Τα οπωσδήποτε: Σε τυχαία σειρά, η πλατεία Dam, το σπίτι όπου έγραψε το ημερολόγιό της η Anna Frank, η Museumplein στην οποία στήνεται και η φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη αγορά, το Μουσείο Van Gogh, τα υδάτινα κανάλια και τα coffee shops που τα πλαισιώνουν, ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος της Ευρώπης και η υπαίθρια αγορά στη Waterlooplein που προμηθεύει όλο το χρόνο τουρίστες και ντόπιους με… τα πάντα, από τρόφιμα μέχρι σουβενίρ και έργα τέχνης.
Θα πάτε: Με την Olympic Air, σε τιμές που ξεκινούν από 241 ευρώ μετ’ επιστροφής. (*)
Θα μείνετε: Στο ultra hip citizenM στο κέντρο της πόλης, σε τιμές που ξεκινούν από 89 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο αν το κλείσετε μέσω του Booking.com, ή στο 4 αστέρων boutique Hotel Vondel σε τιμές που ξεκινούν από 95 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Βερολίνο
Γιατί τώρα: Κατ’ αρχάς, γιατί φέτος είναι η χρονιά του. Γιατί μόλις γιόρτασε τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους που το χώριζε στα δύο, και ζει ήδη, εδώ και μερικές εβδομάδες, σε εορταστικούς ρυθμούς. Επίσης, γιατί η Γερμανία γενικώς, και η πρωτεύουσά της ειδικότερα, κατέχουν τα σκήπτρα της πλέον μακροχρόνιας και εορταστικότερης προ-χριστουγεννιάτικης περιόδου ολόκληρης της Ευρώπης.
Τα οπωσδήποτε: Πρώτο και αδιαφιλονίκητο, οι εξήντα –ναι, εξήντα– χριστουγεννιάτικες αγορές που στήνονται σε κάθε γωνιά της πόλης (δείτε αναλυτικά τις διευθύνσεις και τα ωράρια λειτουργίας τους στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents). Δεύτερο, οι απειράριθμες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για να κάνουν την ήδη στολισμένη πόλη ακόμη πιο μαγική ολόκληρο το μήνα (αναλυτικό πρόγραμμα εδώ). Και βέβαια, όλα τα γνωστά και μη εξαιρετέα αξιοθέατα του Βερολίνου, από την Πύλη του Βρανδεμβούργου μέχρι την Κόκκινη Πλατεία και τα απομεινάρια του Τείχους που, είπαμε, φέτος έχει την τιμητική του.
Θα πάτε: Με την Aegean, από 241 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.
Θα μείνετε: Στο 4 αστέρων Park Inn Berlin-Alexanderplatz σε τιμές που ξεκινούν από 99 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking.com, ή στο επίσης 4 άστερο Novotel Berlin Mitte, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 115 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Βρυξέλλες
Γιατί τώρα: Γιατί η πρωτεύουσα της Ευρώπης ανταλλάσσει τώρα το χαλαρό προφίλ που υιοθετεί όλο το χρόνο με τους large χριστουγεννιάτικους εορτασμούς της. Κι όταν λέμε large… το εννοούμε. Τεράστια ηχεία να-ζηλεύουν-οι-Manowar κινούν με τις δονήσεις των Jingle Bells τις σαπουνόφουσκες που αιωρούνται νυχθημερόν στην Grande Place, δίπλα στο γιγάντιο έλατο με φόντο ελαφάκια, ταράνδους και Άι-Βασίληδες σε ψυχεδελικά χρώματα να προβάλλονται από προτζέκτορα πάνω στα υπέροχα φωτισμένα art nouveau κτίριά της. Θέλετε κι άλλα; Έχουμε.
Τα οπωσδήποτε: Οι δύο χριστουγεννιάτικες αγορές της, φημισμένες στα πέρατα της Γηραιάς Ηπείρου: η Winter Wonderland στην Place Sainte Catherine, με την οποία θα ξετρελαθούν –εγγυημένα– τα πιτσιρίκια σας και η Ostend στην Grand Place, με το γιγάντιο παγοδρόμιο και όλο τον μαξιμαλιστικό διάκοσμο που περιγράψαμε παραπάνω. Στα… off season, ή παντός καιρού αν προτιμάτε, το Μουσείο Κόμικς, οι σοκλατερί της Place du Grand Sablon, ή Sablon σκέτο, τα καταπράσινα πάρκα, το Atomium, ο παράδεισος για τους λάτρεις της art nouveau αρχιτεκτονικής που λέγεται Saint-Gilles και η Place Royale, «γειτονιά» δύο εκ των συγκλονιστικών μουσείων της πόλης –Αρχαίας και Μοντέρνας Τέχνης.
Θα πάτε: Με την Olympic Air, σε τιμές που ξεκινούν από 69,93 ευρώ με επιστροφή και φόρους. Απορήσατε; Η πρόσφατη προσφορά του ενός ευρώ ίσχυε μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων στις πτήσεις για την κάθε πόλη. Οι θέσεις για τις Βρυξέλλες δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη. Εκμεταλλευτείτε το.
Θα μείνετε: Στο business chic Bedford Hotel, σε απόσταση μικρότερη του μισού χιλιομέτρου από την Grand Place, που αυτή την περίοδο διαθέτει μέσω του Booking.com την προσφορά των 75 (από 189) ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Εναλλακτικά, στο 4 αστέρων NH Atlanta, σε τιμές που ξεκινούν από 85,50 ευρώ αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking.com.

Βαρκελώνη
Γιατί τώρα: Γιατί ωραία τα έλατα κι οι χιονισμένες Άλπεις στο φόντο, αλλά το μεσογειακό τοπίο δεν το απαρνείστε. Κι άλλωστε δε θέλετε μόνο Christmas feeling. Θέλετε και νυχτερινή ζωή που να συναγωνίζεται εκείνη της Αθήνας –αλλιώς γιατί να ξενιτευτείτε;– και ό,τι πιο ανθυγιεινό και νόστιμο υπάρχει σε κουζίνα που να τρώγεται γύρω στα μεσάνυχτα για «βραδινό» και γοτθική συνοικία σε απόσταση χαλαρής βόλτας από λιμάνι. Κατά προτίμηση Ολυμπιακό. Και στολισμένο. Αν δεν υπήρχε η Βαρκελώνη, θα σας λέγαμε ότι δεν μπορείτε να τα έχετε όλα.
Τα οπωσδήποτε: Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, που κάνει την πόλη ακόμη πιο λαμπερή, κάνει τις –αυτονόητες– βόλτες στις Ramblas, την Plaza de Catalunya και στο φημισμένο εμπορικό δρόμο Portal de l’Angel ακόμη καλύτερες. Δύο μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές που μυρίζουν καταλανική παράδοση στήνονται έξω από τον Καθεδρικό και τη Sagrada Familia. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Μεγαλειώδη κτίρια του Gaudi, συγκλονιστική γοτθική συνοικία, κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, Μουσείο Πικάσο, Πάρκο Guell, ολυμπιακό λιμάνι, Barcelonetta και… όρεξη να ’χετε να περπατάτε.
Θα πάτε: Με την ισπανική low cost Vueling, σε τιμές που ξεκινούν από 190 ευρώ –170 αν δε δώσετε βαλίτσα στο check in– με επιστροφές και φόρους.
Θα μείνετε: Στο arty Praktik Rambla που στεγάζεται σε ένα αυθεντικό κτίριο του μοντερνισμού επάνω στη Rambla de Catalunya, σε τιμές που ξεκινούν από 135 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με την προσφορά του Booking.com ή στο Ciutat Vella στο ιστορικό κέντρο, το δίκλινο δωμάτιο του οποίου ξεκινά από 100 ευρώ αν το κλείσετε μέσω του Booking.com.
 
Λονδίνο
Γιατί τώρα: Γιατί αν δεν έχετε δει την πιο πολιτισμική πρωτεύουσα της Ευρώπης στολισμένη σε κάθε της γωνιά, με φωτάκια και φωτεινές πινακίδες να λαμποκοπούν στους υγρούς της δρόμους και όλα αυτά να αντανακλώνται στον επιβλητικό Τάμεση… δεν έχετε δει τίποτα. Η κατά τα άλλα συννεφιασμένη και μουντή πόλη της γηραιάς Αλβιόνας από τα μέσα του Νοέμβρη αλλάζει πρόσωπο και μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο λούνα παρκ. Υπαίθριες εγκαταστάσεις πατινάζ, υπαίθριες αγορές που αλλάζουν «θέμα» κάθε εβδομάδα και υπέροχες -ζωντανές- μελωδίες από χριστουγεννιάτικα κάλαντα συμβάλλουν στην εορταστική ατμόσφαιρα της, στολισμένης με το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, Trafalgar Square -και όχι μόνο εκεί- για δύο ολόκληρες εβδομάδες στα μέσα του Δεκέμβρη.
Τα οπωσδήποτε: Αβρό κι αν ακούγεται, το shopping στα λονδρέζικα καταστήματα της Baker και της Oxford Street αυτές τις μέρες είναι από μόνο του happening (ειδικά αυτόν τον καιρό που η ισοτιμία λίρας-ευρώ είναι πιο συμφέρουσα από ποτέ). Δεν θα έχετε δει το Λονδίνο αν δεν επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Tower Bridge, κάνοντας βόλτα παραποτάμια στον Τάμεση, περνώντας και από την London Bridge και καταλήγοντας στην Modern Tate Gallery, η οποία έχει δωρεάν είσοδο για τις στάνταρ εκθέσεις της. Δυο βήματα από εκεί είναι και το περίφημο Big Ben, ενώ -αν αντέχετε να μην χρησιμοποιήσετε το δαιδαλώδες Underground- μπορείτε από εκεί να περπατήσετε μέχρι το Covent Garden, το οποίο στεγάζει μία πολυποίκιλη αγορά καθώς και διάφορα καλλιτεχνικά events, και αυτές τις μέρες είναι μαγικό.
Θα πάτε: Με την Olympic Air, από 214 ευρώ με επιστροφή και φόρους
Θα μείνετε: Δεν θα βρείτε οικονομικότερη και αξιοπρεπέστατη ταυτόχρονα δυνατότητα διαμονής από την αλυσίδα ξενοδοχείων Travelodge τα οποία βρίσκονται σε πολύ κεντρικά σημεία σε όλο το Λονδίνο με τιμές που αυτές τις μέρες κυμαίνονται στις 100 λίρες για ένα δίκλινο στο κεντρικότερο παράρτημα (χωρίς πρωινό). Για πιο value for money διαμονή, επίσης πολύ κεντρικά -στην περιοχή Marble March για όποιον γνωρίζει- προτείνουμε το Ledra Marriott, με τιμές που ξεκινούν από 280 λίρες για ένα απλό δίκλινο με πρωινό.

Γενεύη
Γιατί τώρα: Γιατί πού αλλού θα μπείτε περισσότερο σε χριστουγεννιάτικο mood, αν όχι στην Ελβετία; Και πότε άλλοτε θα βρείτε σχετικά χαμηλές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια για τη χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Ευρώπης, αν όχι τις ημέρες αμέσως πριν την party season των αεροπορικών εταιρειών; Δε σας πείσαμε; Θα έχει και σοκολάτες.
Τα οπωσδήποτε: Οι σοκολάτες. Κι εκτός αυτών, η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Place de la Fusterie, όπου εκτός από τα κλασικά έλατα – στολίδια – χειροποίητα γλυκά, θα βρείτε και έργα τέχνης διαμαντάκια, εμπνευσμένα από την εποχή και τη φαντασία ντόπιων, κυρίως άσημων, καλλιτεχνών, η Λίμνη της Γενεύης, η Carouge, το arty προάστιο με τις γκαλερί και τα υπέροχα εστιατόρια, και φυσικά το ιστορικό κέντρο της πόλης, που θα «γεμίσει» τουλάχιστον τα μισά απογεύματά σας.
Θα πάτε: Με την ελβετική Baboo, σε τιμές που ξεκινούν από 224 ευρώ με επιστροφή και φόρους.
Θα μείνετε: Στο ατμοσφαιρικό και κεντρικότατο Hotel Montbrillant, τα δίκλινα δωμάτια του οποίου διατίθενται μέσω του Booking.com στην τιμή των 188 ευρώ, ή στο παραλίμνιο Nash Ville οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια του οποίου ξεκινούν από 98 ευρώ αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking.com.

Μαδρίτη
Γιατί τώρα: Γιατί τώρα είναι ευκαιρία να την (επαν)εκτιμήσετε. Γιατί η ισπανική πρωτεύουσα είναι μια πραγματική μητρόπολη, αμφισβητούμενα όμορφη και σαφώς λιγότερο ισπανική από την υπόλοιπη Ισπανία, η οποία κινείται στους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς με την αφοσίωση κάθε μεγαλούπολης που σέβεται τον εαυτό της. Τα πάρτι είναι περισσότερα από ποτέ, τα club είναι glamorous, τα φωτάκια στους δρόμους λαμπερά και πολύχρωμα, το shopping εμπειρία. Κι αν πεινάσετε, παίζει η καλύτερη κουζίνα της Ευρώπης. Είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.
Τα οπωσδήποτε: Πρώτον και κυριότερο, η χριστουγεννιάτικη αγορά στη μεσαιωνική Plaza Mayor, η οποία αποπνέει ατμόσφαιρα εποχής από μόνη της –πόσο μάλλον πνιγμένη στα ξύλινα σπιτάκια και το άρωμα των churros και της ζεστής σοκολάτας. Κι έπειτα, η Puerta de Sol, το σημείο όπου χτυπά η καρδιά της πόλης, η Gran Via γα shopping μέχρι τελικής πτώσης, η Chueca με τα πολύχρωμα μπαράκια και τα chic café της και το γιγάντιο Πάρκο Retiro για να πάρετε μια ανάσα από τους ξέφρενους ρυθμούς στους οποίους σε παρασύρει, θέλοντας και μη, η πόλη.
Θα πάτε: Με την Aegean, σε τιμές που ξεκινούν από 208 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.
Θα μείνετε: Στο κεντρικότατο Regina, δίπλα στην Puerta de Sol, που διαθέτει μέσω του Booking.com δίκλινα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 95 ευρώ, ή στο Gran Hotel Velazquez στη Salamanca, σε απόσταση αναπνοής από το Retiro, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 87 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Βιέννη
Γιατί τώρα: Γιατί έχουμε βαρεθεί τόσο πολύ να τη βλέπουμε σε φυλλάδια και προγράμματα ταξιδιωτικών γραφείων κάθε Δεκέμβρη, που λέμε αυτή τη φορά να τη συμπεριλάβουμε κι εμείς στο πρόγραμμά μας. Αλήθεια, τώρα. Υπάρχει όνομα πόλης πιο άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα και το feeling τους; Υπάρχει περίπτωση να την απολαύσετε ποτέ ντυμένη στα γιορτινά της, αλλά χωρίς ορδές τουριστών να σας πατάνε και να σας σπρώχνουν; Είναι δυνατόν να αναρωτιέστε «γιατί τώρα»;
Τα οπωσδήποτε: Η πληθώρα χριστουγεννιάτικων αγορών, και ιδιαίτερα εκείνη που στήνεται κάθε χρόνο μπροστά στο Δημαρχείο, που προσφέρει μεταξύ άλλων βόλτες με πόνυ, διαδρομές με το τραινάκι Christkindl Express και άρτια φιλοτεχνημένες σκηνές παραμυθιών. Τα αυτοκρατορικά της ανάκτορα. Τα καταπράσινα πάρκα. Τα θέατρα. Το Prater, με ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα λούνα παρκ της Ευρώπης. Η ρόδα του, το Riesenrad, βγαλμένη κατευθείαν από τα όνειρα κάθε μικρού παιδιού, κατασκευασμένη το 1897. Το Graben, για το window shopping στις μπουτίκ διάσημων οίκων και σχεδιαστών και το people watching από τα τραπεζάκια των café. Η Mariahilferstrasse, για το «κανονικό» shopping στα εντυπωσιακά της πολυκαταστήματα. Τα strudel.
Θα πάτε: Με την Olympic Air, από 147 ευρώ με επιστροφές και φόρους.
Θα μείνετε: Στο ιστορικό Astoria, που κοσμεί την αυστριακή πρωτεύουσα από το 1912 –κλείστε το μέσω του Booking.com, για να πληρώσετε 153 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο, από 218 που κοστίζει κανονικά– ή στο art nouveau Carlton Opera, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 90 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

(*) Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι υπολογισμένες για ταξίδι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, όπως αυτές εμφανίζονται στα sites των αντίστοιχων εταιρειών, σε αναζήτηση που έγινε την 25η Νοεμβρίου. Περιλαμβάνουν πάντα επιστροφή, φόρους και επίναυλο καυσίμων, και τη χρέωση ηλεκτρονικής συναλλαγής.

(**) Κάνοντας κλικ στο όνομα κάθε πόλης θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για αυτήν, από παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v